Способи застосування обліпихової олії при геморої

Традиційна медицина визнає обліпихова олія при геморої безпечним продуктом і ефективним засобом для лікування цієї неприємної хвороби. Активні речовини, що входять до його складу, допомагають локалізувати вогнища запалення в прямій кишці, надають протизапальний і знезаражуючий ефект. Екстракт обліпихи використовують у фармакології при виготовленні антигеморроидальных кремів і свічок.

Що таке геморой

Відомо, що геморой – це захворювання, що супроводжується розширенням і запалення венозних судин, що знаходяться в прямій кишці і званих гемороїдальними вузлами. Розвивається хвороба внаслідок сидячого способу життя, незбалансоване живлення, що приводить до запорів. Протилежними причинами виникнення геморою стають важка фізична праця або серйозні спортивні навантаження. Так само від геморою страждає на пізніх термінах більшість вагітних і народили жінок.

При серйозному тиску на стінки венозних судин гемороїдальні вузли збільшуються в розмірах, запалюються, починають кровоточити. На пізніх стадіях розвитку захворювання можливе випадання гемороїдальних вузлів з анального отвору, відкриття сильної кровотечі із заднього проходу. Ось чому важливо виявити і почати вирішувати проблему на початковій стадії. Якщо ви виявили у себе один з нижчеперелічених ознак цієї недуги, то запишіться на консультацію до проктолога:

  • неприємні відчуття і болі в ділянці анального отвору;
  • дискомфорт в задньому проході під час ходьби, в сидячому положенні і при дефекації;
  • краплі крові на білизні.

Допомагає чи обліпихова олія при геморої

Здавна обліпихова олія є нетрадиційним, народним засобом, застосовуваним для лікування геморою. Екстракт ягоди обліпихи додають і в сучасні медичні препарати. Лікарі з області проктології визнають його ранозагоювальні корисні властивості і рекомендують обліпихова олія від геморою, до складу якого входять:

  • вітаміни груп А, В, С, К і Р;
  • залізо;
  • кальцій;
  • магній;
  • жирні кислоти;
  • пектини;
  • каротиноїди;
  • олеїнова кислота;
  • аскорбінова кислота;
  • лінолева кислота.

Користь обліпихової олії

Надає обліпихова олія при геморої та інших запаленнях не тільки протизапальний, але і загоюючий ефект. Благотворно впливаючи на імунну систему, воно чудово зміцнює стінки судин, протистоїть поширенню інфекції, має аналгетичні властивості. Присутні у складі антиоксиданти допомагають від внутрішньосудинного застою крові, перешкоджають розтягуванню капілярних стінок. Ось чому обліпихова олія радять використовувати пацієнтам, що страждають від геморою.

Олія з обліпихи усуває кровотеча, не дає утворюватися новим гемороїдальних вузлів, зменшує їх набряклість, усуває печіння і свербіж, сприяє загоєнню стінок судин. Екстракт обліпихи додається в багато медичні препарати для боротьби з проктологическими захворюваннями (гемороєм, проктитом, сфинктеритом) – гелі, мазі, антигемороїдальні креми і свічки.

Як застосовувати

Можна приготувати обліпихова масло в домашніх умовах. Для цього суміш ягід обліпихи і рослинного масла прогрівається в невеликій ємності на водяній бані, з періодичним зціджуванням утворюється рідини. Отримана суміш відстоюється протягом доби, що відокремилася верхня фракція і являє собою масло обліпихи. Якщо ви не хочете цим займатися, то можна придбати обліпихова олія в аптеці.

Засіб застосовується для лікування як зовнішнього, так і внутрішнього геморою. При обох варіантів масло різними методами наноситься на поверхню гемороїдальних вузлів. Лікувальний ефект досягається шляхом вбирання масла на стінки судин заднього проходу. Терапія геморою за допомогою обліпихової олії допомагає уникнути лікування хірургічним методом.

Терапія зовнішньої форми

Можливо кілька методів терапії з застосуванням обліпихової олії при зовнішній формі геморою. Найпростішим способом вилікувати зовнішню форму геморою є компрес – марлева тканина просочується маслом і накладається на уражену область. Краще всього залишити компрес на ніч, попередньо закріпивши лейкопластиром. Так само масло можна паралельно приймати всередину – одну ложку під час кожного прийому їжі.

