Бурсит гомілковостопного суглоба - причини і симптоми, діагностика, методи лікування і профілактика

Запальний процес синовіальних сумок, розташованих близько до суглобів, називають бурситом. Найчастіше запалення відбувається біля самого великого зчленування, яке проходить поблизу ахіллесова сухожилля в голеностопной частини. Його основне завдання – рухливість стопи, тому щоб не порушити її функціональність, важливо якомога раніше приступити до терапії. Бурсит гомілковостопного суглоба має виражені симптоми, його легко діагностують за фото рентгена, а лікування початкової стадії хвороби проводиться в домашніх умовах.

Що таке бурсит гомілковостопного суглоба

Кожна кістка суглоба стопи оточена сполучною капсулою (суглобової сумкою), наповненої синовіальною рідиною, яка служить захистом суглоба від зовнішніх пошкоджень і є живильним елементом, який запобігає його стирання. Коли розвивається бурсит гомілкостопа, то в сполучній капсулі накопичується ексудат. В міру його збільшення відбувається ущільнення запаленої ділянки, яке супроводжується набряком. Якщо бурсит гомілкостопа не лікувати, то з часом рух суглоба стане неможливим, що приведе людину до інвалідності.

Причини виникнення

Бурсит гомілкостопа розвивається з різних причин. Частіше провокують захворювання наступні фактори:

  • вроджені аномалії кінцівок;
  • мікротравми, травми гомілкостопа;
  • патології зв'язкового апарату;
  • наявність артрозу, артриту;
  • надмірна вага;
  • носіння незручного взуття;
  • переохолодження організму;
  • порушення гормонального фону або обміну речовин;
  • важка тривале фізичне навантаження;
  • нерівномірне навантаження на стопу.

Симптоми

Ознаки бурситу залежать від причини запалення і місця його локалізації. Приміром, ахиллобурсит характеризується болем в області п'яти, набряком горба п'яти. Нерідко бурсит протікає безсимптомно, що сприяє переходу патології в хронічну фазу. Основні ознаки захворювання – це поява ущільнення і больових симптомів в ураженому місці, утруднення при ходьбі і скутість рухів. Внаслідок травмування гомілкостопа у гнійному ексудаті може з'явитися домішка крові. При пальпації вогнища ураження відчувається коливання рідини.

Гострий бурсит

Яскраво виражені симптоми захворювання, якщо розвинувся гострий бурсит щиколотки. З'являється він, як правило, в результаті травми або внаслідок інших захворювань, що характеризуються гнійним запаленням (бешиха, carbunculosis, остеомієліт). Симптоми гострого бурситу:

  • припухлість п'яткового сухожилля;
  • набряки тканин;
  • болючість суглоба навіть у стані спокою;
  • підвищення температури тіла до 40 градусів;
  • яскраво виражені болі при пальпації п'яткової зони;
  • порушення рухової активності.

Хронічне запалення бурси

Бурсит гомілки, який перейшов у хронічну стадію, що характеризується наявністю рубцевих змін – щільних новоутворень. Як правило, розвивається після тривалих механічних пошкоджень гомілковостопного суглобу. Поява горбистих утворень в суглобі вказується на відкладення солей. Однак почервоніння тканин і болісність для цієї стадії не характерні і функціональні можливості гомілковостопного суглоба повністю збережені. При хронічному запаленні бурси спостерігається:

  • уповільнене, затяжний перебіг хвороби;
  • періодичні загострення та ремісії;
  • на внутрішній поверхні суглобової сумки зберігаються ділянки змінених патологією тканин.

Види бурситу стопи

Запалення синовіальної сумки може спровокувати виникнення інфекційного процесу, якщо в голеностопное зчленування з уражених вогнищ суглоба потрапляють бактерії. Це найнебезпечніший вид захворювання, який може ускладнитися сепсисом, гангреною і призвести до ампутації кінцівки. За характером ексудату хвороба підрозділяється на:

  • серозний бурсит – в рідині розмножуються патогенні мікроорганізми;
  • фіброзний – рідина насичується волокнами фібрину;
  • геморагічний – стінки судин в порожнину бурси пропускають еритроцити;
  • гнійний бурсит – в скупчення ексудату спостерігається велика кількість лейкоцитів;
  • комбінований – поєднання декількох видів патології.

Діагностика

Деякі симптоми бурситу гомілковостопного суглоба можна сплутати з іншими захворюваннями, наприклад, з п'яткової шпорою, переломами кісток стопи та іншими. Грунтуючись на клінічних даних, діагноз ставить хірург-травматолог або лікар-ортопед. Крім зовнішнього огляду, лікар може направити на додаткове обстеження, що включає:

  • пункцію порожнини суглоба для забору синовіальної рідини для подальшого її дослідження;
  • рентген гомілковостопного суглоба, щоб з фото виключити тріщини або переломи кістки;
  • ультразвукове дослідження гомілкостопа, з допомогою якого можна оцінити товщину оболонки, кількість рідини, загальний стан синовіальної сумки.

Лікування бурситу гомілковостопного суглоба

Терапевтичні методи для позбавлення від бурситу лікар підбирає в індивідуальному порядку. Враховується причина розвитку патології, характер перебігу, ступінь занедбаності. При гострому бурситі потрібно забезпечити спокій хворої кінцівки, позбавити її від постійних навантажень. Найрадикальніший метод – накладення гіпсового лангета на голеностоп. Щоб зменшити болі, до зони запалення прикладається міхур з льодом. Призначається знеболююча, протизапальна терапія. Препарати прописуються для прийому всередину і для зовнішнього застосування.

