Симптоми і лікування поліпів у прямій кишці

Полипозные освіти прямої і товстої кишки можуть виникати як у чоловіків, так і жінок будь-якого віку. У проктології зафіксовані випадки розвитку патології навіть у маленьких дітей. Сучасна медицина поки не встановила причину даної патології. Деякі фахівці переконані, що поліпи в прямій кишці, симптоми і лікування яких носять індивідуальний характер, утворюються в результаті вірусної інфекції, але ця гіпотеза не підтверджена. Лікарі відзначають закономірність: поліпоз частіше розвивається у хворих хронічним колітом або людей із зниженою кислотністю.

Що таке поліпи в прямій кишці

Поліп має вигляд наросту епітеліальної, сполучної або залозистої тканини, який може дислокуватися в матці, гайморової пазусі, органах ШКТ. Якщо освіта виявили в анальному каналі, це свідчить про поліпозі прямої кишки. Патологія зареєстрована у міжнародній класифікації захворювань під кодом МКХ 10. Як і іншим подібним наростам, поліп анального притаманні всі ознаки доброякісної пухлини:

  • практично відсутній вплив патології на самопочуття;
  • немає подібностей з атиповим будовою;
  • немає метастазування.

Довго існуючий наріст в прямій кишці здатний поступово перетворитися в пухлину злоякісного характеру (її називають колоректальний рак). Медицина відносить поліп в розряд передракових захворювань. Поліпоз прямої кишки практично не зустрічається на здорових тканинах. Патології передує запальний процес, викликаний ентеритом, колітом, виразкою, черевний тиф, ін. Благодатним грунтом для захворювання стає дискінезія кишечника або запори. Однак поліп прямої кишки у дитини розвивається без супутніх захворювань.

Види утворень:

  1. Фіброзний. Складається із сполучної тканини, часто утворюється на гемороїдальному сайті. Бувають випадки, коли фіброзні поліпи в прямій кишці, визначенням симптомів та лікування яких займається лікар-проктолог, розростаються до великих розмірів і виявляються при дефекації, коли випадають в анальний отвір.
  2. Гіперпластичний. Відрізняється невеликим розміром і частіше діагностується у літніх людей. Як самостійне захворювання гіперпластичний поліп прямої кишки виявляється рідко. Як правило, він є початковою формою папілом і аденом.
  3. Аденоматозный. Найпоширеніша форма поліпозу має вигляд щільного і гладкого кульки рожевого кольору, без виразок. По фактурі аденоматозный поліп схожий зі слизової кишечника.
  4. Ворсинчастий. Не має ніжки, на відміну від аденоматозного поліпа. Освіта має широку основу, яким надійно кріпиться до тканини прямої кишки. За структурою ворсинчастий поліп схожий з губкою, розділену на часточки, яка кровоточить при будь-якому дотику.

Симптоми

  • Калові маси зі слизом.
  • Періодичні кровотечі з анального проходу.
  • При наявності великих поліпів розвиваються симптоми кишкової непрохідності (спазми, біль).

Лікування народними засобами

Поліпи товстої і прямої кишки нерідко переростають у пухлина злоякісного типу, тому вкрай важливо негайно зайнятися терапією хвороби. Сучасна медицина часто використовує хірургічне втручання, але такий метод для багатьох небажаний. Медикаменти при доброякісних утвореннях не призначають, тому доцільним рішенням стає нетрадиційна терапія. Лікування поліпів народними засобами дозволяє хворим уникнути операції, повністю вилікувавши поліпоз.

  • Лікування чистотілом. Змішують по дві частини звіробою, квіток календули і три частини чистотілу. Заливають 2 ст. л. отриманої суміші 0,5 л окропу і залишають настоятися протягом 6-8 годин. Приймають настій від поліпів у прямій кишці по 100 г тричі на добу перед прийомом їжі.
  • Клізми з чистотілом. Готують відвар, як описано вище. Вранці і ввечері роблять клізму з настоєм (по 100 грам). Курс лікування триває 5 днів, потім роблять перерву на 3 дні і повторюють процедури.
  • Хвойний відвар. Одну ст. л. соснових або ялинових голок заливається літром гарячої води і кип'ятити 30-40 хвилин на слабкому вогні. Після відвар переливають в скляну ємність, щоб настоятися 3 години. Чай приймають при поліпозі протягом 3 тижнів по 0,5 склянки перед кожним прийомом їжі.

