Діагностика цукрового діабету при вагітності та його наслідки

Проблема з високим рівнем глюкози в крові стосується не тільки діабетиків, які борються з ним все життя: подібне захворювання стало часто розвиватися під час вагітності в жінок. Цукровий діабет у вагітних ще називається гестаційним. Вам знайоме таке поняття? Інструкції нижче допоможуть розібратися в причинах, діагностуванні і лікуванні цього захворювання.

Причини розвитку діабету під час вагітності

Коли цукровий діабет у вагітних з'являється вперше, то його називають гестаційним, по-іншому ГСД. Він з'являється внаслідок порушення обміну вуглеводів. Норма цукру в крові у вагітних жінок варіюється від 3,3 до 6,6 ммоль/л Підвищується вона з наступної причини:

  1. Зростаючому всередині дитині потрібна енергія, особливо глюкоза, тому у вагітних порушується обмін вуглеводів.
  2. Плацента виробляє підвищену кількість гормону прогестерону, який має протилежний ефект інсуліну, адже тільки збільшує цукор в крові у вагітних.
  3. Підшлункова залоза перебуває під великим навантаженням і часто не справляється з нею.
  4. В результаті розвивається ГСД у вагітних.

Фактори ризику

До групи середнього ризику відносяться вагітні жінки з наступними ознаками:

  • незначно підвищена маса тіла;
  • багатоводдя в попередню вагітність;
  • народження великої дитини;
  • у дитини були вади розвитку;
  • викидень;
  • гестоз.

Ризик появи гестаційного цукрового діабету у вагітних ще вище в наступних випадках:

  • висока ступінь ожиріння;
  • діабет в попередню вагітність;
  • виявлений у сечі цукор;
  • полікістоз яєчників.

Симптоми і ознаки захворювання

Тест на глюкозу не можна виключати при вагітності, адже гестаційний діабет в легкій формі практично непомітний. Лікар часто призначає ретельне дослідження. Сенс – виміряти цукор у вагітної після вживання рідини з розчиненою глюкозою. Призначення аналізу сприяють ознаки діабету у жінок при вагітності:

  • сильне відчуття голоду;
  • постійне бажання пити;
  • сухість у роті;
  • швидка втомлюваність;
  • часті сечовипускання;
  • погіршення зору.

Методи діагностики

В період вагітності з 24 по 28 тиждень жінка повинна пройти тест на толерантність до глюкози. Перший з аналізів проводиться натщесерце, другий – після їжі через 2 години, останній контрольний – через годину після попереднього. Діагностика на голодний шлунок може показувати нормальний результат, тому проводять комплекс досліджень. Вагітним перед ним потрібно дотримуватися кількох правил:

  1. За 3 дні до здачі не можна змінювати звичний режим харчування.
  2. При проведенні аналізу натщесерце повинно пройти не менше 6 год. після останнього разу прийому їжі.
  3. Після взяття крові на цукор випивають склянку води. Попередньо в ньому розчиняють 75 г глюкози.

Крім аналізів, лікар вивчає анамнез вагітної і ще кілька показників. Переглянувши ці дані, фахівець складає криву значень, на які може збільшуватися вага вагітної щотижня. Це допомагає відстежити можливі відхилення. Ось ці показники:

  • тип статури;
  • окружність живота;
  • розміри тазу;
  • ріст і вага.

Лікування цукрового діабету під час вагітності

При підтвердженому цукровому діабеті не потрібно впадати у відчай, адже хвороба піддається контролю, якщо виконувати деякі заходи:

  1. Виміри цукру в крові.
  2. Періодична здача аналізу сечі.
  3. Дотримання дієтичного харчування.
  4. Помірна фізична активність.
  5. Контроль ваги.
  6. Прийом інсуліну при необхідності.
  7. Дослідження артеріального тиску.

Дієтотерапія

Основа лікування при цукровому діабеті при вагітності – це зміна харчування, тільки принцип тут не для схуднення, а зниження щоденної калорійності при тому ж рівні поживності. Вагітним рекомендується розділити прийоми їжі на 2-3 основних і стільки ж перекусів, порції бажано робити невеликими. Вживати при цукровому діабеті рекомендується наступні продукти:

  1. Каші – рисова, гречана.
  2. Овочі – огірки, помідори, редис, кабачки, квасоля, капуста.
  3. Фрукти – грейпфрути, сливи, персики, яблука, апельсини, груші, авокадо.
  4. Ягоди – чорниця, смородина, аґрус, малина.
  5. М'ясо – індичка, курка, яловичина без жиру і шкіри.
  6. Риба – окунь, горбуша, сардина, сазан, путасу.
  7. Морепродукти – креветки, ікра.
  8. Молочні продукти – сир, сир.

