Міома при клімаксі: симптоми і лікування

Найпоширеніший вид пухлин у гінекології – міома матки. Ця патологія частіше виникає у жінок до 55 років, а при клімаксі відбувається її регрес. Такий розвиток хвороби характерно для більшості випадків, але не для всіх. Активізація патологічного процесу в період менопаузи – не таке рідкісне явище, як вважалося до недавнього часу.

Чому міома матки при клімаксі є частою патологією

Фіброміома, лейоміома, міома матки – це синонімічні назви пухлини доброякісного характеру, що формується в міометрії (м'язовому шарі матки). Ведучий класифікаційний документ міжнародної системи охорони здоров'я МКБ-10 (Міжнародна класифікація хвороб) відносить це захворювання до II класу «Новоутворення», підкласу «Доброякісні новоутворення», блоку «Лейоміома матки».

По частоті поширеності серед пухлинних утворень міома займає лідируючі позиції. Статистичні дані свідчать про виникнення цього виду патології у 25-50% всіх жінок під час репродуктивного періоду. Лейоміома є однією з рідкісних пухлин, що розвиваються самостійно. Формування новоутворення починається з неконтрольованого поділу однієї дефектної клітини, яка розростається до вузла діаметром від декількох міліметрів до значних розмірів.

Більшість наукових тверджень зводиться до доказу нездатності міоми перероджуватися в злоякісне утворення. Результати проведених спостережень і досліджень вказують на те, що фіброміома – це гормонозалежна пухлина, що підтверджується такими фактами:

  • наявністю великої кількості рецепторів, чутливих до біологічно активних речовин, що виробляються статевими залозами (щільність рецепторів істотно вище, ніж у тканинах нормального міометрія);
  • підвищенням частоти випадків розвитку пухлини в період високого вмісту в крові жінки стероїдних статевих гормонів (естрогенів);
  • регресією лейоміоми після того, як рівень естрогенів знижується до мінімальних значень (після менопаузи);
  • здатність фіброміоми перетворювати андрогени (чоловічі статеві гормони, що виробляються в невеликій кількості яєчниками) в естрогени за рахунок високого вмісту ферменту цитохром р450 ароматази.

Міома в період менопаузи раніше вважалася рідкісним явищем зважаючи встановленою зв'язку високого рівня естрогенів і ризиком утворення фіброзних вузлів. Припинення вироблення гормонів при клімаксі в більшості випадків обумовлює зупинку розростання м'язових клітин міометрія, і навіть зникнення утворилися раніше вузлів. В даний час збільшення кількості жінок, у яких лейоміома виявляється під час клімаксу, виявило необхідність перегляду усталеного думки. Ризик розвитку пухлини в клімактеричний період лікарі пов'язують з такими явищами:

  • предклимактерическими порушеннями гормонального фону;
  • послабленням активності імунних клітин;
  • маніфестацією на тлі зниження імунітету інфекційних і запальних захворювань, що раніше перебували в латентному стані.

Зростання міоматозних вузлів стимулюється гормонами, але вони не є каталізатором пухлинного процесу. Одна з теорій щодо первинності змін гормонального фону по відношенню до міомі полягає в тому, що залежність цих явищ може виявитися і зворотного. Точно визначити причини появи дефектних клітин під час клімаксу сучасна медицина поки не може, але в ході багаторічних спостережень за этиопатогенезом захворювання були виявлені найбільш ймовірні фактори, що потенціюють виникнення патології.

Причини виникнення

Для лікування і профілактики хвороб велике значення має розуміння обумовленості механізму їх розвитку, тому виявлення причин утворення пухлинних клітин є важливим завданням гінекології. Можливими причинообразующими факторами, зв'язок яких з утворенням міоматозних вузлів встановлена з високою часткою ймовірності, є:

  • гормональні порушення;
  • спадкова схильність до фіброзних змін сполучної тканини;
  • знижений імунітет;
  • порушений ліпідний обмін, ожиріння (10 кг зайвої ваги підвищують ризик захворювання на 20%).

