Рейтинг протигрибкових препаратів для нігтів - найбільш ефективні таблетки, мазі, креми, розчини та лаки

Групу медикаментів, які використовуються для лікування грибкових інфекцій, називають антимикотиками. Дані патології відносяться до важко виліковним, тому ліки повинне бути дійсно ефективним. Щоб полегшити вибір засобу, варто вивчити відгуки та рейтинг протигрибкових препаратів для нігтів. Він включає найдієвіші ліки, які відрізняються активними компонентами та способом застосування. Детальніше рейтинг препаратів та інструкції щодо їх вибору описані нижче.

Що таке протигрибкові препарати для нігтів

Так називають категорію ліків, які використовуються для боротьби з грибковою інфекцією на нігтях рук або ніг. Захворювання іменується оніхомікозом. Серед дерматологічних патологій воно є одним з найпоширеніших. Збудником виступає грибок, яким дуже легко заразитися від хворої людини або в громадських місцях, особливо в тих, де підвищений рівень вологості. До таким відносять басейни, сауни, тренажерні зали, лазні. Розпізнати грибкову інфекцію можна за наступними симптомами:

  • нігтьова пластина починає жовтіти, може стати коричневим і навіть чорної;
  • ніготь шарується, кришиться, потовщується або, навпаки, тоншає;
  • шкіра біля нігтьової пластини червоніє, свербить і може навіть хворіти.

Ефективний засіб від грибка нігтів

Перед тим як вибрати з рейтингу найефективніший засіб від грибка нігтів на ногах, варто вивчити їх різновиди. Кожна застосовується при певній формі захворювання. Хоча є поняття «комплексна терапія», коли використовується відразу кілька видів антимікотиків. В цілому виділяється дві групи таких препаратів:

  1. Місцеві. Сюди відносяться засоби, що використовуються зовнішньо, у тому числі і для обробки взуття. Це лаки, мазі, креми, спреї, емульсії, розчини, пластирі. Дані кошти наносять безпосередньо на нігтьову пластину. Вони використовуються при грибкової інфекції легкого та середнього ступеня тяжкості.
  2. Системні. У цю категорію входять капсули і таблетки для перорального застосування. Вони показані для прийому всередину. Такі ліки показані на запущеній стадії інфекції, коли місцеві засоби вже не допомагають. Таблетки вбивають грибок зсередини, тому допомагають впоратися з важким ступенем грибка. Якщо і таблетки не допомагають, то потрібно видалення нігтя.

Протигрибкові краплі для нігтів

Кращий засіб від грибка нігтів на ногах у цій категорії рейтингу представлено рідинами, які наносять безпосередньо на вогнище ураження. В якості ефективних препаратів місцевого застосування можна назвати наступні:

  1. Экзодерил. Діючою речовиною розчину виступає нафтифін – компонент, що володіє накопичувальним ефектом. Він акумулюється в нігтьовій пластині, поступово збільшуючи концентрацію до рівня згубною для грибка. Плюс препарату – додатково запобігає рецидивам захворювання. Недоліком є неможливість застосування при вагітності та віком до 18 років.
  2. Кандид. Це розчин на основі клотримазолу з антибіотиком. Плюс препарату в тому, що, крім антимікотичного, він додатково володіє антибактеріальним ефектом. Дія розчину полягає у порушенні синтезу ергостерину в мембрані клітини грибка, із-за чого він гине. Недолік – має додатково протипоказання у вигляді періоду менструацій у жінок.

Таблетки

Системні ліки займають у рейтингу протигрибкових препаратів для нігтів не останнє місце, але призначають їх тільки при запущеній стадії захворювання. Показаннями є великі грибкові ураження, відшаровування пластини від шкіри, зміна кольору на коричневий або чорний. Щоб впоратися з патологією, що лікарем може бути призначено хороший засіб проти грибка нігтів з наступного списку:

  1. Флуконазол. Назва препарату збігається з найменуванням активного компонента. При лікуванні можуть розвиватися побічні ефекти, при передозуванні можливі галюцинації. Мінус – препарат реалізується тільки за рецептом, тому для покупки потрібно призначення лікаря. Плюс – таблетки можна призначати дітям з віку 5 років.
  2. Кетоконазол. Ці таблетки мають андрогенну, фунгистатическим, фунгіцидну та антигрибковою дією. Таблетки на основі речовини кетоконазол показані не тільки для лікування, але і для профілактики мікозів. Мінус препарату – великий список ліків, з якими його не можна приймати одночасно, інакше відбувається посилення побічних ефектів. Плюс – для дітей таблетки можна з 3 років.

