Іхтіолова мазь при геморої для зовнішнього застосування

Завдяки високим антисептичну, ранозагоювальну властивостям цей засіб широко використовується в медичній практиці для лікування величезного спектра захворювань. Згідно інструкції, іхтіолова мазь при геморої теж дуже ефективна, що доводять і відгуки людей, що використовують препарат у боротьбі з вказаними недугою. Дізнайтеся детальніше про правила застосування цього лікарського складу.

Що таке іхтіолова мазь

Даний засіб вважається прекрасним антисептиком, володіє протизапальною дією. Тому іхтіолова мазь при геморої вважається препаратом вибору. Важливо відзначити, що при ректальному застосуванні це антисептичний засіб діє тільки на місцевому рівні, внаслідок чого може використовуватися практично будь групою пацієнтів. Медична практика показує, що ліки покращує стан хворого і не допускає розвитку будь-яких ускладнень.

Склад

Мазь випускається у формі 10 - або 20-відсоткового складу, що, по суті, означає концентрацію іхтіолу в лікарській формулі. Власне, єдиний недолік препарату у вигляді його специфічний запах зумовлений присутністю цього компонента, який отримують шляхом перегонки горючих сланців. Крім того, в мазі містяться солі амонію і сульфокислот, які є складовими сланцевого масла. В залежності від концентрації засобу в ньому може знаходитися від 80 до 90% вазеліну.

Фармакологічна дія

За рахунок комбінації протизапальний і антисептичний ефектів іхтіол чудово підходить для лікування інфекційно-запальних захворювань шкіри. Засіб прискорює регенерацію тканин, сприяє швидкому відновленню епідермальної структури уражених ділянок. При нанесенні на слизову оболонку активні компоненти препарату надходять у місцевий кровотік без подальшого всмоктування в загальне кровоносне русло, що зумовлює застосування іхтіолу в гінекології, урології. Крім того, ліки володіє наступними терапевтичними ефектами:

  • знеболюючим;
  • кератопластическим;
  • микроциркулирующим.

Показання до застосування

Сфера використання іхтіолу неймовірна обширна. Особливості фармакологічної дії лікарського складу роблять його незамінним при величезній кількості самих різних захворювань. Треба сказати, що препарат найчастіше застосовується у складі комплексного лікування недуг опорно-рухового апарату, наприклад, артриту. Крім цього, іхтіол при геморої теж є найкращим засобом, що сприяє усунення свербіння і швидкому загоєнню анальних тріщин. Серед інших показань для застосування мазі слід виділити:

  • гідраденіт;
  • дерматити різної етіології;
  • дискоидную червоний вовчак;
  • гнійничкові ураження шкірного покриву;
  • розацеа;
  • бешихове запалення;
  • фурункули, карбункули;
  • екземи;
  • аднексити;
  • сальпінгіти;
  • кольпіти;
  • вагіноз;
  • простатит;
  • ендометрит.

Як застосовувати ихтиоловую мазь при геморої

Дане захворювання характеризується варикозним розширенням вен прямої кишки. При відсутності адекватної терапії вказаний стан сприяє виникненню гемороїдальних вузлів. Захворювання на протязі довгого часу носить латентний характер. Як правило, про проблеми свідчать відчуття неповного випорожнення кишечника, відчуття тяжкості перед дефекацією.

Згодом в області ануса з'являються свербіж, печіння. На останніх стадіях захворювання дефекація супроводжується невеликими кровотечами, внутрішніми і зовнішніми гемороїдальними вузлами. В цілому спосіб застосування іхтіолу залежить від розташування патологічних вогнищ. Процедура дуже проста у своєму виконанні – вам не знадобиться залучати до процесу лікування будь-які підручні засоби у вигляді аплікаторів та інших пристосувань.

