Види вазодилатирующих коштів для судин головного мозку та нижніх кінцівок - список найбільш ефективних

У сучасній медицині для лікарської терапії гіпертонічних кризів, хронічних захворювань серцево-судинної системи застосовуються препарати, що знижують кров'яний тиск. До таких ліків відносяться судинорозширювальні препарати – вазодилататори, які розширюють просвіт судин, тим самим знижуючи артеріальний тиск. Ці медикаменти приймаються при головних болях, запамороченні, загальній слабкості.

Що таке судинорозширювальні препарати

Вазодилатирующие засоби – препарати, що викликають розслаблення м'язової структури судини, розширюють його просвіт. Це знижує артеріальний і венозний тиск у всьому організмі. Таблетки для розширення судин включають в себе велику групу препаратів, які відрізняються один від одного механізмом впливу на м'язовий елемент судинної стінки. У цю ж групу входять препарати для розширення судин головного мозку при інсультах, ішеміях.

Вазодилататори

Призначення вазодилататорів показано пацієнтам при лікуванні порушень загального і мозкового кровообігу, гіпертонічній хворобі та інших захворюваннях серця і судин (стенокардії, атеросклерозу). Деякі вазодилататори слід вживати на постійній основі для підтримки нормального артеріального тиску, наприклад, Тимолол, інші ж призначаються тільки для прийому курсом або застосовуються для першої допомоги хворому (Стугерон).

Антагоністи кальцію

Лікарські препарати (наприклад, Цинаризин) з групи антагоністів кальцію – це речовини, що блокують кальцієві канали L-типу та блокатори повільні кальцієві канали. Це група фармакологічних препаратів, що мають один і той же механізм впливу, але розрізняються за деякими властивостями, особливо по фармакокінетиці, фармакодинамике. Показанням для прийому антагоністів кальцію, крім ішемії, порушення ритму серця.

Препарати на рослинній основі

Для відновлення судинної стінки і артеріального тиску використовуються лікарські засоби на натуральній рослинній основі. На фармакологічному ринку широко представлені медикаменти на основі екстрактів барвінку, глоду, пустирника та інших рослинних компонентів. Не менш ефективно використовувати при спазмах артерій деякі гомеопатичні препарати, виготовлені з натуральної сировини. Таблетки та настоянки на рослинній основі володіють наступними властивостями:

  • розширюють просвіт судин;
  • знижують тонус судинної стінки;
  • підвищують проникність судин ендометрія;
  • мають властивості антиоксиданту.

Препарати для розширення судин

Судинорозширювальні ліки впливають на швидкість кровотоку і силу, з якою кров проходить по артеріях і венах до тканин, органів. Препарати цієї фармакологічної групи широко застосовуються для лікарської терапії гіпертонічних кризів, хронічної серцевої недостатності, атеросклерозі. Таблетки для розширення судин використовуються також при недостатньому кровопостачанні, кровонаповнення органів.

При гіпертонії

В даний час при хронічної гіпертонічної хвороби, при епізодах різкого підвищення артеріального тиску, зумовлених різними причинами, застосовуються для лікарської терапії наступні препарати:

  1. Димеколин. Препарат з переліку групи гангліоблокаторів, застосовується при спазмах периферичних судин, вегетосудинної дистонії, виразкових ураженнях шлунково-кишкового тракту. Лікарський засіб рекомендовано використовувати для купірування нападів різкого підвищення тиску, мають протипоказання для застосування (гіпотонія). Вартість лікарського засобу варіюється від 80 до 145 рублів.
  2. Камфоний. Лікарський засіб, біостимулятор серцевої діяльності. Застосовується для лікування стійкої гіпертонії у літніх людей. Головною перевагою препарату є невелика кількість побічних ефектів при тривалому застосуванні. Ціна лікарського засобу від 110 рублів.

Для нижніх кінцівок

Судинорозширювальні ліки для нижніх кінцівок застосовуються при хронічних захворюваннях периферичних судин, викликають порушення трофіки клітин і тканин нижніх кінцівок, таких як ендартеріїт, синдром Рейно, діабетична ангіопатія, трофічні виразки, атеросклероз. На даний момент в комплексної фармакологічної терапії порушення живлення тканин, зумовлене звуженням просвіту судин, застосовуються такі лікарські засоби:

  1. Дипіридамол. Препарат застосовується для профілактики тромбозів глибоких вен, капілярів і артерій. Ефективний засіб проти ішемії тканин нижніх кінцівок. Є одним з найсильніших лікарських засобів, що впливають на судинну стінку. Вартість препарату починається від 80 рублів.
  2. Курантил. Лікарський засіб застосовується для профілактики і лікування порушення мозкового кровообігу, утворення тромбів в нижніх кінцівках. У дітей за допомогою Куранти проводять лікування важких форм ДВЗ-синдрому. Ціна лікарського засобу варіює від 130 до 350 рублів залежно від фірми-виробника.

