Коклюш у дітей: симптоми і лікування захворювання

Коклюш – небезпечне захворювання, яке найчастіше виникає у дитячому віці. Щоб не було загрози здоров'ю і життю дитини, батьки зобов'язані вміти виявити ранні симптоми і ознаки захворювання і вчасно звертатися до лікаря. Важливими є заходи профілактики, які запобігають зараженню дитини.

Що таке коклюш

Коклюш – це захворювання інфекційної природи, що вражає верхні дихальні шляхи. Тяжкий перебіг хвороби у дітей віком до півроку може призвести до сильних ускладнень. Передаватися коклюш може при чханні, кашлі, розмові, збудником є паличка – Bordetella pertussis. Виявити її допоможе спеціальний аналіз. У процесі свого життєвого циклу вона виділяє в кров особливий токсин. Він подразнює слизову бронхів і гортані, викликаючи гавкаючий, сухий, катаральний кашель. Поза організму бактерія швидко гине.

Сплески захворювання спостерігаються восени і взимку. Передається хвороба тільки при прямому контакті , заразитися можна через кашель. Потрапляючи в дихальні шляхи, вистелені війчастим епітелієм, бактерія починає стрімко розмножуватися на слизових оболонках бронхів, легенів і гортані. Дуже важливо вчасно діагностувати коклюш у дітей: симптоми і лікування можуть мати індивідуальні особливості.

У людей відсутній імунітет до цієї хвороби. Навіть після того, як людина перехворіла на кашлюк, антитіла залишаються в організмі тільки на 5 років. Імунітет не є довічним, існує ризик повторного зараження. Вакцинація є гарною захисною мірою боротьби з поширенням коклюшу. При зараженні щепленого людини, хвороба протікає в стертій формі і ризик летального результату значно знижується. У середньому період дозволу становить 95 – 120 днів, з цієї причини іноді захворювання ще називають «стоденний кашель».

Коклюш – симптоми у дітей

Найбільш характерний симптом – це поява непродуктивного, спазматичного кашлю, який має характер нападу. Інкубаційний період хвороби від 7 до 30 днів. Симптоми кашлюку у дитини розвиваються поступово і на початковій стадії дуже схожі на прояви ГРЗ. Батьки, не підозрюючи про діагноз, продовжують водити малюка в садок, але перші 5-12 днів кашель дитини заразний, і вірус швидко передається іншим.

Особливо небезпечно хвороба протікає в дитячому віці до року. Якщо захворів малюк віком до півроку, він підлягає негайній госпіталізації. Дорослі люди рідко хворіють «стодневным кашлем». У групі ризику немовлята, діти з року до п'яти років і підлітки. Щоб вчасно розпізнати захворювання, потрібно знати, як виявляється коклюш у дітей. Коли починається коклюш – симптоми такі ж, як і при застуді:

  • Хворий скаржиться на озноб, м'язовий і головний біль, загальну слабкість.
  • Спостерігається набряк слизової і поява невеликого нежитю.
  • Зів має червоний колір, шкірні покриви бліді.
  • Підвищується температура, з'являється тахікардія – прискорене серцебиття.
  • Людина стає млявим, пропадає апетит.

По мірі розвитку хвороби настає пароксизмальна стадія. Приєднується сухий кашель, спазматической форми. Він не піддається лікуванню протикашльовими засобами. Треба знати, як відрізнити ознаки кашлюку у дитини від банальної застуди, щоб вчасно почати цілеспрямоване лікування.

Температура

Характерною особливістю цього підступного захворювання є наявність невисокої температури. Це є першим вірним ознакою небезпечної хвороби. Температура при коклюші рідко досягає позначки 38 °С і ніколи не піднімається вище. Якщо на градуснику ви побачите цифру більше 38 – це не заразний коклюш, а звичайне ГРЗ, бронхіт чи пневмонія. Але точний діагноз ставить тільки лікар.

