Артроз ніг: симптоми і лікування

Хронічне захворювання суглобів, що викликає запалення і руйнування хрящової тканини дегенеративно-дистрофічного характеру – так медициною визначається артроз. Частою причиною його розвитку виступають погіршення мікроциркуляції крові, порушення обміну речовин, підвищена навантаження на нижні кінцівки, наприклад, при зайвій вазі. Деякі люди мають генетичну схильність до артрозу. Це захворювання обов'язково вимагає лікування, інакше можливе повне руйнування ураженого суглоба.

Що таке артроз ніг

Захворювання артроз найчастіше вражає ноги через високе навантаження на них. Для нижніх кінцівок вона найбільша. Артроз ніг являє собою дегенерацію і руйнування внутрішньосуглобового хряща. В залежності від локалізації недуга класифікується на кілька різновидів:

  1. Коксартроз. Це артроз кульшового суглоба. Хвороба розвивається поступово, починаючись з болі і обмеження рухів в ураженій області.
  2. Спадковий поліартрозу ніг (захворювання Келлгрена). Ще називається первинним генералізованим остеоартрозом. Захворювання пов'язано зі слабким м'язовим апаратом або вродженою патологією хрящової тканини.
  3. Гонартроз. Недуга вражає колінні суглоби. При повному руйнуванні кістка оголюється і її поверхня дратується. Організм компенсує це нарощуванням додаткової кісткової тканини, яка перетворюється в остеофіти, що викликають деформації суглоба.
  4. Артроз дрібних суглобів стопи, пальців. Буває первинним і вторинним. У першому разі захворювання розвивається як самостійне, у другому – є ускладненням іншого захворювання.
  5. Поліартрозу. Це ціла група дистрофічних захворювань суглобів: кульшового, колінного, стопи, хребта, кистей.

Види артрозу дрібних суглобів стопи

Нижні кінцівки людини мають складну будову. Прикладом служить стопа, що складається з безлічі дрібних суглобів. З цієї причини дегенеративний процес може локалізуватися в будь-якій області ступні. З урахуванням місця розвитку деформуючий артроз стопи буває:

  1. П'ятково-кубовидного суглоба. Ця частина стопи утворена задньої суглобної поверхнею кубовидної кістки і кубовидної частиною п'яткової. Велику роль це зчленування грає в збільшенні амплітуди рухів.
  2. Подтаранного суглоба. Розташоване між п'яткової і таранної кісткою.
  3. Плюснефалангового зчленування. З усіх частіше піддається дегенеративним змінам. Якщо плюснефаланговый. суглоб стає тугоподвижным, це викликає біль при ходьбі.
  4. Плюснеклиновидных суглобів. Вони знаходяться на місці з'єднання клиновидних і плеснових кісток, уражаються частіше разом з плюснефаланговыми.
  5. Пальців ніг. Частіше відзначається артроз міжфалангових суглобів стопи або великого пальця. Захворювання викликає втрату пружності гіалінового хряща.

Причини артрозу ніг

При всій різноманітності причин розвитку дегенеративних процесів в хрящі найчастішою є високе навантаження на нижні кінцівки. Якщо вона перевищує можливості суглобів, то вони починають руйнуватися – розвивається артроз ніг. Це особливо стосується спортсменів, танцюристів, вантажників, будівельників. Запас міцності і межа допустимих навантажень індивідуальні для кожної людини.

У деяких людей спостерігаються дисплазія суглоба або вроджений дефект хрящів, із-за чого навіть помірні навантаження призводять до руйнувань. Серед інших причин артритних поразок виділяються наступні:

  • мікротравми;
  • травми суглобів або зв'язок;
  • плоскостопість;
  • перенесені людиною операції;
  • порушений обмін речовин;
  • переохолодження;
  • спадкові захворювання;
  • незручне взуття.

Симптоми

Захворювання класифікується на кілька стадій залежно від симптомів і характеру їх тяжкості. На ранньому етапі артроз ніг практично непомітний. Людина відчуває біль після тривалого перебування на ногах або носіння тягарів. Передвісником може виступати хрускіт, особливо в колінах. Небезпека в тому, що ці симптоми артрозу стопи або інших суглобів сприймаються за сильну втомлюваність, адже після відпочинку вони проходять.

В результаті артрические зміни частіше виявляються на другий або третій стадії. Кожна з них супроводжується певними симптомами:

  1. Друга стадія. Біль стає більш вираженою та тривалою, носить ниючий характер. Вона виникає не тільки після фізичного навантаження, але і при незначних рухах. Полегшення не приносить навіть відпочинок. Розвивається скутість рухів, бо хворий воліє не навантажувати хворе місце. Результатом стає зниження гнучкості, атрофія деяких м'язів. Над суглобом спостерігаються набряк і почервоніння шкіри.
  2. Третя стадія. На цьому етапі біль вже нестерпна, з-за чого людина вже рефлекторно обмежує рухливість. Пацієнт приймає пози, які не викликають дискомфорт. Пересуватися можна тільки за допомогою каталки або милиць.