При остеохондрозі

Для лікування недоліку кровообігу при остеохондрозі застосовують наступні судинорозширювальні таблетки:

  1. Амлодипін. Медикамент являє собою суміш з 80% теофіліну і 20% етилендіаміну. Бронходилатирующее, спазмолітичний засіб. Застосовується для купірування бронхоспазмов, спазмів судин головного мозку і порушення кровообігу при остеохондрозі шийного відділу хребта. Ціна лікарського засобу становить близько 240 рублів за упаковку.
  2. Пентоксифілін. Засіб покращує мікроциркуляцію, ангіопротектори. Механізм дії полягає в інгібуванні фосфодіестерази і депонування (накопиченні) циклічного аденозин-монофосфорной кислоти в клітинах. У цей момент відбувається зниження концентрації молекул кальцію в м'язовому елементі стінки судин і її розслаблення. Медикамент застосовують для лікування мігрені, хронічних головних болів, обумовлених наявністю остеохондрозу. Вартість препарату від 200 до 450 рублів.
  3. Кавінтон. Ліки для розширення судин, з групи селективних адреноблокаторів. Застосовують при неврологічних захворюваннях головного мозку, психічних станів, пов'язаних з патологією шийного відділу хребта. Ліки ефективно при запамороченнях, початкових стадіях глаукоми. Ціна медикаменту в середньому в аптеках складає 217 рублів.

Для очей

Судинорозширювальні ліки для капілярів і артерій очей застосовуються при таких хворобах, як глаукома, постійне підвищений внутрішньоочний тиск, порушення кровообігу в сітківці. Для лікарської терапії підвищеного внутрішньоочного тиску і глаукоми застосовуються наступні вазодилататори:

  1. Миртилене форте. Медикамент у вигляді крапель або таблеток застосовують для лікування внутрішньоочного тиску. Містить високу концентрацію активних речовин, які допомагають поліпшити функціональний стан очного яблука. Вибирати форму препарату для застосування слід за рекомендацією лікаря. Вартість медикаменту в таблетках становить близько 320 рублів, в краплях близько 400 рублів.
  2. Луцентис (інша назва Визудин). Лікарський засіб для профілактики і лікування такого захворювання, як макулярна дегенерація сітківки ока в літньому віці. Медикамент покращує кровообіг в микрососудах очі, значно покращує трофіку тканин та запобігаючи їх виснаження. Ціна медикаменту варіюється від 350 до 850 рублів.

Для серця

Для захворювань серця на даний момент широкого поширення набули такі лікарські препарати:

  1. Нітрогліцерин. Медикамент, розширює коронарні судини серця. Застосовують при ішемічній хворобі серця, інфарктах міокарда, атеросклерозі. Крім того, Нітрогліцерин значно знижує об'єм венозної крові, яка повертається до серця. Ефективний при хворобі Рейно, хронічному ендартеріїті, артрозі. Вартість препарату від 70 до 110 рублів.
  2. Адалат. Відноситься до гіпотензивних засобів з антиангінальної активністю. Головний компонент Адалата відноситься до блокаторів кальцієвих каналів, викликає зменшення внутрішньоклітинної концентрації молекул кальцію в гладком'язових клітинах ендотелію судин і кардиомиоцитах. Крім того, Адалат сприяє зниженню артеріального тиску в системі легеневої артерії, що покращує мозковий кровообіг. Тривалий прийом препарату забезпечує антиатерогенное дію, попереджує тромбоутворення. Ціна медикаменту в середньому становить 270 рублів.

При цукровому діабеті

Людина з такими захворюваннями, як цукровий діабет страждає від закупорки капілярів форменими елементами крові, які були піддані деформації і втратили здатність проходити через дрібні судини. Крім того, глюкоза, яка міститься в крові у високій концентрації, реагує з речовинами, що знаходяться на стінках судин, утворюючи бляшки, з-за чого і відбувається порушення мікроциркуляції. Серед величезного спектру судинорозширювальних препаратів при цукровому діабеті застосовують наступні:

  1. Норвакс. Даний лікарський засіб відноситься до блокаторів повільних кальцієвих каналів. Блокування каналів відбувається завдяки зв'язування іонів кальцію з рецепторами дигідропіридину. Зі зниженням надходження іонів кальцію в клітину спостерігається розслаблення гладком'язових тканини стінки судин і розвивається антигіпертензивний ефект. Вартість препарату варіюється від 270 до 560 рублів.
  2. Ніфедипін. Вазодилатуючу засіб розширює коронарні і периферичні судини, значно зменшує потребу міокарда в кисні. На відміну від Верапамілу не надає пригнічуючого впливу на провідну систему серця і володіє слабким антиаритмічним ефектом. Значно зменшує судинний опір, завдяки чому сильно і швидко знижується артеріальний тиск. Середня вартість ліків становить 340 рублів.

При вагітності

Під час вагітності багато судинорозширювальні засоби заборонені для застосування, з-за того, що вони чинять негативний вплив на розвиток плоду. Для лікування прееклампсії вагітних, антифосфоліпідного синдрому лікарі в малих дозах призначають наступні ліки:

  1. Надолол. Медикамент має противоишемической активністю і застосовується для терапії ішемічної хвороби серця. Крім того, ефективний при гіпертонічних кризах у ранніх стадіях його розвитку. Надолол призначають для лікування порушень серцевого ритму, напади мігрені і для зняття симптомів захворювань щитовидної залози. Медикамент застосовують для купірування еклампсії вагітних на пізніх строках та в пологах. Вартість Надолола становить близько 1500 рублів.
  2. Піндолол. Медикамент з групи неселективних бета-блокаторів застосовують для антиангінального та антиаритмічної дії у вагітних, що мають хронічні серцеві захворювання. Вартість препарату близько 350 рублів упаковку.

Відео

СУДИНОРОЗШИРЮВАЛЬНІ ПРЕПАРАТИ. Потрібно розширювати судини медикаментами.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!