Фарингіт - симптоми і лікування у дітей

Вчора дитина переохолодилася, а вранці скаржиться на першіння в горлі, слабкість і болючість при ковтанні? Фарингіт дає про себе знати відразу, і це перша ознака стрімкого поширення запалення слизової оболонки глотки. Є й інші симптоми, які вказують на це захворювання, і що важливіше: як і чим лікувати недугу у дітей?

Фарингіт – симптоми у дітей

Слабка імунна система дитини, переохолодження, мікроби – все це можливі причини появи захворювання. Які ж існують ознаки фарингіту, які допомагають діагностувати недугу запального характеру? Це сухість у роті, біль при ковтанні, невисока температура, набряки м'яких тканин задній частині горла, кашель. Проявлятися симптоми фарингіту у дітей можуть в тій чи іншій мірі, при цьому розрізняють наступні особливості:

  • локалізацію (поверхневий катаральний або гранулезный);
  • масштаб (обмежені з боків валиків або поширені по всій поверхні глотки);
  • характер (гострий, хронічний).
  • джерело (віруси, бактерії, алергени).

Гострий фарингіт у дітей

До періоду статевого дозрівання ця форма захворювання зустрічається частіше за інших. Викликати гострий фарингіт у дітей можуть бактерії (стрептококи), які змушують опухати і червоніти мигдалини, далі з'являються білі плями, збільшуються лімфатичні вузли. Запалення м'яких тканин може супроводжуватися нудотою, що служить ознакою природи захворювання. При вірусному характер запальні процеси нагадують застуду, при цьому часто гострий фарингіт являє собою не одне захворювання, а розвивається разом з іншими.

Хронічний фарингіт у дитини

Якщо хворобу запустити або організму не вистачає сил на те, щоб впоратися з вірусами, бактеріями, прогноз невтішний. Прогресуючий перебіг хвороби загрожує появою хронічного фарингіту у дитини, а це вже серйозна загроза здоров'ю. Вважається, що відсутність поліпшення через два тижні – це прямий факт, який вказує на тривалий недугу. Бактерії проникають у ШКТ дитини, провокуючи появу гастриту, панкреатиту. Причинами хронічної форми захворювання можуть стати: стороннє тіло, аденоїди, сухе повітря, тютюновий дим, хронічний нежить.

Як відрізнити ангіну від фарингіту

Незагойною відчуття, помірна біль, плавне підвищення температури, поєднання з іншими ознаками застуди – все це загальні ознаки запалення м'яких тканин. Якщо знати, як відрізнити ангіну від фарингіту, фаринголарингита, фаринготонзилита, то вийде швидше вилікувати дитину. При фарингіті ковтати неприємно, а при ангіні – боляче; для першого виду недуги характерна невисока температура, а відмінність другого – стрімке піднесення до 40 градусів, при цьому фарингіт часто супроводжується нежиттю, закладеністю носа, чханням, слезоточивостью очей.

Лікування фарингіту

Ослабленому дитячому організму важко протистояти впливу вірусів. Сили відбирає посилюється біль у горлі, плавно подымающаяся температура, тому перше правило для швидкого одужання – це спокій. Як лікувати фарингіт у дитини в домашніх умовах? Рекомендується проводити наступні процедури:

  1. Полоскати горло не менше трьох разів на день.
  2. Давати рясне тепле питво, щоб запобігти зневоднення.
  3. Частіше провітрювати кімнату, зволожувати повітря.
  4. Не збивати температуру, якщо градусник показує менше 38 градусів.
  5. Для знеболювання горла використовувати аерозоль (спрей), льодяники.
  6. Для зменшення набряку слизової носа закопувати краплі можна тільки після консультації з лікарем.

Вірусний фарингіт

Причиною активного запального процесу може стати вірусна інфекція, яка робить симптоми фарингіту у дітей схожими з застудою. На частку цього різновиду недуги, що уражає слизову оболонку, задню стінку глотки, припадає близько двох третин від усіх випадків захворювання. Збудники вірусного фарингіту являють собою велику групу – від адено-, ріно - або коронавірусів до вірусів грипу, цитомегалії.

Бактеріальний фарингіт

Друге за ступенем поширеності вид недуги, що викликають ті чи інші вила мікробів. Факторами, що провокують появу запального процесу, можуть стати мікоплазма (грибки) або зниження імунного захисту. Тоді хвороба приймає важку форму, а бактеріальний фарингіт – симптоми, лікування у дітей – вимагає серйозної уваги. При стрептококках, стафилококках, менінгококової інфекції потрібне проведення медикаментозного лікування, основу якого складають антибактеріальні препарати місцевої дії або призначаються системні антибіотики.