З моменту відкриття цього захворювання достовірно вдалося визначити тільки взаємозв'язок гормональних параметрів з патологією і призводять до неї фактори ризику. Найбільш істотними умовами, які підвищують вірогідність розвитку патогенних процесів у міометрії при клімаксі, виступають:

  • наявність діагностованих до початку згасання репродуктивної функції захворювань (гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, пієлонефрит, тонзиліт та ін);
  • запалення органів малого таза;
  • пізніше менархе (перша менструація);
  • штучне (медаборт) або мимовільне (викидень) переривання вагітності;
  • нерегулярний менструальний цикл;
  • рясні менструальні кровотечі;
  • надлишкова маса тіла;
  • травматичні ушкодження порожнини матки, перенесені оперативні втручання на органах репродуктивної системи;
  • венеричні інфекції;
  • пізня вагітність;
  • шкідливі умови праці;
  • часті стреси;
  • неправильний спосіб життя (порушення режиму сну, гіподинамія, незбалансоване харчування);
  • прихильність до шкідливих звичок (вживання алкоголю, паління);
  • тривалий прийом гормональних препаратів, оральних контрацептивів;
  • відсутність регулярних статевих контактів.

Стабільний гормональний фон не гарантує 100% впевненості в тому, що клітини міометрія не отримають дефект, як і наявність загальних порушень в організмі не обов'язково призведе до формування пухлинних утворень. Міома при клімаксі – це локальна патологія, яка не залежить від інших процесів, але максимальне скорочення впливу можливих факторів ризику підвищить шанси на зниження ймовірності утворення пухлини.

Класифікація

Пухлиноподібне миоматозное ущільнення являє собою клубочкообразный наріст на м'язі, що складається з хаотично переплетених між собою сократимых волокон. Вузли можуть утворюватися як з м'язової і сполучної тканини, і розташовуватися усередині тіла матки (95% випадків) або в шийці. Залежно від місця локалізації утворень щодо міометрія фіброміома класифікується на такі види:

  • субмукозная (підслизова) – клубочки розташовані під ендометрієм (слизовою оболонкою матки), поблизу від порожнини матки;
  • інтерстиціальна (міжм'язова, интрамуральная) – пухлина утворюється всередині середнього колового м'язового шару стінок органу;
  • субсерозная (подбрюшинная) – освіти локалізуються під периметрием (зовнішньої серозної оболонкою) поруч з черевною порожниною;
  • интралигаментарная (межсвязочная) – вузли формуються між листками очеревини, розташованими по краях матки (правої та лівої широкими зв'язками);
  • шийкова – дефектні клітини утворюються в м'язовому шарі цервікального каналу (область переходу матки у піхву), на бічній стінці шийки (парацервікальної), задньої стінки (ретроцервикальная), позаду шийки (ретроперитонеальная).

За кількістю новоутворень патологія підрозділяється на одиночну і множинне. У рідкісних випадках формування фіброзно-м'язового сайту не відбувається, а міометрій розростається дифузно – така форма хвороби називається дифузна. Тип волокон, з яких утворена пухлина, обумовлює поділ захворювання на фіброміому (волокна сполучної тканини змішуються з м'язовими) і фіброму (вузол повністю складається з волокон сполучної типу).

Найпоширенішим видом пухлиноподібних утворень при клімаксі є інтерстиціальний (більше 50%), самими рідкими – субмукозный і шийковий. Фіброзно-м'язові клубки можуть мати «ніжку» (підстава меншого діаметру, ніж основна частина). При описі патології вказується розмір міоматозних утворень, який позначається або в сантиметрах, або в тижнях (за аналогією з розмірами плода при вагітності). Розмір, розташування і кількість вузлових пухлин впливає на перебіг хвороби та її прогноз.