При приєднанні бактеріальної інфекції призначаються антибіотики. Якщо необхідно, лікар може зробити прокол сполучної капсули з метою видалення скупчення ексудату і введення в порожнину суглоба кортикостероїдних препаратів для полегшення тертя суглобових поверхонь. При неефективності медикаментозної терапії пацієнта можуть направити на хірургічне висічення синовіальної сумки.

Як лікувати бурсит стопи в домашніх умовах

Лікування такої патології проводиться амбулаторно. Доктор прописує лікарські препарати, призначає ортопедичні пристосування, ЛФК, фізіотерапію та інші процедури, а пацієнт лікування проводить в домашніх умовах. Виняток становлять особливо важкі випадки, наприклад, сильна деформація суглоба, рецидиви з нагноєнням та інші. При комплексному лікуванні дозволяється застосування народних методів, але тільки за погодженням з лікуючим лікарем.

Медикаментозні препарати

Лікування бурситу медикаментами спрямовано на застосування нестероїдних протизапальних препаратів у вигляді ін'єкцій, таблеток, мазей для зменшення запального процесу, поліпшення рухливості суглоба, зняття набряклості, ліквідації больового синдрому. При важкій формі бурситу потрібно терапія знеболюючими і гормональними лікарськими засобами. У період лікування важливо зміцнювати імунну систему, поетом лікар призначає прийом полівітамінів. До ефективних препаратів належать:

  1. Ібупрофен. НПЗП, похідне фенилпропионовой кислоти. У таблетках при бурситі призначають у дозі по 200-800 мг 3-4 рази на добу протягом 7 днів. Зовнішньо препарат застосовують 2-3 тижні поспіль. Можливі негативні реакції організму у вигляді анорексії, нудоти, діареї, головного болю, порушення зору.
  2. Преднізолон. Кортикостероїдний гормон, що виявляє виражений протизапальний ефект. При хронічному перебігу бурситу призначають для виведення рідини, покращення кровообігу, зняття запалення. Преднізолон в ампулах вводять в порожнину суглоба в дозуванні, призначеної індивідуально. Серед побічних ефектів може проявитися панкреатит, диспепсичні явища, погіршення зору.

Фізичні вправи

Для кращого функціонування суглоба лікарями призначається лікувальна гімнастика. Завдання ЛФК – відновлення нормальної ходьби, зменшення м'язового спазму, зміцнення м'язів, покращення самопочуття. Ортопед, призначаючи гімнастику, враховує вік пацієнта, вид та стадію бурситу, загальний стан організму хворого. Навантаження на суглоб виробляється поступово. Рухи не повинні викликати хворобливі відчуття. Приклад вправ для гомілковостопного суглоба:

  • сидячи на стільці, виконується стискання/розтискання пальців стоп;
  • лежачи на спині, ноги з зігнутими колінами підтягуються до живота і повертаються назад;
  • стоячи, хвора нога згинається в коліні і переноситься вперед, фіксуючись в такому положенні на декілька секунд.

Народні засоби

Бурсит успішно лікується, якщо в комплексній терапії застосовуються народні кошти. Існує безліч старовинних рецептів, які допомагають повернути здоров'я хворим суглобам. Серед них:

  1. Корінь лопуха. Компреси з відвару рослини знімуть набряк і запалення. Для приготування потрібно 2 ст. л. подрібненого кореня залити 500 мл окропу, довести до кипіння, дати настоятися. Після відвар проціджують, змочують марлю, накладають на уражений суглоб. Зверху компрес утеплюють, тримають 2 години. Курс лікування – 30 днів без перерви.
  2. Каланхое. Свіже листя рослини слід прикласти до вогнища ураження, зверху зафіксувати бинтом, укутати теплим шарфом. Коли листя під пов'язкою висохнуть, їх необхідно замінити на більш свіжі. Курс лікування – 1 тиждень.

Фізіотерапія

Після зняття гострих симптомів, пацієнту пропонують пройти курс фізіотерапії. Сеанси допомагають прибрати запальний процес, ліквідувати больовий синдром, відновити функціональність ураженого суглоба. Найбільш ефективні процедури:

  1. Електрофорез. Являє собою спільну дію медикаментів і змінного струму. Завдяки процесу гальванізації, ліки розпадається на іони, що робить його просування крізь тканини легким.
  2. Лазеротерапія. Лікування світловим променем підсилює обмін речовин, зменшує набряки, змушує активніше функціонувати клітини.
  3. Ударно-хвильова терапія. На уражений суглоб впливають звукові хвилі низької частоти. Проникаючи в глибокі тканини, інфразвук має цілющий вплив на синовіальну сумку.

Хірургічне лікування

Якщо в синовіальній сумці скупчився гнійний ексудат, призначається хірургічне лікування. Лікар очищає суглобову порожнину, а якщо необхідно, повністю видаляє сполучну капсулу. Хірургічна операція (бурсэктомия) вважається найефективнішим лікуванням хронічного перебігу хвороби. Рецидиви захворювання після нього з'являються вкрай рідко – у 1-2 % хворих. Видалення бурси виконується в стаціонарі в плановому порядку.

Профілактика

Лікування бурситу гомілкостопа – процес тривалий, тому щоб не допустити розвитку цього захворювання, необхідно застосовувати профілактичні заходи:

  • уникати травм, а в разі їх появи негайно звертатися до лікаря;
  • носити зручне взуття, рівномірно розподіляє навантаження на стопу;
  • під час спортивних заходів стежити за тим, щоб навантаження на суглоби підвищувалася поступово;
  • своєчасно лікувати інфекційні захворювання;
  • розпізнавати перші ознаки бурситу (на фото) для раннього виявлення патології.

Відео

Лікування Бурситу Стопи

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!