Блювота жовчю після алкоголю - причини виникнення і як лікувати

При вживанні алкогольних напоїв організм піддається інтоксикації. Про це говорять такі симптоми: відчувається запаморочення, з'являється слабкість, втрачається координація. При сильній інтоксикації починає нудити і може з'явитися блювота жовчю після п'янки, при цьому відчувається гіркота в роті, а блювотні маси мають жовтий колір – так організм позбавляється від отруйних речовин. Варто негайно вживати заходів, якщо блювотні позиви супроводжуються виходом жовчі зі слизом і тривають більше доби. Це говорить про збій жовчовивідних шляхів, потрібна допомога лікаря.

Чому рве жовчю після алкоголю

Перша причина блювоти з жовчю пов'язана з порушеннями роботи травної системи. Відбуваються збої в шлунково-кишковому тракті, він перестає функціонувати в нормальному режимі і блокується спазмами. Норма жовчі, яка виділяється в кишечник, змінює напрямок свого руху і надходить у шлунок, де перемішується з харчовими залишками і при блювоті починає вивергатися назовні.

Інша причина блювоти з домішками жовчі після вживання великої дози алкоголю – це етанол, який негативним чином впливає на роботу жовчовивідних шляхів. Відбувається порушення їх функцій і закид жовчі у верхні системи травного тракту: шлунок, стравохід. У глотательную середовище і порожнину рота жовч надходить з блювотними масами. Якщо такі симптоми є одиничними, це не небезпечно, але якщо блювота з домішкою жовчі регулярна, то потрібно терміново звернутися до лікаря для обстеження, лікування.

Що робити, якщо рве жовчю після алкоголю

Блювота з жовчю при алкогольному отруєнні дуже небезпечна, тому займатися самолікуванням не можна. При хронічних захворюваннях жовчного міхура або серйозних захворюваннях печінки, після сильної інтоксикації організму стан різко загострюється. У такому випадку слід негайно викликати службу швидкої допомоги. Лікування повинне проводитися в умовах стаціонару, тільки після ретельного обстеження лікарем і постановки точного діагнозу. До прибуття медиків потрібно провести заходи для надання екстреної допомоги.

Промивання шлунку

Спочатку проводиться рясне промивання шлунка для очищення від залишків спиртного і скупчилася там блювотної маси. У положенні сидячи, стоячи або на боці слід випити відразу не менше двох літрів теплої, чистої води і викликати блювоту, натиснувши пальцем на корінь язика. Вміст шлунка має вийти, тоді настане полегшення. Після цього треба попити трохи води. У деяких випадках промивання шлунка протипоказано: при жовчнокам'яній патології, людям з виразкою або гастритом, при гіпертонії або інфаркті.

Очищення кишечника

Після промивання шлунка потрібно обов'язково вивести вміст кишечника. Робиться це за допомогою клізми з чистою, теплою кип'яченою водою (не гаряче 35 градусів). Процедура допоможе вивести залишки токсинів алкоголю з організму, знімає больовий синдром, зупинить здуття кишечника. Чим краще очиститься кишечник, тим швидше людині стане легше, і нормалізується робота всіх систем організму.

Сорбенти

Після очищення кишечника для нейтралізації і виведення алкогольних токсинів застосовуються сорбенти, частіше Активоване вугілля. Такі препарати не слід приймати, якщо ще нудить жовчю після алкоголю, оскільки людину ними зразу вирве. Сорбенти треба запивати достатньою кількістю води. Перед прийомом необхідно обов'язково прочитати інструкцію, щоб з'ясувати правильну дозування.

Рясне питво

Блювота з жовчю після алкоголю призводить до сильного зневоднення організму. Необхідно відновити баланс води. Пити потрібно багато і обов'язково тільки: чисту воду, мінеральну лужну, солодкий чорний чай. Напої повинні бути кімнатної температури, без газів. Щоб не спровокувати нові напади блювоти, потрібно пити невеликими ковтками, часто і потроху.

Як зупинити блювання жовчю після алкоголю

Якщо людину постійно нудить, блювота жовчю після алкоголю не припиняється, і вся випита рідина виходить назад, застосовують препарати, що мають вплив на блювотний центр і усувають нудоту. Можна прийняти одну таблетку Церукал, запити невеликою кількістю води, щоб не спровокувати черговий позив нудоти. Якщо через 15 хвилин блювота не настане, можна випити ще одну таблетку для закріплення результату.

Медикаментозні препарати

Після процедури промивання рекомендують прийняти один з сорбентів: Полісорб, Поліфепан, Смекту, Ентеросгель, Ентеродез або Активоване вугілля. Ці медикаменти допоможуть вивести токсичні речовини, які залишилися в організмі, і відновити мікрофлору кишечника. Для посилення виведення алкогольних токсинів з печінки можна прийняти препарат Зорекс, який не тільки очищає печінкові тканини, але і підсилює процес окислення алкоголю, знешкоджує і виводить продукти його розпаду. Мінус кошти – можливість появи алергічних реакцій.

Знизити алкогольну інтоксикацію після запою допоможе препарат Лимонтар, що відноситься до групи амінокислот. Його дія створює антиоксидантний ефект, стимулює органічні та фізіологічні процеси, підвищує працездатність. Плюс препарату – є биотиком та недорого коштує. Мінус – може викликати печію. Препарат Метадоксил усуває похмілля, прискорює виведення продуктів алкоголю, призупиняє токсичний вплив на тканини печінки. Мінус кошти – висока ціна. Схожими діями мають Биотредин, Янтавит, Гліцин, Алка-зельтцер.

Народні методи

При жовчної блювоті широко застосовуються народні методи лікування. Вони допомагають реабілітувати організм людини до нормального стану. Народні засоби слід вибирати в тих випадках, коли блювота з жовчю не є небезпечною і не загрожує серйозними проблемами для здоров'я. Хорошим відновлювальних, цілющим ефектом володіє відвар з коренів валеріани. Щоб його приготувати, подрібнений корінь рослини (близько 3 грам) заливають однією склянкою води, заварюють близько 15 хвилин. Процідивши, відвар у теплому вигляді приймають по одній столовій ложці.

Популярний засіб для усунення нудоти і блювотних позивів – імбирна вода. Для приготування необхідно в склянку теплої води додати на кінчику чайної ложки подрібнений імбир, ретельно перемішати. Хорошим протиблювотну дію мають зелений чай, вода з лимоном. Не менш ефективним напоєм вважається чай з м'ятою, який здатний зупинити блювотний рефлекс, нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, а також є заспокійливим засобом. У склянці окропу заварюють листя м'яти, наполягають не більше 15 хвилин. П'ють чай невеликими ковтками.

Відео

Вплив алкоголю на підшлункову залозу

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!