Міома матки. частина 1. Причини міоми, статистика, симптоми міоми матки, фактори ризику

Симптоми розвитку міоми матки при клімаксі

Морфологічні особливості міоми обумовлюють характер клінічних проявів захворювання. При невеликих розмірах новоутворень і на ранніх етапах хвороби явна симптоматика може бути відсутнім (близько 30% жінок дізнаються про наявність патології тільки під час гінекологічного огляду). Основною ознакою лейоміоми у пацієнток репродуктивного віку виступає порушення менструального циклу. В період передменопаузи прояви патології можуть сприйматися, як збої менструальних кровотеч, є нормальним явищем для поточного стану.

При клімаксі і під час постменопаузи симптоматика хвороби мало відрізняється від аналогічного стану у пацієнток репродуктивного віку. Основними типовими проявами патології є:

  • рясні маткові кровотечі;
  • хворобливі відчуття в нижній частині живота, які можуть іррадіювати в ноги і поперековий відділ;
  • розлад функцій кишечника (запори);
  • часті головні болі;
  • дизуричні порушення (прискорене сечовипускання);
  • диспаринурия (біль при статевому акті).

У більшості випадків розростання патологічних утворень відбувається повільно, що призводить до поступового звикання до дискомфорту і відкладання візиту до лікаря. Швидкий ріст пухлини призводить до стрімкого наростання вираженості симптомів хвороби, що проявляється у вигляді посилення болю, розвитку анемії, збільшення об'єму живота при незмінній масі тіла. Якщо утворений вузол має «ніжку» – не виключено її перекручення, що призводить до розвитку некрозу тіла вузла і появи гострої симптоматики (різкий біль, непритомний стан).

Клінічні прояви фіброміоми можуть відрізнятися в залежності від розташування пухлини, її розмірів і кількості утворилися фіброзно-м'язових наростів. Характер хворобливих відчуттів може змінюватись навіть при однотипному перебігу хвороби (залежить від індивідуальних особливостей організму). Найбільш характерними відмітними особливостями різних форм міоми, розвиваються в клімактеричний і постклімактеричний період, є:

Форма патології

Характерні прояви

Множинна, велика

Порушення функціональності органів малого таза через зростання тиску на них з боку новоутворень, постійні ниючі болі внизу живота.

Субмукозная

Рясні кров'янисті виділення (в деяких випадках безперервні), анемія, болі носять виражений переймоподібний характер. Приєднання інфекції призводить до появи виділень з піхви, мають жовто-зелений колір і неприємний запах.

Інтерстиціальна

Аналогічна Симптоматика субмукозному типу, відрізняється більш рясними кровотечами.

Субсерозная

Гострий больовий синдром, обумовлений натягом зв'язкового апарату матки і роздратуванням локалізуються в малому тазі нервових закінчень зростаючої пухлиною. Хворобливі відчуття відзначаються в нижній частині живота і попереку.

Дифузна

Помірно дискомфортні відчуття, відсутність явно вираженого больового синдрому, збільшення об'єму живота без зміни маси тіла.

Интралигаментарная

Найбільш частими скаргами є ниркові кольки, що пов'язано зі здавленням сечоводів і утрудненням відходження сечі, розвиток гідронефрозу (розширення ниркової балії).

Ускладнення

Миоматозная пухлина відноситься до доброякісних новоутворень, що доведено науковими дослідженнями. Потенційний ризик малігнізації (малігнізація) міоми присутній, але він настільки незначний, що можна порівняти з імовірністю розвитку онкологічних захворювань і без дефектів клітин міометрія. Доброякісність лейоміоми не означає, що освіта не призводить до негативних наслідків для організму. Небезпека цього захворювання полягає в ускладненнях патології, ризик виникнення яких зростає якщо:

  • міоматозні освіти досягають великих розмірів;
  • зростання вузлів відбувається за субмукозному або субсерозному типу;
  • розростання пухлини має доцентровий характер;
  • фіброзно-м'язові клубки мають атиповий будівля або місце локалізації (шийкові, интралигаментарные, перешеечные);
  • освіти мають «ніжку».

