Антибіотики при отиті у дорослих і дітей

Призначення антибіотиків при отиті дорослим і дітям практикують при лікуванні запалень середнього і внутрішнього вуха. Вибрати серед безлічі препаратів підходить до конкретного випадку може тільки лікар-отоларинголог. Робиться це на основі аналізу мікрофлори збудника інфекції. В аптеках є кошти і системного широкого спектра дії, і розроблені спеціально для лікування бактеріальних запалень ЛОР-органів.

Що таке отит

Гостре або хронічне запалення, що протікає в зовнішньому, середньому або внутрішньому вушному відділі називають отитом. Захворювання може бути викликане механічної або хімічної травмою вуха, мати інфекційну, бактеріальну чи вірусну природу. Супроводжується гострим болем у вусі, підвищенням температури тіла, виділенням слизисто-гнійного ексудату з слухового проходу. При відсутності правильного лікування може викликати ускладнення у вигляді паралічу лицьового нерва, часткової втрати слуху, менінгіту, абсцесу головного мозку.

Потрібні антибіотики

Хворий з характерними скаргами потребує комплексної терапії, спрямованої на зняття симптомів та запобігання перетікання гострого запалення в хронічну форму. В більшості випадків антибіотики при болю у вусі не призначаються на початковій стадії захворювання. При гострому зовнішньому та середньому отиті симптоматичне лікування обмежується застосуванням антисептичних, анестетических і протизапальних препаратів, що супроводжується фізіотерапевтичними процедурами. При відсутності ефекту і погіршення стану хворого може бути призначений антибіотик.

Особливості призначення

Терапія антибіотиками показана під час отиту середнього і внутрішнього вуха бактеріальної природи. При цих діагнозах робиться аналіз гнійних виділень для виявлення збудника інфекції та чутливості мікрофлори до антибактеріальних препаратів. У разі неможливості отримати дані призначається комбінований антибіотик широкого спектру дії. Показана антибіотикотерапія при високому чинник ризику розвитку ускладнень, особливо для пацієнтів із суттєво зниженою ступенем імунної захисту.

У дорослих

Призначення засобів медикаментозної терапії виробляє лікар-отоларинголог. В залежності від симптоматики, її прояву, стадії запального процесу та його природи, загального стану пацієнта і його медичного анамнезу, підбирається антибактеріальний препарат з відповідним механізмом дії. Форма застосування, схема прийому, дозування визначається лікарем. Антибіотики при запаленні вуха у дорослих розрізняються по спектру дії, виробленому ефекту, ряду інших властивостей. Самостійно підбирати ліки строго не рекомендується.

Амоксицилін

Антибіотик широкого спектра дії, належить до групи синтетичних пеніцилінів, володіє бактерицидною дією. Випускається у формі таблеток та гранул для приготування суспензій. Показаний при інфекційно-запальних захворюваннях , збудники яких чутливі до його активного компоненту. Стандартної дозуванням, рекомендованої інструкцією по застосуванню, є прийом 500 мг препарату 3 рази за добу. Вона може змінюватись в залежності від віку, стану пацієнта. Протипоказаний при важких захворюваннях ШКТ, бронхіальній астмі.

Азитроміцин

Напівсинтетичне похідне еритроміцину, відноситься до групи макролідів. Пригнічує біосинтез білка клітин бактерій, припиняючи їх життєдіяльність. Призначений для лікування запальних захворювань ЛОР-органів, у тому числі середнього отиту. Проводиться у формі таблеток і капсул для перорального прийому, порошку для суспензії. Доза становить 500 мг 1 раз за добу, за годину або через дві години після їжі. Тривалість застосування – 5-7 днів. Протипоказаний при важких патологіях нирок і печінки, непереносимості макролідних антибіотиків, дітям вагою до 45 кг

Амоксиклав

Відноситься до антибіотиків пеніцилінового ряду широкого спектру дії з антибактеріальним бактерицидним ефектом. Призначається під час лікування неускладненого гострого отиту середнього вуха, випускається у таблетованій формі і у вигляді порошку для суспензії. Разова доза становить 600 мг для дорослих і 10 мг на кожний кілограм ваги дитини віком старше 12 років. Добова доза підбирається індивідуально. Протипоказаний при хворобах печінки, жовтяниці, мононуклеозі і лімфолейкозі.

Цефтріаксон

Антибіотик класу цефалоспоринів, бактерицидна дія якого пов'язана з пригніченням синтезу клітинної стінки бактерії. Випускається у формі розчину для ін'єкцій. Застосовується при важких інфекціях ЛОР-органів і дихальних шляхів, під час запалення середнього або внутрішнього вуха. Уколи можуть робитися внутрішньом'язово і внутрішньовенно, максимальна добова доза – 1-2 г/добу. Тривалість курсу – 7-10 днів. Протипоказаний вагітним жінкам, при нирковій і печінковій недостатності, алергії на компоненти препарату.

