При якій температурі можна робити інгаляції

Інгаляції призначають при бронхітах, ларингітах хронічних захворюваннях дихальної системи. Ця методика лікування проста, доступна і, разом з тим, дуже ефективна. Строгих протипоказань до її застосування немає, за винятком складних випадків серцевої і легеневої недостатності. Тим не менш, у багатьох людей виникає резонне питання: чи можна робити при температурі інгаляції? Так, в деяких випадках гіпертермія є серйозною перешкодою, тому діяти потрібно обережно. Читайте далі –і зрозумієте, в яких ситуаціях інгаляції доречні, а в яких ні.

Види інгаляцій

Щоб зрозуміти, чи можна робити при підвищеній температурі інгаляції, насамперед необхідно визначити, про якому типі процедури йде мова. Розрізняють два способи лікування захворювань органів дихальної системи за допомогою газоподібних препаратів. Кожен з них характеризується своїми перевагами і недоліками. Про ці особливості повинні знати всі, кому довелося зіткнутися з проблемами в пульмонології.

Паровим методом

Старий дідівський метод, який часто практикується в домашніх умовах. Його суть полягає в наступному: людина нахиляється над ємністю з гарячою водою, в яку додано лікарський засіб, голова накривається щільною тканиною, дорослий чи дитина дихає випарами протягом декількох хвилин. Цілющий газ рівномірно розподіляється по всіх відділах легень, забезпечуючи потужний ефект.

З допомогою небулайзера

Небулайзером називають спеціальне електричне пристрій, який перетворює рідке ліки в пароподібний і потік через спеціальну пластикову трубку подає його до масці, зафіксованої в області рота і носа пацієнта. Фахівці відзначають, що ця методика інгаляційного лікування дихальних шляхів створює дуже дрібні частинки (суспензія), які глибше проникають в тканини легенів.

При якій температурі можна робити інгаляції

Підвищення температури тіла може стати серйозною проблемою, якщо хворому потрібно інгаляція. У таких ситуаціях потрібно консультуватися з лікарями, але, якщо подібне трапиться вночі, доведеться діяти самостійно, покладаючись тільки на себе. Щоб лікування не обернулося шкодою для здоров'я, ви повинні знати основні нюанси проведення інгаляцій при підвищеній температурі.

Дорослим

Роблять інгаляції при високій температурі? Так, якщо мова йде про небулайзере. Механізм дії анітрохи не змінюється при гіпертермії. Що стосується парових методів інгаляційного лікування, з ними потрібно бути обережним. При температурі 37,5°C і вище домашні рецепти недоречні. Особливу пильність повинні проявляти майбутні мами, адже вагітність супроводжується безліччю фізіологічних проявів, які можуть бути несумісними з інгаляціями. Вдаватися до таких методів лікування без схвалення лікаря не можна!

Дітям

При температурі 37,0°C або нижче турбуватися про доречність таких процедур не варто. Дитина може сміливо користуватися інгалятором, який призначив лікар, і проходити інші дихальні процедури, якщо це необхідно. Винятком з цього правила може бути вірусна інфекція. Якщо показання термометра підніметься вище позначки 37,0°C, від парових процедур доведеться відмовитися. Інгаляції небулайзером при температурі у дітей не протипоказані.

З чим робити інгаляції через небулайзер

Небулайзер – універсальний медичний прилад для інгаляційної терапії, що дозволяє пацієнту застосовувати безліч препаратів для боротьби з різними захворюваннями дихальних шляхів. Крім інгаляцій з «Беродуалом», «Пульмикортом», «Лазолваном», широко застосовують процедури з фізрозчином, мінеральною водою. Ознайомившись з наведеної нижче таблиці, ви дізнаєтеся про основні групи лікарських засобів, що використовуються для інгаляцій, і зрозумієте, яку функцію вони виконують.

Фармакологічна група

Призначення

Назви поширених препаратів

Бронхолітики

Розширення бронхів

«Беродуал», «Беротек», «Вентолин небули»

Муколітики

Розрідження та виведення мокротиння

«АЦЦ», «Флимуцил», «Лазолван», «Амбробене»

Протизапальні препарати

Боротьба з запаленням

«Ротокан», «Тонзилгон», «Малаві»

Глюкокортикостероїди

Гормональні протизапальні

«Пульмикорт», «Дексаметазон», «Кромогексал»

Антибактеріальні/протимікробні препарати

Боротьба з шкідливими бактеріями і мікробами

«Флуімуціл-антибіотик», «Фурацилін», «Диоксидин», «Диоксидин»

Імуномодулятори

Зміцнення імунітету

«Деринат», «Інтерферон»

Протинабрякові препарати

Звуження судин

«Нафтизин», «Епінефрин»

Може піднятися температура після інгаляції

Як правило, гіпертермія після дихальних процедур відзначається у дітей при застуді. Якщо ви або ваша дитина використовуєте інгалятор при температурі, що не виходить за межі норми, а потім спостерігається підвищення показань термометра, значить, заробила імунна система. Поки температура не перевищить позначку 37,5, переживати не варто. Якщо погіршає, доведеться прийняти жарознижувальну і якомога швидше проконсультуватися з лікарем.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!