Може МРТ замінити колоноскопію

Сучасне життя людей наповнена постійними стресами, неправильним харчуванням, несприятливої екологічної атмосферою. Людський організм не може не реагувати на який чиниться вплив навколишнього середовища. Такий вплив позначається і на шлунково-кишковому тракті. Коли стає питання про діагностику цієї системи організму, багато губляться у виборі: що краще, колоноскопія або МРТ кишечника. Вивчивши інформацію про цих методиках, ви зможете дізнатися про їхні відмінності та недоліки. Це допоможе вибрати відповідну процедуру для вашого випадку.

Методи огляду кишечника

У товстому кишечнику концентруються всі патологічні процеси: тут збираються калові маси, що провокують запальні процеси. У сучасній медицині існує безліч способів оцінити стан травного тракту. Самі надійні – це колоноскопія та МРТ. Поставити правильний діагноз лікаря допомагають і інші методи діагностики, такі як:

  • УЗД кишечника;
  • іригоскопія, під час якої можна робити рентгенівські знімки;
  • віртуальне дослідження за допомогою комп'ютерної програми, коли відбувається прийом спеціальної капсули – датчика.

Колоноскопія кишечника

Цей метод з'явився ще в минулому столітті разом з відеоендоскопічної технікою. Лікарі визнають, що колоноскопія – найбільш достовірний спосіб дослідження кишечника. Процедуру ще називають видеоколоноскопия, т. к. проводиться за допомогою тонкого, гнучкого фиброколоноскопа, який оснащений микрокамерой. Якщо фахівець під час огляду помітить патологічні зміни, то він в ході процедури може відщипнути шматочок тканини для біопсії. Показання для фиброколоноскопии:

  • виявлення колітів;
  • виявлення поліпів слизової;
  • підтвердження онкології.

Ретельна підготовка до колоноскопії – запорука високого результату процедури:

  1. Харчування легкої, дієтичною їжею протягом декількох днів. Слід виключити продукти, що провокують утворення газів: бобові, газовані напої, капуста.
  2. За добу до колоноскопії скасовується харчування, дозволено пити воду і трав'яні відвари.
  3. Чистка кишечника проводиться пацієнтом самостійно за добу до процедури або в клініці. У підсумку стілець повинен бути прозорим.
  4. Страждаючим запорами необхідно приймати проносні препарати до повного очищення кишечника.

Процедура огляду протипоказана при гемороїдальних кровотечах, сильному запаленні прямої кишки. Сеанс триває близько півгодини, під час якого пацієнт може відчувати певний дискомфорт у вигляді здуття живота, кишкової спазму. Проходить за такими етапами:

  1. Проводиться місцевий наркоз.
  2. Лікар обережно вводить колоноскоп ректально.
  3. Послідовно оглядаються стінки кишечника.
  4. Для безболісного огляду в товсту кишку вводиться газ, який розгинає вигини кишечника, тому пацієнт може відчувати здуття живота.

Магнітно-резонансна томографія

Це високоточний метод дослідження тонкого і товстого травного органу, який допомагає виявити найдрібніші проблеми на ранніх стадіях. МРТ – абсолютно безпечний і безболісний метод. В залежності від складності процедура триває від десяти хвилин до півгодини. Результати дослідження можна отримати в цей же день. МРТ відмінно розрізняє м'які тканини, і досвідчений фахівець бачить всі найвіддаленіші зони досліджуваних органів. Показання для проведення томографії:

  • запальні захворювання травного тракту;
  • часті запори;
  • поліпи слизової кишечника;
  • патологічні зміни при вагітності;
  • геморой на різних стадіях;
  • онкологія кишечника.

До проведення МРТ необхідно провести таку підготовку:

  • напередодні пацієнту показано дієтичне харчування, яке потрібно дотримуватися три дні до процедури;
  • не приймати їжу за 12 годин до процедури;
  • очищення з допомогою проносного до прозорого стану стільця.

