Клотримазол для чоловіків - інструкція щодо застосування крему, таблеток і мазі

Свербіж і печіння в області геніталій є ознакою молочниці, що часто виникає на тлі зниженого імунітету, для лікування якої і використовують Клотримазол для чоловіків. Такий недуг більше поширений серед жінок, але сильна стать йому теж схильний. Загальною причиною виступає розмноження грибка, який присутній у кожному, в тому числі і в чоловічому організмі. Молочницею патологія називається через рясні творожистых виділень – це основний симптом. Клотримазол є одним з ефективних засобів лікування кандидозу.

Клотримазол – інструкція по застосуванню для чоловіків

В результаті зниження загального або місцевого імунітету грибок починає розмножуватися активніше, що призводить до виникнення неприємних симптомів у вигляді свербежу, печіння, творожистых виділень. Збудник кандидозу може вражати не тільки шкірні покриви, але й слизові оболонки. Щоб патологія не стала хронічною, важливо вчасно почати лікування. Для цього використовують різні протигрибкові препарати, наприклад, Клотримазол. Дозування препарату однакова для жінок і чоловіків. Саме ліки випускається в декількох формах, але з одним активним компонентом.

Склад і форма випуску

Існує кілька різних форм випуску Клотримазолу. Діючим компонентом в них виступає однойменне речовину клотримазол. Допоміжні інгредієнти відрізняються для конкретної форми препарату. Детальніше склад описаний в таблиці:

Форма випуску

Концентрація активного компонента

Допоміжні компоненти

Короткий опис

Гель 1%

10 мг/г

пропіленгліколь;

ефірний екстракт шавлії;

карбомер;

макрогол 400;

гліцерол;

етиловий спирт 96%.

Продається в тубах по 20 і 40 м

Крем 1%

10 мг/г

бензиловий і цетостеариловий спирт;

синтетичний спермацет;

сорбитан стеарат;

вода;

октилдодеканол;

полісорбат 60.

Випускається в тубах по 15, 20, 30 і 50 г

Мазь 1%

10 мг/г

пропіленгліколь;

етанол 96%;

поліетиленгліколь 400

Розчин 1%

10 мг/мл

поліетиленгліколь 400;

метилпарабен;

нипагин

Продається у флаконах об'ємом 15 мл

Свічки

100 мг

напівсинтетичні гліцериди

Випускається в упаковках по 6 шт.

Таблетки

100, 200 або 500 мг

картопляний крохмаль;

лаурилсульфат натрію;

лактоза;

адипиновая кислота;

гідрокарбонат натрію;

діоксид кремнію

Продається упаковками по 1, 2 або 6 таблеток

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Активна речовина препарату є похідним імідазолу. Воно ефективно проти патогенних грибків, включаючи такі мікроорганізми:

  • дерматофіти;
  • диморфні гриби;
  • дріжджоподібні грибки.

Механізм дії полягає в блокуванні синтезу нуклеїнових кислот, протеїнів та ергостеролу. Ці речовини необхідні для будівництва мембран мікроорганізму. Через пригнічення їх синтезу відбувається пошкодження клітин грибків, і він гине. Невисока концентрація препарату чинить фунгістатичну дію. Воно полягає в придушенні розмноження грибка. При дозі понад 20 мкг/мл препарат проявляє фунгіцидний ефект, тобто знищує мікроорганізми.

При місцевому використанні діюча речовина абсорбується епідермісом. Найвищий рівень концентрації відзначається в ретикулодерме. Клотримазол проникає також у кератин нігтів. Препарат практично не проникає в системну циркуляцію. У печінці він метаболізується до неактивних субстанцій, які потім виводяться з сечею. При використанні інтравагінально, т. е. при введенні в піхву, абсорбції піддається 5-10% активного компонента. Метаболізується речовина теж в печінці.

Показання до застосування

Клотримазол для чоловіків від молочниці використовується з метою лікування певних захворювань. Загальними показаннями є ураження шкіри такими грибковими мікроорганізмами, як дріжджові і цвілеві гриби, дерматофіти. Препарат допомагає і в разі лишаю і эритразмы. Інші показання до застосування:

  • грибок нігтів (оніхомікоз);
  • трихофітія;
  • кандидомікоз;
  • дерматомікоз;
  • грибкова ерозія;
  • епідермофітія;
  • кандидоз;
  • генітальні суперінфекції.