Аугментин

Антимікробний протизапальний препарат бактерицидної дії на основі амоксициліну тригідрату та клавуланової кислоти. Відноситься до групи системних антибіотиків. Випускається у формі таблеток і порошку для приготування суспензії та ін'єкцій. Призначається при запаленнях середнього і внутрішнього вушних відділів. Схема прийому таблеток – 625 мг (1 таблетка) тричі на добу, протягом 7-9 днів, у важких станах дозування ліків може бути збільшена. Побічні ефекти – запаморочення, біль у шлунку, діарея.

Ампіцилін

Синтетичне похідне пеніциліну, призначене для лікування гнійних інфекцій та інфекцій верхніх дихальних шляхів. Випускається у формі таблеток, капсул, розчину для ін'єкцій порошок для приготування суспензій. Добова доза для дорослих – 250-500 мг 4 рази, до їди. Внутрішньом'язові ін'єкції протипоказані особам з нирковою недостатністю. За відгуками лікарів може викликати алергічну реакцію, дисбактеріоз, збої в роботі шлунково-кишкового тракту.

Краплі від отиту з антибіотиком

Застосування лікарських препаратів в крапельної формі при отиті ефективно, оскільки краплі у вухо мазі діють місцево, безпосередньо на вогнище запалення та розповсюдження інфекції. Вони надають менший системний ефект на організм в цілому (на відміну від таблеток або ін'єкцій), але справляються із збудником захворювання не гірше. У деяких випадках за призначенням лікаря у вуха закопують розчини антибіотиків – краплі Софрадекс, Нормакс, Отипакс.

Нормакс

Основна діюча речовина краплі Нормакс – норфлоксацин, активно відносно аеробних бактерій, порушує синтез їх клітинного білка. Призначається при внутрішньою формою отиту в рамках комплексної терапії. У гострих станах, при сильних болях закапують по дві краплі в вухо кожні дві години до настання полегшення, протягом доби. Далі – по дві краплі п'ять разів за добу. Протипоказаний при вагітності та дітям до 12 років. Передозування може викликати алергійну реакцію.

Отипакс

Анальгетик Отипакс – антибіотик для вух, розроблений для лікування отитів різних форм. Порушує проведення больового імпульсу, за рахунок цього знімає больовий синдром, розріджує гнійну слиз і стимулює її вихід із середнього вуха. Схема застосування – по 2-3 краплі 5 разів на добу протягом 7-10днів. Протипоказаний при порушенні цілісності барабанної перетинки, непереносимості лідокаїну.

Який антибіотик краще

Підібрати антибіотик від отиту може тільки фахівець. Щоб не викликати ускладнення і погіршення стану ні в якому разі не можна приймати антибактеріальні препарати без призначення лікаря. Ефективність засобу залежить від чутливості збудника інфекції до активних діючих речовин ліки.

Антибіотики при отиті у дітей

Призначення антибіотика дитині робиться лише у випадку тяжкого ступеня запалення, що супроводжується підвищенням температури і загальною інтоксикацією організму. Починають лікування дитини з препаратів пеніцилінового ряду, якщо протягом двох діб поліпшення стану не відбувається, переходять до терапії цефалоспоринами. Паралельно проводять пробиотикотерапию для підтримки імунної системи організму і зниження системної дії антибактеріального ліки.

Антибіотик Нетилміцин відноситься антибактеріальних засобів останнього покоління, при необхідності може бути прописаний новонародженому. Дітям до шести років призначається суспензія або краплі. Ефективний при закапуванні у вуха під час гострого запалення середнього або внутрішнього вуха. Дозування і схема застосування розробляється лікарем. Протипоказаний при невриті слухового нерва.

Як вибрати

У статті розглянуті популярні антибіотики трьох основних груп – пеніциліни, цефалоспорини і макроліди. При призначенні враховуються такі фактори, як стан пацієнта, ступінь серйозності запалення, індивідуальні особливості хворого (вік, вагітність тощо). Найвищу ефективність у відношенні вушних запалень показують макроліди, при цьому вони надають сильне системну дію на організм, але у них і найвища ціна. Пеніциліни і цефалоспорини діють м'якше, призначаються дітям і вагітним, використовуються в стані легкої і середньої тяжкості.

Ціна

Придбати антибіотики для лікування отиту можна в найближчій аптеці або замовити через каталог і купити в інтернет-магазині. У цьому випадку можна оформити доставку препарату на будинок. Вартість, зазначена на сайті аптеки, може відрізнятися від фактичної, цю інформацію краще заздалегідь уточнити по телефону. Діапазон цін:

Назва препаратуФорма випускуДіапазон цін, в рублях

Амоксицилін

Таблетки 500мг №2039-65

Азитроміцин

Капсули по 500 мг №3107-129

Амоксиклав

Таблетки 875 мг + 125 мг №15339-412

Цефтріаксон

Порошок для приготування розчину, 1 г136-184

Аугментин

Таблетки 875 мг + 125 мг №20174-305

Ампіцилін

Капсули по 500 мг №1698-195

Нормакс

Краплі150-196

Отипакс

Краплі270-345

Відео

Коли отит потрібно лікувати антибіотиками? - Доктор Комаровський

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!