Кровотеча при міомі – як зупинити?

Міома при клімаксі може розвиватися за непередбачуваним сценарієм, що зумовлено загальним зниженням функціональності органів і слабкою вивченістю причин виникнення гормонозависимой пухлини при зниженні рівня вироблення гормонів. Потенційними ускладненнями лейоміоми при клімаксі є:

  • безперервні маткові кровотечі, що представляють загрозу для життя і провокують анемізації (розвиток анемії);
  • внутриполостные крововиливу;
  • перекручення ніжки вузликового освіти (частіше субсерозного), що проявляється у вигляді симптоматичної картини перитоніту або гострого живота (гострі сильно виражені болі, патологічно спазмований черевна стінка);
  • омертвіння тканин вузла (інтерстиціального або мукозного), що призводить до виникнення характерних ознак (підвищення температури тіла, лихоманка, болючість при пальпації ділянки живота в області проекції некротизованного ділянки);
  • виворіт матки (зміщення органу з частковим або повним выворачиванием слизової оболонки назовні) відбувається при народженні миоматозного субмукозного вузла типу;
  • формування осередків скупчення гнійного ексудату в міоматозних наростах і прилеглих до неї тканинах, що загрожує розвитком сепсису.

Діагностика

При виявленні під час гінекологічного огляду ознак, що вказують на можливу наявність міоматозних вузлів, призначається проведення діагностичних заходів з метою уточнення діагнозу. Міому слід диференціювати від патологій зі схожою клінічною картиною – злоякісної пухлини саркоми і доброякісних новоутворень яєчників (фіброми і кістоми). Для вибору адекватної тактики лікування необхідно точно визначити розміри і локалізацію фіброзно-м'язових клубків, що забезпечується застосуванням таких методів діагностики, як:

  • Ультразвукове дослідження (УЗД) – високоінформативний метод, за допомогою якого можна виявити утворення розміром від 10 мм. Огляд може проводитися трансабдомінальним або трансвагінальним способом. Другим варіантом віддається перевага з огляду на можливості отримання більш чіткої картини органу. Під час УЗД визначається схема локалізації вузлів, їх структура і розмір.
  • Магнітно-резонансна томографія (МРТ) – застосовується для оцінки стану всіх органів малого тазу і виявлення новоутворень на ранніх стадіях. Проведення діагностики цим методом доцільно при низькій інформативності результатів УЗД, що може відбуватися внаслідок масивності м'язового шару міометрія.
  • Діагностична гістероскопія – дослідження порожнини матки за допомогою спеціального приладу, оснащеного камерою (гістероскопа). Під час процедури може здійснюватися забір біоматеріалу для гістологічного дослідження (біопсія). Цей діагностичний метод застосовується у разі неможливості точного визначення діагнозу з результатами інших обстежень.
  • Доплерометрія – оцінка кровотоку матки і проліферативної активності (розростання) пухлинних новоутворень за допомогою ультразвуку. При виявленні вираженого внутриопухолевого периферичного або центрального кровотоку (постачання кров'ю пухлинних утворень) призначається проведення додаткових досліджень.
  • Кольпоскопія – методика візуального огляду внутрішніх органів за допомогою оптичного збільшує приладу кольпоскопа. При виявленні підозрілих ділянок тканин під час процедури здійснюється прицільна біопсія.
  • Гидросонография – різновид УЗД, при якому чіткість зображення збільшується за рахунок наповнення порожнини матки спеціальним розчином.
  • Лабораторні аналізи крові – за допомогою загального аналізу визначається кількість еритроцитів, гемоглобіну (для виявлення анемії), лейкоцитів (для виявлення запального процесу), тромбоцитів (визначення рівня ризику масивної крововтрати). Біохімічні аналізи призначаються при наявності показань, до них відноситься визначення кількості загального білка, глюкози, печінкові проби. Для перевірки гормонального статусу проводиться визначення показників рівня гормонів (фолікулостимулюючого, пролактину, естрадіолу, прогестерону, тироксину).

