Видалення аденоми простати - показання до хірургічного лікування, способи проведення та наслідки

Існують особливі свідчення, на підставі яких чоловікам потрібно видалення аденоми простати за допомогою операції, без якої можуть розвинутися серйозні ускладнення на передміхурову залозу. Основним приводом для резекції є стрімке прогресування пухлини. На початковій стадії захворювання піддається консервативної терапії. Якщо вона не допомагає, то потрібно оперативне лікування аденоми передміхурової залози, яке проводиться різними ефективними методами.

Що таке аденома простати

Новоутворення в простаті доброякісного характеру – так розшифровується діагноз аденома. Ця чоловіча патологія займає одне з перших місць серед урологічних захворювань. При нормальному обсязі передміхурової залози вона співвідноситься з каштаном. Вона може збільшуватися за рахунок розростання фіброзно-м'язової тканини. Однією з причин виникнення аденоми є літній вік пацієнта. У зв'язку із збільшенням простати зменшується просвіт сечоводу. Це призводить до проблем із сечовипусканням. Якщо ж злоякісні клітини, то мова йде вже про рак простати.

Показання до операції при аденомі простати

Доцільність повного або часткового видалення аденоми передміхурової залози визначається для кожного пацієнта індивідуально. Показаннями до оперативного втручання є:

  1. Неефективність медикаментозної терапії. Доброякісна гіперплазія передміхурової залози (ДГПЗ), тобто збільшення об'єму простати, може розвиватися незалежно навіть від адекватного лікування. Якщо протягом півроку ефекту від ліків не виявилося, то призначається висічення аденоми за допомогою хірургічного втручання.
  2. Прискорене розростання тканин передміхурової залози. Це означає, що пухлина розвивається дуже швидко, тому зупинити процес допоможе тільки повне видалення гіперплазії.
  3. Больовий синдром. Для усунення болю на початкових стадіях недуги використовують спазмолітики і анальгетики і навіть ін'єкції новокаїну. Якщо патологія запущена, то неприємний симптом залишається навіть після прийому препаратів.
  4. Вік пацієнта. Оперативне втручання показано тільки у віці до 65-70 років. У кожному випадку стан пацієнта розглядається індивідуально.

Способи видалення аденоми простати

При наявності показань призначається видалення аденоми простати методами хірургічного втручання. Сьогодні існує декілька способів проведення цієї процедури. Вона може бути відкритою або малоінвазивної. У першому випадку маніпуляції проводяться через розріз внизу черевного відділу. З-за великої кількості протипоказань і наслідків видалення порожнинна операція виконується рідко, але вона вважається класичним методом лікування поряд з трансуретральной резекцією. У запущених випадках потрібна відкрита простатектомія – операція з видалення простати.

Аденомектомія

Раніше єдиним способом оперативного лікування пухлини простати була відкрита аденомектомія. Вона проводиться під загальним наркозом. Лікар видаляє пухлина так:

  • область оперативного втручання обробляється антисептичним розчином, волосся видаляються;
  • хірург робить розріз шкіри і підшкірної клітковини;
  • далі проводиться розріз передньої стінки сечового міхура, лікар уважно оглядає орган на наявність каменів;
  • потім хірург видаляє саму пухлину за рахунок того, що вказівним пальцем входить в сечовипускальний канал і надриває його слизову;
  • далі у сечовий міхур вставляють катетер для можливості промивання рани розчином.

Відкрита операція є гарантією безповоротного видалення пухлини, але реабілітація пацієнта після неї триває дуже довго, до 3 місяців. Крім того, є ризик ускладнень у вигляді нагноєння і кровотеч. Не менш серйозним питанням є перенесення загального наркозу. Також, судячи з відгуків, після операції залишаються рубці. Вартість такого видалення коливається від 20 до 50 тисяч рублів. У державній поліклініці за місцем проживання воно проводиться безкоштовно.

