Протигрибкові свічки: ефективні препарати для жінок

Ефективними препаратами при лікуванні молочниці у жінок є протигрибкові свічки. Вони приносять хороший результат, так як діюча речовина проникає безпосередньо до місця розташування збудника. Цей варіант терапії є і більш зручним для жінок. Сама інфекція пов'язана з розмноженням на слизовій піхви мікроскопічних грибків. Таблетки при такому захворюванні мають більш низьку ефективність, ніж протигрибкові свічки.

Що таке протигрибкові свічки

Так називають ряд лікарських препаратів певної форми, які призначені для лікування кандидозу в короткі терміни. Одужання досягається за рахунок глибокого проникнення активного компонента в слизову оболонку. Існує дві форми таких препаратів:

  1. Вагінальні свічки від молочниці. У гінекології призначені для лікування кандидозу у жінок. Препарати завдяки лактобактеріями у складі відновлюють мікрофлору при дисбактеріозі піхви, захищають від рецидивуючого кандидозу.
  2. Ректальні супозиторії. Цей різновид може використовувати в разі молочниці у жінок або під час менструації. Вони ж дозволені до застосування при молочниці у чоловіків. Спосіб застосування – ректальний. Такі протигрибкові свічки вводять безпосередньо в пряму кишку.

Механізм дії

Основними властивостями супозиторіїв від грибка є знищення збудника і відновлення мікрофлори. Більшість препаратів у високій концентрації виявляють фунгістатично і фунгіцидний ефект. Перший полягає в руйнуванні мембрани грибка і придушенні його розмноження, а другий призводить до його загибелі. В основному це відбувається за рахунок пригнічення біосинтезу стеаринов в клітині збудника. Свічки від грибка для жінок мають високу ефективність. Вона проявляється в наступному:

  • зменшують біль і печіння в піхву;
  • усувають творожистие виділення;
  • знімають запалення.

Переваги супозиторіїв для лікування грибкової інфекції

Існує кілька незаперечних переваг застосування такої форми ліків при молочниці. Головний плюс – діюча речовина потрапляє безпосередньо у вогнище активного розмноження грибків. При місцевому застосуванні ефективність препаратів значно вище у порівнянні з системними засобами. Інші переваги протигрибкових супозиторіїв:

  • деякі сучасні засоби допомагають після одноразового прийому;
  • з-за невисокої абсорбції місцеві препарати рідко викликають побічні ефекти;
  • швидко усувають симптоми захворювання;
  • частіше містять відразу два основних компоненти – один вбиває грибок, а інше відновлює мікрофлору піхви.

Свічки при молочниці у жінок - особливості застосування

Важлива умова одужання полягає в тому, що терапія повинна проводитися і у статевого партнера. Супозиторії треба вводити максимально глибоко у піхву. Це дозволить препарату повністю розчинитися. Використовувати ліки краще перед сном. Якщо процедура припадає на ранок, то після неї потрібно полежати в горизонтальному положенні хоча б 20 хвилин, щоб протигрибкова свічка могла нормально поширитися по піхві. Інструкція по введенню наступна:

  • вимити руки без використання миючих засобів;
  • лягти на спину, ноги підтягнути до грудей;
  • ввівши аплікатор, просунути супозиторій углиб піхви, видалити аплікатор;
  • при відсутності аплікатора ввести препарат пальцями як можна далі;
  • залишитися в лежачому положенні на 20 хвилин.

Лікування кандидозу на початковій стадії

При легкій формі молочниці рекомендовано місцеве лікування, для якого і використовуються протигрибкові свічки. Це пояснюється тим, що системні препарати з антимикотическим дією мають більше побічних ефектів. На початковій стадії захворювання використання цих засіб не доцільно, адже можна впоратися менш агресивними ліками. Інші особливості лікування гострої молочниці:

  1. Місцеве лікування в цьому випадку може бути замінено на одноразовий прийом таблетки Флюкостата, Микомакса, Дифлюкана, Дифлазона, Микосиста.
  2. Якщо молочниці виявлена вперше і вона є самостійною патологією без бактеріальних ускладнень, то не рекомендовано використання протигрибкових свічок Поліжінакс або Тержинан. Основою цих коштів виступає ністатин – це речовини з широким спектром антибактеріальної дії. При молочниці цей компонент руйнує мікрофлору, що тільки ускладнює ситуацію і може призвести до бактеріального вагінозу.