Чим небезпечна міома матки? Субсерозная, вузлова і інтерстиціальна.

Лікування міоми при клімаксі

При призначенні схеми лікування міоми у пацієнток в період клімаксу враховуються результати проведеної діагностики і загальний стан хворої. При медленнорастущей пухлини, невеликих розмірах вузлів (до 12 тижня вагітності») і відсутності ускладнень специфічної терапії не потрібно. У такому разі показано систематичне спостереження у гінеколога з метою своєчасного виявлення патологічних змін.

Якщо є явно виражена симптоматика та ознаки, що вказують на динаміку розростання утворень – тактика лікування визначається виходячи з розмірів фіброзно-м'язових клубків і темпів їх зростання. Терапія проводиться одним з двох методів – консервативним або радикальним (хірургічних). Показаннями для призначення щадного лікування при клімаксі виступають:

  • розміри новоутворень, не перевищують 2 см в діаметрі;
  • интерстециальный тип патології;
  • інтрамуральне, субсерозних розташування утворень, у яких відсутній «ніжка»;
  • відсутність атипових клітин і ускладнень;
  • повільне розростання пухлини;
  • наявність протипоказань до оперативного втручання.

Обов'язкова операція при міомі матки? | Доктор М'ясників "Про найголовніше"

Симптомная форма міоми вимагає застосування більш радикальних методів лікування. Якщо захворювання починає проявлятися турбують ознаками – це свідчить про серйозні порушення в організмі і поширенні патологічного процесу на інші органи. При клімаксі на тлі гормональних перебудов і змін у роботі багатьох систем можуть виникнути ситуації, що вимагають проведення хірургічного втручання для збереження життя і здоров'я пацієнтки. До показань для лікування міоми оперативним способом відносяться:

  • об'ємні пухлинні утворення, що заважають функціонуванню поряд розташованих органів;
  • субмукозный тип патології;
  • стрімке розростання дефектних клітин (4 і більше тижнів за рік);
  • рясні маткові кровотечі;
  • перекрут вузликової ніжки, відмирання тканин фіброзно-м'язового наросту;
  • народження сайту в підслизовому шарі матки;
  • поєднання хвороби з ендометритом або ендометріоз;
  • наявність підозр щодо можливості малігнізації пухлини.

Медикаментозна терапія

Основу безоперационной терапії міоми матки становить медикаментозне лікування, метою якого є гальмування росту пухлинних клітин і попередження розвитку ускладнень. Сучасна медицина поки не може запропонувати ліки, за допомогою якого можна повністю вилікувати лейомиому, тому принципи медикаментозної терапії при клімаксі полягають у наступному:

  • купірування та попередження запальних і інфекційних процесів;
  • активізація імунної захисту організму;
  • стабілізація функцій ендокринної системи;
  • нормалізація психоемоційного стану пацієнток;
  • зупинка кровотеч;
  • запобігання розвитку та лікування анемії.

Поставлені завдання досягаються шляхом застосування лікарських засобів гормонального і негормонального походження. Перша категорія препаратів спрямована на зупинку росту, зменшення розмірів новоутворень і мінімізацію вираженості клінічних проявів хвороби. Друга група медикаментів призначається з метою нормалізації функцій всіх органів і систем, запобігання розвитку ускладнень і поліпшення загального стану хворої. До найбільш широко застосовуваним при лікуванні лейоміоми гормональних препаратів відносяться:

Фармакологічна група

Препарати

Мета призначення

Спосіб застосування

Агоністи гонадотропинг-рилізинг факторів

Диферелін, (Трипторелін)

Зменшення розмірів пухлиноподібних утворень за рахунок пригнічення вироблення гонадотропних гормонів, зниження ймовірності крововтрати, передопераційна підготовка.