Третім, делікатним способом лікування, є нанесення на область анального отвору мазі, приготованої за таким рецептом: змішайте одну чайну ложку обліпихової олії зі столовою ложкою меду і такою ж кількістю тваринного жиру. Перед нанесенням мазі область ураження необхідно акуратно вимити теплою водою. Проводити дану процедуру слід до повного зникнення симптомів, кожну ніч.

Обліпиха при внутрішньому геморої

Для того, щоб вилікувати внутрішній геморой, обліпихову олію вводять всередину заднього проходу за допомогою:

  • марлевого тампона;
  • мікроклізми;
  • методом спринцювання.

Перед проведенням будь-якої з перерахованих процедур необхідно провести очищення прямої кишки і заднього проходу, найкраще методом клизмирования. Після спринцювання полежіть на боці нерухомо протягом 30-40 хвилин, щоб рослинні компоненти кошти як слід вбралися в стінки кишечника. Випливає масло може залишати на білизні плями, тому перед процедурою покладіть під себе поглинаючу прокладку.

Свічки з обліпихою

Ректальні свічки з обліпихою допомагають при лікуванні геморою на ранніх стадіях недуги. Вони не мають протипоказань, крім індивідуальної непереносимості компонентів препарату, що дозволяє використовувати їх під час вагітності або в період грудного вигодовування. Свічки мають протипухлинну, загоюючою дією. Перед введенням необхідно провести гігієнічну очистку прямої кишки, вимити анальний отвір і руки з милом.

Тривалість лікування становить два тижні, свічка вводиться в організм два рази в день: вранці і на ніч. Перерва між курсами має становити не менше місяця; якщо бажаний результат не досягнутий, то лікар повинен провести призначення іншого препарату. Під час використання свічки з обліпиховою олією можуть протікати, залишаючи жирні плями на білизні – не забувайте користуватися гігієнічними прокладками.

При вагітності

Використання обліпихової олії від геморою під час вагітності допомагає уникнути застосування хімічних препаратів, що позитивно позначається на розвитку плоду. Ефективні компреси на ніч при зовнішніх проявах хвороби і спеціальні свічки при внутрішньому перебігу захворювання. На місцевому рівні вони надають протимікробну дію, що допомагає уникнути потрапляння бактерій у плаценту. До того ж облепиховые свічки володіють проносним ефектом, що на пізніх термінах вагітності особливо важливо, так як допоможе впоратися з проблемою запорів.

Протипоказання

Існують протипоказання для прийому обліпихової олії під час геморою. Особливо уважно слід підходити до цього питання, якщо мова йде не про місцевому застосуванні засобу, а про прийомі препарату внутрішньо. Терапія з використанням засобів, що містять у своєму складі обліпиху, протипоказана при наступних захворюваннях:

  • холецистит;
  • жовчнокам'яна хвороба нирок;
  • панкреатит.

Відео: Як лікувати геморой обліпиховою олією

Лікування геморою обліпиховою олією.Лікування геморою народними засобами

Відгуки

Єлизавета, 43 рокиЗаробила цю неприємну болячку під час другої вагітності. Про те, що можливо лікування геморою обліпиховою олією, випадково дізналася з передачі про здоров'я по центральному каналу. Робила спеціальні ванночки з розчином масла обліпихи, ефектом дуже задоволена. Рекомендую всім вагітним дівчатам стежити за здоров'ям – не запускати геморой.
Маргарита, 64 рокиОбліпихова олія від геморою допомагає мені чудово. З сорока п'яти років мучилася, навіть операцію один раз робила, все без толку. Подруга порадила; купила в аптеці препарат, дуже недорого, просочила марлевий компрес, чотири ночі – як рукою зняло. Ні таблетки не допомагали, ні свічки. Хочу ще спробувати пити, кажуть, добре впливає на здоров'я.
Ігор, 54 рокиПозбутися довго мучавшего мене недуги допомогли свічки з обліпиховою олією від геморою. Змінив лікаря, він мені їх і прописав. Запальний процес припинився на другому тижні використання. Робив все строго по інструкції, два рази в день. Імунітет підвищився, відчуваю себе набагато краще, бадьоріше.
Михайло, проктолог, стаж 14 роківМасло обліпихи при геморої допомагає тільки на ранніх стадіях. Перед призначенням проводиться обстеження прямої кишки, після якого приймається рішення про методи лікування. Масляні компреси при зовнішніх формах призначаю в якості допоміжного заспокійливого засобу для прийому всередину – спеціальний порошок з екстрактом ягід обліпихи.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!