Застосування супозиторіїв при хронічної молочниці

Лікування хронічного кандидозу має свої відмінні риси. Головна з них - до місцевих засобів додаються системні препарати для перорального застосування. Супозиторії використовуються ті ж, що і у випадку гострого кандидозу. Інші особливості терапії хронічної молочниці:

  • лікування триває кілька місяців, іноді включає терапію проти супутніх захворювань;
  • при змішаної урогенітальної інфекції, спровокованої трихомоніазом, кандидозом або гарднереллезом використовуються супозиторії Нео – Пенотран Форте;
  • після протигрибкової терапії призначається лікування засобами, що відновлюють здорову мікрофлору – Біфідумбактерин, Ацилакт.

Як підібрати ефективні та недорогі свічки від молочниці

Протигрибкові свічки відрізняються основним компонентом. Кожен з них може бути активним по відношенню до певних грибкам. З цієї причини важливо виявити, який збудник став причиною молочниці. Визначити його допомагає бак посів, який призначає лікар. Дослідження виявляє збудника, стійкість і чутливість грибка до препаратів. Тільки лікар може призначити ліки, яке буде ефективним для конкретної пацієнтки. Існує дві категорії протигрибкових свічок, які відрізняються складом:

  1. Однокомпонентні препарати. Супозиторії з цієї категорії виявляють тільки антимикотический ефект – вони містять одне речовина з протигрибковою дією. Такими є кошти Пімафуцин, Ливарол, Гіно-Певарил, Залаин, Гінезол 7, Гексикон, Кліон-Д
  2. Комбіновані засоби. До складу протигрибкових свічок з цієї групи входить відразу кілька активних компонентів. Такі супозиторії призначаються при змішаній вагінальної інфекції, наприклад, ускладненої бактеріями. Проти даної патології може використовуватися Тержинан. Вони містять протигрибковий компонент, антибіотик і глюкокортикоїдний гормон. Інші комбіновані препарати – Флюкостат, Поліжінакс, Кліон, Ністатин

Кращі свічки проти молочниці у жінок

На підставі описів протигрибкових свічок можна скласти їх рейтинг. Він включає препарати, найкращі у відношенні поєднання високої ефективності, невеликий ціни і мінімум побічних дій. Розбиратися в цьому питанні можна довго, але визначити ліки, яке допоможе, може тільки фахівець на підставі результатів бактеріального посіву. Кращим є засіб, яке свідомо буде ефективним і при цьому менш токсичним, щоб не погіршити ситуацію з вже порушеною мікрофлорою.

Ломексин

Активний компонент Ломексина – фентиконазол. Ця речовина має фунгіцидну та фунгистатическим ефектом відносно грампозитивних бактерій (Staphylococcus aureu, Streptococcus spp.,), грибків Candida spp. І Trichomonas vaginalis. Інші особливості Ломексина:

  1. Як застосовувати. Одну капсулу вводять у піхву перед сном.
  2. Тривалість курсу. При необхідності вести ще один супозиторій через 3 дні.
  3. Побічні ефекти. Еритема, кропив'янка, місцеве подразнення, свербіж, печіння.
  4. Протипоказання. Включають вагітність, алергію, менструації, лактацію і дитячий вік.

Залаин

Основою даного препарату виступає похідне імідазолу та бензотиофена - сертаконазола нітрат. Протигрибкова активність поширюється на гриби роду Candida, а антибактеріальна – на мікроорганізми Streptococcus і Staphylococcus. Особливості використання Залаина:

  1. Дозування. Одноразове введення у піхву супозиторія перед сном.
  2. Курс лікування. При необхідності процедуру повторюють через 7 днів.
  3. Побічні ефекти. Ними виступають контактний дерматит, печіння та свербіж у піхві.
  4. Протипоказання. Тільки гіперчутливість та індивідуальну непереносимість до компонентів препарату. При вагітності можна використовувати тільки за призначенням лікаря.