Трансуретральна резекція (ТУР)

Так називається усунення новоутворення без розрізів. Через сечовипускальний канал видаляються клітини пухлини. У цьому випадку можуть використовувати навіть місцевий наркоз. Методика складна, тому потребує високої кваліфікації хірурга. Процедура проводиться так:

  • через сечовипускальний канал вводиться резектоскоп;
  • за допомогою спеціальної петлі на цьому інструменті відбувається вишкрібання розрісся епітелію до повного його видалення;
  • потім відбувається промивання сечового міхура і ще один огляд прооперованої зони;
  • далі туди ж вводять спеціальний катетер з раздувающимся балоном, який наповнюють рідиною;
  • через кілька днів при відсутності післяопераційних ускладнень катетер видаляють.

Після такої операції простата відновлюється приблизно за 2 місяці. В перші дні після неї можуть спостерігатися різі при сечовипусканні, але з часом вони проходять. Операція триває не більше години, що є її перевагою. Плюсом можна вважати і відсутність шрамів після видалення пухлини. Крім того, сама процедура практично безболісна. Вартість такого видалення становить близько 20 тис. р.

Видалення передміхурової залози з використанням малоінвазивних методик

Традиційні способи лікування аденоми мають велику кількість можливих негативних наслідків. Знизити ризик ускладнень допомагають малоінвазивні методи. Це переважно лазерна резекція. У сучасній хірургії такими сучасними методиками є:

  • емболізація артерій простати;
  • лазерна вапоризація;
  • лазерна енуклеація аденоми;
  • інтерстиціальна лазерна терапія;
  • голчаста абляція;
  • лапароскопія;
  • ендоскопічна резекція.

Емболізація артерій простати (ЭАП)

Суть цієї методики полягає в закупорці артеріальних судин, які постачають кров'ю разросшуюся простату. Процедура проводиться під місцевою анестезією. Эндоваскулярный хірург контролює свої дії за допомогою ангіографічного апарату. Завдання лікаря – знайти завершення кровопостачання простати. В них вводять мікрокатетер, а через нього – внутрішньосудинний субстрат ембол. Плюсом є те, що пацієнта виписують уже через 6 годин після процедури. Ціна її становить близько 180 тис. р.

Лазерна вапоризація Green Light Laserscope

З усіх способів лікування лазерна вапоризація аденоми характеризується меншим числом ускладнень. Крім того, вона дозволена пацієнтам з порушеннями згортання крові. Обладнання вводиться через сечовід. Лазерним променем піддають розтину доброякісні ділянки простати, кровоносні судини «заварюють». Вапоризацію проводять при розмірах пухлини в 60-80 куб. см. Плюсами є короткий післяопераційний період і мінімальне наявність ускладнень, але таке лазерне видалення триває у два рази довше, ніж проведення ТУР. Ціна процедури від 50 тис. р.

Енуклеація аденоми

Видалення аденоми простати цим способом являє собою «вилущування» тканин передміхурової залози за допомогою впливу лазера. Після операції їх можна перевірити на наявність злоякісних клітин. Її плюсами є:

  • можливість видалити пухлину навіть при розростанні залози до 200 м;
  • короткий відновний період;
  • можливість проведення операції у пацієнтів з кардіостимулятором, металевими пристроями в скелеті або порушенням згортання крові.

Після ендоскопічної энуклеации тканини пухлини переносять у сечовий міхур, подрібнюють за допомогою лазера і видаляють за допомогою катетера з дренажем. Наявність запальних процесів або неможливість ввести катетер у сечовід є протипоказанням до проведення операції. Те ж стосується важкого загального стану пацієнта і сморщенного сечового міхура. Вартість видалення аденоми таким способом становить близько 30-40 тис. р.

