Шпора на ступні

Відомо, що шпора на п'яті – це кістковий наріст, який може з'являтися у будь-якого (див. фото). Під час такого захворювання людина відчуває сильні болі при ходьбі і не може повністю наступати на ногу. Щоб зрозуміти, як лікувати п'яткову шпору і знайти ефективний метод для вашого випадку, необхідно розібратися в основних моментах недуги.

Що таке шпора на нозі

Захворювання являє собою порушення опорно-рухового апарату. Його поява провокує плантарний фасциит, який виникає при запаленні потужної фасції підошви. Якщо його не виявити вчасно, то почнуть утворюватися відкладення солей. Високі підбори, надлишкова маса та інші фактори підвищують рівень навантаження на стопу, що призводить до появи тріщин і болю. Запалення фасції необхідно лікувати відразу, інакше освіта шпори на ступні не уникнути.

Симптоми п'яткової шпори

Про наявність шипів на ступні кажуть больові відчуття. Вони можуть мати періодичний або постійний характер. На перших стадіях ступня в районі п'яти болить вранці після пробудження, а потім затихає. Після розростання вогнища неприємні відчуття будуть давати знати про себе частіше, що свідчить про прогресування запальних процесів в ступні, збільшення сольових відкладень. Якщо вчасно не звернутися до лікаря, то з-за п'яткового шипа хворій людині буде складно ходити.

Причини

Шпора на ступні може з'явитися у будь-якої людини. Хвороба проявляється у зрілому віці, у молодих людей зустрічається дуже рідко. Основними причинами виникнення шпор задній частині ступні виступають:

Як лікувати п'яткову шпору в домашніх умовах

Необхідно пройти діагностику у лікаря, щоб розібратися, як позбавитися від п'яткової шпори. Фахівцем буде призначена ефективна терапія. У деяких випадках лікування п'яткових шпор обмежується такими народними методами, як викочування курячими яйцями. У запущених варіантах необхідно вдаватися до операції. Щоб запобігти останнє, краще при перших больових ознаках записатися до лікаря.

Щоб шпора на ступні пройшла, для початку необхідно мінімізувати навантаження на хвору ногу. Для цього рекомендується:

  • дотримувати постільний режим;
  • дієта;
  • зменшити час ходьби, стоїть пози;
  • застосування спеціальних фіксаторів для ступні;
  • ортопедичне взуття та устілки.

Масаж ступні

Спосіб допоможе полегшити неприємні відчуття, прибрати проблему на перших її етапах. Виконувати масаж можна самостійно або звернутися до професіонала. Процедура хвороблива, але за пару сеансів дає ефект. Для кращого результату рекомендується використовувати спеціальні зігріваючі мазі і креми. Вивести ступню з хворобливого стану можуть такі прийоми:

  1. Міцно візьміть п'яту пальцями з обох сторін. Сильно натискаючи, проводите подушечками вгору і вниз.
  2. Сильно стиснувши ступню, проводити колоподібні рухи всередині п'яти і навколо неї.
  3. Розминати п'яту фалангами, намагаючись рухати її в різні сторони.
  4. Іншу частину ступні розтерти долонями, приділяючи увагу кожному пальцю, починаючи від мізинця і закінчуючи великим.
  5. Розім'яти гомілку круговими рухами.
  6. Закінчити масаж легким погладжуванням нижніх кінцівок до коліна.

Ортопедичні устілки при п'яткової шпори

Анатомічно правильне доповнення до взуття допоможе зняти навантаження зі ступні, полегшить біль. Ортопедичні подпяточники і устілки виготовляють з силікону або шкіри. Який варіант необхідний у конкретному випадку може визначити тільки лікар. Пристосування допомагає ступні прийняти правильну форму, завдяки чому навантаження з хворого місця спадає. Позбутися від п'яткової шпори засіб не допоможе, проте є відмінною профілактикою.

Лікувальна гімнастика

Вправи необхідно починати з легкої розминки ступень. Після цього виконуються такі вправи:

  1. Зіпріться долонями об стіну, висуне вперед здорову ногу, а хвору залиште позаду. Зігніть ноги в колінах трохи вище, ніж при простому випаді, і тримайте 15 секунд.
  2. Шкарпетки необхідно поставити на сходинку або подібну височина, п'яти залишаються внизу. Повільно піднімаємося вгору на носочках. Виконати 10-15 разів.
  3. Поставте ступню на пляшку з водою, качалку або інший округлий предмет. Перекочуйте вздовж усієї площини.

