Антибіотики при ларингіті у дорослих і дітей

У сезон загострення респіраторно-вірусних захворювань число пацієнтів, які звертаються до лікарів з болем в горлі, значно зростає. У деяких випадках симптом не небезпечний і лікується шляхом прийому противірусних ліків. Загострення ларингіту з приєднанням бактеріальної інфекції підлягає терапії антибіотиками.

Що таке ларингіт

Запальний процес гострого характеру, при якому пошкоджується слизова оболонка гортані, називають ларингітом. Захворювання часто виникає на тлі інших інфекційно-вірусних захворювань, у людей, чия професія пов'язана з постійним напругою голосових зв'язок – артистів, співаків, телеведучих. Характерна ознака ларингіту почервоніння горла, запалення мигдалин і втрата голосу. Іноді пацієнтів турбує задишка, затяжний та ускладнений гавкаючий кашель, підвищена температура тіла.

Потрібні антибіотики при ларингіті

Запальний процес гортані може виникнути на тлі скарлатини, коклюшу або інших простудних захворювань. Винуватцем стають віруси або бактерії, що проникли в організм повітряно-крапельним шляхом або через брудні руки. Ларингіт вірусного походження, як правило, проходить без ускладнень і лікується за допомогою противірусних препаратів. Використовувати антибіотики при такій формі захворювання не має сенсу, адже вони ефективні лише у відношенні деяких видів грибка і бактерій.

Призначаються антибіотики при ларинготрахеїті (запаленні гортані і трахеї), при загостреннях хронічного ларингіту типу, при приєднанні вторинної інфекції. При цьому лікарі виділяють ряд інших показань, за наявності яких призначення антибактеріальних препаратів буде виправдано. До них відносяться:

  • запалення слизової оболонки гортані бактеріальної природи, якщо діагноз був підтверджений результатами аналізу;
  • відходження харкотиння слизово-гнійного характеру;
  • виявлення запущеного стенозуючого ларингіту другої, третьої або четвертої ступеня тяжкості;
  • висока температура, яка тримається більше 5 діб;
  • утворення на поверхні мигдалин або гортані гнійних плівок.

АНТИБІОТИКИ / коли починати / як вибрати / скільки / приймати при ангіні / бронхіті / гаймориті

Типи антибактеріальних засобів

Ларингіт та антибіотики – два взаємопов'язаних поняття, але для лікування запалення використовуються далеко не всі антибактеріальні засоби. Перевага віддається тільки 4 основних груп, опис яких наведено нижче:

Група антибіотиків

Торгові назви ліків

Принцип дії

Пеніциліни

Амоксиклав

Блокують синтез пептидоглікану (ферменту, з якого складається клітинна мембрана бактерій), що призводить до загибелі мікроорганізмів.

Аугментин

Амоксицилін

Цефалоспорини

Цефтріаксон

Пошкоджують клітинну оболонку бактерій, що знаходяться в стадії розмноження, що призводить до їх повного знищення.

Зінацеф

Цефазолін

Цефіксим

Макроліди

Сумамед

Руйнують пептидні зв'язки в клітинах мікроорганізмів, завдяки чому бактерії перестають рости і розмножуватися. У високих концентраціях макроліди стимулюють імунну систему і мають протизапальну дію.

Еритроміцин

Азитроміцин

Фторхінолони

Моксифлоксацин

Інгібують ДНК-гидразу мікробної клітини, що руйнують РНК бактерій.

Левофлоксацин

Антибіотик при ларингіті у дорослих

Запалення слизової оболонки гортані частіше діагностується у дітей віком до 13 років, але в останні роки стали непоодинокими випадки виявлення ларингіту у дорослих. Проникненню інфекції в організм сприяє зловживання алкоголем, куріння, неправильне харчування, стреси. Для запобігання ускладнень ларингіту дорослим прописують такі антибіотики:

  • Сумамед – антибактеріальний препарат з групи макролідів. Випускається в декількох лікарських формах: порошок для приготування суспензії зі смаком полуниці, капсули, розчин для уколів. Середня вартість упаковки з 6 таблеток по 125 мг – 353-427 рублів. Протипоказаний при порушеннях роботи печінки або нирок, під час вагітності. Побічні ефекти викликає дуже рідко.
  • Зінацеф – порошок для приготування суспензії, відноситься групи цефалоспоринів. Ціна за флакон об'ємом 750 мг у Москві варіюється від 130 до 199 рублів. З обережністю при ларингіті препарат призначають пацієнтам з вадами травного тракту і ниркової недостатності. Під час лікування може стати причиною появи нудоти, головного болю, зниження слуху. Аналоги Зінацефа: Цефіксим і Цефтріаксон.
  • Амоксицилін – антибіотик з групи напівсинтетичних пеніцилінів. Випускається в декількох лікарських формах: гранули для приготування суспензії, капсули. Вартість упаковки з 20 таблеток по 250 мг становить близько 30 рублів. Амоксицилін при ларингіті у вагітних і годуючих жінок не використовується. При прийомі може спровокувати алергічні реакції (шкірний висип, свербіж, кропив'янку). Аналоги Амоксициліну: Амоксиклав, Аугментин, Экстенциллин, Ампіцилін.
  • Офлоксацин – таблетки з однойменною діючою речовиною з групи фторхінолонів. Ціна упаковки з 10 таблеток по 200 мг – 20 рублів. Офлоксацин не використовують для лікування ларингіту у пацієнтів з епілепсією, у період відновлення після інсульту. Антибіотик може викликати нудоту, метеоризм, холестатичну жовтяницю, болі в суглобах. Аналог Офлоксацину – Моксифлоксацин.

При ларингіті у дітей

Антибіотики – токсичні лікарські засоби, нерідко мають множинні протипоказання і значний список побічних ефектів, тому для лікування дітей вони використовуються вкрай рідко. Основними показаннями є:

  • приєднання вторинної бактеріальної інфекції;
  • загострення хронічного ларингіту;
  • виділення гнійного мокротиння;
  • запалення трахеї;
  • високий ризик розвитку ускладнень.

Антибіотики в обов'язковому порядку призначаються дітям до 10 років. Така міра обережності пов'язана з незміцнілою слизовою оболонкою гортані. Її пухка і пориста структура підвищує ризик появи серйозних ускладнень, серед яких особливо небезпечним вважається помилковий круп – стан, коли голосова щілина сильно звужується, утруднюючи дихання. При настанні ларингоспазму (звуження голосової щілини) необхідно негайно викликати швидку допомогу, забезпечити надходження свіжого повітря в приміщення, заспокоїти дитину.

Частіше дітям призначають антибактеріальні препарати пеніцилінового ряду, дещо рідше макроліди та азаліди. Якщо захворювання протікає з високою температурою і важко переноситься дитиною, використовують ліки цефалоспориновой групи. Препаратами першого вибору є:

Назва препарату

Форма випуску

Дозування

Протипоказання

Побічні ефекти

Амоксиклав

Таблетки;

порошок для ін'єкцій;

порошок для суспензії.

Дітям від 1 року до 3 років – ½ ч. л. суспензії три рази в день;

до 7 років – 1ч. л. 3 рази на день;

14 років – 2 ч. л. 3 рази на добу.

Гепатит;

жовтяниця;

печінкова недостатність;

мононуклеоз.

втрата апетиту;

болі в животі;

нудота;

запаморочення.

Аугментин

Таблетки;

суспензія;

порошок для ін'єкцій.

Новонародженим до трьох місяців розраховується індивідуально;

Дитині до 12 років дають по 20 мг суспензії на 1кг ваги.

Захворювання нирок, печінки;

жовтяниця.

Кандидоз слизових і шкіри;

головний біль;

безсоння.

Аксетин

Порошок для суспензії.

Новонародженим – по 30 мг на 1 кг ваги тіла 3 рази на добу;

дітям від 3 років – 30-100 мг на 1 кг ваги 3-4 рази на добу.

Загальна слабкість;

хвороби кишечника або шлунка;

недоношеність.

Кропив'янка;

шкірний свербіж;

діарея;

блювота.

Флемоклав Солютаб

Таблетки.

Дітям до 12 років – 20-30 мг 3 рази на добу;

Старше 12 років – 1 таблетка 3 рази/добу.

Ниркова/печінкова недостатність;

мононуклеоз.

Алергічна висипка;

діарея;

дисбактеріоз;

болі в животі.

Цефтріаксон

Порошок для ін'єкцій.

Дітям від 12 років – по 0,5 г кожні 12 годин.

Захворювання печінки або нирок;

недоношеність.

Нудота;

діарея;

блювання;

жовтяниця.

Цефіксим

Таблетки;

порошок для розведення суспензії.

Підліткам старше 12 років – 400 мг 1 раз на добу.

Вік до 6 місяців;

індивідуальна непереносимість.

Шкірний висип;

шум у вухах;

головний біль;

нудота;

стоматит.

