Перелом ключиці - перша допомога. Пов'язки при переломі ключиці, лікування, відновлення та реабілітація

Парна кістка плечового пояса вважається однією з самих вразливих через її розташування і будови. Вона має довгасту, S-образну форму, головним призначенням якої є зчіпка між вільної верхньої кінцівки і тулубом.

Як можна зламати ключицю

Особливості будови кістки не передбачають наявність жорсткої захисної поверхні, тому можна зламати ключицю кількома способами. Одним з найпоширеніших є вивих акроміального кінця (код МКБ S42.0). Це може статися внаслідок удару по плечового суглоба, при падінні на лікоть або ударі руки в транспортній аварії. Рідко можна зустріти переломи патологічного характеру, які виникають при впливі на кістку злоякісних новоутворень. Також тріщина в ключицю іноді утворюється при різкому скороченні м'язів.

Ознаки перелому ключиці

Характерні клінічні ознаки, що вказують на відхилення від природного стану кістки, є прямим показником наявності недуги. Основні симптоми перелому ключиці мають прямий зв'язок з сильними больовими відчуттями в області ураження, які відчуває пацієнт після отримання травми. Спроби зробити який-небудь рух пошкодженою кінцівкою будуть приречені на невдачу, так як сильна біль не дозволить потерпілому навіть підняти руку. Крім цього, на передпліччі з'явиться набряк чи припухлість, які явно свідчать про наявність удару.

Перелом ключиці - лікування

Процес терапії при наявності травми буде залежати від віку пацієнта, але не слід проводити лікування в домашніх умовах. Як відомо, у новонароджених і дітей до трьох років лікування перелому ключиці відбувається дуже швидко з мінімальним втручанням з боку лікарів. Для тих пацієнтів, чий вік перевищує зазначену цифру, зростатися кістка буде 6-7 місяців. Перед початком процедури потерпілому вводять знеболююче, після чого накладається спеціальна гіпсова пов'язка в якості жорсткого фіксатора.

Перша допомога

Травмовану ділянку тіла потребує невідкладної госпіталізації, тому перша медична допомога при переломі ключиці повинна забезпечити максимально безпечний спосіб пересування потерпілого до найближчої лікарні. Для початку слід дати пацієнту будь-який наявний анальгетик і прикласти холод до місця забиття, щоб угамувати біль. Після цього, потрібно спробувати зупинити кровотечу, зафіксувавши травмовану область за допомогою пов'язки. Лікарі використовують хрестоподібний спосіб фіксації, при якому плечовий пояс залишається нерухомим.

Операція при переломі ключиці

Хірургічне втручання необхідно далеко не у всіх випадках, однак, якщо пацієнт не хоче мати видимі деформації на тілі, лікувальний масаж тут не допоможе. В процесі операції при переломі ключиці проводиться скріплення кістки за допомогою особливої металевої конструкції, яка усуває зміщення відламків. Остеосинтез може бути проведений як з використанням гвинтів, так і з застосуванням пластин, вибір робить лікар, виходячи з характеру перелому (відкритий, закритий).

Шина при переломі ключиці

Перелом ключиці – це складна травма, лікування якої вимагає особливого підходу, оскільки шинирування безпосередньо парну плечову кістку не представляється можливим. З цієї причини шина при переломі ключиці накладається за допомогою еластичного бинта або перев'язки. Успіх заходу буде залежати від того, наскільки ефективно вдасться зафіксувати руку і знерухомити плечовий пояс. Не менш важливо максимально притиснути плече до тіла, помістивши під пахвою валик з вати.

Гіпс при переломі ключиці

Правильна терапія завжди включає в себе накладення гіпсу через виключення ускладнень в процесі одужання. У разі відсутності гіпсу при переломі ключиці виникає небезпека пошкодження нервових стовбурів, або групи м'язів судин, що неминуче призведе до неправильного зрощення кісток. Зламана ключиця потребує термінової іммобілізації, якщо належні заходи не будуть прийняті, пацієнт ризикує назавжди залишитися інвалідом. Сучасні матеріали для терапії переломів мають ряд переваг:

  • доступність;
  • міцність;
  • високі пластичні властивості;
  • дешевизна.

Пов'язка при переломі ключиці

Гіпс і шина для лікування переломів ключиці є невід'ємними частинами процесу терапії. Однак, не рідко потрібно використання інших атрибутів медичної практики. Нерідко іммобілізація при переломі ключиці включає застосування пов'язок під час надання долікарської допомоги, але вони бувають незамінні і на стадії проходження пацієнтами оздоровчої терапії. Найвідомішими пов'язками для лікування в медичних колах вважаються:

  • пов'язка Дельбе;
  • шина Кузьмінського;
  • восьмиобразная м'яка пов'язка;
  • пов'язка Сейра;
  • овал Титової.

