Піелоектазія нирок у дитини і дорослого. Причини і ступеня односторонньої або двосторонньої пиелоэктазии нирок

Медичний термін «піелоектазія» з грецької мови перекладається як pyelos – балія, ectasia – розширення. Захворювання свідчить, що відтік сечі з ниркових мисок порушений внаслідок неправильного анатомічної будови або перенесеної інфекції. По коду класифікації МКБ-10 йому присвоєно клас Q 62.

Піелоектазія нирок - що це таке

Нирки – парний орган, який знаходиться за очеревиною і захищений від пошкоджень капсулою. Вони являють собою систему чашечок, з'єднаних в миску. Піелоектазія – це розширення балії нирки, яке перешкоджає нормальному відтоку сечі. Існують і інші найменування цього процесу і його різновидів:

  1. Дилатація ЧМС (чашково-мискової системи);
  2. Пиелоуретерэктазия;
  3. Пиелоуретероэктазия;
  4. Пиелокаликоуретероэктазия;
  5. Каликопиелоэктазия;
  6. Уретеропиелоэктазия;
  7. Уретерокаликопиелоэктазия;
  8. Уретеропиелокаликоэктазия.

Патологічне зміна не є окремим захворюванням, а лише супроводжує інші запальні процеси. Існують різні причини, за якими виникає хвороба:

  • онкологія;
  • вроджені вади розвитку;
  • сечокам'яна хвороба;
  • занедбаність сечі в миску або сечовідний рефлюкс.

По етіології лікарі розрізняють чотири виду хвороби:

  1. Динамічна вроджена виникає з-за того, що звужується сечовід, процес сечовипускання стає утрудненим. Є наслідком вродженого фімозу.
  2. Динамічна набута – коли здавлювання ділянок уретри виникає після пухлини простати, передавлення сечоводу, пієлонефриту.
  3. Органічна набута – звуження й викривлення сечоводу відбувається після зовнішнього або внутрішнього травмування, запалення, попадання великої кількості рідини, гормональних порушень, опущення нирки.
  4. Органічна вроджена – при внутрішньоутробному порок розвитку сечовидільної функції, який виник в результаті ниркового запалення.

Піелоектазія правої нирки

За спостереженням лікарів-нефрологів, у пацієнтів частіше буває розширена балія нирки справа. Це обумовлено будовою організму. Піелоектазія правої нирки – вид односторонньої розширення ниркової миски. Переважно страждають дорослі чоловіки і новонароджені діти. При важкій формі запалення поширюється на сечоводи і чашечки. Ускладненням хвороби є пиелокаликоэктазия правої нирки – утворення каменів в порожнині балії.

Піелоектазія лівої нирки

Піелоектазія лівої нирки, як і правостороння, протікає непомітно і безсимптомно, хоча зліва хвороба виникає значно рідше. Явні ознаки лівостороннього розширення у дорослих починають виявлятися тільки на останній стадії, тому потрібно регулярно проходити обстеження, щоб вчасно попередити хворобу і вибрати правильне лікування.

Двостороння піелоектазія

На відміну від попередніх форм, двостороння піелоектазія розвивається вкрай рідко. В цьому випадку відбувається розширення ниркових мисок в обох органах. Такий стан вкрай небезпечно, тому що здорова нирка вже не може справлятися з висновком сечі. Без лікарського втручання відбувається атрофія ниркових тканин, склероз сечовидільної системи.

Піелоектазія - симптоми

Існує три ступеня хвороби, згідно з кодом МКХ:

I. помірна;

II.середня;

III.важка.

На початковій стадії симптоми пиелоэктазии у дорослої людини можуть зовсім не виявлятися. Пацієнт не відчуває хворобливих в області нирок, процес сечовипускання теж проходить без проблем. Інша справа, коли розширення порожнин нирок прийняло двосторонній характер. Починається застій сечі, за яким слід зменшення розміру нирки (атрофія), ниркова недостатність.

Пізніше виникають інші ознаки:

  • біль у верхніх відділах попереку;
  • рідкісне сечовипускання;
  • хворобливі відчуття внизу живота;
  • підвищення температури.

Якщо вчасно не підтвердити діагноз, хвороба переходить у 2 і 3 стадію, розвиваються аномальні процеси:

  1. Мегауретер – потовщення сечоводу з-за сильного тиску на сечовий міхур.
  2. Ектопія – впадіння сечоводу у піхві в жінок і в уретру у чоловіків.
  3. Уретроцеле – випинання сечоводу у місці з'єднання із сечовим міхуром.
  4. Пузырчато-сечовідний рефлюкс — потрапляння сечі назад у ниркові порожнини.

Піелоектазія у плода

Сучасні методи дають шанс діагностувати захворювання у дитини на початку вагітності. Піелоектазія нирок плода проглядається на ультразвуковому дослідженні з 16-20 акушерських тижнів. Виявлено взаємозв'язок освіти аномалії з підлогою плоду – дівчатка страждають в 3 рази рідше, ніж хлопчики. Основна причина внутрішньоутробного розвитку хвороби – нейрогенна дисфункція, захворювання нирок у матері під час виношування, генетична схильність.

Піелоектазія нирки у дитини

Захворювання діагностується при недоношеності, у немовлят з недостатньою масою тіла. Піелоектазія у новонароджених є наслідком:

  • перинатального ураження нервової системи;
  • розрізненого формування органів;
  • неправильним розвитком клапана мисково-сечовідного переходу.

Гіпертонус м'язів, властивий цій патології, заважає нормальному виведення сечі, тому відбувається її застій у нирках. Найчастіше незначна эктазия нирки у немовляти першої та другої ступені не вимагає втручання, з віком вона поступово проходить. Однак, якщо хвороба пов'язана з серйозним порушенням роботи нирок або розвитком запалення, обов'язково почати лікування з грудного віку.

Піелоектазія нирок при вагітності

Збільшення розмірів матки під час виношування дитини, призводить до здавлення сечоводу і затримці сечі в нирках. Піелоектазія при вагітності – нерідке явище і проходить після пологів. Однак існує ризик виникнення інших важких хвороб нирок у вагітної: еклампсії і прееклампсії (набряків), каменів, пієлонефриту, гідронефрозу і розвитку розширених мисок у майбутньої дитини.

Піелоектазія нирок – лікування

Для вибору методів терапії доктор відправляє пацієнта на обстеження, яке включає, згідно з кодом МКБ, УЗД і розгорнуті аналізи крові і сечі. При підтвердженні діагнозу у деяких випадках проводиться урографія – рентгенівське дослідження з допомогою введення контрастної речовини. Подальше лікування пиелоэктазии буде залежати від форми захворювання. У більшості випадків прийом ліків не потрібний, але рекомендується робити контрольне УЗД через 3-4 місяці.

Якщо хвороба ускладнена пієлонефритом, призначають ниркові трав'яні збори або препарати на рослинних компонентах, які мають протизапальну дію. Добре допомагають методи ЛФК і фізіотерапії. Хірургічна операція проводиться, якщо серйозно порушений відтік сечі. Сучасні ендоскопічні способи дозволяють усунути дефекти через невеликий надріз.

Відео: піелоектазія нирок у новонародженого

Балія нирки розширена у новонародженого. У чому причина?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!