Як чистити зуби з брекетами

Інна Вирабова, президент Міжнародної асоціації стоматологів (IDA), експерт Oral-B та Blend-a-med

Мода може змінюватися, але гарна, рівна і білосніжна посмішка завжди буде у тренді. Тому естетичні стоматологічні процедури з кожним роком тільки набирають популярність. У їх числі — вирівнювання зубів за допомогою ортодонтичних конструкцій. Серед них розрізняють пластинки, які рекомендовані дітям до 12 років, а також брекет-системи і капи, якими можливо виправити прикус вже в більш старшому віці.

Порівнюючи капи і брекети, не можна не відзначити зручність перших, але разом з тим — їх дорожнечу і нюанси у використанні. Брекет-системи, хоч і найбільш помітні в порожнині рота (до речі, зараз є брекети, фіксуються з внутрішньої сторони зубів, а значить — непомітні для оточуючих), залишаються провідною методикою серед конструкцій, виправляють прикус, завдяки різноманітності цін, ефективності і різним модифікаціям.

Брекет-системи поділяються на зовнішні, які в свою чергу можуть бути керамічними, сапфіровими і металевими, та внутрішні, або, іншими словами, лінгвальні. Яка система для вирівнювання зубного ряду підійде саме вам — зможе визначити тільки фахівець, а саме — стоматолог-ортодонт, який займається всіма проблемами, пов'язаними з прикусом і скронево-нижнечелюстным суглобом.

Однак, незалежно від обраної системи, важливо, щоб протягом всього періоду лікування — а він триває в середньому від 6 місяців до 2 років — ваші зуби були захищені від розвитку карієсу. Всім носіям брекетів настійно рекомендовано підвищену увагу і догляд за порожниною рота як під час лікування, так і на етапі підтримки його результатів.

Налаштувавшись на ортодонтичне лікування, обов'язково проконсультуйтеся зі стоматологом щодо індивідуальної гігієни порожнини рота.
В першу чергу, будь-який грамотний фахівець виявить каріозні порожнини і направить вас на їх лікування перед фіксацією брекет-системи. Потім, вже безпосередньо перед установкою, вам запропонують провести професійну чистку. Цю процедуру ні в якому разі не можна ігнорувати, адже саме вона допоможе вам позбавитися від зубного нальоту і каменів, що в свою чергу запобігає розвитку карієсу і запалення слизової порожнини рота.

Основною причиною виникнення каріозних процесів в період носіння і після зняття брекетів є незадовільний догляд за порожниною рота. Важливо правильно підібрати зубну щітку і пасту, а також додаткові засоби гігієни, підтримують здоров'я зубів і ясен. Швидше за все, стоматолог порадить вам змінити на спеціальну щітку, призначену виключно для власників брекетів.

Такі щітки мають спеціальні виступи, які допомагають очищати поверхню зубів, а головне — емаль навколо брекетів, не даючи нальоту накопичуватися в даних ділянках. Крім того, лікар може показати вам, як правильно чистити зуби.

До речі, якщо ви користуєтеся електричною зубною щіткою, вам неймовірно пощастило, так як серед асортименту насадок є саме та, яка допомагає очищати зуби з брекетами. Така насадка має спеціальну форму і атравматичные щетинки, які допомагають уникнути травм емалі під час чищення, а також дбайливо очищають пришийкову область, скупчення нальоту на якій найчастіше стає причиною виникнення гінгівіту і кровоточивості ясен. Маленький розмір насадки електричної щітки з зворотно-обертальної технологією дозволяє їй проникати в самі важкодоступні зони порожнини рота і видаляти наліт навіть з поверхні зубів мудрості.

Крім того, якщо у вас остання модель такої щітки — Oral-B GENIUS з вбудованими датчиками тиску і визначення зони чищення, то ви можете слідкувати за якістю чищення і коригувати свої навички прямо в процесі: «розумна» щітка і спеціальний додаток для смартфона вам у цьому допоможуть. Замість насадки для брекетів можна використовувати насадку для дбайливого догляду з ультратонкими щетинками в режимі дбайливого чищення. Навіть при використанні без спеціалізованих насадок ці щітки безпечні і не можуть привести до зсуву ортодонтичних конструкцій. Я рекомендую переходити на електричну щітку, навіть якщо ви не збираєтеся встановлювати брекети.

Більш того, варто обов'язково звернути увагу на вибір зубної пасти. Враховуючи, що зуби, що знаходяться під брекетами, відчувають певний «стрес», важливо забезпечити їх всіма необхідними елементами для їх зміцнення. Головним з таких елементів є фтор. Адже саме цей компонент в зубних пастах відповідає за противокариозноа дію, а також сприяє зміцненню тканин зуба. Але також слід пам'ятати, що кількість фторидів в пасті має відповідати віку.

До того ж, вибравши пасту і щітку, подбайте про додаткові засоби гігієни. Адже приділяючи увагу поверхні зубів, не можна забувати про міжзубних проміжках. Визначтеся, що ви будете очищати бічні поверхні зубів від залишків їжі та нальоту. В даний час вибір таких засобів досить великий: це зубна нитка (флосс), йоржики, а також іригатор. Звичайно, кращі результати очищення контактних поверхонь показує іригатор, так як він найбільш ретельно і безпечно видаляє забруднення, забезпечуючи чистоту і свіжість дихання. Йоржики і нитки теж ефективні, якщо фахівець заздалегідь навчить вас правильній техніці використання даних засобів гігієни.

І, звичайно, ополіскувач для порожнини рота. Той засіб, який додатково очистить зуби та слизову оболонку порожнини рота, а також освіжає подих. При найменших ознаках запалення ополіскувач, який містить ферменти та інші протизапальні компоненти, полегшить стан і усуне дискомфорт, сприяючи якнайшвидшому відновленню.

Стаючи щасливими володарями брекет-системи, пам'ятайте, що важливо не тільки зробити зуби рівними і красивими, а також зберегти їх здоровими після зняття конструкції.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!