Розмір матки по тижнях вагітності - показники норми в таблиці і причини відхилень

З моменту зачаття і до пологів розміри плоду поступово збільшуються. Спостерігається при цьому зростання матки по тижнях вагітності є нормальним фізіологічним процесом. За динамікою цього показника досвідчений гінеколог відстежує особливості зміни стану матері і розвитку ембріона, може вчасно помітити виникли ускладнення або патології та вжити заходи по їх усуненню. Виміри виробляються і фіксуються лікарем на регулярних планових оглядах, з другого триместру жінка може виконувати їх самостійно, в домашніх умовах.

Що таке розмір матки по тижнях вагітності

Розміри матки у родили жінок в середньому становлять від 4,5 до 7 см в довжину і від 4,5 до 6,5 см в ширину, товщина – 3,5-4 див. Індивідуальні параметри можуть відхилятися від фізіологічної норми на 2-3 см. Після настання вагітності та імплантації ембріона починається збільшення органу (під впливом росту плода), що триває до останніх тижнів передпологових. До пологів величина матки досягає 33-40 див.

Щодо зміни місця розташування матки та параметрів її зростання досвідчений фахівець може визначити термін вагітності, нюанси її течії, особливості розвитку плода. Для відстеження динаміки збільшення органу, на кожному плановому огляді гінеколог проводить заміри обсягів живота, ширини тазу. З початком другого триместру вводиться показник висоти стояння дна матки (ВСД або СДМ).

Висота дна матки по тижнях вагітності є відстанню між лобковим симфізом і вищою точкою органу, заміряли звичайної сантиметровою стрічкою. В середньому цей показник відповідає терміну – від 8-9 см на восьмому-дев'ятому тижні, до 35-40 см – на сороковий. Відхилення можуть свідчити про багатоплідної вагітності (при збільшених значеннях) або про патологіях (неправильне положення плоду, уповільнення розвитку, маловоддя). Такий Метод діагностики показовий тільки в динаміці, разові виміри не інформативні.

Особливості зміни матки в період вагітності

Процес збільшення органу відбувається поступово, розмірено, тому в нормі не приносить жінці дискомфортних відчуттів. Тягнучі болі, інші неприємні симптоми виникають на тлі розтягнення зв'язок або утворення спайок при багатоводді, багатоплідної вагітності або через рубці після перенесених раніше хірургічних операцій. Розміри матки залежать від триместру і змінюються наступним чином:

  1. Перший триместр. Матка розташовується за тазової кісткою, формою нагадує грушу. На шостому тижні розмір органу досягає обсягів курячого яйця, на восьмий – гусячого. До кінця триместру матка набуває круглу форму, збільшується в три рази від початкової величини.
  2. Другий триместр. Орган центрується в тазової області, знаходить симетрію, починає прощупуватися через черевну стінку, оскільки виходить з-за лобкової кістки.
  3. Третій триместр. Орган знову набуває форму яйця, тягнучись до низу. Порожнину матки порівняно з початком вагітності збільшується в 500 раз, вага органу у середньому змінюється від 50 г до кілограма (подовжуються, м'язові волокна потовщуються, розвивається судинна мережа).

Висота стояння дна матки по тижнях в кожному триместрі збільшується паралельно з розвитком плоду. Вона проходить через наступні основні стадії:

  • 8-9 тиждень акушерського терміну – середній обсяг органу відповідає гусячого яйця, він не прощупується через черевну стінку.
  • 10-13 – орган піднімається над лобкової кісткою; посилюється активність функцій плацентарної системи, жовте тіло поступово зникає. У плода розвивається судинна система, він починає робити перші рухи. СДМ – близько 11 див.
  • 14-16 – завершення формування внутрішніх органів ембріона. Матка досягає величини 14-15 див. На 16 тижні положення висоти дна сягає середини між пупком і вершиною лобкової кістки.
  • 17-19 – у плода формується імунна система, кінцівки, мозочок. Орган збільшується у розмірах до 19-20 див.
  • 20 тиждень і далі – величина проміжку між дном матки і лобком досягає 21 см, далі цей показник збільшується в середньому на 1 см на тиждень. СДМ знаходиться приблизно на відстані двох пальців нижче пупка.
  • 23-24 – вага плоду досягає 0,6 кг і більше, у нього розвиваються м'язи і кістки, формується дихальна система. СДМ – 24 див.
  • 28 – ВДМ близько 28 см, розташовується на 2-3 см над пупком.
  • 29-30 – розміри органу досягають 31-32 див.
  • 32 – матка знаходиться по центру між пупком і мечоподібним відростком грудини, ВДМ – близько 34 див.
  • 38 – починається поступове опущення органу, що супроводжується сильним тиском на діафрагму і шлунок.
  • 40 – розміри матки складають від 32-34 до 40 см, в залежності від фізіологічних особливостей організму матері, розмірів плоду, ряду інших факторів.