Алергічний фарингіт

Провокувати появу захворювання можуть не тільки віруси, бактерії, переохолодження, слабка імунна система, але і дратівливі чинники. Більш рідкісний за статистикою алергічний фарингіт складніше діагностується, а небезпечна ця форма недуги появою хронічної форми. Пил, запах тютюну, деякі інші сильнодіючі речовини здатні привести до запалення слизової. Алергени потрапляють в організм дитини, і, якщо лікування підібрано неправильно або не усунутий контакт з подразником, то одужання затягується на довгий термін.

Фарингіт у грудничка

У найменших це захворювання загострюється поєднанням запалення слизової і гострим ринітом. Формується імунна система не здатна протистояти інфекціям, при цьому малюк не може поскаржитися або показати де в нього болить. Лікувати в домашніх умовах фарингіт у немовляти важко, тому що потрібен системний підхід (рясне пиття, прийом ліків, сухе зігрівання шиї, компреси, масаж), до того ж доведеться стежити за кашлем, проводити процедури, спрямовані на поліпшення дренажу легенів і відходження мокротиння.

Чим лікувати фарингіт

Якщо вдалося правильно поставити діагноз, то наступним етапом на шляху одужання стане лікування. Антисептичні розчини, наприклад, на травах, необхідні для полоскання горла. Щоб допомогти дитячому організму швидше впоратися з хворобою, можна застосовувати аерозолі, при цьому частота застосування цих засобів буде такою ж, як у антисептиків: не менше трьох разів на день. Чим ще лікувати фарингіт у дитини:

  • Таблетки для розсмоктування з пом'якшувальною дією, наприклад Лисобакт, значно прискорюють одужання.
  • Є і популярні народні методи (полоскання, відвари, розтирання).

Лікуватися із застосуванням антибіотиків слід при гнійної, герпетичної формі хвороби або при гострому розвитку недуги, який загрожує появою ринофарингіту. З інфекцією, коли фарингіт – симптоми і лікування у дітей варіюються – добре справляється препарат Азитроміцин. Заразний кашель стає загрозою тільки при вірусної природи запалення ротоглотки, а передаватися недуга, викликаний бактеріями, може тільки при спільному користуванні предметами вжитку. Хороший спосіб запобігти запальний процес – це загартовування дитини.

Антибіотики при фарингіті

Застосування ліків цієї групи допускається тільки після прийому та огляду педіатра. Специфічні властивості цих препаратів обмежують коло можливого використання, тому що при призначенні антибіотиків при фарингіті лікаря доведеться враховувати: вік, вид і спектр активності бактерій, токсичний ефект, алергічні реакції. При вірусної природи захворювання прийом антибактеріальних препаратів протипоказаний, але якщо спостерігаються ускладнення або слизову вразили мікроби, то без них не обійтися. Для дітей більш зручною форою вважається розчин або суспензія.

Антисептики для горла

Лікування фарингіту у дітей буде проходити швидше, якщо в домашніх умовах робити корисні процедури. До таких відноситься зрошення за допомогою антисептиків для горла. Зняти біль, зменшити запалення допомагають такі засоби, як Мірамістин, Фурацилін, Гексорал, Хлорофіліпт. Мигдалики почервонілі можна лікувати паровими інгаляціями з ефірними маслами або застосовувати препарати, які добре допомагають при лікуванні тонзиліту: Йодинол, Люголь, Йокс. Якщо не спостерігається алергії на анестетик, дитині можна давати знеболюючі льодяники для розсмоктування.

Як лікувати фарингіт в домашніх умовах

Це питання входить в трійку найпопулярніших нарівні з тим, як виглядає фарингіт і скільки триває захворювання. Як правильна діагностика, підбір схеми медикаментозного лікування, так і домашні методи – все це сприяє швидкому одужанню малюка. Як лікувати фарингіт в домашніх умовах:

  • Впоратися з болем у горлі допоможе часник, але продукт не слід піддавати термічній обробці, краще розмолоти в блендері і додати в теплий суп.
  • Полоскати горло рекомендується соком капусти, сольовим розчином, відваром трав (евкаліпт, сосна, ромашка, звіробій).

Відео: лікування фарингіту у дітей

Фарингіт. Дитячий лікар.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!