Гормони для потенції - види та вплив на організм, медикаментозні методи нормалізації

Повноцінна інтимне життя чоловіка залежить від якості виконання еректильної функції. Нормальна потенція забезпечується достатньою виробленням в організмі певних статевих гормонів – андрогенів. При недоліку останніх у представника сильної статі спостерігається зниження сексуальної активності. Дізнайтеся про вплив гормонів на чоловічу силу.

Що таке потенція

З медичної точки зору під цим терміном прийнято розуміти комплексний нейроваскулярний процес. Еректильна функція – це затвердіння статевого органу чоловіка під впливом психологічних (вербальне спілкування, візуальне спостереження) та фізіологічних (здатність пеніса реагувати на сигнали мозку) чинників. Механізм цього процесу складається з безлічі біохімічних реакцій. Так, при вигляді привабливої дівчини чоловік відчуває особливі емоції, які активізують відділ мозку, що відповідає за сексуальне потяг.

Нервові імпульси провокують статеві залози інтенсивно виробляти гормон тестостерон, який поширюється по організму і запускає специфічні біохімічні процеси, що змушують печеристі тіла пеніса активно наповнюватися кров'ю. Під тиском біологічної рідини відбувається збільшення і затвердіння органу. У здорових чоловіків пеніс зберігає такий стан аж до моменту еякуляції.

Причини зниження

Проблеми з потенцією головним чином виникають через патологій кровообігу. У цьому випадку порушується відтік біологічної рідини по дрібних судинах пеніса або, навпаки, виявляються проблеми з її притокою по артеріальному руслу. У молодому віці чоловіки прагнуть до досягнення певного соціального статусу. Ненормований робочий день негативно позначається на якості потенції. В умовах постійного стресу, відсутність повноцінного відпочинку показники чоловічого здоров'я значно погіршуються. Іншими причинами зниження потенції можуть служити:

  • відсутність регулярного статевого життя;
  • ендокринні захворювання (діабет);
  • урологічні патології;
  • хвороби нервової системи;
  • серцево-судинні патології;
  • нехтування основними правилами здорового харчування;
  • шкідливі звички;
  • малорухливий спосіб життя.

Еректильна дисфункція може виникати унаслідок природного старіння організму. Критичні показники головного андрогену (тестостерону) характерні для чоловіків 40-55 років. У цьому віці спостерігається виникнення безпричинної дратівливості, зниження загального тонусу, працездатності, різке зменшення м'язової тканини. Такими станами клінічно проявляється чоловічий клімакс, викликаний недостатністю тестостерону.

Вплив гормонів на потенцію

Андрогени синтезуються насіннєвими залозами і корою надниркових залоз. Завдяки чоловічих гормонів у юнака в пубертатний період з'являються вторинні статеві ознаки. Брак тестостерону веде до зниження потенції, зниження життєвого тонусу. Чоловічі статеві гормони виконують дві основні функції: андрогенную і анаболічні. Перша зумовлює виникнення у представника сильної статі сексуального бажання, тоді як друга відповідає за розвиток кісток і м'язів.

Гормон

Вплив на потенцію

Тестостерон

Забезпечує стійку ерекцію, запускає механізм наповнення кров'ю печеристих тіл статевого члена

Дигідротестостерон

Впливає на функціонування простати

Андростендіон

Забезпечує сексуальний потяг, підтримує функцію передміхурової залози

Дегідроепіандростерон

Сприяє швидкому відновленню після еякуляції

Серотонін

Підвищує сексуальний потяг

Соматотропний гормон (гормон росту)

Збільшує частоту статевих актів

Естрогени

Підтримують потенцію на нормальному рівні

Окситоцин

Відповідає за психоемоційну складову в процесі сексуального збудження.