Таблиця розмірів матки по тижнях

Показники висоти стояння дна і розмірів матки є фізіологічними, тому відхилення від зафіксованих норм в межах 2-3 см в більшості випадків виникають з-за особливостей організму матері та індивідуальних нюансів перебігу вагітності. Динаміка зміни величини і положення органу у відповідності з різними термінами представлена в таблиці:

Термін вагітності, тижні

СДМ, см

8-9

8-9

10-11

10

12-13

10-11

14-15

12-13

16-17

14-19

18-19

16-20

20-21

18-24

22-23

20-25

24-25

22-27

26-27

25-29

28-29

26-31

30-31

29-32

32-33

30-33

34-35

30-33

36-37

32-37

38-39

35-38

40-41

32-37

Приблизно до 16 тижня визначити місце розташування дна матки складно, тому що орган прикритий лобкової кісткою. З 20 тижня дно добре прощупується через черевну стінку при наявності невеликого шару жирової прошарку. З 24 тижня висота стояння дна знаходиться в області пупка, далі, до передпологових тижнів, включаючи їх, глибина дна матки і сам орган чудово промацуються через черевну стінку. Паралельно із зростанням розмірів самого органу відбувається невелике зменшення довжини його шийки.

Відхилення від норми

Розташування матки по тижнях вагітності і її величина при нормальному зростанні і розвитку плоду змінюються приблизно з однаковими темпами в усіх жінок. Якщо лікар фіксує в динаміці відхилення від нормальних середньостатистичних показників (з урахуванням індивідуальних фізіологічних особливостей матері) в більшу або меншу сторону, він призначає ряд додаткових обстежень з метою своєчасного попередження розвитку небезпечних ускладнень.

Показники менше норми

Коли зміни розміру матки по тижнях вагітності відхиляються від норми в меншу сторону, лікарі, залежно від термінів, призначають ряд додаткових діагностичних обстежень (наприклад, УЗД). Такі показники можуть свідчити про неточному визначенні терміну, худорлявому статурі матері. УЗД допомагає виявити і можливі патології, що загрожують внутрішньоутробними вадами та відхиленнями розвитку плода:

  • До 13-14 тижні зменшені розміри органу можуть бути свідченням позаматкової вагітності.
  • У другому триместрі низькі темпи збільшення органу можуть вказувати на затримку росту (гіпотрофію) плода, маловоддя, плацентарну недостатність (на фоні інфекційних захворювань матері), гестоз.
  • На пізніх термінах знижений показник СДМ супроводжує поперечному предлежанию плоду, іноді це спостерігається при широкому тазі матері.

Показники більше норми

Іноді розмір матки по тижнях вагітності змінюється швидше зафіксованих норм. Збільшені показники можуть свідчити про наступні явища і патологіях:

  • багатоплідна вагітність;
  • хоріонепітеліома (пухлина тканин плаценти, загрозлива життя плода і здоров'ю матері);
  • багатоводдя на тлі резус-конфлікту організмів матері і плода, цукрового діабету, гострих або хронічних інфекцій;
  • великі розміри плоду.

Як самостійно визначити СДМ

Жінка може самостійно заміряти СДМ при вагітності, починаючи з другого триместру, коли орган піднімається над лобкової кісткою, і його дно можна промацати через черевну порожнину. Процедура вимірювання проводиться наступним чином:

  1. Перед вимірюванням звільніть від рідини сечовий міхур.
  2. Вимір проводите в положенні лежачи на спині з витягнутими ногами.
  3. Перед початком виміру знайдіть точку закінчення органу (місце розташування його дна). Для цього пальцями обох рук ведіть по середній лінії живота, рухаючись від лобкової кістки вгору. У місці, де щільність стає м'якше, і буде перебувати дно органу.
  4. Відстань між цією точкою і точкою початку вимірювання (вершиною лобкової кістки) є показником СДМ. Зафіксуйте його за допомогою сантиметрової стрічки.

Відео

Розміри матки при вагітності

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!