Медикаментозне лікування шпори на п'яті

Перед прийомом медикаментів обов'язкова консультація лікаря. Найбільш ефективними препаратами при п'яткової шпори вважаються:

  1. Ібупрофен. Знімає біль за кілька прийомів. Приймається після їди 3 рази в день.
  2. Індометацин. Пити 3 рази на добу по 25 мг після прийому їжі.
  3. Димексид. Засіб використовують в якості компресів. Препарат необхідно розвести водою, додати до п'ятковим шипів і заклеїти пластиром на 15 хв.

Ударно-хвильова терапія при п'яткової шпори

Один з найбільш результативних методів видалення сольових відкладень в районі ступні. Вже через кілька сеансів нога буде виглядати здоровою. Ударно-хвильова терапія п'яткової шпори дозволяє імпульсам проникнути глибоко в тканини, де відбувається розпушення кальцифікатів. На відміну від лазера та ультразвуку таке лікування має мінімальні протипоказання. Воно не підійде пацієнтам з порушеннями цілісності шкіри, загостренням хронічних захворювань. Кількість сеансів ударної хвильової терапії для шпори ступні призначає лікар.

Уколи новокаїну

Блокада – ефективний спосіб усунення больових відчуттів, який дає миттєвий результат. З його допомогою шпора на ступні не буде турбувати довгий час. Мінусом такого способу лікування є хворобливість процедури. Пацієнту у вогнище проблеми вводять кеналог або дипроспан. Ці види глюкокортикостероїдних гормонів допомагають усунути запалення шпори п'яти, набряклість, запобігають утворення антитіл та зменшує чутливість судин.

Мазь від п'яткової шпори

Для полегшення больових відчуттів необхідно використовувати зігріваючі мазі з загоюючим ефектом. Вони допоможуть зняти запалення, покращують кровообіг. До числа найпопулярніших медикаментозних кремів відносять:

  1. Долобене. Використовується для лікування п'яткової шпори у вигляді простого гелю або компресів. Наноситься 3-4 рази на добу протягом 10 днів.
  2. Гидрокортизоновая мазь. Ліки використовують 4 рази на день. Швидко знімає біль при умові використання 3-4 рази в день. Курс лікування триває 7-10 днів.

Як позбавитися від шпор народними засобами

Народна медицина пропонує безліч варіантів лікування сольових відкладень на кістки стопи. Один з найвідоміших – компреси з жовчю і йодом. Такий спосіб відноситься до кардинальних прийомам і вимагає особливої обережності. Необхідно змішати 3 краплі йоду, ложку жовчі і трохи шампуню, потім нанести масу на п'яту. Стопу загортають у фольгу, тримають 40 хв, потім змивають водою.

Ефективні при ускладненнях і інші народні засоби від п'яткової шпори. Розглянемо домашню мазь. Для рецепту знадобляться наступні компоненти:

  • сіль – 1 ч. л.;
  • мед – 1 ст. л.;
  • йод – 1 ст. л.

Як робити:

  1. Всі компоненти змішати.
  2. Препарат нанести на спонж, прикласти до поверхні освіти шпор на ступні.
  3. Обмотати пакетом, надіти шкарпетку і залишити на 15 хв.
  4. Таке лікування шпор необхідно проводити від 5 до 15 разів, поки не відчується полегшення.

Відео: як вилікувати п'яткову шпору

П'яткова шпора - симптоми і лікування

Відгуки

Альона, 36 років:П'ятковий шип діагностували на ранній стадії. Як лікувати шпори на ногах до цього я не знала. Лікар порадив правильне харчування, примочки і компреси. Результат не змусив себе чекати. Через 3 тижні нога перестала боліти, могла повністю наступати на ступню.
Катерина, 42 роки:Коли турбували болі в нозі, не звертала уваги. Через якийсь час зрозуміла, що у мене утворилася шпора на п'яті. Від проблеми допоміг позбутися крем «Тигрове око» та спеціальні масажі. Спочатку їх робив лікар, потім вдома чоловік. Зараз відчуваю себе чудово, а шпори на ступні пройшли.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!