Меніск колінного суглоба - лікування розриву і симптоми пошкодження, операція при травмі і реабілітація

Під час бігу або гри в баскетбол при різкій навантаженні може розірватися меніск коліна. Така травма – поширене явище в наш час, під час якої можуть мати місце і дегенеративні зміни суглоба, які пов'язані з його зношуванням. Меніск колінного суглоба ще називають ахілловим сухожиллям, розрив якого піддається оперативного або консервативного лікування залежно від ступеня пошкодження.

Що таке меніск колінного суглоба

Міцна і товста хрящова прокладка на кістки, що входить в структуру коліна називається меніском. Її пряме призначення полягає у гарному ковзанні кісткової суглобової конструкції при русі під напругою. Іншими словами, меніск колінного суглоба – це амортизуюча деталь, що виключає травматизм кісток, не даючи їм розходитися в стані спокою або руху.

Завдяки такій прокладці людина може безболісно і легко марширувати, стрибати, бігати, виконувати згини, разгибы і кругові рухи ногами. Сам меніск – це еластичні і мобільні серповидні пластини сполучної природи, які розташовуються всередині коліна. В структуру суглоба коліна входять медіальна (внутрішня) і зовнішня (латеральна) пластина.

Де знаходиться меніск колінного суглоба

Епіфізи колінного суглоба, який складається з надколінка, великогомілкової та стегнової кістки, покриті шаром хряща. З'єднується він сухожиллями і м'язами. Меніск колінного суглоба знаходиться всередині нього. Медіальна пластина характеризується незначною рухливістю. Її задній ріг пов'язаний з бічною поверхнею зв'язки, скріпленої з великою гомілковою кісткою. Медіальний меніск з іншого краю (переднім рогом) фіксується кількома способами:

  • трьома зв'язками до великогомілкової кістки;
  • двома зв'язками до хрестоподібному переднього з'єднанню;
  • однією зв'язкою до гомілкової кістки.

Латеральний меніск коліна розташований близько до його зовнішній зоні. Ця частина колінного суглоба дуже прогрес, тому її травма відбувається рідко. Передній ріг латеральної пластини кріпиться до медіального хряща і великогомілкової кістки двома зв'язками. Іноді кріплення здійснюється до великої стегнової кістки однієї зв'язкою. Кровопостачання обох пластин обмежена, оскільки кровоносні судини розташовані тільки на ділянці передніх і задніх рогів.

Причини виникнення проблеми з меніском

Первинне пошкодження меніска може статися із-за падіння на ребро колінної чашечки, різкого удару коліна важким предметом або травми, що супроводжується різким поворотом гомілки. Це призводить до розриву колагенових волокон і неможливості колінного суглоба виконувати своє призначення. Повторні удари – це вторинні причини виникнення проблеми з меніском.

В результаті подагри, мікротравм, ревматизму формуються дегенеративні зміни меніска. Пластина перестає виконувати свої функції, стаючи для організму чужорідним тілом, що руйнують суглобову поверхню. Нелікована травма з часом переходить в артроз, а потім виникає інвалідність, коли людина може пересуватися виключно з допомогою милиць. Травма меніска може бути викликана внаслідок:

  • вікових змін;
  • онкологічних хвороб, цукрового діабету;
  • порушення обміну речовин, кровопостачання, іннервації;
  • дегенеративного або деструктивного процесу в кістковому апараті;
  • ускладнень після операції;
  • неправильного обертання суглоба;
  • стрибків/падіння з висоти;
  • різкого підняття тяжкості;
  • регулярних вертикальних навантажень;
  • удару тупим предметом.

Розрив меніска колінного суглоба

Пошкодження хряща часто трапляється у танцюристів і спортсменів, але нерідко і прості люди потрапляють в неприємні ситуації. Як правило, до травматолога звертаються чоловіки 20-40 років. Хрящова тканина у дітей добре розтягується і більш пластична, тому травми серед більш молодого віку дуже рідкісні. Розрив меніска колінного суглоба відбувається з наступних причин:

  • стояча робота;
  • хронічна інтоксикація організму;
  • артроз, артрит;
  • застаріла травма коліна.

Симптоми розриву меніска колінного суглоба

Після того, як пошкоджується меніск в коліні, потерпілий відчуває різкий біль в суглобі. Нога стає набряклою, а якщо розрив стався на ділянці з кровоносними судинами, то розвивається гемартроз (скупчення крові всередині). При невеликому розриві основні симптоми розриву меніска колінного суглоба – хворобливі клацання всередині коліна, але пацієнт може сам пересуватися. При сильному пошкодженні суглоб повністю блокується, стає нерухомим. Іноді розриви супроводжуються тільки больовими синдромами при спуску зі сходів.

Як болить меніск

Ураження суглоба відразу проявляється болем. Спочатку вона гостра і не дає людині рухатися. Потім коліно поступово пристосовується до травми, больові відчуття слабшають, а потім повністю йдуть. Болить меніск під час інтенсивного навантаження, що перевищує міцність структури або при фізичних вправах. Якщо людина проводить на ногах весь день, то до вечора колінна біль завжди посилюється. Ступінь захворювання можна визначити за характером больових відчуттів:

  • пронизлива – гостра стадія хвороби;
  • ниючий, періодично виявляється – застарілий меніск.

