Чим шкідливий кальян для здоров'я

Великою популярністю серед молоді користується кальян. Існує думка, що він абсолютно нешкідливий. Мало хто знає, що його куріння викликає залежність, тривале застосування може супроводжуватися станами сп'яніння й похмілля. Таке захоплення може закінчитися передачею інфекційного захворювання, рак або інфарктом міокарда. Для більш безпечного застосування необхідні хороший кальян і правильна суміш – це зменшить ризики для здоров'я.

Що таке кальян

Кальян – це спеціальне територій пристосування, яке фільтрує і охолоджує вдихуваний дим. Багато людей вважають його відмінною нешкідливою альтернативою звичайним сигаретам, але це неправильно. У всьому світі кальян курять більше 105 мільйонів чоловік, в основному це люди вікової групи від 15 до 28 років. За статистикою більшість їх них – міські жителі, багато – з вищою освітою.

Практично в кожному закладі нашої країни можна замовити кальян – це бари, клуби або ресторани. За окрему плату людині нададуть це пристосування, підготують і раскурят його. Є і спеціальні місця – кальянні. Люди, які приходять туди, хочуть насолодитися димом, тому клієнти можуть не переживати, що інші відвідувачі можуть не поділяти таке розвага чи підійдуть і зроблять зауваження. Є спеціальні магазини, де кальян можна купити для особистого використання вдома або для подарунка. Привозять їх і з інших країн як сувенір.

Історія

Індію вважають батьківщиною кальяну. Багато вчених вважають, що його винайшли індуси – для лікування і медитації, курившие гашиш і марихуану. Він одразу завоював серця багатьох людей мусульманського світу. Його використовували від Індокитаю до Марокко. Існує інша думка, що вперше схоже пристрій використовували індіанці племені Майя (це була гарбуз з тліючим вуглинкою всередині). Європейські країни про «димній розвазі» дізналися тільки в 19 столітті. Російські люди почали долучатися до кальянам тільки з 90-х років. Учні араби привозили кальяни із сумішами з собою.

Пристрій

Кальян складається з декількох складових частин. В основі у нього колба (посудину) з рідиною, де осідає близько 40% речовин, що містяться в димі. Вище рівня води відходить спеціальний шланг з цибухом для зручного куріння. Потім йде шахта, яка виступає в якості фільтра, на її стінках залишаються різні домішки. Потім зверху вставляється курильна чаша (чилім). Кальян являє собою трубку, в якій при курінні створюється розріджене повітря, завдяки цьому дим проходить в легені курця.

Суміші для куріння

З давніх часів прийнято було курити в кальяні чистий тютюн. Нині ж використовують:

  • курильні суміші;
  • камені (звичайна галька, яку вимочують в солодкому сиропі і гліцерині);
  • сиропи (нововведення на ринку, потрібна спеціальна чаша для кальяну).

Безнікотинові курильні суміші можна придбати через інтернет-магазин, в звичайних тютюнових кіосках їх не продають. Їх склад включає цукровий сироп, спеції і безліч трав, які надають легке психотропну дію, але тютюн в них не додається. Секрет виготовлення суміші виробники не розкривають, але відомо одне: заборонених речовин вони не використовують. Тютюнові суміші бувають трьох видів:

  1. тютюн без добавок;
  2. тютюн з аромамаслами і фруктами;
  3. тютюн з медом або гліцерином.

Чим шкодить кальян

Кальян шкідливий для здоров'я. Під час куріння прийнято вважати, що всі шкідливі речовини при тлінні тютюну і різних консервантів, що містяться в сумішах, конденсуються на посудині і рідини колби. Лише менше половини всіх токсинів залишається в пристрої, всі решта людина вдихає через шланг з мундштуком. Навіть одна затяжка несе шкоду для людини.

Нікотин

Кальянні суміші можуть містити від 0,05% до 0,5% речовини, якщо оцінити це кількість в міліграмах нікотину – вийде в середньому 2,96. Звичайна сигарета містить від 0,2 до 1,3 мг, що залежить від торгової марки і ціни виробу. Один сеанс куріння кальяну становить близько 40 хвилин – години, тому нікотину надходить у кров у два рази більше, ніж з тлінням звичайного сигаретного тютюну.

Дим

Кальянний дим навіть не містить нікотину дуже шкідливий для здоров'я. Його склад, містить шкідливі речовини, такі як:

  • монооксид вуглецю;
  • нікотин;
  • тютюн-специфічні нітрозаміни;
  • леткі альдегіди;
  • солі важких металів (свинець і ін);
  • миш'як (малі дози);
  • поліциклічні ароматичні вуглеводи, які мають канцерогенну дію.

Звичайна сигарета містить, крім великого вмісту нікотину та смоли, продукти розпаду паперу, з якого вона зроблена. Шкоду кальяну набагато нижче, тому що багато шкідливих речовин осідають на самому пристрої. Вважають, що для таких курильних компонентів використовується тютюн високої якості. Безнікотинові суміші згубно впливають на організм, вони містять різні ароматичні сполуки, патоку, солодкі сиропи, які при руйнуванні утворюють шкідливі токсини.