Протигрибкова мазь

Ще одне місце в рейтингу антимікотичним препаратів відводиться мазей. Їх активність проти грибка дуже висока. Після нанесення на нігтьову пластину мазь утворює плівку, яка забезпечує парниковий ефект. Завдяки цьому перекривається доступ кисню до збудника інфекції, з-за чого той гине. Таким дію мають наступні мазі:

  1. Ламізил. Основою мазі виступає речовина тербінафін – одне з найбільш ефективних проти грибка, так як володіє широким спектром дії проти багатьох його видів. У низьких концентраціях виявляє фунгіцидну дію, а у високих – фунгістатичну. Плюс в тому, що мазь при місцевому нанесенні практично не викликає небажаних реакцій. Недолік – відсутні дослідження щодо застосування під час вагітності та лактації.
  2. Микозан. Ця незвичайна мазь, вона випускається в тубі з пензликом для нанесення. У наборі присутні також пилочки для одноразового застосування. Ними видаляють уражені частини нігтя. Активним компонентом мазі виступає ферментативний фільтрат жита. Перевага – набір включає шаблон, який дозволяє відстежувати зміни кольору нігтя, і щоденник, завдяки якому ви не забудете провести процедуру. Мінусом є можливе подразнення в місці нанесення.

Рідина від грибка нігтів на ногах

Багато позитивних відгуків мають антімікотікі у вигляді рідких розчинів. Вона володіють більшою здатністю до проникнення всередину нігтьової пластини. Крім того, їх дуже просто використовувати. Прикладом особливо ефективних розчинів можуть бути:

  1. Микоспор. Розчин містить 1 г бифоназола – речовини з протигрибковою активністю щодо дерматофітів, пліснявих і дріжджоподібних грибків, коринебактерій. Мінус препарату – він не застосовується у педіатричній практиці і під час вагітності. Крім того, під час лікування може спостерігатися свербіж, печіння, набряки, але по закінченні терапії вони проходять. Переваги медикамент безрецептурний, активний компонент не вступає в контакт з іншими ліками.
  2. Лоцеріл. Препарат заснований на аморолфине. Засіб виявляє фунгіцидну, фунгістатичну та протигрибкову дію. Плюсом є мінімум протипоказань. До них відноситься тільки гіперчутливість до складових препарату. Мінус – в результаті застосування можливий контактний дерматит.

Кератолітіки

Дана група ліків в рейтингу може бути представлена різними препаратами: лаками, пластирами, розчинами, кремами. Їх особливість в тому, що дія полягає в розм'якшенні структури нігтя, завдяки чому його відторгнення протікає не так важко. Основою кератолітичну коштів є кислоти: бензойна, молочна, саліцилова. До складу входять і бактерицидні сполуки, наприклад, бифоназол або кетоконазол. Серед таких ліків виділяються:

  1. Ногтивит. Головним компонентом виступає сечовина, а додатковими – бджолиний віск, масло чайного дерева і мінеральне масло. Форма випуску – пакетики по 15 г зі спеціальною емульсією. Перевага препарату – воно допомагає швидко позбутися від ураженої нігтьової пластини. Мінус – не можна, щоб засіб потрапляло на шкіру, тому використовувати його потрібно дуже обережно.
  2. Ногтимицин. Склад крему включає карбамід, кукурудзяна олія, саліцилову кислоту. Засіб робить пластину м'якою. Плюс – вже після декількох процедур ніготь можна легко видалити. Недолік – немає даних про наявність системної дії на організм людини.

Гель

На відміну від мазей гелі мають більш легкою консистенцією. Вони швидше вбираються, простіше проникають всередину нігтьової пластини. Серед гелів у рейтингу часто використовуваними виступають:

  1. Флюкорем. Це гель на основі флуконазолу. Перевага – висока специфічність щодо грибкових ферментів, завдяки чому препарат дійсно ефективний. Мінус – великий список побічних ефектів.
  2. Фуцис. Активною речовиною теж виступає флуконазол. Препарат є аналогом Флюкорема. Його перевага – менша кількість протипоказань. Недолік – засіб потрібно втирати обережно, щоб запобігти мацерацію.

Крем

Якщо порівнювати креми з мазями, то останні вважаються більш ефективними. Їх діючі речовини глибше проникають в нігтьову пластину, створюють парниковий ефект і вбивають грибок. Креми є косметичними засобами, але вони теж володіють високою ефективністю. Прикладами можуть бути:

  1. Тербінафін. Це один з найбільш популярних препаратів в рейтингу антимікотиків. Випускається у вигляді таблеток, мазі і спрею. Крем Тербінафін має легку структуру, тому швидко вбирається і не залишається на вашому одязі. Мінус – допомагає тільки на початковій стадії грибкової інфекції.
  2. Ламидерм. Є аналогом попереднього крему, заснований на тому ж активному компоненті – тербинафине. Засіб можна використовувати в дитячому віці, але при досягненні ним 12 років. Недоліком крему виступають побічні реакції в місці нанесення, але через кілька годин вони проходять.

Розчин від грибка

Коли грибкове ураження ще не настільки велике, можуть допомогти антимикотические розчини. Вони усувають біль і свербіж, виступають відносно безпечними засобами і допомагають запобігти розвитку інфекції. Такими властивостями володіють наступні засоби:

  1. Ламитель. Склад заснований на тербинафине. Плюс цього розчину – навіть низькі концентрації забезпечують фунгіцидний ефект. Мінусом є вплив тільки на дерматофіти і дріжджові грибки. Крім того, при індивідуальній непереносимості тербінафіну препарат не призначають.
  2. Нитрофунгин. Активним компонентом виступає хлорнитрофенол, який протигрибковий ефект. Перевага у відсутності протипоказань. Не можна використовувати засіб тільки при алергії на склад. Мінус – можна застосовувати лише з 15 років.

