Як вийти із запою без лікаря: швидка допомога в домашніх умовах

При тривалому зловживанні спиртними напоями має місце гостра алкогольна інтоксикація, небезпечна для здоров'я і життя людини. Тому важливо знати, як вийти із запою в домашніх умовах, довгостроково відмовитися від алкоголю, відновитися, повернути радість тверезого буття. Абстинентний синдром – це не тільки проблема фізіологічного, але і психологічного характеру, тому лікування повинно бути комплексним, торкатися сфера життя алкоголіка.

Що таке запій

Тривале надходження в організм підвищених доз етанолу вважається запійним станом. Без мотивації, допомоги лікаря і щирого бажання алкоголіка кинути пити складно піддається ефективному лікуванню, може стати хронічним. Виділяють чотири стадії алкоголізму, і запій більше характерний для 3 – 4 ступеня захворювання. Щоб вивести залишки етилового спирту після п'янки з системного кровотоку потрібно звернутися за консультацією лікаря-нарколога, визнати проблему і приступити до інтенсивної терапії.

Відмінність абстинентного синдрому від похмілля

Після гучного застілля не варто вважати себе запійним п'яницею, якщо вранці наступного дня сильно болить голова. Це явна ознака похмілля, який носить тимчасовий характер, піддається успішному лікуванню при внутрішньому прийомі анальгетиків, спазмолітиків. Що стосується абстинентного синдрому, тут є певна відмінність: патологічний стан полягає у внутрішньому дискомфорті, тяжких і пригноблених відчуттях при відсутності нової дози спиртного. Людина перетворюється на залежного наркомана, який вже не уявляє свого життя без алкоголю.

Якщо абстинентний синдром з'являється вже після разового пияцтва, мова йде про серйозний внутрішньому захворюванні, яке поступово прогресує. Людина цього не усвідомлює, але найближче оточення має чітко помітити і вжити всі необхідні заходи. Коли після першої випивки формується абстинентний синдром, і людина входить в небезпечний стан запою, проблема набуває масштабність. В такій клінічній картині без додаткового лікування офіційними і альтернативними методами явно не обійтися, але діяти можна тільки за рекомендацією фахівця.

Можливий самостійний вихід із запою

При хворобливих станах після розпиття спиртних напоїв людина усвідомлює, що пити – це погано і подумки налаштовує себе на тверезе життя. У разі хронічного алкоголізму зробити це непросто, оскільки етанол продовжує абсорбувати в системний кровотік у високій концентрації. На допомогу приходять пильні родичі і своєчасне звернення в наркологічний диспансер. Можна самому вийти із запою, але для цього необхідна хороша мотивація (простіше кажучи, потрібно знайти власну вигоду).

Особиста мотивація

Якщо така людина не здатний повністю відмовитися від вживання спиртних напоїв, його необхідно грамотно мотивувати. В іншому випадку токсична залежність і далі буде знижувати якість життя, розкладати колись цілісну особистість. Щоб домогтися радикальних змін у свідомості алкоголіка, потрібно залучати такі плани, мрії і прагнення:

  • бажання зберегти сім'ю і повагу близьких людей;
  • завзяте прагнення відновити своє добре ім'я в суспільстві;
  • плани на отримання нової, перспективної роботи;
  • бажання обзавестися сім'єю, здоровим потомством;
  • прагнення довести в масах, що алкоголік ще чогось варта;
  • бажання просунутися по кар'єрних сходах, домогтися особистісного зростання;
  • панічний страх смерті, невиліковних захворювань.

Які фактори впливають на успіх процедури

Одного бажання не вистачає, щоб швидко і ефективно вийти з такого стану без додаткової допомоги лікаря, необхідно реально оцінювати переважну клінічну картину, враховуючи внутрішні настрої залежної людини кинути пити. Нижче представлені основні фактори, які в житті запійного алкоголіка можуть зіграти вирішальну роль:

  • тривалість дії етанолу (чим більше пити, тим важче лікуватися і виводити з крові продукти інтоксикації);
  • добові дози етанолу (чим більше спиртного надходить, тим серйозніші ускладнення для здоров'я запійного алкоголіка);
  • присутність хронічних захворювань на тлі абстинентного синдрому (під впливом етанолу прогресує рецидив основного захворювання, і наслідки для здоров'я лікарям складно спрогнозувати);
  • перенесені травми голови (в даному випадку мова йде про струсі головного мозку з втратою свідомості або короткочасної амнезією);
  • якість споживаних спиртних напоїв (низькосортна продукція значно підвищує ризик розвитку летального результату).