Тестостерон

Цей статевий гормон вважається основним у чоловічому організмі. Дефіцит головного андрогену викликає зниження потенції, сексуального потягу. На цьому тлі в багатьох представників сильної статі виникає депресія. Андроген існує у вільному і зв'язаному стані. Останній взаємодіє з альбуміном і глобуліном. Друга зв'язок малоактивна, тоді як перша самим безпосереднім чином впливає на потенцію, змагаючись у цьому з вільною формою гормону.

Розвиток сексуальної дисфункції головним чином пов'язують з недоліком основного андрогену. У відповідь на спроби штучного підвищення концентрації статевого гормону чоловічий організм припиняє його природну вироблення, що веде до атрофії яєчок. Підвищений рівень тестостерону теж загрожує негативними наслідками. Так, збільшення концентрації основного андрогену вище допустимих показників провокує розвиток пухлин передміхурової залози.

Гормон росту

Вченими доведено, що сексуальна активність прямо залежить від рівня соматотропіну. Особливо тісно гормон росту і потенція у чоловіків взаємодіють під час пубертату. У цей період вироблення соматотропіну досягає максимального значення, що пояснює підвищений статевий потяг у молодих людей. До 40 років частота ерекцій поступово скорочується. Результати проведених досліджень показують, що у 75% спостерігалося поліпшення сексуальної функції у разі прийому гормону росту. Благотворний вплив соматотропіну на потенцію обумовлено:

  • затримки азоту в організмі;
  • позитивним впливом речовини на яєчка;
  • поліпшенням роботи серцевого м'яза;
  • нормалізацією кровообігу.

Способи нормалізації андрогенів

У разі, якщо у чоловіка є стійкі порушення еректильної функції, рекомендується пройти повне обстеження для виявлення першопричини недуги. В залежності від етіології патологічного стану підбираються способи нормалізації рівня статевих гормонів. При ситуації, коли зниження потенції викликано незбалансованим харчуванням, малорухливим способом життя, пацієнту призначається спеціальна дієта, що передбачає переважне споживання білкових продуктів.

У разі, якщо еректильна дисфункція є наслідком патологічних процесів, фахівці вдаються до медикаментозної терапії. Використання лікарських засобів, які збільшують потенцію і рівень гормонів, повинно здійснюватися тільки після ретельного обстеження та здачі відповідних аналізів в клініці. Препаратом вибору є Дапоксетін, який допомагає збільшити тривалість статевого акту і нормалізувати рівень тестостерону.

Призначення інгібіторів фосфодіестерази типу 5 (Віагра, Левітра, Сиаліс, Йохимбе, Уприма) показано, коли є порушення кровообігу. Препарати цієї групи сприяють поліпшенню струму біологічної рідини в статевому органі, допомагають швидко відновити потенцію. Зниження рівня андрогенів здійснюється шляхом призначення пацієнту Магнезії, Кетоконазолу, Дигоксину, Фінастериду.

Препарати категорії Бадів не є в повному сенсі гормонозаменяющими, але теж здатні підвищувати потенцію. Натуральними добавками не можна лікувати серйозні порушення еректильної функції. Біологічно активні добавки повинні застосовуватися в якості допоміжного засобу нормалізації рівня статевих гормонів. Ефективними вважаються такі препарати:

  • капсули Вімакс;
  • Фужуньбао Супер;
  • Трибулус;
  • Critical PCT;
  • Лаверон;
  • Testoporject;
  • Паритет;
  • Эректогенон;
  • Простатинол;
  • Сеалекс Форте Плюс;
  • Тестогенон.

Гормони для потенції призначаються в разі виявлення у пацієнта недостатньою функціональності клітин Лейдіга, що входять до складу тканини сім'яників і продукують тестостерон. Застосування екзогенних андрогенів може викликати побічні ефекти. Щоб уникнути появи негативних наслідків лікування необхідно проводити під контролем фахівця.