Внутрішньом'язове введення препарату (3,75 мг) здійснюється щомісяця на протязі не менше 3-х і не більше 6-ти міс.

Гозерелін, Золадекс

Підшкірне введення лікарського засобу (3,6 м) в передню черевну стінку здійснюється 1 раз у 28 днів упродовж півроку.

Бусерелін

Интраназальное введення (у ніс) по 1 дозі в ніздрю проводиться вранці і ввечері. Курс лікування 6 міс.

Антагоністи гонадотропних гормонів

Даназол

Регресія пухлинних вогнищ за рахунок пригнічення продукції гормонів гіпофіза (фолікулостимулюючого, лютеїнізуючого), пригнічення активності яєчників, пригнічення проліферації лімфоцитів. Надання переважної дії на зростання ендометріальних клітин тканин (як дефектних, так і нормальних).

Ліки приймається всередину по 400-800 мг щодня, тривалість лікування становить 24 тижні.

Препарати прогестеронового ряду

Норэтистерона ацетат

Антипроліферативні засоби, що пригнічують виділення гонадотропних гормонів. Сприяють атрофії епітелію, що призводить до зменшення міоматозних вузлів.

Пероральний шлях введення. Засіб слід приймати вранці і ввечері по 5-10 мг протягом 6 міс.

Внутрішньоматкова система Мірена (Левоноргестрел)

Введення в порожнину матки, ефективність зберігається протягом 5 років.

Медроксипрогестерону ацетат

Пероральний або внутрішньом'язовий шлях введення. Таблетки приймаються по 2-3 шт. двічі в день, ін'єкції виконуються 1-2 рази в тиждень. Терапевтичний курс триває 6 міс.

Норколут

Таблетки призначають у добовій дозі 5-10 мг, прийом ліків триває до півроку.

Примолют

Модулятор рецепторів прогестерону

Эсмия (улипристала ацетат)

Надання прямої дії на ендометрій і міоми, пригнічення проліферації клітин патогенних, індукування програмованої клітинної загибелі (апоптозу).

Препарат приймається внутрішньо по 1 таблетці щодня, тривалість лікування не повинна перевищувати 3 міс.

Поряд з гормональною терапією призначаються лікарські засоби інших груп, що сприяють усуненню симптомів хвороби, профілактики ускладнень та лікування супутніх захворювань, які погіршують перебіг міоми. До негормональних лікарських засобів, що застосовують для терапії доброякісної пухлини, відносяться:

  • утеротоники – призначаються з метою зменшення крововтрати;
  • коагулянти – показані для лікування кровотеч;
  • антиоксиданти – відновлюють метаболічні клітинні процеси;
  • антиагреганти – сприяють нормалізації кровообігу, зменшуючи здатність тромбоцитів і еритроцитів до склеювання;
  • нестероїдні протизапальні препарати – надають знеболюючу дію, перешкоджають розвитку запальних процесів;
  • спазмолітики – зменшують вираженість больових відчуттів за рахунок розслаблення спазмованих тканин;
  • вітаміни, препарати заліза – відновлення рівня гемоглобіну при анемії, стимулювання клітинної регенерації, загальне зміцнення імунної системи;
  • седативні препарати – стабілізація психоемоційної рівноваги;
  • гомеопатичні засоби – комплексний вплив на організм, нормалізація роботи всіх органів і систем, що застосовуються в якості допоміжних методів лікування.

Оперативне втручання

Міома при менопаузі вимагає індивідуального підходу до лікування патології і постійного лікарського контролю за станом пацієнтки. Доцільність застосування радикальних методів терапії повинна підтверджуватися усіма необхідними дослідженнями. Проведення органозберігаючих операцій при лікуванні лейоміоми у жінок репродуктивного віку обумовлено необхідністю збереження фертильності. Під час клімаксу здатність організму відтворювати потомство пропадає, але це не означає, що видалення внутрішніх статевих органів безпечно для пацієнтки.

