Геморой що робити

Проблеми зі здоров'ям періодично виникають у більшості людей. І якщо про нежиті або отруєнні ми говоримо відкрито, то про таке захворювання, як геморой, воліємо мовчати. А адже він приносить не тільки короткотривалі незручності, біль, але і має здатність прогресувати, переходячи в хронічну стадію. Що робити у випадку прояви геморою і які шляхи профілактики?

Що робити якщо виліз геморой?

Геморой (з ін-грец. «кровотеча») – захворювання, пов'язане з тромбозом, запаленням або порушенням кровотоку прямої кишки. Дерегуляція кров'яного руху до кавернозним тельцям викликає розширення гемороїдальних вен, утворення вузлів і одночасне послаблення поздовжньої м'язи. Зв'язки Паркса прямої кишки не можуть утримувати гемороїдальні вузли, в результаті чого хвороба починає стрімко розвиватися.

Почечимі, як називають в народі геморой, явище поширене. Медики стверджують, що йому піддається кожен 8 з 10 чоловік. Статева приналежність, навіть вік особливої ролі не грає: молоді жінки після пологів, літні люди, чоловіки 35-50 років – не повний перелік груп ризику. Що робити, щоб уникнути появи геморою, як вилікувати? Позбавтеся від причин захворювання:

  • зайва вага;
  • сидячий спосіб життя;
  • спадковість;
  • нерегулярний стілець;
  • неправильне харчування, алкоголь та нікотин;
  • фізичні навантаження, пов'язані з підйомом тягарів;
  • захворювання кишечника, новоутворення печінки, кишечнику;
  • вагітність, пологи.

Основними симптомами запалення гемороїдального є:

  • Біль, печіння, свербіння в задньому проході. Виникає в результаті ерозії стінок прямої кишки, появи тріщин.
  • Відчуття тяжкості в паху, стороннього предмета в місці запалення.
  • Кровотечі, невеликі виділення крові.
  • Утворення гемороїдальних шишок, їх випадання. Захворювання супроводжується приступами сильного болю.
  • Больові симптоми при спорожнюванні кишечника, а також при ходьбі, в положенні сидячи і навіть лежачи.

Найчастіше передвісником геморою стає незначне виділення крові при дефекації, яке людина помічає випадково. Замислившись, що робити, не зволікайте: зверніться до лікаря, щоб виключити онкологічні захворювання і пухлини прямої кишки. У медичній практиці виділяють чотири стадії захворювання. Щоб визначитися, що робити і як лікувати геморой, необхідно встановити ступінь запалення гемороїдальних вузлів:

  1. Внутрішній. Складно визначити самостійно. Часто виявляється випадково, при зверненні до лікарів з іншими проблемами.
  2. Умовно-внутрішній. Прояв незначних симптомів – свербіж, печіння, невеликі кровотечі після дефекації. Випадання гемороїдальних вузлів, які вправляються без втручання самі.
  3. Зовнішній. Шишки випадають при фізичних навантаженнях, піднятті тягарів, сильному стресі. Лікування геморою без втручання проктолога не вийде, доведеться робити аналізи для виключення онкологічного захворювання.
  4. Гострий. Проявляється при загостренні хроніки хвороби. Допоможе негайне звернення до фахівця. Ніяких самостійних процедур робити не варто: ця стадія захворювання небезпечна розвитком тромбозу, омертвіння тканин.

Зовнішній геморой

Характеризується обмеженням гемороїдальних вузлів внаслідок порушення кровотоку, освітою шишок, які випадають при дефекації або фізичних навантаженнях. Що робити у таких випадках:

  • Обов'язково зверніться до проктолога, який визначить ступінь запалення і призначить відповідне лікування.
  • Робіть щоденні півгодинні сидячі ванни, додавши у воду відвар ромашки, календули, череди.
  • Змініть раціон харчування. Більше 75 % їжі має припадати на овочі, фрукти, цільнозернові каші.
  • Постарайтеся перейти до «м'якої» роботі кишечника. Твердий кал плюс тривалий час, проведений «на горщику» у спробах спорожнити кишечник – симптоми запорів. В окремих випадках геморою робіть трав'яні клізми.
  • Відмовтеся від посилених фізичних навантажень, піднімання тягарів.

Внутрішній

Якщо після спорожнення кишечника анус кровит, робіть вибір на користь вологих серветок з дитячим кремом без запаху. Перебудуйте повністю раціон їжі та режим прийому: п'ятиразовий прийом їжі, в основі якої багато клітковини і волокон, допоможе нормалізувати стілець, уникнути запорів. Не менше години в день приділіть фізичних вправ: ходьба, легкий біг, зарядка.