Скорегувати гормональний фон допомагають стимулятори вироблення тестостерону. Препарати цієї групи змушують статеві залози чоловіки продукувати необхідну кількість андрогену. Лікування стимуляторами не завжди приносить очікуваний ефект через індивідуальних особливостей окремого пацієнта та резервів її організму. Механізм їх дії заснований на активізації лютеїнізуючого ферменту, який впливає на клітини Лейдіга і спонукає їх проводити статевий гормон. Серед препаратів цієї групи фахівці особливо виділяють:

  • Ариматест;
  • Вітрікс;
  • Цикло-Болан;
  • Енімал Тест;
  • Ево-Тест.

Гормональні препарати для потенції

Ліки для проведення замісної терапії випускають у формі таблеток, ін'єкційного розчину, пластирів, гелів, підшкірних імплантів. Екзогенний андроген у вигляді пігулок швидко засвоюється, але негативно впливає на печінку, через що важко переноситься пацієнтами. Альтернативним варіантом можуть служити капсули. Фармакокінетика цієї лікарської форми така, що екзогенний статевий гормон надходить в лимфоток, минаючи печінку.

Найефективнішими прийнято вважати гелі для зовнішнього використання. При нанесенні крему на шкіру забезпечується рівномірне всмоктування діючої речовини за короткий проміжок часу. До недоліків гелевої форми можна віднести подразнення шкіри, алергічні реакції місцевого характеру, незручність під час носіння одягу, купання.

Пластирі зручні в користуванні, їх необхідно фіксувати на тілі або в області мошонки. Андроген дозовано надходить в організм протягом всього дня, забезпечуючи необхідний рівень чоловічого статевого гормону в крові. Застосування пластиру у рідкісних випадках може викликати місцеві реакції у вигляді почервоніння, роздратування шкірного покриву в місці його прикріплення.

Гормонозаместітельная терапія здійснюється, головним чином, за допомогою ін'єкційних препаратів тестостерону тривалої дії, які передбачають введення речовини раз на 10-90 днів. Тривалість інтервалу визначається призначеної схеми лікування. Підшкірні імплантати менш затребувані, оскільки їх необхідно вшивати в область живота хірургічним шляхом. Впроваджена капсула поступово розчиняється, підтримуючи необхідний рівень статевого гормону.

Таблетки

Капсули і таблетки добре засвоюються організмом. Тим не менш швидкий період їх виділення не дозволяє довгостроково підтримувати достатній рівень тестостерону, через що виникає необхідність частого використання препарату. Лікарі рекомендують наступні таблетки для підвищення потенції:

Назва

Склад

Дозування

Свідчення

Протипоказання

Побічні ефекти

Андринол

Тестостерону ундеканоат, розчинений у олеїнової кислоти.

Гормон для потенції приймають щодня по 120 – 200 мг

Посткастрационный синдром, гипопитуитаризм, евнухоидизм, зниження потенції, порушення сперматогенезу, недолік статевих гормонів, клімакс у чоловіків

Індивідуальна непереносимість, карцинома передміхурової або грудної залози

Пріапізм, підвищене лібідо, олігоспермія, зниження об'єму еякуляту

Местеролон (Провірон, Вистимон)

Местеролон 5-альфа

25 – 75 мг щодня

Психовегетативні порушення, зниження потенції, апластична анемія, чоловіче безпліддя, недолік чоловічих статевих гормонів

Рак передміхурової залози, пухлини печінки

Часта або тривала ерекція

Тестобромлецит

Метилтестостерон

По 1 - 2 таблетки 3 рази на день

Вегетативні нервові розлади, пов'язані з дефіцитом андрогенів

Патології печінки, аденома або рак передміхурової залози

Сонливість, підвищений сексуальний потяг, набряки

Метилтестостерон (Метадрен)