Пімафуцин

Основою препарату є протигрибковий антибіотик натаміцин. Він впливає на дріжджоподібні грибки, дерматофіти, дріжджі.

  1. Як застосовувати. Один раз в день вводити супозиторій у піхву, краще перед сном.
  2. Тривалість лікування. Залежно від симптомів 3-6 днів.
  3. Побічні ефекти. Печіння, подразнення шкіри.
  4. Протипоказання. При підвищеній чутливості до компонентів препарату.
  5. При вагітності та лактації. Можна використовувати препарат не токсичний.

Гінезол 7

До складу цього препарату входить міконазол. Речовина проявляє протигрибкову активність щодо дерматофітів і дріжджових грибків, антибактеріальну – проти грампозитивної мікрофлори. При лікуванні Гинезолом 7 варто враховувати наступні пункти:

  1. Застосування. Вводити по одній протигрибкової свічці перед сном в горизонтальному положенні.
  2. Тривалість лікування. До повного зникнення симптомів, але не більше 14 днів.
  3. Побічні ефекти. Можуть проявлятися свербіж, печіння і шкірний висип.
  4. Протипоказання. Включають патології ниркової системи, вагітність у 2 і 3 триместрі, порушення мікроциркуляції.

Ливарол

Склад препарату включає основний компонент кетоконазол, який виступає антимикотиком з групи імідазол-диокссолана. Активність дана речовина проявляє по відношенню до дерматофитам, дрожжеподобным грибів. Терапія Ливаролом здійснюється з урахуванням наступних пунктів:

  1. Як застосовувати. Супозиторій потрібно звільнити від контурної упаковки і ввести інтравагінально в лежачому положенні.
  2. Тривалість лікування. Залежно від вираженості симптомів 3-5 днів.
  3. Побічні ефекти. Можливі печіння і подразнення в ділянці статевих органів, не виключаються запаморочення і нудота.
  4. Протипоказання. Забороняється прийом у випадку непереносимості складових препарату та під час вагітності.

Тержинан

До складу Тержинана входить декілька активних речовин: тернидазол і неоміцин, ністатин і преднізолон (гормон). Завдяки такому поєднанню компонентів ліки відноситься до категорії протизапальних, протигрибкових та антисептичних засобів. Препарат ефективний проти трихомонад, анаеробних мікроорганізмів. Для правильного використання Тержинана варто знати наступне:

  1. Дозування. Один супозиторій раз в день допомогою введення в піхву.
  2. Курс лікування. Становить 20 днів.
  3. Побічні ефекти. Місцеві реакції у вигляді алергії, свербежу, печіння і подразнення.
  4. Протипоказання. Алергічна реакція на компоненти препарату, вік до 16 років, вагітність у 1 триместрі.

Ирунин

Ітраконазол – це основа Ирунина. Речовина проявляється антімікотіческой активність проти грибків Кандида, трихофитонов, Microsporum, Epidermophyton, Aspergillus. Коротка інструкція по використанню Ирунина:

  1. Застосування. Вводити по одній штуці перед сном в горизонтальному положенні.
  2. Тривалість лікування. Становить 7 днів.
  3. Побічні ефекти. Можуть проявлятися реакції з боку травлення, нервової системи і органів кровообігу.
  4. Протипоказання. Включають лактацію, вагітність, алергію на ітраконазол.

Нистатиновые свічки

Основним компонентом нистатиновых свічок є антибіотик полиенового ряду з протигрибковою активністю – ністатин. Він эффективеен тільки по відношенню до грибків роду Кандіда. Основні характеристики препарату:

  1. Спосіб застосування. Вводити глибоко у піхву по 1 штуці вранці і ввечері.
  2. Тривалість терапії. Становить 14 днів.
  3. Побічні ефекти. Супозиторії можуть викликати алергію, свербіж і печіння.
  4. Протипоказання. Тільки вік до 18 років.
  5. При вагітності. Можна використовувати тільки в виключних випадках, коли користь перевищує можливу шкоду для плоду.