Як вийти із запою самостійно

Для продуктивного виведення ацетальдегіду з крові і шлунка діяти потрібно негайно, причому без лікарського участі можна забезпечити стійку позитивну динаміку в домашній обстановці. Якщо запій триває не більше 2 днів, важливо чітко дотримуватися такої послідовності дій:

  1. Негайно припинити надходження етанолу в організм, тобто відмовитися від подальшого розпиття спиртних напоїв.
  2. Вранці потрібно прийняти всередину спочатку 1, 5 л води, потім випити 2 – 3 таблетки активованого вугілля (іншого сорбенту). Препарати для печінки і шлунка стають допоміжним лікуванням при видимій симптоматиці.
  3. Після необхідно випити бульйон підвищеної жирності і прийняти контрастний душ, щоб підбадьоритися і стимулювати системний кровотік.
  4. Вдень та увечері важливо повторити такі процедури, починаючи з приймання сорбентів і закінчуючи водними сеансами з участю холодної і гарячої води.
  5. Протягом дня рекомендовані натуральні соки і ягідні морси, підвищена фізична активність при відсутності хронічної перевтоми.

Якщо питання, як вийти із запою без лікаря, відноситься до більш тривалому алкогольному сп'янінню, ніж 2 – 3 дні, першим ділом необхідно спровокувати штучним шляхом блювоту. Це важливо, щоб шлунок більше не зміг адсорбувати етанол з подальшим поширення в систему кровообігу. Після введення залишків токсинів належить прийняти всередину сорбенти, згідно ваговій категорії. В подальшому проводити симптоматичне лікування у домашніх умовах.

Що знадобиться для лікування

Перед тим як вийти із запою без лікаря, необхідно визнати проблему зі здоров'ям. Потім діяти за налагодженою схемою: спочатку викликати блювоту, потім приймати сорбенти, проводити симптоматичну терапію. В такій клінічній картині необхідний не тільки прийом окремих медикаментів декількох фармакологічних груп, але й індивідуальна корекція харчування, звичного способу життя, шкідливих звичок. Ось що знадобиться для ефективного лікування запою без присутності лікуючого лікаря:

Лікарські засоби. Основні цілі терапії, як вийти з тривалого запою без лікаря, – припинити дію етанолу на нирки, серце та інші важливі органи; прискорити виведення токсичних речовин з організму і сприяти відновленню органічного ресурсу. Вітаються представники таких фармакологічних груп:
  • ентеросорбенти, необхідні для відновлення травмованої етанолом слизової шлунка і стимуляції перистальтики кишечника: Полісорб-МП, Ентеросгель, Поліфепан, активоване вугілля;
  • протиблювотні засоби та сольові розчини для виведення продуктів інтоксикації: Церукал, Регідрон;
  • серцеві препарати для стабілізації артеріального тиску, боротьби з аритмією і тахікардії, забезпечення довгострокового ефекту без рецидивів для міокарда та серцево-судинної системи: Корвалол, Валідол, Валокордин, Валер'янка у вигляді відвару або настойки;
  • пероральні спазмолітики і анальгетики для усунення гострих мігрені, напади болю нез'ясованої етіології, полегшення загального самопочуття: Но-шпа, Анальгін, Ібупрофен, Но-шпалгин;
  • сечогінні засоби внутрішньо необхідні для продуктивного виведення залишків етанолу з організму питущого людини, нормалізації роботи нирок і нирок: Фуросемід, відвар шипшини;
  • седативні засоби та транквілізатори для заспокоєння і розслаблення нервової системи, усунення тяги до спиртного, боротьби з депресивними станами: Феназепам, Метронідазол, Тиаприд, Діазепам, Аміналон;
  • полівітамінні комплекси повним лікуючим курсом для швидкого зняття м'язового та емоційного напруження, зміцнення місцевого імунітету, наприклад, Піковіт, Алфавіт, Дуовіт;
  • ін'єкційні розчини для введення краплинно, щоб відновити водно-сольовий баланс, позбавити органічний ресурс від продуктів інтоксикації, симптомів тривалого запою.
Продукти, що сприяють детоксикації організму. Щоб допомогти вийти із запою, потрібно змінити меню питущого людини, збагатити його цінними джерелами води, вітамінів, мінералів і мікроелементів. Такі корективи прискорюють процес позбавлення від абстинентного синдрому, відливаються тонізуючу і загальнозміцнюючу дію. Добре зарекомендували себе такі продукти харчування:
  • цитрусові плоди, багаті ацетилсаліциловою кислотою для виведення токсинів і вільних радикалів;
  • кислі ягоди або ягідні морси для підвищення проникності судинних стінок і зміцнення самих судин, підвищення апетиту;
  • знежирена молочна продукція, яка при запої виводить з організму шкідливі, токсичні речовини;
  • яловичий або курячий бульйон для тонусу всього організму, зниження вираженості ознак алкогольної інтоксикації;
  • мінералка або розсіл, які не тільки втамовують спрагу при симптомах похмілля, але володіють бактерицидними властивостями;
  • легкі кашки, не перенавантажуючі системне травлення, нормалізують перистальтику кишечника.