Інтерстиціальна лазерна терапія

Суть даної процедури видалення пухлини – проведення через проколи в слизовій сечового міхура або самої простати вузькоспрямованого лазерного променя. Таких введень потрібно кілька. З допомогою променя залозу обробляють зі всіх сторін, в результаті чого відбувається некроз. Недоліком методу є те, що на деякий час симптоми захворювань можуть навіть погіршитися. Причиною є рани глибоко в простаті.

Голчаста абляція

Атрофія залозистої тканини при цій операції відбувається за допомогою нагрівання за рахунок високочастотних радіохвиль. Вони потрапляють до простаті через голки, які вводять всередину залози. Мінусом процедури є її неефективність при великих розмірах новоутворення. Перевага в тому, що вона проводиться амбулаторно, тобто пацієнт може відразу після видалення йти додому.

Лапароскопічне видалення аденоми простати

Така методика показана, коли обсяг передміхурової залози більше 100 куб. см. Вона проводиться через спеціальні трубки, які проникають всередину через невеликі надрізи на шкірі – троакари. Всередину проводиться камера, що показує хід процедури на моніторі. Видалення аденоми простати триває близько 2 годин під загальною анестезією. Наприкінці в уретру вставляють катетер. Плюсом є невеликий реабілітаційний період. З лікарні пацієнта виписують через 2-4 дні. З мінусів можна відзначити невеликі рубці від розрізів. Вартість операції - 120-165 тис. р.

Ендоскопічне видалення

Дана методика також не вимагає порожнинного розтину. Це значно скорочує крововтрати. Заліза вирізають хірургічними інструментами, які вводять через трубку товщиною 1-1,5 див Перевагою процедури є те, що вона не впливає на еректильну функцію, так як відноситься до нервосохраняющим методиками. При відсутності каменів, запалення і невеликому розмірі аденоми така операція більш краща. Плюсом є короткий період відновлення. Ціна операції становить 50-60 тис. р.

Наслідки операції з видалення аденоми простати

Реабілітація після видалення аденоми передміхурової залози може проходити не так гладко. Проблеми зі здоров'ям з'являються навіть частіше порівняно з лікуванням простатиту. Кілька днів спостерігаються кров у сечі, нетримання або болючість при сечовипусканні. Тривають такі побічні ефекти недовго. Якщо вони затягнулися, то варто звернутися до фахівця. Кожен пацієнт по-своєму реагує на хірургічне втручання, тому в залежності від виду операції можуть виникнути різні наслідки, аж до рецидиву хвороби. У цьому випадку буде потрібно повторна операція.

Можливі ускладнення

Будь видалення аденоми простати є потенційно небезпечним. Кожен пацієнт піддається ризику крововтрати та інфікування. Наркоз ж є серйозним навантаженням для серцево-судинної системи. Після операції виникають ускладнення такого характеру:

  • відсутність сперми при статевому акті;
  • запальні процеси органів малого таза;
  • нетримання сечі;
  • еректильна дисфункція;
  • безпліддя.

Потенція після оперативного втручання

Відновлення еректильної функції відбувається через певний період після операції, але починати жити статевим життям рекомендується не раніше повної регенерації тканин. Середня тривалість такого строку складає приблизно один місяць. Цей період може бути збільшений в залежності від стану та віку пацієнта. При повному відновлення потенції у деяких чоловіків після завершення статевого акту перестає виділятися сперма. Причина в частковому пошкодженні сім'яних каналів. Репродуктивна функція зберігається, але для отримання сперми потрібно пункція.

Реабілітація після операції аденоми простати

Після самої операції важливо дотримувати всі рекомендації уролога для більш швидкого відновлення. Вони стосуються харчування, фізичних навантажень і ведення пацієнтом статевого життя. Ці рекомендації важливі і для виключення можливих ускладнень після оперативного втручання. Ранній реабілітаційний період – це перші 5-7 днів. В цей час пацієнт повертається до нормального сечовипускання. В цілому період відновлення може складати 3 і більше місяців.