Під час здійснення магнітно-резонансної томографії спеціаліст має можливість максимально точно оцінити стан досліджуваних органів завдяки висновку на монітор тривимірного зображення. Процедура проводиться так:

  • пацієнт повинен зняти з себе всі металеві вироби;
  • хворого поміщають на виїжджає поверхню, пристібаючи фіксуючими ременями;
  • потім пацієнт поміщається в томограф, де з допомогою магнітного поля створюється сканування досліджуваних органів.

Весь сеанс за часом займає близько однієї години, протягом якого пацієнт може розслабитися і навіть поспати. Єдиний дискомфорт такої процедури – це обов'язкова повна нерухомість тіла. Магнітна діагностика протипоказана в таких випадках:

  • не можна проводити томографію при наявності у хворого вбудованих, внутрішніх металевих елементів: серцеві стимулятори, внутрішньоматкова спіраль у жінок, зубні імплантати, платівки для зрощення кісткової тканини при переломах;
  • небезпечна магнітна томографія на перших двох місяцях вагітності;
  • неможлива процедура у маленьких дітей, у такому віці дитина не може дотримуватися повну нерухомість тіла довгий час.

Порівняння колоноскопії і МРТ

Пацієнти, які потребують дослідження кишечника, часто губляться при виборі процедури. Що ж краще, колоноскопія або МРТ кишечника? Визначитися з вибором допоможе порівняльна таблиця основних параметрів:

Назва процедури

Колоноскопія кишечника

Магнітно-резонансна томографія

Хворобливість

Відчуття здуття живота, дискомфорт при введенні трубки в пряму кишку.

Неприємні відчуття відсутні.

Вартість

Від 5000 до 11000 рублів.

Від 3500 до 5000 рублів.

Доступність

Можливо дослідити навіть самі потаємні місця товстого і тонкого кишечника.

Обмежена, зважаючи анатомічної будови кишечника.

Ефективність

100% за умови професіоналізму лікаря.

Залежить від досліджуваного ділянки, не завжди дає стовідсотковий результат.

Тривалість

Від 10 до 40 хвилин.

Близько однієї години.

Підготовка до процедури

Вимагає очищення, робиться на голодний шлунок.

Вимагає очищення, робиться на голодний шлунок.

Побічні ефекти, наслідки

Відсутні.

Відсутні.

Особливості

Дозволяє в ході огляду виробляти міні-операції: видалення поліпів, взяття проби на біопсію.

Лікар має можливість побачити в тривимірному зображенні стан органів.

Відео про методи обстеження кишечника

Підбірка роликів про те, як перевіряють кишечник. Вони насичені корисною і найбільш необхідною інформацією. Завдяки першому відео, у вас буде можливість побачити, як відбувається обстеження кишечника. Професор проктології розкаже про всі нюанси процесу і прояснить, чи боляче робити колоноскопію. Ви дізнаєтесь, чи існують альтернативи цій процедурі. У другому ролику лікар розповість про те, що ж краще, колоноскопія або МРТ кишечника. Додивіться відео до кінця і дізнаєтеся, як правильно готуватися до внутрибрюшному дослідження.

Колоноскопія

Колоноскопія кишечника

Магнітно-резонансна томографія

Що таке МРТ? Просто і зрозуміло!

Відгуки про процедурах

Микола, 45 роківУ мене ніколи не було проблем зі здоров'ям, але нещодавно дізнався, що після сорока необхідно перевірити свій кишечник. Я вирішив зробити колоноскопію, щоб виключити спадкову схильність до онкології. За два дні до проведення я посидів на дієті і зробив промивання кишечника. Процедура пройшла відмінно, патології не виявлено.
Ніна, 52 рокиКілька років мучилася поносом, при якому завжди виділялася кров. Часто піднімалася температура. Звернулася в клініку, порадили ультразвукову перевірку кишечника. Для цього мені довелося його повністю очистити. Результат показав наявність поліпів в товстій кишці. Для їх усунення мені була проведена колоскопия. Операція пройшла успішно.
Тетяна, 36 роківПісля пологів я не могла нормально ходити в туалет, тому вирішила піти на дослідження кишечника. Для цього мені довелося здати аналізи крові, сечі, калу. Проктолог сказав, що вони показують наявність патології. Довелося зробити комп'ютерну колонографию, з допомогою якої було виявлено велику наявність поліпів і гемороїдальних вузлів.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!