Інфекції

Існує велика кількість інфекцій, які передаються при використанні загального мундштука. Для виключення ризиків необхідно дотримуватися правил особистої гігієни. В одній компанії люди, що палять загальний кальян, можуть заразитися такими захворюваннями як:

  • герпес;
  • гепатит В;
  • менінгіт;
  • сифіліс;
  • ГРВІ;
  • різні грибкові захворювання;
  • туберкульоз.

Вплив кальяну на організм людини

Якщо людина вперше пробує курити кальян, то зловживання може несприятливо позначитися на здоров'ї. Його неправильне використання може викликати токсичне отруєння організму. До ознак інтоксикації відносять:

  • блювоту;
  • задишку;
  • нудоту;
  • запаморочення;
  • сильну млявість;
  • порушену координацію рухів;
  • високу температуру тіла;
  • відчуття здавлення грудної клітини.

Якщо з'явилися такі симптоматичні ознаки, людині потрібно негайно надати долікарську медичну допомогу. Необхідно створити приплив свіжого повітря, звільнити груди від одягу, обполоснути обличчя холодною водою. Якщо поліпшення не настало, потрібна кваліфікована медична допомога. Велика помилка – вважати, що кальян нешкідливий.

Серцево-судинна система

При вдиханні кальянного диму виникає миттєва реакція судин серця, що супроводжується тахікардією (збільшенням частоти серцевих скорочень). Потрібно побоюватися негативних наслідків, що виникають набагато пізніше. До побічних впливів регулярного вживання нікотину можна віднести:

  • ішемію міокарда (порушення кровопостачання серцевого м'яза);
  • стенокардію (больовий синдром через звуження кровоносних судин серця);
  • інфаркт міокарда.

Легкі

У загальній сумі очищається менше 50% кальянного диму, частина шкідливих речовин залишається в рідині, осідає в посудині (стінках, шахті), а іншу затримує вбудований фільтр. Але більшість токсинів все одно потрапляє в легені курця. Бронхіальне дерево легенів людини складається із спеціального війкового епітелію. Він відіграє роль захисту, затримуючи пил та інші дрібні частинки, які потрапляють з повітрям, що вдихається, потім вони видаляються з кашлем і чханням.

Під час постійного куріння кальяну під дією кальянного диму епітелій бронхів перестає виконувати свою головну функцію. Вії злипаються, шкідливі речовини безперешкодно виявляються в легеневої тканини. Вступник дим подразнює стінки бронха, викликаючи бронхіт, астму або рак легенів. Шкода від куріння кальяну очевидний, краще утриматися від його частого використання.

Нервова система

Одне з найбільш серйозних дій для центральної нервової системи – це залежність (звикання) до курильних сумішей. Цей дим викликає меншу інтоксикацію, на відміну від тління сигарет. Небезпечне з'єднання нейронів – це чадний газ, що утворюється при використанні кальяну. У постійних курців можна відзначити:

  • сильний головний біль;
  • зниження розумової активності;
  • слабкість;
  • апатію.

Орган зору

Вчений довели, що випаровування ароматичних масел і інших речовин, що знаходяться біля курця, небезпечні для зорових органів людини. Пар, що огортає весь простір, здатний викликати кілька серйозних захворювань:

  • Запалення судин ока – увеїт. Причиною виникнення вважають постійне роздратування кальянним димом.
  • Синдром сухого ока – ксерофтальмию. Виражається в постійному почервоніння склер і свербінні, що з'являється під час куріння.

Шкоду кальяну для дівчат

Наслідки кальяну у дівчат можуть позначитися на зовнішньому вигляді. Смоли диму викликають випадання та тьмяність волосся, пожовтіння емалі зубів, неприємний запах з рота, ламкість нігтів, сухість шкіри рук та обличчя, поява нових зморшок. Щоб надовго зберегти молодість, необхідно відмовитися від вдихання ароматної пари. Кальянне куріння викликає залежність і неоціненний шкоди здоров'ю.

Для здоров'я чоловіків

Більшість курців кальяну – чоловіки. Напевно, ніхто з них не замислюється, яку шкоду їх здоров'ю може принести такий вид проведення часу. З часом у сильної статі можуть виникнути проблеми:

  • зниження потенції з-за деформації стінок судин (результат впливу шкідливих речовин) – поступово перестає надходити кров до члена;
  • статева дисфункція (імпотенція) у молодому віці виникає під впливом диму.

Для оточуючих

Некурящі відвідувачі таких компаній є наполовину курцями. Вони теж вдихають велику концентрацію чадного газу і азоту в легені, просто іншим способом. Помилково вважають, що кальянний пар містить менше нікотину та інших канцерогенних речовин, тому він нешкідливий для навколишніх. Вчені довели, що це помилкова думка, а «пасивні» курці теж отримують багато шкідливих речовин.

Відео

Чи шкідливо курити кальян? сигарети vs кальян

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!