Як впоратися з недовгим запоєм – метод трьох днів

Якщо пацієнтом остаточно вирішено кинути пити, і сили волі за специфікою характеру вистачає, можна використовувати ефективний на практиці метод позбавлення від токсичної залежності - «трьох днів». Така методика доречна на ранніх стадіях алкоголізму, якщо мова йде про короткий надмірному стані. Реалізувати її можна в домашній обстановці, головне – дотримуватися запропоновану послідовність дій, хронологію обов'язкових етапів, можна залучити курс масажу.

День перший

Першим ділом потрібно повністю відмовитися від спиртних напоїв і виключити їх присутність вдома. Необхідно пильно перевірити, що не залишилося ні краплі алкоголю. Основне завдання пацієнта на даному етапі – відмовитися від похмеляння після ранкового пробудження, проявити силу волі і прагнення назавжди кинути пити. Буде непросто, оскільки можна зіткнутися з такими симптомами, як запаморочення, підвищена пітливість, внутрішній озноб, перепади температури, хворобливі відчуття в голові, сплутаність свідомості. Така симптоматика приковує до ліжка.

Щоб нормалізувати загальний стан, алкоголіку потрібно більше спати і пити, повністю відмовитися від фізичних і емоційних навантажень, переключити свої думки від вживання спиртних напоїв. Щоб прискорити позитивну динаміку, необхідно приймати сорбенти як Ентеросгелю та активованого вугілля. Це важливо для продуктивного виведення токсинів, купірування больового синдрому, заспокоєння і розслаблення напруженої нервової системи. Необхідно випити 1,5 л води і прийняти 2 – 3 таблетки активованого вугілля, після вжити жирний бульйон і поспати.

День другий – інтенсивне виведення токсинів

Наступний день алкоголіка повинен починатися з чашки солодкого міцного чаю, оскільки надходження глюкози в організм сприятливо позначається на роботі серцево-судинної системи, забезпечує органічний ресурс необхідною енергією. Кава не пити і ні в якому разі не палити, оскільки кофеїн і нікотин негативно позначаються на стані судинних стінок.

Крім того, після тривалого запою обов'язково вживати більше рідини, наприклад, курячий бульйон, трав'яні відвари, ягідні морси. За необхідності, щоб нейтралізувати дію токсинів, не завадить прийняти сорбенти, контрастний душ і більше відпочивати. В лікувальну дієту поступово вводити кисломолочні продукти, пісні каші, натуральні вітаміни.

День третій - відновлення функцій організму

Рекомендоване надходження рідини в організм – 2 – 3 літри, але мова йде не тільки про воду. Вітається прийом трав'яних відварів, ягідних морсів і натуральних соків з ємним змістом вітаміну С. У пацієнта значно підвищується апетит, зникають виражені ознаки гарячки та алкогольної інтоксикації. Щоб прискорити природний процес одужання, можна не тільки підвищити фізичну активність, але дотримуватися лікувальної дієти. Для відновлення функцій печінки необхідний пероральний прийом гепатопротекторів, як варіант – Гепабене, Ессенціале Форте.