Метилтестостерон

Гормон слід приймати по 10 – 30 мг щодня

Статеве недорозвинення, клімакс у чоловіків

Рак передміхурової залози, гіперкальціємія, патології печінки, нирок

Гінекомастія, нудота, холестаз, набряки, тромбофлебіт, акне, запаморочення

Трибулус

Протодіосцин

500 мг 2 рази в день після їжі

Імпотенція, безпліддя, знижене лібідо

Збільшення передміхурової залози, високий тиск, ниркова недостатність

Дратівливість, агресія, запалення шкірних покривів, атрофія яєчок, облисіння, фемінізація

Галотестин

Флюоксіместерон флюоксіместерон

20-30 мг через день

Недостатність або відсутність ендогенного тестостерону, первинний гіпогонадизм, затримка статевого дозрівання

Рак передміхурової залози, захворювання серця, печінки, нирок

Підвищена секреція сальних залоз, носові кровотечі, головний біль, атрофія яєчок

Ін'єкції

Уколи – одна з найпоширеніших форм введення тестостерону при нестачі андрогенів. В даний час існують ін'єкції короткої та пролонгованої дії. Застосування останніх переважніше. Зважаючи на те, що активна речовина ін'єкцій продовженого дії вивільняється поступово протягом тривалого часу, вони не викликають гормонального сплеску.

Назва

Склад

Дозування

Свідчення

Протипоказання

Побічні ефекти

Небидо (Андріол)

Тестостерону Ундеканоат

1 ампула раз в 3-4 місяці

Брак тестостерону при чоловічому гіпогонадизмі

Андрогенозависимая злоякісна пухлина молочної та передміхурової залози у чоловіків, гіперкальціємія, індивідуальна непереносимість

Діарея, задишка, агресія, мігрень, алопеція, міалгія, гінекомастія, аденома передміхурової залози

Сустанон

Тестостерону пропіонат, тестостерону фенілпропіонат, тестостерону изокапронат, тестостерону деканоат

1 мл 1 раз на 3 тижні

Посткастрационный синдром, гипопитуитаризм, евнухоидизм, зниження потенції, дефіцит чоловічих статевих гормонів.

Рак передміхурової або грудної залози, індивідуальна непереносимість

Пухлини простати, поліцитемія, набряки, підвищення тиску, олігоспермія, міалгія, патології печінки

Омнадрен

Тестостерону пропіонат, тестостерону фенілпропіонат, тестостерону изокапронат, тестостерону деканоат

1-2 мл раз в 28 днів

Олігоспермія, евнухоидизм, імпотенція, гипопитуитаризм, недостатність ендогенного тестостерону, порушення сперматогенезу

Карцинома передміхурової залози, гіперкальціємія, серцева недостатність, захворювання печінки, нирок, астенія

Гінекомастія ,олігоспермія, пріапізм, порушення сперматогенезу

Мазі і пластирі

Засоби для зовнішнього застосування швидко вбираються, підтримують необхідний рівень андрогенів. Гелі, мазі і пластири необхідно використовувати постійно. Часте застосування зазначених коштів надає дратівливу дію на епідерміс, що нерідко викликає реакції гіперчутливості у вигляді гіперемії, лущення, набряклості шкірного покриву в місці нанесення (прикріплення).

Назва

Склад

Спосіб застосування

Свідчення

Протипоказання

Побічні ефекти

Пластир Андродерм

Тестостерон

Пластир наклеюють в область спини, стегон, плечей або живота перед відходом до сну. Дія одного пластиру триває 24 години

Недолік чоловічих статевих гормонів

Рак молочної та передміхурової залози, гіперкальціємія, патології нирок.

Свербіж, гіперемія, висип

Андрогель

Тестостерон

5-10 г гелю наноситься на чисту, суху шкіру плечей, надпліч або живота раз за день

Дефіцит ендогенного тестостерону

Рак передміхурової або грудної залози, індивідуальна непереносимість

Гінекомастія, мастодиния, парестезія, амнезія, діарея, алопеція, кропив'янка

Відео

Статевий гормон і потенція у чоловіка

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!