Лікування вуха борною кислотою

Антисептичні властивості цієї речовини відомі з XIX століття. Розчин застосовувався як знезаражуючий засіб довгий час повсюдно, поки не з'явилися протипоказання для певних категорій пацієнтів. Борну кислоту в вухо закладають як дієвий засіб при лікуванні отиту. Вона має антибактеріальну дію, усуває запальні процеси, має зігріваючий властивість. Розчин борної кислоти для вух при правильному застосуванні дозволяє швидко вилікувати хворого.

Можна капати в вухо борну кислоту

Для чого потрібна борна кислота: вона створює для грибків і бактерій несприятливе середовище, знезаражує шкірні покриви і слизові оболонки. Її використовують при лікуванні дерматитів, вушних запалень, кон'юнктивітів. Застосовуючи розчин борної кислоти для вух, важливо врахувати нюанс. Це з'єднання через шкіру швидко потрапляє в кров, накопичується організмом. Його концентрація у тканинах поступово підвищується. З організму речовина виводиться довго.

Борна кислота у вухо дітям рекомендується в сучасній педіатричній практиці, але лише після призначення отоларингологом. Дослідження показали, що навіть промивання вух зовні являє небезпеку для дитини, дозування потрібно ретельно вивіряти. Борна кислота у вухо при вагітності протипоказана, вона може вплинути на розвиток тканин плоду.

У лікарській практиці після проведення на середньому вусі операції хірурги вдувають у вушний канал порошкову форму ліки. Хворим старше 15 років розведений препарат призначається при відсутності ушкоджень барабанної перетинки. При отиті виписують 3% спиртовий складу. Курс закапувань не повинен становити довше тижня. Всередину засіб не застосовують, якщо його випадково випити, можна отримати отруєння.

Інструкція по застосуванню у вухо борної кислоти

Перед тим, як лікувати вуха борною кислотою, крім самого ліки, потрібно приготувати ще і перекис водню. 3% розчин перекису підготує до процедури, очистить від забруднень вушні канали. Піпеткою набрати 5 крапель розчину, закапати в слуховий прохід, почекати 10 хвилин, змінити положення голови, протерти сухим ватним диском. Потім закапати підготовлений лікарський склад.

Як розводити борну кислоту в порошку

Борна кислота для вух випускається у вигляді білого порошку, або спиртового розчину. Порошок з пакетика розводити просто: взяти кип'ячену воду, температура якої не повинна перевищувати 40 градусів. Пропорції такі:

  • для отримання 2% розчину потрібно 5 г порошку на стакан води;
  • щоб на виході був 3% складу – візьміть 6 г речовини на склянку;
  • 10% концентрація вийде при розведенні 100 г порошку одним літром води.

Як капати

Перш ніж закапувати ліки підігрівають до температури тіла. Пацієнт лягає на бік, хворим органом вгору. В слуховий прохід йому вводять з допомогою піпетки 3-4 краплі складу (частіше використовується спиртовий 3%). Рухатися відразу після процедури не можна, рідина не розподілиться рівномірно. Потрібно полежати, зберігаючи початкову позу, 10 хвилин. Залишки ліки стерти ватним тампоном. Коли болить вухо, за добу його закопують від 3 до 5 разів.

Борна кислота у вусі буде гріти слуховий прохід, відчуття тепла або легкого печіння після закапування є нормою. Дітям і якщо виписують препарат, то комплексно, з краплями на основі антибіотиків. При закінченні гною з слухового каналу така терапія протипоказана. Як проводять процедуру дитині:

  • промивають вушка перекисом водню;
  • закопують 1-3 краплі розчину, малюка залишають лежати на боці 10 хвилин, закривають слуховий прохід ватним тампоном на 5-10 хвилин;
  • через годину капають антибактеріальні сполуки.

Дізнайтеся, як вибрати краплі у вухо при запаленні.

Як зробити компрес на вухо

Засіб успішно застосовується і у вигляді тампонів, просочених розчином. Коли стріляє у вухах, біль не проходить кілька днів, діагностовано запальний процес, роблять компрес на вухо. Турунду просочують препаратом і закладають не дуже глибоко, щоб не пошкодити барабанну перетинку. Компрес тримати до 3-х годин, курс лікування 5-6 днів.

Відео про лікуванні вуха борною кислотою

Лікувати вушні хвороби за допомогою цього ліки вже не так звично, як у 80-ті чи 90-ті роки минулого століття, але цей спосіб і сьогодні поширений. Теоретично медики попереджають про шкоду препарату, його токсичності. На практиці ЛОР-лікарі визнають спосіб дієвим і роблять призначення. Знати про можливі наслідки терапії важливо, щоб з обережністю підбирати дозування і акуратно проводити процедури. Кілька практичних порад щодо застосування засобу в домашніх умовах ви дізнаєтеся з відеоінструкції.

Лікування отиту вуха борним спиртом

Відгуки

Жанна, 39 роківМені мама в дитинстві лікувала вушні запалення тільки так, завжди допомагало. Нещодавно у мене дуже боліли вуха, я згадала про цей спосіб, лікувалася три дні. Впоралася без антибіотиків. На дітях такий метод не пробувала, користуюся спеціальними краплями.
Єгор, 43 рокиЗастудився на лижних змаганнях, підхопив отит, спробував лікуватися якимись аптечними краплями, прогріваннями. Запалення не пройшло. ЛОР порадив п'ятиденний курс спиртовим складом, подіяло. Гріє і лікує.
Антоніна, 34 рокиКапала своєму синові при вушної інфекції. Хлопчику 13 років, було сильне запалення. Лікар виписав ліки разом з антибіотиками. Не знаю, що більше допомогло, але син швидко вилікувався. Опіків не було, капала акуратно, дотримуючись дозування, як прописано.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!