Пластир від грибка

При активному гіперкератозі з-за грибкової інфекції пом'якшити нігтьову пластину допомагають пластири. Перед застосуванням потрібно розпарити ноги, щоб ніготь легше відходив. У складі хороших пластирів повинна бути антисептик, кератолик, наприклад, сечовина і антимикотик. Такими компонентами мають наступні препарати:

  1. Уреапласт. Перевага пластиру в невисокою ціною. Крім того, його можна купити в інтернет-магазині або звичайній аптеці без рецепта лікаря. Використовувати засіб потрібно регулярно. Тільки тоді уражені частини поступово відшаруються.
  2. Пластир свинцевий. Недоліком є необхідність використання тільки в комбінації з протигрибковою маззю або кремом. Плюс – пластир має протизапальну дію.

Протигрибкові лаки

Головною перевагою лаків є зручне застосування. Засіб швидко висихає, тому не забруднює одяг і не стирається. Використовуючи набори, не рекомендується однієї і тієї ж пилкою обробляти хворі і здорові нігті. Важливо при нанесенні лаку не зачіпати пензликом краю флакона. Після процедури всі інструменти потрібно продезінфікувати. Рейтинг протигрибкових лаків включає:

  1. Лоцеріл. Рейтинг протигрибкових препаратів для нігтів виділяє цей лак як один з найпопулярніших. Він володіє високою ефективністю, але застосовувати засіб потрібно протягом півроку. Крім того, не можна наносити поверх декоративний лак. Зате виробником гарантується повне позбавлення від грибку за 6 місяців. За такий термін виростають нові здорові нігті.
  2. Аморолфіна. Ефективність цього лаку проявляється лише за умови, що уражено не більше 2/3 нігтьової пластини. Перевага медикаменту – у наборі є все необхідне для обробки: пилки, тампони, флакон з пензликом. Мінус – педикюр і манікюр по схемі лікування не рекомендовані.

Протигрибкові препарати недорогі, але ефективні для нігтів

Найдієвіший засіб від грибка нігтів можна вибрати і з категорії бюджетних. Такі препарати є аналогами більш дорогих ліків. Їх перелік включає:

  • Клотримазол;
  • Кандід-В;
  • Мікосептін;
  • Микодерил;
  • Нізорал;
  • Лоцеріл;
  • Экзодерил;
  • Флуконазол;
  • Тербінафін.

Рейтинг коштів від грибка нігтів

Щоб скласти рейтинг коштів від грибка нігтів на ногах, потрібно вибрати кошти з мінімумом побічних реакцій, високою ефективністю і невеликою вартістю. До таких засобів, судячи за відгуками лікарів і пацієнтів, можна віднести:

  • Нізорал – поєднує в собі розумну ціну і відмінний ефект на фоні мінімального шкоди організму;
  • Ламізил – недорогий препарат, після першого застосування якого вже помітно поліпшення;
  • Офломил – ліки, що використовуються лише тиждень, але забезпечує хороший ефект;
  • Экзодерил – засіб, яке недорого коштує, економно витрачається і швидко допомагає.

Як вибрати

Щоб придбати найефективніший засіб від грибка нігтів, потрібно враховувати не лише рейтинг. Якщо інфекція легкої або середньої тяжкості, то можна обійтися місцевими ліками. Коли площа ураження більш велика, потрібно підключати системні препарати у вигляді таблеток. Не менш важливо вивчити склад ліки, щоб виключити можливу алергію, і протипоказання. Варто визначитися і з ціновим діапазоном, враховуючи, що курс терапії може бути тривалим і доведеться купувати медикамент не один раз. Краще звернутися до лікаря, адже самолікування може погіршити стан.

Ціна

Вартість залежить від конкретного препарату, форми його випуску, дозування і каталогів виробника. Варто враховувати, що деякі засоби продаються тільки за рецептом лікаря. Приблизні ціни, за якими можна замовити ліки, відображені в таблиці:

Найменування засобу

Кількість, обсяг

Ціна, рублів

Экзодерил, краплі

10 мл

566

Кандід, краплі

10 мл

123

Флуконазол, таблетки

1 капсула

27

Кетоконазол, таблетки

10 шт.

98

Ламізил, мазь

30 г

845

Микозан, мазь

20 г

970

Микоспор, розчин

15 мл

555

Лоцеріл, розчин

2,5 мл

1377

Ногтивит

15 мл

183

Ногтимицин

30 мл

121

Тербінафін, крем

30 г

132

Ламитель

15 мл

180

Нізорал, крем

15 г

515

Відео

Лечу грибок нігтів. Протигрибкові засоби ЕФЕКТИВНІ і НЕ ДУЖЕ.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!