Діагностика

Звернутися за допомогою до лікаря при появі перших симптомів. Спеціаліст вивчить стан суглоба, оцінить наявність характерних ознак. При підозрі на артроз ніг для підтвердження діагнозу призначають ряд процедур, таких як:

  1. Рентгенографія. На знімку можна оцінити стан ураженої області, побачити перші дегенеративні зміни.
  2. Ультразвукове дослідження. Це швидкий і безпечний спосіб, який виявляє зміни тканин, які не можуть визначити інші методи діагностики. Процедура призначається, якщо лікар до кінця не впевнений, що у пацієнта артроз.
  3. Комп'ютерна, магнітно-резонансна томографія. Використовуються для оцінки стану кісткових структур і м'яких тканин.
  4. Артроскопія. Процедура допомагає детально вивчити стан суглоба.
  5. Аналізи крові, тест на СРБ (С-реактивний білок в крові) і сечову кислоту. Диференціюють артроз від інших патологій при наявності у пацієнта вузликів в суглобовій порожнині.

Лікування артрозу ніг

Особливість захворювання в тому, що від нього не можна повністю позбавитися. Можна тільки поліпшити стан і уповільнити розвиток дегенеративних процесів у хрящовій тканині, запобігши її руйнування. З цієї причини лікування спрямоване на:

  • усунення больових відчуттів;
  • підвищення рухової активності суглоба;
  • зменшення запалень.

Основою терапії є відмова від шкідливих звичок, активний спосіб життя, носіння зручного взуття. Для усунення болю призначають прийом знеболюючих медикаментів. Ряд інших призначуваних препаратів відновлюють хрящову тканину, треті – усувають запалення. Доповненням до ліків є фізіопроцедури, лікувальна гімнастика і засоби народної медицини. Пацієнту пропонують і ряд наступних методів лікування:

  • грязьові ванни;
  • носіння ортопедичного взуття;
  • масаж хворих місць;
  • мануальну терапію;
  • спеціальні супінатори і устілки, поліпшують обмінні процеси уражених тканинах;
  • операцію у випадку запущеного стану.

Медикаментозна терапія

Призупинити артроз ніг і зняти симптоми захворювання допомагають тільки медикаментозні препарати. Залежно від стану пацієнта і наявних у нього ознак артрозу призначають ліки з наступних груп:

  1. Нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП). Існують різні форми випуску цих коштів. Прикладами таблеток виступають Диклофенак, Індометацин, Парацетамол, Німесулід, Ібупрофен. Серед мазей хороший результат приносять Индовазин, Кетопрофен, Артрозилен, Кетонал, Фастум-гель.
  2. Знеболюючі препарати центральної дії. Представники цієї групи ліків є опіоідами, які чинять наркотичну дію. Результатом є зниження порогу чутливості. Прикладом таких засобів є Трамадол.
  3. Звичайні знеболюючі. При сильних болях застосовують не тільки опіоїди. Зняти цей симптом допомагають і такі засоби, як Баралгін і Спазмалгон. Коли біль терпіти вже немає сил, то роблять ін'єкції кортикостероїдів – Дипроспана або Гідрокортизону. Їх роблять не частіше 1 рази в тиждень. Серед місцевих знеболювальних позитивними відгуками користується мазь Апизатрон.
  4. Хондопротекторы. Прискорюють відновлення хрящової тканини. Містять структурні елементи самого хряща. У цій групі засобів часто застосовують Терафлекс, Артру, Алфлутоп, Стопартроз.
  5. Ліки для змащення суглобів. До таким відносять препарати Ферматрон, Остенил, Гиалуром. Вони засновані на гіалуронової кислоти.

ЛФК

Окреме місце в лікуванні захворювань опорно-рухового апарату займає лікувальна фізкультура. Хороший ефект гімнастика приносить тільки після закінчення періоду загострень, коли пройшла сильна біль. Вправи не повинні приносити дискомфорт і навантажувати суглоби. Для цього виключають ривки, різкі рухи, надмірне напруження. Темп вправи повинен бути розмірений.

Щодня потрібно займатися не менше години. Починають тренування з невеликого навантаження. Її збільшують поступово. Лікарі рекомендують після закінчення гімнастики робити масаж. В цілому лікувальна фізкультура корисна наступним:

  • підвищення еластичності зв'язок;
  • подолання тугоподвижности;
  • запобігання розвитку стійкої контрактури;
  • стабілізація і підвищення стійкості суглоба до навантажень;
  • зняття спазмів і болю;
  • зміцнення м'язів;
  • підвищення настрою і життєвого тонусу;
  • стимуляція кровообігу в проблемних місцях.

Гімнастика для стоп

Перед початком виконання вправ варто трохи розтерти стопу, щоб розігріти м'язи і під час тренування не отримати травму. Далі можна приступати до основної гімнастики. Потрібно сісти на підлогу, витягніть ноги і почергово згинати, потім розгинати пальці. Потрібно зробити до 10 таких выпрямлений. Наступними йдуть кругові рухи гомілкостопом за і проти годинникової стрілки. Далі варто виконати ще кілька основних вправ:

  1. У положенні сидячи по черзі упиратися в підлогу то п'ятами, то шкарпетками. Це потрібно робити до 30 разів.
  2. Встати прямо, одну ногу виставити вперед, поставити її на носок. Виконати 30 кругових рухів п'ятою. Повторити те ж саме з іншою ногою.
  3. Лягти на спину, зігнути коліна, п'яти уперти в підлогу. У такому положенні згинати/розгинати ноги в гомілкостопі.

