Випадання прямої кишки - причини у дорослих і дітей. Лікування ректального пролапсу народними засобами

Доставляє масу незручностей і вельми неприємне захворювання, яке може виникнути у дорослих і дітей, – це ректальне випадання, або ректальний пролапс. Вихід частини прямої кишки або її повне виходження за межі ануса призводить до болю, нетримання кишкового вмісту, кровотеч та іншим виснажливим симптомів.

Що таке випадання прямої кишки

Ректальний пролапс, або ректальне випадання – це патологія, при якій спостерігається сегментарний або повний вихід дистальної частини кишечника за межі ануса. По міжнародній класифікації МКБ 10 код хвороби – К62.3. Довжина сегмента може досягати від 1 до 20 сантиметрів. Захворювання характеризується розвитком рухливості прямої кишки, що приводить до її розтягнення, слабкості м'язів і подальшого випадання.

Захворювання не загрожує життю. Слизова оболонка, розташована в нижній частині товстого кишечника, вилазить через анус назовні. Цей процес провокує здавлювання судин підслизового шару. Відділ, який випав, піддається деструкції, набрякає, червоніє або синіє, збільшується в розмірах. При своєчасно розпочатої терапії і вправленні випадаючого ділянки кровообіг відновлюється, а слизова набуває первісний зовнішній вигляд. Відсутність лікування може призвести до відмирання тканин слизової.

Причини

Ректальний пролапс лікарі відносять до полиэтиологичным захворювань. Це означає, що опущення прямої кишки викликається сукупністю декількох факторів. Недуга може виникнути у дорослого і дитини. Етіологією, сприятливими причинами, які суттєво підвищують ризик виникнення патологічного стану, виступають такі порушення:

  • анатомічні дефекти будови тазових кісток і кишечника (вертикальне розташування куприка, велика глибина парієтальної очеревини, істотне прямокишково-маточне поглиблення, діастаз м'язів-леваторов та інше);
  • хвороби ШЛУНКОВО-кишкового тракту і сечостатевої системи;
  • неврологічні проблеми, що зачіпають спинний мозок;
  • часта практика нетрадиційних видів сексу;
  • зниження м'язового тонусу сфінктера;
  • функціональні патології малого тазу;
  • спадковий фактор.

У дітей

Здебільшого ректальний пролапс зустрічається у дітей у віці від року до 4 років. Іноді відбувається поступове випадання, в інших випадках – гостре одномоментне опущення значного ділянки. Причина випадання кишки у дитини буває не одна. Крім сприяючих чинників (вроджені особливості, порушення харчування) виділяють виробляють причини, які призводять до випадання кишкового ділянки з анального отвору назовні:

  • порушення стільця;
  • підвищення внутрішньочеревного тиску з-за тривалого кашлю, порушення сечовипускання у хлопчиків при фімозі і з інших причин.

Основний механізм запуску захворювання – труднощі при дефекації, регулярні запори. Довге перебування на горщику і тривале напруження погано позначається на стані сфінктера. Педіатри, в тому числі і відомий доктор Комаровський, рекомендують строго стежити за стільцем малюка, не займатися самолікуванням при запорах і проносах, звертатися за медичною допомогою при першій необхідності.

У жінок

Коли у жінки стає нижче норми м'язовий тонус тазового дна, може виникнути ректальне опущення кожного шару ділянки. Часто це відбувається після настання менопаузи, під час якої знижується вироблення естрогену. Ці гормони відповідають за еластичність тканин: слизових, м'язових. Існують і інші причини випадання кишки у жінок:

  1. Спровокувати пролапс можуть важкі пологи, опущення матки або піхви.
  2. Під час вагітності захворювання виникає із-за проблем з травленням і дефекацією.
  3. Часті запори призводять до опущення кишкових сегментів.

У чоловіків

Ректальний пролапс виникає у чоловіків частіше, ніж у жінок. Причини випадання кишки у чоловіків часто пов'язані з важкою фізичною працею. Виникнути патологія може і з інших причин або їх сукупності:

  • часті значні напруження при дефекації (наприклад, при запорах);
  • травми, операції, перенесені раніше;
  • пухлини в цій області, поліпи, геморої.