Лікування меніска

Без лікарської допомоги при пошкодженні колінного хряща обійтися не можна. Як лікувати меніск? Існують різні методи терапії – від нетрадиційних до хірургічних. Яке вибрати лікування меніска – особиста справа кожного, але при сильному розрив або повному відриві пластини не можна відмовлятися від операції. При защемленні хряща потрібно звертатися до мануального терапевта або травматолога. Лікар проведе репозицію, завдяки чому хворий надовго забуде про свою проблему. В інших випадках рекомендується безопераційне щадне лікування за допомогою лікарських засобів.

Лікування розриву меніска колінного суглоба без операції

Фахівці стверджують, що при ігноруванні травми висока ймовірність розвитку хронічної патології. Це з часом призводить до руйнування хрящової тканини, дегенерації сусідніх хрящів і навіть тканин кістки. В результаті поразки меніска розвивається артроз, що призводить до інвалідності. Лікування розриву меніска колінного суглоба без операції – це знеболювання, накладення на постраждалу ногу еластичного бинта, прийом всередину протизапальних засобів, фізіотерапевтичні процедури, зняття блокади суглоба, використання кремів і мазей для знеболювання.

Медикаментозне лікування

Терапія залежить від ознак, адже бувають клаптеві, дегенеративні, горизонтальні, радіальні ураження хряща. В основному медикаментозне лікування включає в себе прийом протизапальних препаратів у вигляді капсул, таблеток або мазей: Ібупрофен, Кеторолак, Диклофенак, Індометацин. При виборі лікарських засобів лікарі враховують взаємодію з іншими медикаментами та протипоказання. Особливо це важливо для літніх пацієнтів. Застосовують При набряках внутрішньосуглобові ін'єкції кортикостероїдів: Преднізолон, Дексаметазон та інші.

Фізіотерапія

Поразка з'єднувального хряща супроводжується болю, набряком, м'язовими спазмами. Прискорити процес реабілітації допомагає фізіотерапія. Процедури дозволяють знизити больові відчуття, усунути м'язову атрофію, прибрати набряклість, надати тонус м'язів. Відноситься фізіотерапія до пасивної реабілітації, тобто відсутні з боку пацієнта які-небудь зусилля при терапевтичному лікуванні. До фізіотерапевтичним процедурам відносять цілий ряд різноманітних маніпуляцій:

  • магнітотерапія;
  • вплив ультразвуком;
  • лікувальний масаж;
  • водолікування;
  • електроміостімуляция;
  • аеротерапія;
  • УВЧ-терапія;
  • гірудотерапія та інші.

Операція з видалення меніска колінного суглоба

Призначається операцію на меніск для часткового видалення або зшивання хряща. Іноді хірургічне втручання відбувається для трансплантації органу, коли частина хрящового диска видаляється і замінюється імплантатом. Після такої маніпуляції штучні або донорські хрящі приживаються без проблем. Мінусом даної процедури є не дуже швидке відновлення – близько 3-4 місяців.

Більшість операцій з видалення меніска колінного суглоба проводиться методом артроскопії. Хірург під час втручання бачить всі структури всередині коліна. За допомогою даного методу можна виявити багато проблем в колінному суглобі, вивести з його порожнини рідина. Процедура триває не більше 2 годин. Після маніпуляцій з використанням артроскопічної техніки пацієнт може повноцінно рухатися.

Лікування меніска народними засобами

Хворий має право самостійно обирати методи лікування ураженого колінного суглоба. При травмі можна робити зігрівальні компреси, які накладають на хвору кінцівку. Робляться вони з меду і 96% спирту у співвідношенні 1:1. Розтоплену на пару масу розподіляють по хворий поверхні, потім зверху накривають целофаном і теплою тканиною. Тримати компрес потрібно щодня по 2 години. Курс лікування становить один місяць. Лікування меніска народними засобами включає в себе й інші процедури:

  1. Прибрати біль в області поразки допоможе лист лопуха. Свежесобранное рослину необхідно на ніч накладати у вигляді компресу.
  2. Прибрати дискомфорт після проведення першої медичної допомоги допоможе цибульний сік. Потрібно подрібнити 2 цибулини і 2 часнику, залити масу 6% яблучним оцтом (500 мл). Суміш треба настоювати тиждень, після чого втирати в коліно 2 рази/день. Масажні рухи повинні тривати не менше 10 хвилин.
  3. Велику роль при реабілітації елементів колінного суглоба відіграють постійні заняття з гумовим м'ячиком, який треба підкладати під коліно і здавлювати протягом декількох хвилин.
  4. Незалежно від механізму пошкодження, поява набряку і больові відчуття можна швидко прибрати хвойними ваннами. Для приготування знадобиться 500 г хвої, залитої 2 л води. Засіб кип'ятити протягом півгодини, проціджують і виливається в теплу ванну. Процедура проводиться через день по 30 хвилин.
  5. При посиленні болю необхідна умова – не випрямляти і не згинати ноги. Для цього рекомендується фіксувати коліно під час навантажень еластичним бинтом до повного загоєння.

Ціна операції на меніск

Вартість оперативного втручання залежить від рівня клініки, цінової політики медичного закладу, обсягом планованих маніпуляцій, якістю трансплантата. У клініках Москви ціна на МРТ колінного суглоба – починається від 5000 рублів. Вартість операції на меніск (відірвавшись) варіюється від 6000 до 80000 рублів. Ціна в ізраїльських клініках на хірургічне втручання починається від 20000 доларів.

Відео: Операція на меніску

Меніск розрив і операція

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!