Червоний плоский лишай в порожнині рота - причини і ознаки, схема лікування препаратами та народними спедствами

Дерматические захворювання завжди приносять масу дискомфорту і неприємних відчуттів. Червоний лишай – один з них. Він може вражати різні ділянки тіла, переважно – ротову порожнину, що супроводжується появою бляшок, виразок. Як швидше позбутися від хвороби, які профілактичні заходи брати – читайте нижче.

Що таке червоний плоский лишай

КПЛ – це хронічне запальне захворювання, одна з найпоширеніших форм дерматозу. Воно характеризується утворенням болючих ерозій на слизових поверхнях, в основному в ротовій порожнині і на внутрішній каймі губ. Червоний плоский лишай у роті виникає як наслідок шлунково-кишкових, імунних і психічних хвороб, травм, неврозів, діабету, хвороб серця; ще можна бути схильним до нього спадково. Захворювання не заразне, має кілька різновидів; особливо йому піддані жінки у віці від 40 до 60 років.

Червоний плоский лишай мовою

При ураженні ротової порожнини, лишай на мові виникає в 75-й% випадків як окремо, так і разом з іншими тканинами. Протікає по-різному, в залежності від форми хвороби: може проявлятися виразками, бляшками, ерозією; у всіх випадках утворення покриваються нальотом, викликають свербіж, печіння, біль під час прийому їжі. Якщо намагатися видалити наліт, може виникнути кровотеча, ранка.

Червоний лишай у роті

Червоний плоский лишай на слизовій порожнини рота супроводжується сірувато-білими цятками неправильної форми, червоними папулами або висипом на щоках, яснах, піднебінні і мовою. При цьому неушкоджені ділянки шкіри залишаються здоровими. На губах можуть виникати сірі папули з дрібними лусочками; у цілому підвищується сухість губ, спостерігаються тріщини, можливий герпес.

Причини червоного плоского лишаю

Причини виникнення цієї хвороби досі вивчаються, вона виникає як прояв якихось інших проблем організму. Згідно медичним версіями, червоний плоский лишай порожнини рота викликають хронічні стреси, розлади, проблеми печінки і ШКТ, серцево-судинні захворювання. Існують такі теорії походження хвороби:

  • Иммуноаллергическая: в її основі – порушення імунної системи, пережиті важкі хвороби, імунодефіцит.

  • Неврогенна: психічні розлади, депресія, інші потрясіння нервової системи.

  • Інтоксикаційна: отруєння отруйними речовинами.

  • Вірусна: стороння інфекція або супроводжує інше інфекційне захворювання.

  • Травматична: пошкодження слизової зубними протезами, брекетами, зубами, сторонніми предметами.

  • Спадкова: вроджена схильність до позбавляю.

  • Порушення серцево-судинної, ендокринної та шлунково-кишкової систем, гормональний збій, авітаміноз.

Симптоми червоного плоского лишаю у роті

Ознаки позбавляючи у роті виявити просто, так як будь-які новоутворення в цій області дуже болючі і помітні. Основні симптоми такі: блідо-сірі або червоно-сині бляшечные нарости, вузлики і папули, що покривають вибіркові ділянки рота; водянки з прозорою оболонкою при лишаї з бульбашками; білястий щільний наліт на язиці; біль під час їжі, особливо гострої, пиття гарячих напоїв.

Форми червоного плоского лишаю порожнини рота

На даний момент розрізняють шість основних видів хвороби і два додаткових, що рідко зустрічаються. Встановити точний діагноз допоможе лікар і спеціальне дослідження, але зовнішні прояви присутні у всіх формах КПЛ: це пошкодження слизової, набряклість і можливі ускладнення. Існують такі клінічні форми червоного плоского лишаю:

  1. Типова: безсимптомна форма протікання, ознаки виражені неяскраво: світлі папули, що можуть викликати свербіж, незначне печіння, іноді виявляються випадково на прийомі у стоматолога.

  2. Ексудативно-гіперемічна: набряк слизової, сітчасті бляшки сірого кольору, розміром до 1 см, гіперемія (надмірний приплив крові).

  3. Ерозивно-виразкова: виразки на місці бляшок, їх діаметр-близько 2 мм, всі утворення червоного кольору. Важка форма, може вражати язик, щоки, ясна.

  4. Бульбашкова: невеликі пухирці з прозорою оболонкою, швидко лопаються, на їх місці залишаються великі виразки.

  5. Гиперкератотическая: суцільні сірі бляшки, з часом грубіють і створюють виступаючий ороговілий шар.

  6. Атрофічна, або пігментна: атрофія слизових тканин, плями червоного кольору без бляшок, викликають свербіж і печіння.

  7. Атипова: ураження губ, ясен, розширені слинні залози.

  8. Бульозна: пухирець з щільною оболонкою, наповнений кров'яною рідиною, можуть досягати 2 див.