Операція з видалення поліпа

Своєчасна операція з видалення не тільки великих, але і маленьких утворень прямої кишки є основним профілактичним заходом для запобігання раку кишечника. Це пояснюється тим, що лікування поліпів препаратами не ефективно. Освіти, які діагностують при колоноскопії, повинні віддалятися хірургічним шляхом і вирушати на біопсію. Поширеними операційними методами лікування поліпозу є:

  • висічення поліпів эндомикрохирургическим шляхом;
  • полиэктомия (висічення допомогою колоноскопа або ректоскопа);
  • резекція області кишечника з наростами;
  • трансанальне висічення.

Як видаляють

Хірургічна операція проводиться трансанальным способом за допомогою ендоскопічного обладнання. В анальний прохід вводиться гнучкий апарат (ендоскоп), оснащений петлею, який охоплює, стискає і зрізає ніжку освіти. Пропускаючи струм крізь петлю інструменту і, тим самим нагріваючи його, лікар припікає оброблені ділянки кишки.

Множинний поліпоз вимагає порожнинної операції, в ході якої видаляється частина кишки. Відрізані освіти відправляються на гістологію (дослідження, що визначає наявність передумов до розвитку злоякісної пухлини). Після видалення області кишечника пацієнтові належить більш складне лікування і тривале відновлення, ніж при ендоскопічної операції.

Видалення новоутворень лазером здійснюється двома існуючими способами: шляхом лазерної коагуляції або висіченням. Перший передбачає припікання наростів і виконується під місцевою анестезією. В процесі лікар шар за шаром припікає поліпи інструментом, запобігаючи травми органа. Другий метод полягає у висіченні утворень з допомогою лазерного скальпеля, тому операцію проводять під загальним наркозом.

Наслідки

Після операції пацієнта, як правило, одразу відправляють додому, а подальша терапія полягає в дотриманні дієти і правильному догляді за хворим. Повне відновлення організму займає близько 2 тижнів, протягом яких заборонено працювати з великою технікою і водити машину. Будь навантаження може спровокувати внутрішню кровотечу. Повертатися до звичного раціону дозволяється через тиждень після операції. Дієта передбачає:

  • дробове харчування з дотриманням точного режиму;
  • включення в меню перемеленого блендером пісного м'яса;
  • споживання м'яких, рідких каш;
  • відмова від продуктів, містять грубу клітковину (овочі, фрукти).

Відео

Поліпи можуть мати різні симптоми і лікування. Діагностикою даного захворювання кишечника займається проктолог. Первинний огляд при підозрі на наявність новоутворень передбачає пальпацію анального проходу. Додаткову інформацію про кількість та розташування наростів лікар отримує за допомогою ректороманоскопії – методу дослідження прямої кишки особливим апаратом, введеним через задній прохід. Подивившись відео, ви дізнаєтеся про особливості поліпозу і методи його лікування.

Поліпи товстої кишки

Дізнайтеся, яка потрібна дієта після операції на кишечнику.

Відгуки

Андрій, 32 рокиЩоб позбутися від наростів в кишечнику, не потрібно лягати в лікарню. Операція безболісна і займає 1-2 години, після чого вас одразу відправляють додому. Мені лікар навіть дієту не призначав особливу, порадивши перший час є більше рідких супчиків.
Валентина, 27 роківСпочатку зробила колоноскопію, щоб підтвердити діагноз, після чого лікар призначив операцію. Дуже страшно було лягати в клініку, але все виявилося набагато простіше. Новоутворення видалили за допомогою лазера безболісно і швидко. Навіть на лікарняний не відправили.
Дарина, 41 рікНещодавно виписали з лікарні після операції. Дуже переживала і нервувала, надивившись фото поліпів в інтернеті, але все пройшло успішно. Довелося полежати тиждень в стаціонарі, оскільки була ймовірність кровотечі, але обійшлося. Поки шви не затягнуться, буду дотримуватися «м'яку» дієту.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!