Спосіб застосування і дозування

Так як свічки і таблетки призначені для інтравагінального введення, чоловікам їх не призначають. Для лікування представників сильної статі використовують мазь, гель, крем та розчин. Тривалість терапії визначається конкретним захворюванням. Вона полягає у зовнішньому застосування крему, мазі, гелю або розчину. У чоловіків лікувати молочницю важко, адже вона може протікати безсимптомно, зачіпаючи не тільки статеві органи, але й інші місця, наприклад, рот.

Мазь Клотримазол для чоловіків

Перед нанесенням мазі на ділянки ураження грибком їх необхідно промити мильною водою і гарненько підсушити. Змащувати препаратом шкіру потрібно із захоплюванням невеликий здорової області поруч. Наносять мазь тонким шаром до 3 разів на добу, злегка втираючи до повного всмоктування. Щоб обробити область шкіри площею приблизно з долоню, потрібно смужка препарату довжиною 5 мм. При чоловічої молочниці у разі ураження головки потрібно наносити мазь на крайню плоть статевого члена.

Лікування триває до зникнення симптомів і ще 2 тижні після їх купірування для профілактики. Курс терапії при певних захворюваннях:

Гель

Інструкція щодо застосування гелю аналогічна принципом нанесення мазі. Препарат розподіляють за чистою підсушеної шкірі, зачіпаючи невеликі здорові ділянки поруч. Гель втирають легкими масажними рухами до 2-3 разів щодня. Така форма препарату відрізняється тим, що добре розподіляється по шкірі і швидко вбирається. Це зручно в застосуванні на важкодоступних ділянках тіла.

Клотримазол Крем для чоловіків

Лікувати кандидоз та інші грибкові інфекції можна кремом. Їм змазують ділянки ураження 2 або 3 рази на добу, злегка втираючи. Попередньо шкіру необхідно промити та підсушити. Крем з клотримазолом для чоловіків використовується тим же чином, що і мазь. Це стосується лікування кандидозного баланита і баланопоститу. Курс лікування в цьому випадку становить 1-2 тижні. Терапія дерматомікозів триває 3-4 тижні. Щоб виключити рецидиви захворювань, необхідно продовжувати лікування ще 2 тижні після зникнення симптомів кандидозу.

Розчин Клотримазол

Перед процедурою аплікації шкіру потрібно обов'язково вимити з мильною водою. Особливо це стосується ділянок між пальцями. Після миття шкіру підсушують і вже потім наносять розчин. Ним обробляють вогнища ураження 2-3 рази щодня. Кількість розчину повинно бути таким, щоб можна було зволожити всю поверхню ушкодженої шкіри. Якщо мікозом вражені ноги, то використовувати розчин потрібно після кожного миття. Інші особливості застосування цієї форми препарат:

  1. Ця форма необхідна у разі оніхомікозу, тобто грибка нігтів.
  2. Якщо уражена ротова порожнина, її обробляють ватною паличкою або тампоном до 4 разів на день. Після процедури потрібно утриматися від вживання напоїв та їжі близько години.
  3. Краплі Клотримазол можна використовувати для лікування у чоловіків вух, які вводять ватні турунди, змочені препаратом. Їх закладають на 5-10 хвилин 3-4 рази щодоби.

Особливі вказівки

Важливо уникати потрапляння препарату в очі і проковтування всередину. При мікозах у чоловіків наносити крем, мазь або гель необхідно відразу на всі уражені ділянки тіла. Щоб виключити ризик повторного зараження, лікування статеві партнери повинні проходити разом. Для чоловіків оптимальною лікарською формою даного засобу є крем. У разі трихомоніазу додатково призначається лікування хіміотерапевтичними системними препаратами, наприклад, метронідазолом для прийому всередину.

Лікарська взаємодія

Під час лікування Клотримазолом слід враховувати те, що його не варто використовувати на тлі терапії з полиеновыми антибіотиками. Зазначені препарати взаємно пригнічують активність один одного. До полиеновым антибіотиків відносяться:

  • Ністатин;
  • амфотерицин В;
  • натаміцин.

Побічні дії

Судячи за відгуками пацієнтів, всі форми препарату добре переносяться, але побічні ефекти все ж не виключаються. При нанесенні на шкіру можливі наступні реакції:

  • еритема;
  • набряк;
  • паління;
  • лущення;
  • поява пухирів;
  • поколювання;
  • роздратування.

