Дослідження трузд простати

Чоловіча сечостатева система дуже вразлива. Щоб попередити деякі захворювання або не допустити їх розвитку, застосовуються особливі методи ультразвукової діагностики. Кожному представнику сильної статі слід знати, чи боляче робити трузд простати, і в чому взагалі полягає суть цієї процедури. В даний момент цей метод діагностики вважається найефективнішим.

Що таке трузд передміхурової залози

Процедура виконується не так, як звичайне абдомінальне УЗД. Це дослідження не доставляє неприємних відчуттів. Ректальне УЗД простати проводиться з введенням в пряму кишку особливого датчика. Враховуйте, що сучасні прилади дуже компактні по довжині і діаметру. Дослідження дозволяє детально розглянути простату. Переконатися на сто відсотків, що розміри передміхурової залози в нормі за УЗД, вийде тільки таким способом.

Показання для трузд чоловічої простати:

  • плановий огляд для осіб старше сорока років;
  • дискомфорт і болі при сечовипусканні;
  • проблеми з потенцією;
  • погані результати спермограми або аналізу сечі;
  • підозри на безпліддя;
  • біль в промежині, поперековій зоні.

Як проводиться УЗД простати у чоловіків

Процедуру можна виконувати просто так. Підготовка до УЗД простати, як і до трансабдоминальному дослідження для жінок, повинна бути серйозною. Дослідження допоможе визначити тип росту органу, ступінь інвазії на сечовий міхур, форму, симетричність і розмір, ехоструктуру. Всі ці показники на стандартному УЗД черевної порожнини не будуть так точні. Трузд – ефективний метод дослідження, за допомогою якого вдається своєчасно виявити безліч серйозних захворювань.

Підготовка до дослідження

Пацієнт може вплинути на точність дослідження. Для цього йому необхідно знати, як підготуватися до трузд чоловічої простати:

  1. За кілька годин до діагностики треба очистити кишечник. Щоб зробити це, підійде клізма півтора літрами води кімнатної температури. Якщо такий варіант не підходить, то допускається використання препаратів для мікроклізм. Для очищення кишечника ви можете ввести в анальний отвір гліцеринову свічку.
  2. Наступна обов'язкова стадія комплексу підготовки – наповнення сечового міхура. Приблизно за годину-півтора до дослідження слід випити 1,5 літра рідини, мочитися не можна. Чим сильніше ви хочете в туалет на момент дослідження, тим точніше буде його результат.

Як роблять трузд

Етапи проведення процедури:

  1. Хворий лягає на кушетку на лівий бік, згинає ноги.
  2. Лікар вводить в задній прохід спеціальний тонкий датчик з презервативом, оброблену маззю для полегшення доступу. Глибина проникнення складає не більше семи сантиметрів.
  3. Протягом 20-ти хвилин датчик буде виводити на монітор зображення простати з різних сторін. Якщо сучасний апарат, то вони будуть записуватися.
  4. Якщо пацієнт прийшов на обстеження з підозрою на онкологію, то прилад зможе взяти біопсію.
  5. На вимогу лікаря хворий спорожнює сечовий міхур і трузд повторюється.

Розшифровка УЗД

В ув'язненні з фото, одержаній після процедури, повинна міститися наступна інформація:

  1. Контури органу. У нормі вони повинні бути рівними, симетричними. Відхилення можуть вказувати на новоутворення, простатит.
  2. Структура. Повинна бути рівномірною. Якщо помітні аденоматозні вузли, то у пацієнта, ймовірно, аденома.
  3. Розміри. Довжина і ширина нормальної простати становлять 2,5-4,5 см, товщина – 1,5-2,5 см. Якщо орган збільшений, то це ознака аденоми або злоякісної пухлини.
  4. Обсяг залишкової сечі. У нормі – не більше 15 мл Перевищення говорить про проблеми з сечовиділенням.
  5. Процедура забезпечує дослідження сечового міхура, нирок, прямої кишки, підтверджує наявність везикулярних процесів. Якщо будь-насінний пухирець в поганому стані, це теж буде видно в розшифровці.

Відео про трансректальному УЗД передміхурової залози

ТРУЗД передміхурової залози. Трансректальне УЗД простати в Дельта Клінік

Відгуки

Олександр, 46 років останнім часом почав дуже часто ходити в туалет по-маленькому. Потім з'явилася біль в кінці сечовипускання. Я терпів, але низ живота став хворіти практично постійно. Звернувся до лікаря, він зробив аналіз сечі і запропонував звичайне УЗД. Виявити нічого не вийшло. Зробив трузд: так вдалося встановити, що у мене аденома і призначити лікування.
Микола, 53 роки Я вирішив на трузд піти просто так, мене нічого не турбувало, просто знав, що періодично потрібно перевіряти. Процедура повністю безболісна, ніяких неприємних відчуттів не було. До УЗД зробив звичайну клізму, потім пив багато води. Результат дослідження виявився позитивним, передміхурова залоза в нормі. Зараз спокійний за своє здоров'я.
Юрій, 59 років У мене давно почалися проблеми з сечовипусканням, а останнім часом ходити в туалет стало дуже боляче. Пішов до фахівця: він призначив трузд передміхурової залози. Переживав, що процедура не з приємних. Виявилося, що даремно хвилювався, робити таке УЗД зовсім не боляче. Виявилася аденома, доктор призначив лікування, стан вже покращився.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!