Йодоксид

Препарат заснований на повідон-йод, який проявляє ефективність проти золотистого стафілокока, багатьох грибів, вірусів і найпростіших. Застосування Йодоксид здійснюється з урахуванням таких його характеристик:

  1. Дозування. Щодня по 1 штуці інтравагінально.
  2. Курс лікування. Займає 14 діб.
  3. Побічні ефекти. Місцеві прояви – алергія, свербіж, гіперемія.
  4. Протипоказання. Включають аденомі щитовидної залози, тиреотоксикоз, хвороба Дюринга, лікування радіоактивним йодом, гіперчутливість до препарату.
  5. При очікуванні малюка. Період 2 і 3 триместру вагітності є відносними протипоказаннями.

Флуомизин

Активний компонент Флуомизина деквалінію хлорид виявляє антимікробну дію проти стрептококів, грибів роду Кандида і ряду інших грамнегативних і грампозитивних мікроорганізмів. Перед застосуванням необхідно вивчити наступні основні характеристики:

  1. Як застосовувати. Перед сном вводять один супозиторій у піхву.
  2. Тривалість лікування. Щоб уникнути рецидивів повний курс становить 6 днів.
  3. Побічні ефекти. Можливі місцеві реакції у вигляді гіперемії слизової, подразнення, печіння і свербіння в піхві.
  4. Протипоказання. Ними є виразкові ураження шийки матки, алергія на складові ліки, період до початку статевого життя.

Скільки коштують протигрибкові свічки

Антимикотические свічки можуть бути в різній ціновій категорії. Вартість залежить від певного препарату, місця його придбання і виробника. Приблизні ціни для Москви відображені в таблиці:

Найменування свічок

Діюча речовина

Ціна, рублів

Ломексин

Кетоконазол

350-380

Залаин

Сертаконазол

380-480

Пімафуцин

Натаміцин

280

Гінезол 7

Міконазол

380

Ливарол

Кетоконазол

420

Тержинан

Тернидазол

Неоміцин

Ністатин

Преднізолон

340

Ирунин

Ітраконазол

300

Нистатиновые свічки

Ністатин

30-60

Йодоксид

Повідон-йод

250

Флуомизин

Девалиния хлорид

Клотримазол

Клотримазол

30-60

Міконазол

Міконазол

580-680

Гине-Певарил

Антибіотик еконазол

350-450

Свічки від кандидозу при вагітності

Молочниці, дуже часто виникає на тлі вагітності. Причиною є знижений загальний і місцевий імунітет. В період вагітності багато ліків заборонені, тому важливо вибрати більш безпечний засіб.

Серед свічок такими є:

  • супозиторії з натамицином – Пімафуцин, Примафунгин;
  • свічки Віферон, але тільки з 3 триместру вагітності;
  • комбіновані вагінальні свічки на основі нифатурела і ністатину – Макмірор комплекс;
  • у 2-3 триместрі – Клортримазол, Ністатин, Гинофорт, Гіно-Певарил, Тержинан (потрібно врахувати, що останній містить гормон).

Відео

Свічки від Молочниці

Клотримазол: форми, побічні явища, прийом під час місячних і при вагітності

Відгуки

Юлія, 32 рокиТільки хороші враження залишилися після використання свічок Пімафуцин. Дуже дієві, молочниця пройшла буквально через два застосування. Вже на наступний день після першої свічки перестав мучити свербіж, було менше творожистых виділень. Всім рекомендую.
Олександра, 25 роківПісля мазка на флору гінеколог виписала мені Ливарол. Призначили приймати за схемою 7 днів. Обов'язково закінчите курс лікування. У мене симптоми пішли на 3 день, і я перестала використовувати препарату. Ознаки повернулися, довелося лікуватися ще тиждень.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!