Місцева терапія Клотримазолом у разі урогенітальних мікозів може призвести до лиха, паління, набряклості і гіперемії слизової оболонки. Не виключаються і більш тяжкі реакції, наприклад, интеркуррентный цистит, почастішання сечовипускання, болі під час статевого акту. Під час місцевого лікування мікозів ротової порожнини відзначаються такі побічні ефекти, як поразка слизової, що проявляється роздратуванням, відчуттям поколювання і печіння місця нанесення препарату.

Передозування

Клотримазол потрапляє в системний кровотік у дуже малих кількостях, тому при місцевому застосуванні на шкіру відсутній ризик гострої інтоксикації. Якщо випадково прийняти ліки всередину, то можлива поява:

  • нудоти;
  • гастралгії;
  • дисфункції печінки;
  • анорексії;
  • блювоти.

Більш рідко відзначаються такі симптоми передозування, як сонливість, полакіурія, шкірні реакції і галюцинації. Для усунення ознак передозування призначають симптоматичне лікування. Воно передбачає використання ентеросорбентів. При наявності видимих симптомів передозування хворому може бути призначено промивання шлунка.

Протипоказання

Перевага Клотримазолу, що застосовується для лікування чоловіків, у тому, що він має мінімум протипоказань. Ними є тільки гіперчутливість або індивідуальна непереносимість основного компонента препарату, тобто клотримазолу, або допоміжних речовин. Якщо використовувати всі форми випуску даного засобу виключно за інструкції, то й ризик побічних ефектів буде мінімальним.

Умови продажу та зберігання

В аптеці чоловіки можуть придбати препарат без спеціального рецепту лікаря. Зберігати ліки необхідно в місці, де його не дістануть діти. Рекомендована температура становить 25 градусів. Не можна допускати заморожування крему, мазі, гелю або розчину. Термін придатності всіх форм випуску Клотримазолу, крім мазі, становить 3 роки з моменту випуску. Мазь зберігається трохи менше – 2 роки.

Аналоги Клотримазолу для чоловіків

Найпоширенішим аналогом Клотримазолу є Кандид. Принципових відмінностей між ними немає, адже основою обох ліків є одне і те ж речовина. Інші аналоги Клотримазолу:

  • Пімафуцин;
  • Имидил;
  • Клотримазол-Акрі;
  • Кандизол;
  • Канестен;
  • Фунгинал;
  • Канізон;
  • Фунугицип.

Ціна Клотримазолу

Придбати ліки можна в звичайній або інтернет-аптеці. В останній перед покупкою в каталозі легко розглянути всі форми випуску засоби, вивчити його склад, різновиди і ціни. Вартість визначається місцем покупки, виробником і кількістю одиниць в упаковці. Приблизні ціни Клотримазолу відображає таблиця:

Місце покупки

Форма випуску

Обсяг

Ціна, рублів

366. ru

Клотримазол Крем Тева

20 г

156

Мазь

20 г

86

Розчин

15 мл

178

Здоровий Зона

Крем

20 г

144

Мазь

20 г

75

Розчин

15 мл

202

Аптека ІФК

Крем

20 г

214

Клотримазол-Тева

20 г

198

Відгуки

Олена, 36 роківПрепарат дуже хороший для чоловіків. Після постановки діагнозу для лікування молочниці чоловікові прописали як раз це засіб. Мазав кремом 7 днів. Результат позитивний, неприємний свербіж і печіння пройшли вже через 2 доби застосування. Щоб виключити рецидив, сама теж використовувала цей препарат, але тільки у вигляді свічок. Всім радимо спробувати.
Олексій, 29 роківЯ часто відвідую басейн, тому грибок на нігтях для мене став традиційним явищем. Після здачі аналізів лікар прописав розчин Клотримазол. Сказав, що він добре проникає в нігтьову пластину. Плями на нігтях пройшла приблизно через 2 тижні. Сама пластина поступово стала відростати вже нормального кольору.
Юрій, 44 рокиБлизько півроку мучився з плямою в області паху. Воно страшенно пекло, постійно було червоним. Після чергового візиту до лікаря став користуватися кремом Клотримазол. Змащував кожен день близько тижня, захоплюючи частину здорової шкіри поруч. Результат був вже через пару днів, а свербіж взагалі пройшов на другу добу, тому рекомендую даний препарат всім.
Сергій, 52 рокуВперше за все життя довелося зіткнутися з молочницею. Лікар прописав Клотримазол: мені у формі крему, а дружині – вагінальних таблеток. При покупці відзначили сильну розбіг цін, придбали за середньої вартості. Неприємні симптоми зникли вже на другий день. Клотримазол при молочниці у чоловіків приносить хороший результат.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!