Азитроміцин

Капсули;

Таблетки;

сухий концентрат для приготування суспензії.

Азитроміцин при ларингіті призначають у дозах по 5-10 мг 1 кг ваги 1 раз на добу.

Захворювання печінки;

гіперчутливість до складу.

Пронос;

нудота;

метеоризм;

блювання;

тривожність.

Антибіотики для дітей

Як правильно приймати

Кожна з груп антибактеріальних препаратів має свої особливості, але для всіх антибіотиків існують загальні правила прийому, яких варто чітко дотримуватися протягом усього курсу лікування:

  • Призначати препарати повинен лікар за наявності певних показань та результатів аналізу. Вибір антибіотика залежить від чутливості до нього мікрофлори, індивідуальних особливостей пацієнта, тяжкості захворювання та в залежності від того, які ліки пацієнт приймав раніше.
  • Не слід пити антибактеріальні препарати при хворобах ЛОР-органів вірусної природи.
  • Лікування ларингіту антибіотиками проходить курсом від 7 до 10 днів. Ефективність препаратів оцінюється на протязі перших трьох діб після початку прийому. Якщо ліки діє добре, не викликає побічних реакцій, не рекомендується переривати терапію до закінчення строків, встановлених лікарем.
  • Негативні реакції організму не завжди вимагають відміни антибіотиків. Часто необхідно тільки скорегувати дозу або приймати додаткові ліки, що зменшують вираженість побічних ефектів.
  • Антибактеріальне лікування слід доповнити інгаляціями, полосканням ротової порожнини содовими розчинами або спеціальними препаратами, прийомом відхаркувальних ліків.
  • Не зменшуйте дозу антибактеріальних препаратів на свій розсуд. Низька концентрація активних речовин не тільки не принесе необхідного терапевтичного ефекту, але і збільшить імовірність появи резистентних (стійких) до лікарського засобу бактерій.
  • Чітко дотримуйтесь схему прийому ліків – його концентрація в крові завжди повинна підтримуватися на одному рівні.
  • Уважно читайте інструкцію. Одні лікарські засоби слід приймати до їжі, інші після неї. Від цього залежить всмоктуваність активних речовин.
  • При ларингіті з високою температурою припустимо додатково приймати жарознижуючі медикаменти.

Відновлення після антибактеріальної терапії

Антибіотики не діють вибірково тільки на шкідливі бактерії, вони вбивають і корисну мікрофлору слизової. Це негативно позначається на роботі кишечника і травної системи. Щоб запобігти небажані наслідки необхідно освоїти правила, які допоможуть організму відновитися швидше:

  • На деякий час виключіть з раціону гострі маринади і спеції, жирну їжу, газовані напої і ті продукти, які викликають метеоризм. Їжте більше свіжих овочів і фруктів, парове або відварне м'ясо, злаки і каші. Сприятливо на стан мікрофлори також впливають кисломолочні продукти харчування.
  • Для полегшення роботи шлунково-кишкового тракту приймайте препарати з ферментами. До них відносяться: Мезим, Панкреатит, Креон.
  • Швидко відновити мікрофлору слизової допомагають ліки, які містять живі біфідобактерії. Вони випускаються не тільки у вигляді таблеток, але ще краплями і аерозолями, що зручно при лікуванні дітей. До таких медикаментів відносяться: Лінекс, Нормобакт.
  • Для відновлення водно-лужного балансу протягом всієї антибактеріальної терапії пийте більше рідини. Підійде негазована мінеральна вода, відвар шипшини, настої з насіння льону, смородини, листя чорниці.

Ціна

Придбати антибіотики при ларингіті можна в будь-якій аптеці. Слід врахувати, що частина ліків продається за рецептом від лікаря. Ціни на антибактеріальні препарати можуть відрізнятися в залежності від вашого регіону проживання, класу препарату і багатьох інших факторів. Приблизна вартість таких ліків в Москві:

Назву медикаменту, обсяг

Ціна, рублі

Цефтріаксон, порошок у флаконі 1 г

18-20

Моксифлоксацин Канон, таблетки 5 шт. по 400 мг

489-519

Кларитроміцин, 14 таблеток по 250 мг

216-251

Амоксиклав, порошок для приготування суспензії флакони 17,5 г

187

Сумамед, 6 таблеток по 125 мг

350-424

Азитрокс, суспензія 20 мл

193-209

Зінацеф, флакон 750 мг

130

Відео

Як відновити організм після антибіотиків? 2 найважливіших моменту

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!