Кашель

Як визначити коклюш у дитини – за наявності характерного кашлю. Він починає проявлятися лише через два тижні від виникнення перших симптомів. Кашель поступово наростає, стає більш інтенсивним і частим. Особливо частішають напади вночі, вони заважають спати дитині, викликають гіпоксію. Напад складається з декількох кашлевих поштовхів і тривалого свистячого вдиху. В день може бути від 3 до 45 таких випадків, закінчуються вони виділенням невеликої кількості склоподібних мокротиння або блювотою.

Небезпечний кашель для немовлят. У дітей 6 місяців під час нападу можлива зупинка дихання, що може призвести навіть смерті. Дуже важливо, щоб під час хвороби малюк перебував у медичному закладі, де йому можуть негайно надати допомогу. Такі найсильніші напади кашлю викликають крововиливи на слизових оболонках. Лускаються капіляри в очах, на шиї малюка, виникають гематоми.

Лікування кашлюку у дітей

Паракашлюк не викликає великого відсотка смертності та тяжких наслідків у дітей, тільки завдяки проведенню обов'язкових щеплень і введення карантину в дитячих установах. Після діагностики захворювання лікар призначає терапію. Для лікування використовуються такі ліки:

  • протикашльові препарати центральної дії на основі кодеїну;
  • антибіотики;
  • пребіотики і пробіотики;
  • вітаміни;
  • відхаркувальні та муколітичні засоби;
  • антигістамінні препарати.

Як лікувати коклюш, і які приймати препарати – вирішує тільки лікар. Завдання батьків забезпечити належний догляд за малюком і своєчасний прийом ліків в необхідній дозі. Це дуже важливо! Але батьки теж можуть посприяти якнайшвидшому одужанню. В боротьбі з інфекцією дуже ефективні прогулянки , яскраві книжки з картинками, іграшки, забави, – все те, що може відвернути малюка.

Антибіотики

Широко використовуються для лікування антибіотики при коклюші у дітей. Чим раніше діагностується захворювання, тим ефективніше буде антибактеріальна терапія. Коли дитина перебуває в стаціонарі, результативно введення внутрішньом'язово цефтріаксону. При домашньому карантині, призначають антибіотики у вигляді сиропів. Найдієвіші з них на основі амоксициліну, азитроміцину або цефалоспоринів 2 -3 покоління. Продовжуватися курс може 5-10 днів.

Лікування кашлюку у дітей в домашніх умовах

Якщо дитині вже більше року або хвороба протікає не важко, можна лікувати коклюш у дітей в домашніх умовах. У стаціонар визначають малюків або дітей з важким перебігом хвороби. Перш за все, потрібно забезпечити хворого свіже повітря і оптимальну вологість (40-60%) в приміщенні. Якщо на вулиці гарна погода і малюк вже не заразний – багато гуляйте. Дотримуйтеся призначень лікаря – це дуже важливо. В такому стані протипоказані будь-які нервові потрясіння. Спокійно реагуйте на кашель. Збільшити приплив позитивних емоцій – запропонуйте гру, развлеките малюка.

Народними засобами

Народні засоби при коклюші у дітей дозволяють ефективно боротися з симптоматикою, скоротити тривалість і вилікувати захворювання:

  • Добре полегшити кашель можуть варіації теплого молока з маслом какао, вершковим маслом, медом.
  • Розтирайте грудну клітку борсучим або козячим жиром – це відновить мікроциркуляцію в області бронхів.
  • Робіть хворому масаж спини, це сприяє ефективному виведенню мокротиння.
  • Корисно проводити інгаляції з допомогою небулайзера або тепло-вологим способом.
  • Дайте дитині подихати над картоплею, відваром евкаліпта, календули.
  • Для внутрішнього прийому можна заварити липу, ромашку, подорожник – ці трави сприяють швидкому виведенню токсинів з організму.

Відео

Як лікувати коклюш? - Доктор Комаровський

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!