Показання та підготовка до проведення дослідження секрету передміхурової залози - показники норми та відхилення

Обстеження статевої системи під назвою «аналіз секрету простати у чоловіків» – нескладна процедура дослідження передміхурової залози, розшифровка якого допоможе лікарю встановити причину захворювань та патологічних станів. Рідину простати впливає на репродуктивну функцію чоловіка, тому при появі неприємних симптомів слід не затягувати з походом до фахівця.

Що таке секрет простати

Складовою частиною еякуляції у чоловіків є біологічна рідина організму, звана секрет передміхурової залози. Склад рідини має безпосередній вплив на здатність сперматозоїдів до запліднення. Лікарі визначають патологічні процеси по зміні компонентів соку простати. При наявності підозри на захворювання або скарг від пацієнта, фахівець може призначити перевірку функціонування чоловічої репродуктивної системи – провести аналіз секрету передміхурової залози.

Як беруть

Аналіз секрету простати є нескладною у проведенні процедурою. Як беруть сік простати у чоловіків? Для здачі аналізу пацієнт лягає на бік, приклавши коліна до грудної клітки, або стає в колінно-ліктьову позицію. Стимуляцію соку проводять шляхом масажу простати через пряму кишку. При проведенні масажної процедури за загальноприйнятою методикою, починає виділятися особлива рідина, яку фахівець збирає в стерильний контейнер. У разі невиділення секрету, необхідно зібрати першу порцію сечі. В осаді міститься невелика кількість рідини простати.

Для чого беруть

Взяття посіву рідини простати проводять для виявлення причини патологій, пов'язаних з чоловічою системою репродукції (онкозахворювань та ін). Також показниками до здачі аналізу є ознаки, які виявляються при хронічному запаленні простати. Виявити симптоми даного захворювання дуже проблематично. Аналіз секрету простати покаже якість сперми (що особливо важливо при чоловічому безплідді), збудника запалення, визначить ефективність призначеного лікування. Іншими показаннями до дослідження є наявність у чоловіків наступних симптомів:

  • хворобливих відчуттів в нижній області живота або промежини;
  • зниження потенції і чоловічого лібідо;
  • проблем із сечовипусканням (слабкий струмінь сечі);
  • відсутністю ерекції;
  • виділень з запахом з сечовипускального каналу;
  • нетримання сечі;
  • позивів до сечовипускання ночами.

Дослідження секрету простати

Підготуватися до процедури дослідження просто. В день забору не буде зайвим поставити очисну клізму. Підготовка до здачі секрету простати включає загальні рекомендації: відмова від статевого акту за тиждень до дати проведення аналізу, заборона на алкоголь, лазню і сауну, зниження фізичного навантаження. Аналіз секрету простати проводиться в лабораторних умовах. Вивчення аналізу відбувається біохімічно і візуально. Лікар визначає реакцію середовища, колір секрету, вимірює об'єм.

У лабораторії може проводитися спеціальний тест на визначення патології. Він виявляє «симптом» папороті " і проводиться наступним чином: рідину змішують з фізіологічним розчином. У нормі при висиханні малюнок буде схожий на папороть. Аналіз простатичного соку розподіляється на 2 методи вивчення:

  • мікроскопічне;
  • бактеріологічне.

Мікроскопічне

За допомогою мікроскопічного дослідження секрету передміхурової залози лікар вивчає клітинну структуру рідини залозисто-м'ясистого органу. Мікроскопія секрету простати проводиться наступним чином: крапля секрету обстежується фахівцем під мікроскопом. Рідину поміщають на предметне скло, а зверху накривається покривним. При хороших результатах аналізу не можна говорити про відсутність запалення. При несвоєчасному лікуванні відбувається закупорка вивідних проток.

Бактеріологічне

Фахівець призначає схему лікування тільки після результатів бактеріологічного дослідження. Необхідно здати аналізи при простатиті, з допомогою яких лікар виявляє вид мікроорганізму, що є причиною запального процесу. Описувана процедура по-іншому називається «посів рідини передміхурової залози». У разі відсутності росту патогенів, можуть спостерігатися закриті інфекційні вогнища, тому лікар призначає повторний посів.

Розшифровка аналізу секрету простати

Точна постановка діагнозу відбувається після отримання результатів аналізу, розшифровку якого проводить тільки лікар. Бактеріологічний посів секрету простати допоможе визначити наявність грибків, бактерій і інших патогенних мікроорганізмів. За допомогою отриманої інформації можна дізнатися тип патогенної мікрофлори, чисельність бактерій і знайти групу антибіотиків, до яких мікроби будуть максимально чутливі. Мікроскопія незабарвленого препарату розповість лаборантам про наявність, відсутність чи кількості таких характеристик:

  • лейкоцитів;
  • гігантських клітин (макрофагів);
  • еритроцитів;
  • епітеліальних клітин;
  • лецитинових зерен;
  • амілоїдних тілець.