Що робити, якщо запій 7 днів і довше

Пацієнту при тривалому запої не можна перевтомлюватися, потрібно строго дотримуватися постільного режиму. Відновити загальне самопочуття в домашній обстановці буде не просто, але і вирішити головну проблему, як вийти із запою без лікаря практично неможливо. Алкоголіку можна дати випити нашатир, який попередньо розвести у воді. Другий варіант безболісного відновлення – з'їсти кислі щі або цілий лимон. Можна з'їсти сире яйце або випити молоко з медом. Добре допомагають гірчичник на потилицю або контрастний душ.

Основна мета – в такій клінічній картині (при тижневому запої) уникнути небезпечних наслідків для здоров'я та госпіталізації, відновити нормальну роботу печінки. Не виключено залучення лікарських засобів у формі інфузій для виконання крапельниць (вводити ліки показано дуже повільно, крапельним шляхом). При відповіді на питання, як вийти із запою без лікаря, одразу виникають труднощі, оскільки поставити таку систему в домашній обстановці можуть далеко не всі.

Поступове зниження дози алкоголю

Лікарі повідомляють, що при швидкому виході з запою пацієнта може наздогнати стан глибокої депресії. Але це не найгірше з ускладнень, оскільки крім душевної рівноваги суттєво порушується і фізичне здоров'я. Серед потенційних наслідків різкої відміни етанолу лікарі виділяють такі неприємні симптоми:

  • алкогольний делірій;
  • порушення роботи серцево-судинної системи;
  • зорові і слухові галюцинації;
  • емоційна нестабільність;
  • обширне ураження головного мозку;
  • схильність до агресії (озлобленість на весь світ);
  • симптоми стенокардії, аритмії, тахікардії;
  • скарги на посадку зору;
  • обширний інфаркт, інсульт;
  • тремор і судоми кінцівок;
  • симптоми ломки (в запущених клінічних картинах);
  • патології підшлункової залози, панкреатит.

Нейтралізація токсинів

Перед тим як вийти із запою без лікаря, необхідно кілька разів подумати. Організм знаходиться в стані гострої інтоксикації, тому зволікання в цьому питанні може коштувати життя людини. В аптеці є багато лікарських препаратів, але найбільш ефективні та безпечні здатен призначити виключно знаючий фахівець. Нижче представлені ліки в боротьбі з похмільним синдромом, здатні нейтралізувати дію токсинів в організмі:

  1. Активоване вугілля. Перешкоджає всмоктуванню етанолу з органів ШКТ.
  2. Гліцин. Відновлює травмовані нервові клітини і перешкоджає руйнуванню здорових.
  3. Бурштинова кислота (у формі таблеток). Важлива складова енергетичного обміну, необхідна для прискорення процесу очищення.
  4. Альказельтцер. Шипучі таблетки в боротьбі з гострою інтоксикацією організму, продаються в будь-якій аптеці.
  5. Аспірин чи Парацетамол. Прискорює виведення токсинів з організму, позитивно впливає на місцевий імунітет, розріджує кров.
  6. Ентеросгель. Додатково має гепатопротекторні властивості, чинить системну дію організмі.

Прийом лікарських препаратів

Вирішуючи питання, як швидко вийти із запою без лікаря, важливо не забувати про допомогу медикаментозної терапії. Першим ділом потрібно уважно ознайомитися з інструкцією по застосуванню кожного медикаменту, виключити потенційні медичні протипоказання:

  1. Лимонтар. Необхідно розчинити 1 таблетку в склянці води, додати харчової соди харчової на вістрі ножа. Приймати бажано перед трапезою і питання, як вийти із запою, буде вирішено вже через 2 – 3 дні.
  2. Гліцин. Такі маленькі таблетки важливо приймати по одній 4 рази в добу, щоб швидко повернути свідомість, усунути нервові припадки. Придбати препарат можна в аптеці без рецепта.
  3. Афобазол. Це заспокійливий засіб з максимальною добовою дозою – 5 таблеток (успішно лікує навіть психози). Приймати таблетки бажано в перервах між трапезами, можна доповнити своє лікування розслаблюючій ванни або контрастним душем.
  4. Донормил. При вирішенні проблеми, як швидко вийти із запою без лікаря, це засіб не підходить, оскільки в аптеці відпускається строго за рецептом. Є протипоказання, побічні явища.
  5. Анаприлін. Цей медичний препарат необхідний при підвищенні показника кров'яного тиску вище 150 мм. рт. ст. та пульсу від 90 уд. за хв. Ліки не сумісний з алкоголем, тому тільки посилює симптоми гострої інтоксикації організму.
  6. Энгилок. Це повний аналог вище описаного препарату, який можна придбати без рецепта. Щоб врегулювати артеріальний тиск, необхідно випивати по 1 таблетці тричі за добу.
  7. Кавінтон. Таке ліки доречно при коливаннях артеріального тиску, припливи крові до обличчя. Лікарі рекомендують приймати таблетки перед гучним застіллям, щоб в рази скоротити інтенсивність похмільного синдрому.
  8. Гепабене. Це гепатопротектор, який здатний відновити порушені функції печінки. Препарат без шкідливий, може брати участь у обговоренні теми, як можна вийти із запою без лікаря.
  9. Ессенціале Форте (Эссливер Форте). Ще один гепатопротектор рослинного походження, необхідний для підтримки функцій печінки. Здатний розщеплювати етанол, полегшувати роботу «людського фільтра».
  10. Фенібут. Засіб з анксиолитической активністю у формі таблеток для прийому всередину. Рекомендована доза – по 1 пігулці тричі за добу протягом 10 – 14 днів залежно від медичних показань.

Народні методи боротьби з алкогольним отруєнням

Методи нетрадиційної медицини теж забезпечують стійку позитивну динаміку при тривалому запої. Необхідно їх використовувати в комплексі з офіційними препаратами, але після промивання шлунка на тлі травного розлади. Це хороший спосіб швидше одужати, помітно скоротити список потенційних ускладнень зі здоров'ям. Нижче представлені перевірені часом рецепти здоров'я:

  1. Календула. Необхідно приготувати відвар за класичним рецептом – 1 ст. л. сировини на 1 ст. окропу. Настояти, процідити, вживати замість чаю. Календулу можна замінити ромашкою аптечної, теж володіє антиоксидантними і протизапальними властивостями.
  2. Корінь кропиви собачої. Подрібнити висушену сировину, після чого в кількості 1 ст. л. порошку залити 1 ст. окропу і варити на помірному вогні 15 – 20 хвилин. Настояти, процідити, вживати по третині склянки тричі за добу до повного зникнення абстинентного синдрому.
  3. Чорнобривці. Необхідно 1 ч. л. подрібненої сировини залити 0,5 л окропу, настояти 10 хвилин. Використовувати проціджений і злегка охолоджений складу замість чаю, пригнічуючи тим самим нестерпні блювотні рефлекси.
  4. Рекомендується з'їсти цілий лимон, попередньо розділивши його на часточки. Вітамін С швидко відновлює тонус судин, позитивно впливає на системний кровотік і місцевий імунітет. Замінити лимони можна морквяним або яблучним соком, яким добре навіть похмелятись.

Нормалізація харчування

Важливо знати, як вийти із запою без лікаря, щоб за необхідності застосувати такі знання на практиці. Наприклад, можна розбавити водою гліцерин і прийняти всередину або скористатися допомогою нашатирного спирту. Крім того, важливо радикально переглянути раціон алкоголіка, внести в нього певні корективи. Нижче представлені цінні рекомендації на задану тематику:

  1. Як тільки симптоми проходять помелья у залежної людини розігрується сильний апетит. Починати лікувальне меню бажано з невеликих порцій курячого бульйону, поступово вводити знежирені кисломолочні продукти (кефір, кисле молоко, сироватку).
  2. Серед методів, як швидко вийти із запою без лікаря, важливо не забувати про користь кислих щей, квашеної капусти, помідорів і огірків. Такі харчові інгредієнти потрібно обов'язково включити в меню алкоголіка, ще корисний хлібний квас.

Відео

Як самостійно вийти із запою. Поради нарколога зі стажем 12 років.

Як вийти із запою самостійно. Як вивести із запою в домашніх умовах

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!