Корвалмент – інструкція із застосування, склад, показання і дозування

При стенокардії і підвищеному кров'яному тиску лікарі призначають седативний засіб Корвалмент (Corvalment). Лікарський препарат володіє помірними судинорозширювальними властивостями, заспокоює нервову систему. Самолікування протипоказано.

Склад Корвалменту

Препарат випускають у формі м'яких желатинових капсул круглої форми для застосування всередину. Всередині міститься однорідний склад олійної консистенції зі специфічним запахом ментолу. Капсули фасують на блістери по 10 шт. На кожній пачці міститься 3 блістери, інструкція по застосуванню. Хімічний склад:

Активний компонент

Допоміжні речовини

розчин ментолу в ментиловому ефірі ізовалеріанової кислоти (100 мг)

гліцерин

желатин

метилпарабен

пропілпарагідроксибензоат

Фармакологічні властивості

Таблетки Корвалмент діють за рахунок входить до хімічний склад ментолу. Активний компонент подразнює холодові чутливі рецептори слизової порожнини рота, тим самим заспокоює нервову систему. Одночасно ментол підсилює вироблення опіоїдних пептидів (ендорфінів, енкефалінів, динорфінів), необхідних для поліпшення проникності судинних стінок, зменшення вираженості больового синдрому, нормальної роботи нервової і серцево-судинної систем.

Седативний ефект забезпечує присутність в хімічному складі ізовалеріанової кислоти. При застосуванні сублінгвально медичний препарат швидко всмоктується зі слизової оболонки порожнини рота. Лікувальний ефект відчутний через 5 хвилин, зберігається на наступні 15-30 хвилин. Біотрансформація діючої речовини відбувається в печінці. Неактивні метаболіти виводяться нирками із сечею у вигляді глюкуронідів.

Показання до застосування

Ліки Корвалмент призначають при рецидивуючих нападів головного болю, спровокованих тривалим застосуванням нітратів. Серед медичних показань:

  • ангионевротическая стенокардія;
  • невроз, неврастенія;
  • функціональна стенокардія;
  • істерія;
  • морська, повітряна хвороба (як протиблювотний засіб).

Як приймати Корвалмент

Згідно інструкції, капсулу потрібно тримати в ротовій порожнині до повного розчинення. Якщо розчавити її зубами, лікувальний ефект настає швидше. Разова доза препарату становить 1 шт. (100 мг). За добу дозволено випивати до 6 шт. (600 мг). Добові дозування і курс лікування залежать від стадії патологічного процесу, віку пацієнта.

Особливі вказівки

Корвалмент не здатний купірувати важкі напади стенокардії, тому в такому клінічному випадку ліки не призначають. Інші вказівки лікарів описані в інструкції:

  1. Оскільки медикамент в хімічному складі не містить глюкозу і цукор, його призначають хворим на цукровий діабет (під лікарським контролем).
  2. Препарат не використовують у педіатрії, оскільки клінічні дослідження цієї категорії пацієнтів не проводилися.
  3. У перші години після застосування Корвалменту пацієнта турбує запаморочення та сонливість, тому під час лікування слід тимчасово відмовитися від керування транспортним засобом та силовими механізмами, не займатися інтелектуальною діяльністю.

Корвалмент при вагітності

При виношуванні плоду і лактації медикамент призначають з обережністю за рекомендацією лікуючого лікаря. При грудному вигодовуванні потрібно тимчасово перевести дитину на адаптовані суміші.

Лікарська взаємодія

Корвалмент призначають одночасно з медичними препаратами, які покращують обмінні процеси, наприклад, з полівітамінними комплексами, Аспаркамом, Рибоксином. Інші відомості про лікарську взаємодію описані в інструкції по застосуванню:

  1. Корвалмент посилює дію опіоїдних анальгетиків, гіпотензивних та психотропних засобів, препаратів для наркозу.
  2. У комплексі з препаратами, що пригнічують функції нервової системи (нейротропами), розвивається сонливість, апатія, різкі перепади настрою.

Корвалмент і алкоголь

Медичний препарат заборонено приймати одночасно зі спиртними напоями, інакше підвищується ризик інтоксикації, розвитку побічних ефектів. Етанол посилює седативний ефект Корвалменту, погіршує самопочуття пацієнта.

Побічні дії

Лікарський препарат Корвалмент володіє хорошою переносимістю. Побічні явища виникають нечасто, супроводжуються такими симптомами:

  • запаморочення, головні болі, сонливість;
  • диспепсичні розлади, сльозотеча, нудота, блювання;
  • артеріальна гіпотензія;
  • кропив'янка, набряк Квінке, свербіж та шкірні висипи.

Протипоказання

Корвалмент не призначають при алергії до компонентів препарату та у випадку схильності організму до алергічних реакцій. Інструкція містить повний список медичних протипоказань:

  • дитячий вік до 6 років;
  • гострий період інфаркту міокарда;
  • артеріальна гіпотензія;
  • гострі порушення мозкового кровообігу;
  • важкі напади стенокардії.

Умови продажу та зберігання

Капсули продаються в аптеці, що відпускаються без рецепта. Ліки потрібно зберігати при температурі від 5 до 25 градусів в недоступному для дітей місці. Термін придатності становить 2 роки з дати випуску.

Аналоги

Якщо медикамент не підійшов, або викликає побічні явища, лікар корегує схему лікування. Аналоги та їх короткі характеристики:

  1. Кратал. Таблетки містять екстракти плодів пустирника і глоду, таурин в рослинному складі. Препарат призначають при нейроциркуляторної дистонії пацієнтам старше 18 років. Ліки обережно рекомендують пацієнтам з цукровим діабетом.
  2. Тонгинал. Це гомеопатичні краплі з вираженим запахом камфори, ефективні при вегетосудинної дистонії, інших вегетативних порушеннях. Препарат призначають пацієнтам старше 1 року.
  3. Інстенон. Таблетки, ін'єкційний розчин і драже призначені для нормалізації мозкового кровообігу і метаболізму, врегулюють артеріальний тиск. Добові дози залежать від форми випуску, стадії захворювання.
  4. Пумпан. Це розчин з гіпотензивним, метаболічним, протиішемічною і кардіотонічний ефект. Препарат призначають для стабілізації кров'яного тиску, поліпшення кровообігу.

Ціна Корвалменту

Назви столичних аптек

Ціна, рублів

Аптечна мережа «36,6»

85

Аптеки Столичка

70

Аптека ІФК

90

Ріглі

67

Самсон-Фарма"

92

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!