Висічення матки є потужним стресом для організму жінки, що може негативним чином позначитися на її самопочутті і психічному стані. Застосування радикальних методів лікування повинно здійснюватися, якщо прогнозована ефективність інших способів дуже незначна. Найбільш травматичними втручаннями, з допомогою яких досягається повне видалення міоматозних вузлів, є:

  • надпіхвова ампутація матки;
  • субтотальна гістеректомія з висіченням цервікального каналу;
  • екстирпація;
  • пангистерэктомия.

Всі види радикальних втручань припускають обов'язковий підготовчий етап до операції і постоперационную реабілітацію. В гінекологічній практиці до ампутації органів вдаються все рідше, віддаючи перевагу органозберігаючим малоінвазивним технікам. Для видалення (вилущування) міоматозних вузлів при клімаксі використовуються такі сучасні хірургічні методи, як:

  • міомектомія;
  • емболізація маткових артерій (ЕМА);
  • ФУЗ-абляція;
  • гістеректомія вузлів з абляція ендометрія;
  • трансабдомінальна кріотерапія;
  • миолиз.

Обираючи той чи інший метод втручання, лікар виходить з наявності показань і протипоказань до проведення маніпуляцій. Побажання пацієнтки враховуються, але не є визначальним критерієм при призначенні способу лікування. Характеристиками різних видів хірургічних процедур видалення пухлини при клімаксі виступають:

  1. Надпіхвова ампутація (субтотальна гістеректомія) – висічення матки із збереженням шийки. Після видалення органу на куксу накладаються шви. Проведення операції доцільно при відсутності патологічних процесів в шийці, при клімаксі методом вибору є субтотальна гістеректомія з видаленням придатків.
  2. Субтотальна гістеректомія з висіченням цервікального каналу – операція з видалення тіла і каналу шийки матки. Метод передбачає виконання маніпуляцій полостным або лапараскопическим способом. Це самий высокотравматичный варіант оперативного лікування міоми, що супроводжується масивною крововтратою і вираженим больовим синдромом в післяопераційному періоді.
  3. Екстирпація матки – висічення з шийкою матки. Показаннями до проведення операції є відсутність позитивної динаміки проведеної консервативної терапії.
  4. Пангистерэктомия (або гистеросальпингоовариэктомия) – вид тотальної гістеректомії, який передбачає ампутацію органу з матковими трубами і яєчниками.
  5. Міомектомія – органозберігаюча операція, при якій відбувається вилущування міоматозних вузлів, але матка зберігається. Маніпуляції проводяться з допомогою гістероскопа (для видалення субмукозних утворень), лапараскопа (при субсерозных або інтрамуральних вузлів) або порожнинних розрізів на животі і матці.
  6. ЕМА – малоінвазивний спосіб лікування пухлини при клімаксі, заснований на блокуванні кровотоку в судинах, що живлять пухлинні освіти. Процедура полягає у введенні через стегнову артерію специфічного речовини, яка закупорює артерії і викликає інфаркт міоматозних клубків.
  7. ФУЗ-абляція – безопераційний спосіб деструкції міоми. Метод заснований на дистанційному впливі фокусованих ультразвукових хвиль. Результатом високоінтенсивного нагрівання локальних ділянок тканин стає термічний некроз (відмирання пухлини). Ця методика належить до експериментальним, але вже користується великою популярністю в багатьох країнах зважаючи мінімальної ймовірності виникнення ускладнень (менше 0,05%).
  8. Гістеректомія вузлів з абляція ендометрія – вид втручання, при якому проводиться резекція субмукозних вузлів за допомогою введення гістероскопа. Метод передбачає виконання вискоблювання і випалювання слизової оболонки, що загрожує ускладненнями.
  9. Трансабдомінальна кріотерапія – експериментальний малоинвазивнывй метод, заснований на введенні в патологічні новоутворення криопроб (спеціальних голок, через які надходить заморожує речовина). При активації кріосистеми відбувається руйнування вузла. Маніпуляції виконуються під контролем МРТ.
  10. Миолиз, криомиолиз – видалення міоми і припікання живлять її судин струмом, лазером (миолиз) або рідким азотом (криомиолиз) через лапароскопічний доступ. Цей метод застосовується рідко через недостатність інформації щодо його віддалених наслідків

