Цистит при вагітності

Більшості вагітних жінок знайомі позиви до частого хворобливого сечовипускання. Цистит можна ігнорувати, сподіваючись, що пройде самостійно. Щоб вчасно розпізнати хворобу варто не тільки регулярно відвідувати лікаря, але і самої знати більше інформації про симптоми, методи лікування та обов'язкової профілактики.

Що робити при циститі

Цистит під час вагітності – явище поширене. Пов'язано це зі зміною розташування зростаючої матки, яка мимоволі тисне на сечові шляхи. Зниження імунітету в період виношування малюка, змінений склад мікрофлори піхви сприяють виникненню або загостренню хронічної форми циститу. Що робити при перших проявах болі в області сечового міхура і почастішання відвідування туалету?

Обов'язково в найкоротші терміни потрібно потрапити на прийом до профільного лікаря. Тільки проведені лабораторні дослідження і докладний опитування зможуть допомогти сформулювати правильний діагноз запалення оболонки сечового міхура. Самолікування циститу завжди може мати непередбачені наслідки, а перебуваючи в «цікавому положенні», всі місяці жінка відповідає не тільки за своє життя і здоров'я, але і своєї дитини.

У період, коли лікування ще не призначено, а гостра біль не дає спокою, потрібно пам'ятати про ті заходи, які будуть перешкоджати розмноженню бактерій, так як це загрожує інфікуванням нирок, погіршенням загального стану жінки і дитини. Ось кілька загальних рекомендацій при вагітності:

  • ноги і живіт повинні знаходиться в теплі;
  • повтор особистої гігієни під душем – кілька разів за день;
  • виключити синтетичне білизна;
  • при позивах до сечовипускання – не терпіти, навіть якщо вони помилкові;
  • виключити з меню сильно гострі, смажені, солоні страви;
  • пити більше води або підкислених морсів.

Чим лікувати цистит при вагітності

Лікування при циститі, призначене лікарем, буде залежати від того, яка форма захворювання виявлено. При інфікованій – призначаються антибіотики, спрямовані на знищення мікробів, як джерела хвороби. До цих препаратів варто поставитися дуже серйозно, з великою відповідальністю, щоб не нашкодити майбутній дитині. При неінфікованій формі під час вагітності лікар виписує знеболюючі ліки і ті, які будуть розслабляти м'язи сечових шляхів і міхура, зменшуючи частоту відвідування туалету.

Народні засоби від циститу у жінок

Застосування народних засобів для ефективного лікування циститу при вагітності можливе тільки після консультації з лікарем. Повністю позбавитися від хвороби травами складно, але можна полегшити стан. Рекомендують настої і відвари після прийняття курсу медичних препаратів, як закріплення лікувального ефекту. Їх вживають у комплексі паралельно з ліками. Застосовуються для відварів рослини і трави при циститі у жінок доступні в будь-якій аптеці. Ось деякі рецепти трав'яних напоїв, які допоможуть побороти цистит при вагітності в домашніх умовах:

  1. Висушені насіння кропу в кількості двох великих пучків залити 300-350 мл киплячої води. Після півгодини настоювання процідити. Пити при циститі перед кожним прийомом їжі за 15 - 25 хвилин по 70-80 мл кілька разів на добу.
  2. Плоди шипшини або його висушений корінь 2,5-3 великих ложки залити склянкою окропу. Нагріти на водяній бані до повторного кипіння, настояти близько години. Пити до їди по ½ склянки.
  3. Листя чорної смородини (9 столових ложок) залити півтора літрами окропу. Прикривши кришкою, дати добре настоятися до повного охолодження. Вживати кілька разів за добу, додавши за бажанням трохи меду.
  4. Березові листя близько 10 грам залити гарячою водою (500 мл) і прокип'ятити 1-2 хвилини. Після відстоювання при циститі пити під час їжі по 40-50 мл
  5. Приготовлені морси на основі журавлини або брусниці допоможуть не тільки полегшити стан при циститі, але і поповнити вітамінний запас організму.

Ліки при циститі

Маючи результати лабораторних досліджень, враховуючи стан жінки, строк і протягом вагітності, лікар призначає лікування медичними препаратами. Вибір ліків, які зупинять цистит у вагітних, дуже обмежений. Разом з тим, вони повинні бути локальної дії. Лікар обов'язково повинен враховувати, в якому триместрі протікає вагітність, щоб не порушити розвиток плоду, але разом з тим, полегшити страждання майбутньої мами, які неминучі при появі циститу.

Свічки від циститу

Високоефективним засобом при лікуванні циститу під час поточної вагітності є свічки, які, як і будь-які лікарські препарати цієї групи, поділяються на антивірусні, протизапальні, антибактеріальні. Найбільш часто призначаються вагітним жінкам свічки від циститу:

  • Гексикон – антисептик, який ефективний на початковій стадії хвороби.
  • Бетадин – антисептик, антибактеріальний препарат широкого впливу.
  • Поліжінакс – високоефективний, швидко знімає запалення, але використовувати можна тільки на першому триместрі вагітності.