Кільця Дельбе при переломі ключиці

Існує інший, не менш ефективний спосіб накладання пов'язки, який відновлює довжину ключиці – це кільця Дельбе. Згідно з правилами десмургии, кільця при переломі ключиці слід заготовити наступним чином: формується два кільця з вати, обернутої в марлю, отвори в яких дещо більше, ніж діаметр плеча потерпілого. Отриману конструкцію надягають через руки, простягаючи до м'язових западин, після чого кільця з допомогою спеціальної гумової трубочки пов'язують на спині пацієнта.

8-подібна пов'язка

Восьмиобразная пов'язка на ключицю є одним із способів іммобілізації. Вона накладається тільки після вправлення гострих осколків лікарем, проробляти подібне при наданні першої медичної допомоги протипоказано, інакше травма буде дуже довго гоїтися. Основне завдання даної пов'язки – це запобігти зсув і витягування кісткових відламків, тому її накладають дуже туго. У разі коли не вдається усунути зміщення даними способом, проводиться хірургічне втручання з метою репозиції.

Як спати при переломі ключиці

Після отримання медичної допомоги пацієнтові слід дотримуватися дотримання деяких правил для якнайшвидшого одужання. Заходи безпеки спрямовані на забезпечення травмованої області максимально сприятливими умовами для реабілітації, тому спати при переломі ключиці дозволяється тільки на спині або здоровому боці. Лікарі рекомендують знімати на ніч пов'язку і випрямляти ту руку, де присутня перелом ключиці. У разі необхідності можна придбати спеціальні гантелі для розробки м'язів.

Наслідки перелому

Ніякої процес лікування не може дати стовідсоткову гарантію загоєння отриманої травми, тому наслідки перелому ключиці можуть бути самими різними. І хоча в більшості випадків ця недуга швидко проходить, у деяких пацієнтів виникають такі ускладнення, як повільне загоєння в ході терапії. Крім цього, може при багатоосколковому переломі виникнути:

  • артроз суглобів;
  • порушення співвідношення м'яких тканин;
  • ризик розриву шкірного покриву;
  • пошкодження судинно-нервового пучка;
  • кісткові інфекції або нарости.

Пов'язка Смирнова-Вайнштейна

Бандаж для лікування використовується дуже рідко, особливо якщо зламана ключиця. Таке рішення пояснюється необхідністю хірургічного втручання при отриманні пацієнтом перелому. Стан травмованої кістки впливає на вибір методу терапії, тому в деяких випадках застосовують спеціальні засоби такі, як пов'язка Вайнштейна. За принципом накладення вона схожа на пов'язки Вельпо або Дезо, однак, має свої нюанси:

  1. Руку згинають під прямим кутом у ліктьовому суглобі.
  2. Плече піднімають під кутом 45 градусів і трохи відводять назад.
  3. В пахвову область кладуть валик.
  4. На надпліччя протилежного боку накладають ватно-марлеву пов'язку.
  5. Плечовий пояс фіксується з допомогою випрасуваних лонгетов.
  6. Лонгет закріплюються гіпсовим бинтом.

Пов'язка Дезо при переломі ключиці

За допомогою цієї пов'язки можна знерухомити певну частину тіла пацієнта, в основному вона використовується при травмах плечової кістки або ключиці. Крім цього, цю пов'язку можна робити в період реабілітації або після проведення операцій. Пов'язку Дезо при переломі ключиці накладають тільки для вправлення вивиху, якщо такий був. Перед проведенням процедури важливо оглянути м'язову западину на наявність мацерації шкіри. Для накладання пов'язки знадобиться ватний валик, шпилька і широкі бинти.

Ускладнення перелому ключиці

Ризик появи ускладнень при отриманні травми присутній завжди, наприклад, неправильно зрощену перелом у дитини. У такій ситуації доведеться ще раз зламати кістку, щоб вона могла заново зростися. Часто поява ускладнень перелому ключиці призводить до уповільнення процесу одужання або появи внутрішнього крововиливу. Оптимальний термін лікування для дорослих пацієнтів становить 16 тижнів, реабілітація дитини займає набагато менше часу.

Відновлення після перелому ключиці

ЛФК після перенесення травми включає в себе три основних етапи, кожен з яких є важливою складовою процесу одужання для будь-якого пацієнта, будь то дорослий або дитина. Спершу хворий проходить іммобілізацію за допомогою пов'язок, вона включає в себе прості вправи для кисті і пальців. Другий етап відновлення після перелому ключиці проводиться з використанням спеціальних гімнастичних палиць. У цей період пацієнту потрібно розробляти плечовий суглоб. Після зняття гіпсу додається лікувальна фізкультура, що включає додаткові процедури:

  • ампліпульстерапія;
  • високочастотна магнітотерапія;
  • дистанційна ударно-хвильова терапія;
  • мінеральні води;
  • низькочастотна магнітотерапія;
  • сірководневі ванни;
  • СУФ-опромінення в еритемних дозах;
  • УВЧ-терапія;
  • ультразвукова терапія;
  • фізіопроцедури;
  • физиотрапия;
  • хлоридно-натрієві ванни;
  • електрофорез знеболюючих засобів;
  • електрофорез судинорозширювальних препаратів.

Відео: перелом ключиці - симптоми і наслідки

Перелом ключиці

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!