Причини запору взимку у дорослих

Нашому організму йде на користь, коли ми дотримуємося певного розкладу. Якщо звичний організму режим збивається, то це може призвести, наприклад, до порушень функцій кишечнику.

Холодно! Не піду гуляти!

Одна з ключових причин появи запору взимку – зниження фізичної активності, що позначається на перистальтиці кишечника. Лікарі часто стикаються в своїй медичній практиці з скаргами на регулярні запори від пацієнтів, провідних малорухливий спосіб життя. Справа в тому, що при мінімальних фізичних навантаженнях вся область тазу недостатньо забезпечується кров'ю, м'язи стають менш рухливими, а кишечник «лінується». Отже, для того щоб нормалізувати стілець, необхідні регулярні (відповідні станом здоров'я) фізичні навантаження. Але взимку це зробити складніше, ніж влітку. Чому?

  • Вітряна та морозна погода не сприяє тривалим прогулянкам. Ми рідко вибираємося на вулицю, адже вдома тепло і затишно.
  • Підвищується рівень мелатоніну (гормону сну), який виробляється, як тільки стає темно. Взимку світловий день коротшає, тому висока вироблення мелатоніну зберігається цілодобово. З-за цього в денний час ми часто спимо на ходу.
  • Кисневе голодування. Холодне повітря не містить необхідну кількість кисню для нормальної роботи організму, тому взимку ми відчуваємо втому і сонливість.
Хочеться чогось смачненького...

Зимовий раціон – це, як правило, збагачена вуглеводами жирна їжа з мінімумом овочів і фруктів. А ось в новорічні канікули стіл і зовсім ломиться від розмаїття святкових страв, і, звичайно, це стрес для органів травлення. В результаті кишечник з органу з активною моторикою перетворюється в лінивий відділ травної системи.

Порушення стільця часто виникає із-за недостатнього споживання рослинної клітковини в їжі. Овочі, фрукти – джерело харчових волокон (клітковина), необхідних для нормальної діяльності кишечника. Харчові волокна являють собою речовини, які не засвоюються організмом, але поглинають воду і набухають, тим самим сприяючи перистальтиці кишечника. Якщо волокна вживаються в недостатній кількості, то стілець стає щільною і сухою, що ускладнює його просування по кишечнику.

Чим небезпечний запор

Від затримки стільця страждає весь організм починає працювати неправильно. Запор – не просто відчуття дискомфорту, а ймовірність внутрішнього отруєння. Всі отруйні речовини, які знаходяться в калових масах, по-новому вбираються в людський організм, а це дуже небезпечно. Найбільш очевидні ускладнення запору – геморой, анальні тріщини, випадіння прямої кишки; знижується імунітет (починають «липнути» застуди та інфекції), порушується засвоєння вітамінів і мінералів, виникають алергічні реакції, синдром хронічної втоми, депресивні стани.

Як позбутися від запору

Для вирішення цієї «делікатної» проблеми часто доводиться вдаватися до допомоги проносного. При виборі засоби від запору слід дуже уважно поставитися до його складу. Безпечніше віддати перевагу натуральним послаблюючу препаратів на основі природних компонентів – фруктів і трав, які містять харчові волокна і мають природну допомогу кишечнику.

Смачне і приємне вирішення проблеми

Компанія «Евалар» розробила жувальні таблетки «Фитолакс» – м'який послаблюючий засіб. Зручні в застосуванні, не вимагають запивання водою! В натуральний склад фруктових таблеток Фитолакс включені наступні компоненти:

  • Порошок абрикоса (340 мг) – активізує перистальтику кишечника;
  • Екстракт сени (210 мг) – посилює перистальтику, підтримує природну моторну функцію кишечника;
  • Екстракт подорожника (15 мг) – захищає слизову оболонку шлунково-кишкового тракту від подразнення;
  • Плоди кропу (0,2 мг) – зменшують дискомфорт в кишечнику, зменшують газоутворення.

Увечері Фитолакс – вранці результат! Природні компоненти послаблюючого діють протягом ночі і м'яко вирішують проблему вранці. Це збереже природні біоритми організму, і в той же час допоможе дбайливо налагодити роботу кишечника.


При тривалому застосуванні будь-якого рослинного засобу відбувається деяке зменшення його ефективності. Прийнято вважати, що це результат звикання організму до діючих речовин рослини і вимушеного очищенню, тому знижується перистальтика. Після незначної перерви в прийомі (10-14 днів), чутливість організму відновлюється. Так як Фитолакс є натуральним рослинним засобом, ця закономірність поширюється й на нього.

Серія Фитолакс– це 100% натуральні продукти з проносним ефектом. Різноманітність форм випуску для будь-яких переваг: жувальні таблетки, чай, рідкий концентрат, батончик і шоколад. Вироблено у відповідності зі стандартом GMP.


НЕ Є ЛІКАРСЬКИМ ЗАСОБОМ
Реклама

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!