Нанесення

Інструкція повідомляє, що при внутрішньому геморої лікарський склад необхідно помістити на ватний тампон і ввести в пряму кишку на ніч. З метою полегшення цієї процедури рекомендується використовувати 10% розчин гліцерину. Останнім просочують ватний тампон. У разі зовнішнього геморою ліки поміщають безпосередньо на патологічний ділянку двічі в день, після чого зверху прикладають гігієнічну серветку і прикріплюють її марлевою пов'язкою або пластиром. Пам'ятайте, що втирати мазь не можна – вона повинна наноситься товстим шаром на уражену область.

Скільки лікуватися

Лікування ихтиолом достатньою мірою тривале, але ефективне. Благо – ціна дозволяє. В середньому курс лікування триває 10-14 днів. При необхідності його можна повторити, витримавши інтервал тривалістю не менше 2 тижнів. В основному застосування іхтіолової мазі від геморою добре переноситься пацієнтами, що свідчить про абсолютну безпечність цього лікарського засобу.

Сумісність з іншими медикаментами

При нанесенні іхтіолової мазі одночасно з іншими препаратами для зовнішнього та місцевого використання, що містять йод, алкалоїди, солі важких металів, можуть утворюватися хімічні сполуки з непередбачуваним впливом на організм. Тому не варто поєднувати даний медикамент з іншими аналогічними за способом застосування ліками. З будь-якими препаратами для перорального прийому та ін'єкційного введення іхтіол може використовуватися без обмежень.

Протипоказання

Перевагою лікарської формули є практично повна відсутність побічних ефектів за винятком індивідуальної непереносимості компонентів препарату. По суті, схильність до алергії – єдине протипоказання до застосування іхтіолу. Засіб дозволено до використання дорослим і дітям старше 6 років. Щодо ефекту передозування варто відзначити, що такого роду стану під час лікування ихтиолом просто неможливі через його низьку абсорбції.

Іхтіолова мазь від геморою при вагітності

Під час виношування плоду організм жінки піддається величезній кількості змін і не завжди позитивних. Так, у період вагітності під тиском зростаючої матки спочатку виникають запори, а потім нерідко з'являється і геморой. Під час загострення недуги майбутня мама відчуває безліч синдромів, що негативно позначається на її загальному стані. Іхтіол відноситься до числа препаратів, дозволених до використання вагітним. Мазь ефективно знімає симптоми геморою, загоює анальні тріщини і ранки без негативного впливу на здоров'я майбутньої мами і малюка.

Аналоги іхтіолової мазі від геморою при вагітності

Вартість препарату в Москві і Санкт-Петербурзі варіюється в межах від 20 до 80 р. Купити ліки можна в будь-якій аптеці без рецепта лікаря. Варто згадати, що більш популярним аналогом іхтіолової мазі є мазь Вишневського, щодо безпеки якій серед медичної спільноти немає єдиної думки. З цієї причини при лікуванні геморою краще використовувати препарати, що не викликають сумнівів:

  • Реліф;
  • Екстракт беладони;
  • Натальсид.

Відео

кошти від зовнішнього геморою

Відгуки

Олена, 28 років зМазала іхтіол на обличчя, коли на щоці з'явився гнійний прищ. Треба сказати, що вже після першого нанесення це освіта стала менш щільним і болючим. На відміну від інших препаратів за більш високою ціною, іхтіолова мазь справляється з прищами набагато ефективніше і швидше. Моє обличчя повністю очистилося через 2 дні.
Ольга, 30 роківПісля народження дитини в мене виник зовнішній геморой. За порадою лікаря вирішила спробувати лікуватися іхтіолової маззю. Двічі в день прикладала до хворого місця ватний тампон і намагалася менше рухатися. Можу з упевненістю сказати, що іхтіолова мазь від геморою дуже ефективна. Буквально через 2 тижні всі симптоми хвороби зникли.
Марина, 35 роківІхтіол від геморою мені порадила подруга. Довгий час я лікувалася різними препаратами, ціна яких нерідко перевищувала 500 рублів, але безрезультатно. Позитивний ефект від застосування іхтіолу відчула відразу ж. Після завершення двотижневого курсу лікування внутрішній геморой у мене повністю пройшов, відновилася робота кишечника.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!