Коригування способу життя

Відразу після операції необхідно виключити необережні дії, адже вони можуть призвести до погіршення стану і викликати запалення. Не можна робити наступне:

  • довго сидіти на стільці;
  • приймати гарячий душ або ванну;
  • вживати алкоголь;
  • самостійно водити автомобіль;
  • піднімати вантаж вагою понад 3 кг

Протягом півтора місяців після операції необхідно утримуватися від статевого життя. Відразу виходити на роботу не рекомендується, краще взяти на перші кілька тижнів лікарняний. Після видалення аденоми простати рекомендується гуляти пішки, а через деякий час – робити з ранку легку зарядку і плавати. Вже після відновлення не варто палити цигарки. Нікотин у них негативно впливає на кровообіг, що може призвести до запалення.

Дієтичне харчування

Не менш важливий фактор відновлення – правильне харчування. З раціону необхідно виключити шкідливу їжу. Сюди відноситься смажене, солоне, копчене і солодке. Відмовитися потрібно і від алкогольних напоїв. Харчування має состояить з:

  • фруктів;
  • овочів;
  • нежирних супів;
  • злакових.

Лікувальна фізкультура та йога

Після операції з видалення аденоми простати корисні не всі фізичні навантаження. Виключити необхідно їзду на велосипеді і заняття з утяжелениями. Краще займатися плаванням і гімнастикою з м'яким розтягуванням м'язів. Лікарі рекомендують звернути увагу на йогу. Судячи з відгуків, корисними є наступні вправи:

  1. Лягти на підлогу, витягніть руки уздовж тіла. Стискати розтискати м'язи промежини на 2-3 секунди протягом 1 хвилини.
  2. Не змінюючи позицію, вигнути тіло дугою, підставляючи руки під поперек, а таз відірвавши від підлоги. Завмерти на кілька секунд, прийняти вихідне положення. Повторити 4-5 разів.

Медикаментозна терапія

Лікування не закінчується і після операції. Для виключення ускладнень пацієнту необхідно приймати ряд ліків, в список яких входять:

  1. Антибіотики. Використовуються для усунення інфекції, що розвинулася після операції. Курс лікування триває не більше 7-10 днів.
  2. Знеболюючі препарати призначаються з метою купірування больового синдрому на 2-3 дні після процедури. Спочатку пацієнт приймає сильні анальгетики, а потім переходить на анальгін або Но-Шпу.

Скільки коштує операція з видалення аденоми простати

Вартість залежить від місця проведення, методів і складність процедури. Приблизні ціни на деякі види операції з видалення аденоми передміхурової залози для різних клінік Москви наведені в таблиці:

Найменування операції/ Вартість, рублів.

Європейський МЦ на вул. Щепкіна

Бест Клінік в провулку Спартаківському

ІММА на Богданова

Клініка Сімейна на Хорошевському шосе

Бест клінік на Ленінградському шосе

Лазерна вапоризація

177385

57500

258975

60000

57500

Трансуретральна резекція

116398

60000

66195

60000

82500

Чрезпузырная аденомектомія

244924

63250

75195

Шістдесят тисяч

63250

Відео

Аденома простати - симптоми, причини та операція. Лікування простатиту

Видалення аденоми передміхурової залози

Відгуки

Наталя, 31 рікМого батька видаляли аденому через сечовипускальний канал. Відразу після процедури стан було в нормі, але потім з'явилися стриктури уретри. За симптомами це виявилося порівнянно з самої аденомою. Через звуження сечовипускального каналу з'явилися болі при сечовипусканні, тому ТУР не раджу.
Володимир, 42 рокиХотів пройти лазерну вапоризацію, але обсяг сечового міхура виявився занадто великий. З цієї причини лікар призначив ендоваскулярну емболізацію. Для неї не потрібно навіть місцевий наркоз. Вже після процедури відчув себе набагато краще. Замість 7 разів за ніч в туалет став ходити всього 3 рази.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!