Симптоми

Клінічна картина гострої та хронічної форми захворювання різна. У будь-якому випадку зовнішній вид патології – випинання червоного (іноді синього) кольору. При гострому перебігу ділянку випадає в один момент після підйому тяжкості або сильному напруженні. У цьому випадку пацієнт відчуває:

  • різкий біль в анальному отворі;
  • дискомфорт в промежині;
  • біль у м'язах черевної стінки спереду.

Хронічне опущення відбувається повільно, його супроводжують такі ознаки випадання кишки:

  • біль у животі;
  • кровотеча випадаючого ділянки;
  • поява кишкового сегмента за межами ануса;
  • порушення сечовипускання.

Стадії

Лікарі класифікують ректальний пролапс на ступені, які відображають стадії розвитку хвороби. Випадання кишки поділяють на 4 стадії:

  1. Під час дефекації спостерігається невелике вивертання слизової оболонки. Анус залишається незмінним, а випадаючий сегмент стає у вихідне положення самостійно.
  2. При дефекації вивертання слизової більш виражено. Повернення патологічного ділянки відбувається самостійно, але повільно. Можливі кровотечі.
  3. Значний ділянку слизової може вилізти під час дефекації, при фізичних навантаженнях, підйомі тягарів, при кашлі або чханні. Виникають часті кровотечі, нетримання кишкового вмісту і газів. Сфінктер залишається весь час розслабленим. Випадаючий сегмент вправляється пальцями. На деяких ділянках виявляють некротичні тканини і ерозію.
  4. Слизова і ділянки сигмовидної кишки можуть вилізти без напруження. Захворювання супроводжується сверблячкою, вираженим некрозом. Задній прохід на цій стадії розкритий, а вправити сегмент складно.

Класифікація

Крім стадій розвитку пролапс кишки і характеризується типом захворювання. Визначити його можна візуальним шляхом. Правильна діагностика необхідна для адекватної терапії недуги. Розрізняють наступні типи ректального випадіння:

  • ковзна грижа;
  • кишкова інвагінація.

Грыжевая форма

Уразливість прямої кишки пов'язана зі специфічними функціями та розташуванням. У зв'язку з цим місце уражається тріщинами, виразками, поліпами та іншими змінами. Грижа кишки – це вибухання нижній частині крайнього сегмента травного тракту. Грижовий тип пролапсу обумовлюється зрушенням передньої стінки товстої кишки вниз, а також виходом її через сфінктер.

Інвагінація

Коли відшарування сегмента проблемної ділянки відбувається без випадання за межі ануса, мова йде про розвиток інвагінації кишечника. Захворювання в такій формі протікає рідко і вимагає ретельної діагностики. Внутрішня інвагінація кишки обумовлена частковим вдавленням прямої або сигмовидної кишки всередину слизової анального отвору.

Як відрізнити геморой від випадіння прямої кишки

Схожість симптомів ректального пролапсу з гемороєм на останніх стадіях вимагає обов'язкового медичного дослідження, яке допоможе поставити діагноз. Лікування патологій кардинально різне, тому починати терапію без ретельної діагностики небезпечно. Візуально відрізнити одну хворобу від іншої можна за видом складок слизової. При пролапсі складки розташовуються поперечно, а при геморої – подовжньо.

Діагностика

Розпізнавання ректального пролапсу починається з візуального огляду пацієнта. Перевірити наявність патологічного процесу можна тільки в запущених випадках. При початковій формі хворому лікар запропонує натужиться, присівши навпочіпки. Коли кишка змогла вилізти, діагноз вважається підтвердженим. Випадання слизової прямої кишки перевіряють пальпацією на оглядовому кріслі, перевіряють тонус і еластичність м'язової тканини проблемної ділянки. Уточнити діагноз можна такими дослідженнями, як:

  • дефектография;
  • колоноскопія;
  • ректороманоскопія;
  • аноректальна манометрія.