Лейкоцити

Функція білих клітин крові – підтримка імунітету. В організмі допускається незначний вміст лейкоцитів – до 5 клітин. В ідеалі, в соку простати компонент повинен бути відсутнім, але наявність лейкоцитів у незначній кількості не вказує на запалення. При здачі аналізу трохи клітин можуть проникнути в контейнер, т. к. секрет простати проходить через уретру. При запальному процесі простатична рідина набуває в'язкість і відбувається закупорка вивідних проток. Даний феномен заважає дізнатися точну кількість клітин.

Амілоїдні тільця

Така процедура дослідження стану соку простати як мікроскопія, допоможе виявити амілоїдні конкременти. Перевищення їх кількості свідчить про наявність простатиту запущеній стадії, застою в залозі, наявності аденоми і запалень. Амілоїдні тільця являють собою згусток соку передміхурової залози, який має овальну форму. У результатах аналізу здорового чоловіка тельця не виявляються. У людей похилого віку ризик знайти амілоїдні конкременти набагато вище, ніж у молодих чоловіків.

Кристали Бетхера

Специфічні кристали були виявлені Бетхером в чоловічому насіння і являють собою скупчення голчастого виду, які викристалізовуються при висиханні і охолодженні соку простати і сперми. У досліджуваному матеріалі речовина не повинно бути. Наявність кристалізації свідчить про олігозооспермії, азооспермії, запальних процесах.

Макрофаги

Кількість макрофагів у соку залози не повинно перевищувати одиниці. Показники даної речовини збільшуються при застій рідини в простаті або хронічному запаленні. Значна кількість макрофагів є передумовою до проведення бакпосіву при необнаруженном збудника запального процесу. Макрофаги – тип клітин крові білого кольору, по-іншому званих моноцитами, бере участь у боротьбі з інфекціями.

Лецитиновые зерна

Ліпоїдні (лецитиновые) зерна – неклітинні освіти, які складають 1/2 всього секрету. Аналізовані речовини являють собою нормальні епітеліальні клітини передміхурової залози. Даними сполуками повинно бути все всипане поле зору. В нормальних результатах аналізу їх знаходиться велика кількість, а от зменшення відбувається при застійних явищах, говорить про простатиті або фертильності людини.

Епітеліальні клітини

При аналізі секрету шляхом масажу передміхурової залози, може виявлятися незначна кількість епітеліальних клітин – з'єднань проток простати. При перегляді під мікроскопом в полі зору повинно знаходитися не більше двох з'єднань. Перевищення норми свідчить про запалення тканин простати. Результат у 15 клітин показує дескваматозное запалення – лущення епітеліальної вистилки.

Флора

У флорі може спостерігатися одиничне кількість деяких видів паличок або коки, що не вказує на патологію. Ознакою неспецифічного запалення є величезна кількість умовно-патогенних мікроорганізмів. Бактеріальний простатит викликає рясне прояв патогенної флори, що лаборант обов'язково помітить в результатах аналізу. Стан флори визначається через бакпосев, протипоказаннями до якого є:

  • температура тіла від 38 градусів;
  • тріщини заднього проходу;
  • геморой;
  • туберкульоз передміхурової залози.

Грибки

При наявності в організмі чоловіка грибка Кандида, може розвиватися грибковий простатит (кандидозний). Коли імунітет знаходиться в нормі, то грибок ніяк себе не проявляє. При зниженні захисних сил організму починається патологічний процес. Грибки виявляються в аналізі секрету простати за допомогою масажу. Існує 2 шляхи зараження грибкових простатит: через уретру (висхідний) або зі струмом крові (гематогенний).

Норма і відхилення в аналізі секрету простати

Достовірно виявити відхилення і визначити наявність запалень може тільки лікар. При самостійному читанні результатів аналізів не виключені помилки, за якими послідує неправильне лікування. Своєчасне звернення до фахівця допоможе правильно діагностувати хворобу. Основні показники відхилень і нормальних значень:

Показники секреціїНормаВідхилення
Колірбілийжовтий відтінок, домішки крові
Запахзапах спермінубудь-який інший
Кислотність (рН)6,4-7,0 (слабокислий або нейтральний)лужна або кисле середовище
Щільність1,022зміна вище норми
Слизвідсутністьприсутні
Еритроцитивідсутніє
Епітеліальні клітинивід 1 до 2-х в полі зору

кількісне значення більше 3-х

Амілоїдні тільця

мінімальна кількість

є
Макрофагивідсутні або поодинокірізке збільшення

Лецитиновые зерна

10 млн/млзменшене число

Відео: аналіз секрету передміхурової залози

Аналіз секрету простати

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!