Дієта

Успіх лікування залежить не тільки від ліків і гімнастики. Важливу роль відіграє і харчування. Дієта допомагає знизити вагу, що позитивно позначається на нижніх кінцівках, адже навантаження на них зменшується. Головне, щоб раціон був позбавлений необхідних людині вітамінів і мінералів. Для цього потрібно дотримувати наступні правила харчування:

  • не використовувати продукти з хімічними добавками;
  • їжу не смажити, а варити, запікати, тушкувати або готувати на пару;
  • харчуватися дробно – часто, але маленькими порціями;
  • не є за 3-4 години до сну;
  • виключити смажене, солоне, гостре;
  • обмежити сіль або повністю від неї відмовитися;
  • в раціон включати більше нежирних сортів м'яса і риби, молоко і кисломолочні продукти;
  • з вуглеводів вибирати тільки складні – каші і хліб грубого помелу;
  • для забезпечення організму кальцієм вживати натуральні йогурти, селеру, петрушку, кріп, шпинат;
  • з овочів обов'язково використовувати кабачки, гарбуз, броколі, морква;
  • щоб забезпечити організм вітаміном Е, включити в раціон мигдаль, волоські та кедрові горіхи, фундук, пророщену пшеницю.

Народні засоби

Перед застосуванням народних засобів варто знати, що це тільки допоміжний метод лікування. В якості основної терапії застосовують ліки, дієту і лікувальну фізкультуру. Народні рецепти тільки збільшують їх ефективність, допомагаючи швидше зняти біль і запалення. Такими властивостями володіють відвари, ванночки, примочки з лікарськими рослинами. Серед ефективних рецептів можна виділити наступні:

  1. Змішати склянку медової води з 1 ч. л. желатину. Пити такий засіб натще.
  2. Взяти кілька капустяних листків, подрібнити їх, покласти в каструлю. Потім розім'яти їх за допомогою товкачика або просто руками. Отриману масу перекласти в соковижималку. Вичавленим соком змочити невеликий шматок вовняної тканини. Прикласти його до хворого місця на 30-40 хвилин. Краще проводити процедуру щовечора.
  3. Змішати в рівних пропорціях мед, спирт, гліцерин та розчин йоду. Отриманим засобом просочити шматочок вати і змастити хворе місце в напрямку знизу-вгору.
  4. Кілька соснових гілок з хвоєю і бульб топінамбура, опустити їх у ванну з помірно гарячою водою. Додати 2 ст. л. меду і 1 кг морської солі. Приймати ванну протягом 15 хвилин. Після висушити шкіру, а на хворому місці зробити йодну сіточку.
  5. Вимити 2 цибулини, очистити, а лушпиння подрібнити. Проварити її разом з цибулею в одному літрі води до повного розварювання овочів. Надалі відвар процідити і пити по 1 ст. тричі на день перед їжею.

Хірургічне лікування

До операції при артрозі ніг вдаються у випадку важкого перебігу захворювання. Показанням є і неефективність медикаментозної терапії. Операцію призначають при сильних болях, які не знімають ліки. Існує кілька варіантів хірургічного лікування:

  1. Артропластика. Це операція малотравматична. Вона передбачає видалення деформованої частини суглобового хряща, кісткових наростів та шліфування для додання гладкості поверхні суглоба.
  2. Ендопротезування. Операція полягає в заміні суглоба спеціальним протезом: металевим або комбінованим. Він повторює поверхню структури, яку замінює. Матеріал для протеза не викликає відторгнення, не травмує навколишні тканини і не окислюється.
  3. Артродез. Це операцію по створенню штучного анкілозу, тобто закріплення хворого місця в стан повної нерухомості.

Профілактика артрозу ніг

Заходи запобігання розвитку такого захворювання в основному пов'язані із способом життя. Насамперед необхідно відмовитися від незручного взуття. Щоб знизити навантаження на нижні кінцівки, варто носити взуття тільки на низьких підборах. Особливо це стосується жінок, у яких артроз п'яти. Ніг потрібно давати відпочивати. Для них корисні неспішні тривалі прогулянки, плавання, катання на велосипеді. Виключити проблеми з суглобами допомагають і наступні заходи:

  • правильне харчування для запобігання набору ваги;
  • зниження ризику травм;
  • носити ортопедичне взуття з гнучкою підошвою і хорошими амортизаційними властивостями;
  • зміцнення імунітету загартовуванням, прийомом вітамінів;
  • своєчасне лікування ендокринних захворювань;
  • помірні фізичні навантаження;
  • запобігання переохолодження.

Відео

Артрит і артроз - у чому різниця між цими хворобами суглобів. Їх симптоми

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!