Діагностика червоного плоского лишаю

Для діагностики червоного плоского лишаю використовують метод біопсії з гістологічним дослідженням, аналізи різних систем організму, іноді вистачає і візуального огляду у лікаря. Для тих форм хвороби, які супроводжуються запаленої ерозією, додатково проводять диференціальну діагностику. У більшості випадків встановити захворювання просто, всі прояви яскраво виражені, турбують пацієнта і вимагають якнайшвидшого лікування.

Чим лікувати червоний плоский лишай у роті

Це хронічна патологія, яка потребує системної терапії для запобігання рецидиву. Щоб призначити правильний курс лікування проводиться ретельний аналіз факторів, причин, поточних процесів в організмі, його реакції на різні препарати, попередньої історії хвороб. Для лікування червоного плоского лишаю в порожнині рота спочатку проводять санацію у стоматолога: усувають всі можливі травматичні фактори : гострі краї зубів, невдалі протези, т. д. Потім вибирають необхідні процедури:

  • Седативні препарати.

  • Вітаміни А, У, Е: прийом всередину , у вигляді масляних примочок. Вітамін Е для зниження дози кортикостероїдів.

  • Антисеротонінові та антигістамінні при лишаї різних форм для зменшення свербежу, зупинки розвитку уражень.

  • Кортикостероїдні та антималярійні препарати при ерозивно-виразковій і бульозної формах.

  • Гормональну терапію.

  • Лікарські препарати, що поліпшують кисневий обмін в клітинах.

  • Зовнішнє лікування: обробка хворих ділянок мазями, розчинами, маслами.

  • Фототерапію: за допомогою ультрафіолетового опромінення пошкоджених клітин.

  • Кріодеструкцію, електрокоагуляцію: для оперативного видалення гіпертрофічних вогнищ.

  • Лазеротерапію: радикальна міра для видалення серйозних наростів і ерозій.

Медикаментозне лікування

Лікування червоного позбавляючи таблетками ефективно працює при порушеннях імунної системи: це імунодепресанти та інші препарати, коригуючі імунітет (Неовір, Інтерлок, Інтерферон, Мієлопід, Ридостин). Їх прийом призначається тільки під контролем лікаря, оскільки навіть незначна передозування може дуже нашкодити. Хороший результат при алергії надає Актовегін, Кларитин, Телфаст; при загальній терапії – аналоги вітамінів А : Етретінат, Феноро, Тігазон.

Вітаміни для зміцнення імунітету

Вітаміни при червоному плоскому лишаї приймають як у комплексі з іншими методами лікування, так і самостійно. В основному це вітаміни груп А, Е, В і С, особливо виділяють ефективність нікотинової кислоти. Вітаміни допомагають посилити імунітет і нормалізувати роботу слизових, комплекс призначається лікарем відповідно до індивідуальних характеристик пацієнта.

Місцеве лікування лишаю

Зовнішнє лікування позбавляючи проводять при наявності запалень слизових, висипань, виразок, ерозій. Воно включає в себе кортикостероїдні та епітелізуючі мазі (Солкосерил, Актовегін, дибуноловая мазь), заспокійливі розчини ромашки, календули, шавлії, фурациліну, ментолу і хлораміну, загоюють масла обліпихи і шипшини, дезінфікуючі і противірусні засоби. У деяких випадках червоний плоский лишай в порожнині рота лікують протигрибковими мазями Кетоконазол та Гризеофульвін.

Лікування червоного плоского лишаю народними засобами

Народні засоби від лишаю у роті надають хороший ефект і часто застосовуються системно, в процесі загальної терапії. Масла і відвари трав добре допомагають при легких формах хвороби для зняття свербіння, набряку, зменшення вогнищ ерозій. Але щоб повністю позбутися проблеми, рекомендується проходити повноцінне комплексне лікування з усуненням самої причини захворювання: тільки це дозволить не допустити рецидиву і подальших ускладнень. Відомі такі народні методи:

  • Обліпихова олія у вигляді бальзаму, компресу і для прийому всередину: половина столової ложки щоранку натщесерце протягом тижня. Ефективні олії шипшини, звіробою.

  • Відвар для полоскання: ромашка, шавлія, календула, кропива собача.

  • Натуральний буряковий сік: для полоскання і прийому всередину невеликими порціями.

  • Мазь з календули: 50 грам вазеліну розтопити, додати 10 грам порошку календули, настояти, остудити.

Дієта при червоному плоскому лишаї

Щоб прийом їжі не погіршував стан хвороби, потрібно відмовитися від таких продуктів: гострих, копчених, сильно солодких або солоних, гарячих, кислих. Дієта при лишаї у роті передбачає м'яку нейтральну їжу: каші, варені овочі (кабачки, картоплю, горох, гарбуз), супи-пюре, теплий бульйон, інші напої, м'який хліб. Відмовитися потрібно від твердої, грубої їжі, яка може вражати, травмувати слизову.

Відео: як лікувати червоний плоский лишай у роті

Терапія і прогнози при червоному плоскому лишаї

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!