Як лікувати

Терапія ректального випадіння може проводитися консервативним і хірургічним шляхом. Консервативне лікування випадіння прямої кишки починають з визначення причин захворювання і пошуку методів позбавлення від них. Ці способи ефективні на 1 і 2 стадіях. Їх використовують для терапії проблеми у вагітних жінок. При важких формах ректального пролапсу пацієнту призначають оперативне втручання, вид якого визначає фахівець.

Консервативна терапія

Коли проблема була виявлена на ранній стадії або у вагітної жінки, лікар призначить курс консервативної терапії. Лікувальні заходи передбачають відмову від значних навантажень фізичного плану, лікарський лікування запорів (свічки, краплі, таблетки), зарядку для зміцнення тазових м'язів. Сучасна медицина стверджує, що при відсутності протипоказань єдиним ефективним засобом терапії зовнішнього випадання є хірургічна операція. При инвагинациях ж спочатку слід проводити консервативне лікування.

Хірургічні методи лікування

Всі хірургічні методи, що застосовуються для лікування ректального випадання, можна розподілити на такі групи:

  • ектомія сигмовидної кишки (резекція);
  • підшивання або підв'язування прямої кишки (ректопексия, колонопексия);
  • пластичні операції, з допомогою яких зміцнюється м'язи промежини і тазу;
  • звуження заднього проходу;
  • комбінування декількох видів оперативного втручання.

Найбільш поширеними операціями при прямокишковому випаданні є методи, які фіксують випали ділянки. Наприклад, для зміцнення кишки її підшивають до поздовжньо-хребетної зв'язці. Лапароскопічні процедури активно включаються в практику, скорочує період реабілітації і знижуючи ризик ускладнень. Сучасна медицина часто використовує такі операції:

  • операція Делорма – при прямокишковому опущенні і нетриманні калу;
  • операція Зеренина-Кюммеля-Герцена;
  • операція для звуження проходу по Тиршу-Пайру;
  • зміцнення тазового дна операцією з Брайцеву.

Лікування пролапсу народними засобами

У народній медицині існує кілька методів для полегшення стану при ректальному пролапсі в домашніх умовах. Лікування випадіння прямої кишки народними засобами варто починати тільки після консультації з лікарем. Нетрадиційна медицина радить, що робити при прямокишковому випаданні назовні:

  1. Ванночки з ромашкою. З 1 столової ложки збору і 1 склянки окропу роблять відвар. Рідину виливають у більш широку ємність і сідають над нею навпочіпки. У результаті виходить парова ванна.
  2. Примочки з настою грициків. Висушену і подрібнену траву поміщають в пляшку з вузьким горлом. Вона повинна займати ¼ ємності. Доливають Доверху горілку. Розчин слід настояти в темному місці кілька тижнів. Проціджену настоянку використовують на проблемній ділянці за допомогою ватного диска або тампона.
  3. Настої для прийому всередину. Якщо потрібно зняти біль і підвищити тонус судин, на допомогу приходить корінь лепехи. На чайну ложку рослини потрібен склянку холодної води. Рідина повинна настоятися 12 годин. Пити такий настій потрібно по 2 столових ложки після прийому їжі.

Вправи

Однією з ефективних заходів для лікування ректального пролапсу є гімнастика при випаданні прямої кишки. Вправи розроблені для того, щоб зробити тонус м'язів сильніше, скоротити ризик випадіння сегмента. Правильно виконати комплекс допоможе детальна інструкція та фото. Лікарі рекомендують такі прості та ефективні руху:

  • Напруга і розслаблення м'язів промежини і сфінктера. В будь-якому положенні зафіксуєте м'язи напруженими 10 секунд, потім розслабте. Повторіть 10 і більше разів.
  • Підйом тазу. Прийміть положення лежачи на спині, руки розташуйте вздовж тулуба, ноги зігніть в колінах. Піднімайте і опускайте таз без допомоги рук, ніг і інших частин тіла.

Відео:

Випадання прямої кишки у дітей, лікування?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!