Народні рецепти

Нетрадиційні способи лікування при наявності фіброзно-м'язових утворень в міометрії під час клімаксу можуть застосовуватися тільки при невеликих розмірах міоми і відсутності явно вираженої симптоматики. Відмовлятися від традиційної терапії на користь народних методів вкрай небезпечно при наявності показань до хірургічного втручання або при реальній динаміці збільшення вузлів.

Метою методів нетрадиційної медицини є запобігання запалення і гальмування пухлинних процесів, що досягається шляхом застосування лікарських рослин, що володіють відповідними властивостями, або продуктів бджільництва (прополіс). Найбільш широко застосовуваними в народних рецептах компонентами є:

  • загальнозміцнюючі, тонізуючі – чистотіл, сік лопуха, листя алое, пустирник, марьин корінь;
  • протизапальні – картопляний сік, календула;
  • стабілізуючі гормональний фон – ортилія однобока (борова матка), насіння льону;
  • протипухлинні – болиголов, аконіт (борець), чемерник (всі перераховані рослини є отруйними, тому самостійне приготування фітопрепаратів на їх основі не рекомендується);
  • кровоспинні – кропива, грицики, гвоздика, барбарис, кровохлебка.

Лікування міоми матки в домашніх умовах може здійснюватися шляхом внутрішнього прийому цілющих зіль, спринцювань або введення тампонів, просочених лікувальним складом, у піхві. Ще одним способом позбавлення від фіброзних вузлів під час клімаксу, що належать до натуропатії (методом альтернативної медицини), є гірудотерапія. Ця методика має ряд протипоказань і полягає у використанні п'явок для розрідження крові у венах малого тазу.

Для доповнення традиційних методів лікування міоми і прискорення досягнення бажаного результату можна скористатися одним з наступних рецептів народної медицини:

  • Пионовая настоянка. Півонія (або марьин корінь) надає сприятливу дію на нервову систему, сприяє поліпшенню обмінних процесів та виведення з організму токсинів. Широке застосування при гінекологічних проблемах рослина отримала через його протизапальних властивостей. Для приготування настойки слід 50 г сухого кореня залити 0,5 л горілки і настояти протягом 1,5-2 тижнів. Приймати зілля при клімаксі необхідно протягом місяця по 3 ч. л. за день (перед їдою).
  • Настойка по Купчину. Метод, запропонований фітотерапевтом Ст. Купчиным, заснований на поєднанні таких корисних властивостей компонентів, що входять до складу засобу, як поліпшення функції кровотворення, нормалізація активності імунних клітин, регуляція роботи ендокринних залоз. Лікувальний склад готується шляхом з'єднання аптечних 10%-них настоянок (по 100 г) Бефунгина, полину, календули, чистотілу, подорожника і 0,5 л горілки. До суміші додається по 300 г соку алое і малини. Приймати по 1 ч. л. тричі за день впродовж місяця. Повторити курс ще 2 рази з 5-денним перервою.
  • Відвар з ортилії однобокою. Народна назва трави з сімейства вересові (борова матка) обумовлена його властивостями, корисними для лікування гінекологічних захворювань. Високий вміст в ортилії рослинних гормонів сприяє відновленню порушеного гормонального рівноваги при клімаксі, а дубильні речовини виявляють кровоспинну і регенеруючу дію. Для приготування відвару слід залити 2 ч. л. висушеної трави 1 склянкою гарячої води і проварити на водяній бані 5 хв. Проціджений розчин приймати по 1 ст. л. тричі на день після їди.

Народні засоби від міоми