Що робити якщо геморой кровоточить

Кров'янисті виділення – один із симптомів геморою. Що робити, якщо ви виявили слабкі мазки крові після дефекації? Акуратно промийте уражену ділянку прохолодною водою. Після відвідування клозету робіть вибір на користь вологих серветок. Скористайтеся ректальними свічками або місцевим анестетиком для полегшення больових симптомів.

Якщо геморой сильно кровоточить, а після фізичного навантаження ви виявляєте згустки крові, обов'язково зверніться до лікаря. У домашніх умовах ви можете робити сидячі ванночки, самостійно виготовити медові або картопляні свічки. Не забувайте про смягчающем дії кремів або обліпихової олії. При лікуванні захворювання приймайте препарати заліза.

Способи лікування геморою у чоловіків і жінок

Класична медицина, алопатичні препарати і гомеопатія, трави, народні засоби гарні в комплексі для боротьби з випаданням гемороїдальних вузлів. Це варикозне захворювання гемороїдальних вен не визнає статевої приналежності. Як лікувати геморой у чоловіків і жінок? Кращим засобом боротьби із захворюванням буде профілактика:

  • необхідно робити зарядку, вести активний спосіб життя;
  • дотримуватися правильного харчування;
  • жінкам під час вагітності робити фізичні вправи, більше ходити;
  • відмова від міцних спиртних напоїв і нікотину.

У 70 % випадків профілактичні заходи здатні повністю позбавити від геморою. Якщо ступінь ураження гемороїдальних вузлів така, що шишки вийшли назовні, виникає набряк, запалення в області ануса, зверніться до проктолога, який призначить комплексне медикаментозне лікування та спеціальні процедури, а при потребі запропонує оперативне лікування захворювання.

Медикаментозне лікування

Лікарські препарати, що роблять життя хворим гемороєм простіше, призначаються тільки лікарем. Добре допомагають на початковій стадії. Всі засоби лікування захворювання поділяються за трьома напрямками:

  • протизапальні;
  • тромболітики;
  • анестетики.

Сучасна фармакологія створила комплексні ліки від геморою, до складу яких входять:

  • Гепарин. Необхідний для зміцнення стінок лопнувших судин, профілактики тромболии.
  • Преднізолон. Гормональний препарат з потужним антиалергенним дією.
  • Лідокаїн. Анестетик, робить біль менше, прибираючи печіння, свербіж в області заднього проходу.

Хірургічне втручання

Запущені випадки геморою, пов'язані із запаленням підшкірної клітковини, набряком тканин ануса, випаданням вузлів можуть вимагати хірургічного втручання. Самостійне вправлення гемороїдальних шишок особливо небезпечно на третій і четвертій стадіях. Роблячи таку процедуру, ви ризикуєте отримати омертвіння тканин або зараження крові.

Визначитися зі способом хірургічного втручання для лікування захворювання може тільки висококваліфікований лікар:

  • Видалення гемороїдальних вузлів робиться під наркозом. Хірург відсікає запалену тканина з кровоносними судинами, яка є причиною хворобливих відчуттів, кровотеч. Потім зашивається уражена гемороєм частина прямої кишки.
  • Резекція (метод Лонго). Рекомендований при третього ступеня геморою. Суть методу: робиться видалення невеликої ділянки прямої кишки вище внутрішнього вузла з наступним ушиванням тканини слизової. Шишки втягуються, кровопостачання нормалізується.
  • Фотокоагуляція. Вплив на запалені області, згустки крові інфрачервоним випромінюванням. Виконується без скальпеля, що робить можливим проведення операцій на другій і третій стадіях захворювання.

Інші методи лікування

Комплекс заходів щодо позбавлення від хвороби «сидячого способу» включає не тільки лікарські препарати або крайні варіанти оперативного лікування запалення гемороїдальних вузлів, але і малоінвазивні методики:

  • Склеротерапія. Протипоказаний при гострому запаленні геморою. Заснований на введенні в гемороїдальні вени спеціального препарату, який відновлює стінки судин. Склерозант зупиняє кровотечу, роблячи судини еластичнішими.
  • Латексне лігування геморою. Робиться на другий, третій стадіях. Полягає в пережимании латексними кільцями запалених випали гемороїдальних шишок, які через певний час відторгаються організмом.
  • Шовні лігування. Нормалізація кровотоку артерій, яка робиться за допомогою артроскопа і УЗД.
  • Кріотерапія. Робиться протягом 2 -3 хвилин. Вплив на гемороїдальні вузли глибоким заморожуванням під місцевим наркозом. Не рекомендовано робити при наявності тріщин анального отвору.