Таблетки

Лікування таблетками запалення сечового міхура при вагітності зручно. Можна розраховувати точні дозування, регулювати час і місце прийому. Приймати таблетовані препарати слід курсом, призначеним лікарем. Переривання або повне припинення прийому таблеток на свій розсуд загрожує рецидивом і переходом циститу в хронічну форму. Часто використовувані вагітними таблетки при циститі:

  • Канефрон. Безпечний при вагітності протимікробний препарат, що володіє хорошим сечогінним дією, знімає спазми стінок сечового міхура. Має рослинну основу.
  • Цистон. Протизапальну дію, рослинна основа.
  • Фурагін. Фурадонін. Таблетки старого покоління, з перевіреною часом ефективністю. Відносяться до уросептикам, руйнуючим мікробну клітину, затримуючи при цьому зростання кількості шкідливих мікроорганізмів.
  • 5-НОК (Нітроксолін). Володіє високою усмоктуваністю з травної системи, потрапляючи в нирки і сечовий міхур у незмінному вигляді, що підвищує його лікувальні властивості.

Антибіотики від циститу

Маючи гостру форму розвитку захворювання під час вагітності жінки, лікар приймає рішення, що антибіотик при циститі необхідний під час лікування. Приймати ці ліки потрібно строго за графіком, відхилення від якого може викликати звикання вірусів і мікроорганізмів. Це призводить до того, що чутливість до антибіотика пропадає і робить її недієздатною. Лікар після обстеження хворий, повинен визначити які антибіотики можна при вагітності в конкретному випадку. Часто призначаються такі препарати:

  • Нолицин. Великим плюсом є те, що накопичення препарату широкого спектру йде в сечі, а не в крові або м'язової тканини.
  • Монурал. Швидке дію, зниження больових симптомів через найближчі 2,5 - 3 години після першого прийому.
  • Палін. Випускається у вигляді таблеток, свічок, капсул. Має потужну бактерицидну дію.
  • Амоксиклав. Антибактеріальний препарат, дозволений для прийому не тільки при вагітності, а так само при годуванні груддю.

Цистит і вагітність

Під час вагітності відповідальна жінка повинна посилено стежити за своїм здоров'ям, яке безпосередньо пов'язане з майбутнім самопочуттям дитини. Не дотримуючись рекомендації лікаря при циститі, можна спровокувати перехід хвороби в хронічну стадію. Під час пологів можливе зараження дитини бактеріями і мікроорганізмами-збудниками інфекції. Для самої жінки несерйозне ставлення до лікування загрожує попаданням інфекції по сечоводах з міхура в нирки, що може спровокувати їх відмову.

Щоб не піддавати своє здоров'я і майбутньої дитини, жінці варто більше приділяти увагу профілактичним заходам, ніж потім лікувати цистит. Звести ризик початку захворювання до нуля можна за умови дотримання таких заходів:

  • уникати переохолодження;
  • обмежено вживати гостро-солоні продукти;
  • на ранньому етапі вагітності пройти профілактичне обстеження на виявлення вогнищ інфекції носоглотки і ротової порожнини;
  • носити нижню білизну зручної форми з натуральних тканин;
  • не накопичувати в сечовому міхурі велика кількість сечі;
  • щоб уникнути застійних явищ часто міняти положення тіла;
  • регулярно обробляти зовнішні статеві органи теплою водою з миючим засобом.

Відео: як лікувати цистит у вагітних

Лікування циститу при вагітності

Відгуки

Яна, 21 рікПід час першого триместру вагітності з'явилися біль внизу живота і постійне бажання мочитися. Добре, що в перший же день пішла до лікаря. Через два дні прийому трав'яних крапель Уролесана, які виписав лікар, я відчула себе майже здоровим. І дитині не нашкодили, і я змогла вилікувати цистит. Закріпила ефект відваром ягід шипшини.
Настя, 24 рокиМене цистит при першій вагітності почав мучити майже перед пологами. Не відразу зрозуміла, думала, що це особливість росту матки. Вдячна мамі, яка помітила ознаки і порадила сходити в поліклініку поза графіком. Після здачі лабораторних аналізів, встановили причину інфекції і виписали антибіотик Амоксиклав, який швидко допоміг.
Олена, 29 роківБудучи вагітною під час циститу лікар виписав таблетки Канефрон, пояснивши, що вони повністю нешкідливі для розвитку здорової дитини. Мені доводилося зустрічатися з цією хворобою і раніше, знаю, як це боляче і неприємно. Тому при вагітності на перших стадіях циститу відразу починала пити ліки під контролем лікаря.
Тетяна, 28 роківЗнаючи не з чуток, що таке цистит, запланувавши вагітність, намагалася повністю підстрахуватися профілактикою. Перед вагітністю пропила курс Уропрофита. Потім перебуваючи в положенні, пила багато трав'яних відварів з кукурудзяними приймочками, смородиновыми листям. Вся вагітність пройшла без ускладнень і нападів циститу.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!