Як позбутися від геморою в домашніх умовах

Перші дві стадії розвитку геморою легко піддаються самостійному лікуванню. Налаштуйтеся на кардинальну зміну способу життя, зміну режиму харчування і раціону, відмова від вживання алкоголю – і буде вам щастя! Народні засоби, дотримання правил інтимної гігієни допоможуть позбутися від захворювання. Як лікувати геморой в домашніх умовах і що робити при кровотечах?

Живлення від запору при геморої

Для нормалізації роботи кишечника при геморої рекомендовано п'ятиразове харчування невеликими порціями. основного прийому їжі має припадати на зернові і клітковину. Для перекусів ідеальні сухофрукти. Закінчуйте і починайте кожен день склянкою кисломолочного напою. В обід обов'язково з'їдати порцію першої страви. Обмежте вживання кави, робіть частіше узвари.

Фізичні вправи

Ходьба – один з найбільш ефективних способів позбутися від геморою. Відмовтеся від перегляду улюблених серіалів і передач, віддавши перевагу години пішої прогулянки перед сном. Різкі зусилля робити не варто, починайте шлях до одужання з коротких дистанцій. Гарні при захворюванні спеціальні вправи, спрямовані на зміцнення м'язів малого тазу. Робіть девізом фразу: «Рух – це життя!». Без геморою.

Народні засоби

Багатий досвід предків, народні рецепти зняття запалення гемороїдальних вузлів допоможуть при лікуванні:

  • Трав'яні відвари, що робляться для прийняття сидячих ванн, чудово впораються з гемороєм.
  • Марлеві свічки з тертої сирої картоплі – ефективні не менш ректальних препаратів. Картопля здатна за пару тижнів вилікувати внутрішній геморой, а робити такі супозиторії легко і просто.
  • Дворічний зацукрований мед – прекрасний варіант позбавлення від почечуя.
  • Пом'якшувальною антисептичну дію при геморої має обліпихова масло.
  • Для зміцнення стінок судин робіть відвар листя, стебел огірка. Дрібно нарізану зелень висушіть, а потім 2 – 3 ст. л. залийте 400 мл води, закип'ятіть і залиште постояти пару годин. Приймайте по 100 мл за півгодини до їди.
  • Гірудотерапія – найдавніший метод лікування геморою. П'явки перешкоджають згортання крові, що робить неможливим утворення згустків крові. Можливе застосування на всіх стадіях захворювання.

Що не можна робити при появі геморою

Хочете швидше позбутися від геморою? Зверніть увагу на перелік того, що не можна робити при проявах захворювання або хронічному перебігу:

  • піднімати тяжкості;
  • займатися мото-, велоспортом, верховою їздою;
  • переохолоджуватися;
  • носити обтягуючі білизна і вузьку одяг, передавливающую органи малого тазу;
  • сидіти на м'яких подушках і інших поверхнях;
  • нерегулярно харчуватися, віддаючи перевагу гострої, жирної їжі;
  • робити різкі фізичні вправи, пов'язані з затримкою дихання.

Відео: як прибрати свербіж і біль при геморої

Велика кількість фармацевтичної реклами, надія на «авось», лінь призводять до зростання кількості запущених випадків геморою. На жаль, це захворювання «молодшає» з кожним роком. Відмовитися від гіподинамії, подолати бажання полежати на дивані, харчуватися не тим, що «хочеться», а тим що корисно, робити гімнастику не менше півгодини в день – способи профілактики захворювання. Якщо біль, печіння, свербіж атакували вас, наші поради допоможуть впоратися із запаленням гемороїдальних вузлів. Що робити при геморої, дізнайтеся з нашого відео:

Жити здорово! Домашнє засіб від геморою. ( 22.04.2016)

Відгуки

Олена, 27лет:Під час вагітності зіткнулася з проблемою запорів. Особливості харчування молодої матусі – відсутність звичних фруктів, овочів – призвели до виникнення геморою. Щоб не приймати ліки, стала робити картопляні свічі на ніч. Чудово допомогло обліпихова олія, робила трав'яні ванночки.
Євген, 40років:Гемороїдальні шишки стали з'являтися років з тридцять, що робило життя нестерпною. Гострі періоди були пару раз, впоратися із захворюванням допомогли ректальні свічки і мед. Звернувся до лікаря, який детально розповів, які фізичні вправи не можна робити при геморої, а на що варто звернути посилену увагу.
Ганна Сергіївна, 65років:Після виходу на пенсію мій чоловік і я вирішили пройти повне медичне обстеження. Результати здивували: у мене виявилося запалення гемороїдальних вузлів другого ступеня, у чоловіка – третьої. Лікар прописав таблетки і мазі, а ще порадив частіше бувати на свіжому повітрі і більше рухатися. Щовечора з дідом гуляємо не менше години, а вранці з онукою робимо нескладну зарядку.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!