Збалансуйте щоденне меню так, щоб в організм надходило близько 50% вуглеводів, 30% білків і залишився кількість жирів. Дієта при вагітності для випадків з гестаційним діабетом не дозволяє вживання наступних продуктів;

  • смажене і жирне;
  • сметана;
  • випічка, кондитерські вироби;
  • фрукти – хурма, банан, виноград, інжир;
  • соус;
  • сосиски, сардельки;
  • ковбаски;
  • майонез;
  • свинина;
  • баранина.

Крім відмови від шкідливих продуктів, на дієті від цукрового діабету необхідно ще правильно готувати корисні. Для обробки використовувати такі способи, як тушкування, варіння, приготування на пару, запікання. Крім того, вагітним рекомендується зменшити кількість рослинної олії в процесі приготування. Овочі краще вживати сирими в салаті або відварними на гарнір до м'яса.

Фізичні вправи

Рухова активність при цукровому діабеті у вагітних, особливо на свіжому повітрі, допомагає підсилити приплив до всіх органів насиченої киснем крові. Це корисно для дитини, адже поліпшується його обмін речовин. Фізичні вправи допомагають витрачати зайве кількість цукру при діабеті і витрачати калорії, щоб вага не збільшувався більше, ніж необхідно. Про вправах на прес вагітним доведеться поки забути, але можна включити в свій режим інші види фізичної активності:

  1. Піші прогулянки в середньому темпі хоча б 2 години.
  2. Заняття в басейні, наприклад, аквааеробіка.
  3. Гімнастика в домашніх умовах.

Такі вправи можна виконувати самостійно при вагітності, що протікає з цукровим діабетом:

  1. Вставання навшпиньки. Зіпріться на стілець руками і піднімайтеся на пальчики ніг, а потім опускайтеся. Повторіть близько 20 разів.
  2. Віджимання від стіни. Упріться руками в стіну, відступивши від неї на 1-2 кроки. Виконуйте рухи, схожі на віджимання.
  3. Катання м'яча. Сядьте на стілець, на підлогу покладіть невеликий м'ячик. Захоплюйте його пальцями ноги, а потім відпускайте або просто покатайте по підлозі.

Медикаментозна терапія

При відсутності ефективності лікувальної дієти і фізичного навантаження доктором прописується медикаментозна терапія цукрового діабету. Вагітним дозволяється тільки інсулін: його вводять за схемою у вигляді ін'єкцій. Таблетки, що приймаються при цукровому діабеті до вагітності, не дозволяються. У період виношування дитини призначається на рекомбінантний людський інсулін двох видів:

  1. Короткої дії – «Актрапид», «Лизпро». Вводиться після їжі. Характеризується швидким, але короткочасним дією.
  2. Середньої тривалості – «Изофан», «Хумалин». Підтримує рівень цукру між прийомами їжі, тому бракує всього 2 ін'єкцій в день.

Можливі ускладнення та наслідки

Якщо немає належного і правильного лікування можуть виникнути як поправимые, так і серйозні наслідки цукрового діабету. У більшості випадків народжений зі зниженим цукром дитина відновлюється завдяки грудному вигодовуванню. Те ж відбувається з матір'ю – вийшла плацента як дратівливий чинник більше не викидає в її організм велику кількість гормонів. Є й інші ускладнення цукрового діабету у вагітних:

  1. Підвищений цукор при вагітності призводить до надмірного росту плода, тому пологи часто проводяться методом кесаревого розтину.
  2. При природних пологах великого дитини у нього можуть бути пошкоджені плечі. Крім того, родові травми може отримати і мати.
  3. Цукровий діабет може зберегтися у жінки і після вагітності. Це відбувається в 20% випадків.

Під час самої вагітності у жінки можуть виникнути наступні ускладнення цукрового діабету:

  1. Гестоз на останніх термінах вагітності.
  2. Мимовільний викидень.
  3. Запалення сечовивідних шляхів.
  4. Багатоводдя.
  5. Кетоацидоз. Передує кетонемической комі. Симптомами є спрага, блювання, сонливість, відчуття запаху ацетону.

Чи можна народжувати при цукровому діабеті? Ця хвороба є серйозною загрозою для нирок, серця і зору вагітної жінки, тому є випадки, коли знизити ризики не представляється можливим і вагітність потрапляє в список протипоказань:

  1. Инсулинорезистентный цукровий діабет з ухилом на кетоацидоз.
  2. Додаткова хвороба – туберкульоз.
  3. Цукровий діабет у кожного з батьків.
  4. Резус-конфлікт.
  5. Ішемія серця.
  6. Ниркова недостатність.
  7. Важка форма гастроэнтеропатии.

Відео про гестаційному цукровому діабеті при вагітності

Від стану жінки під час вагітності залежить майбутнє здоров'я її малюка. Цукровий діабет і вагітність – це поєднання зустрічається дуже часто, але хвороба піддається контролю і лікуванню різними способами. Щоб детальніше дізнатися про цукровому діабеті в період вагітності, подивіться корисний відеоролик з характеристикою перебігу недуги.

Гестаційний цукровий діабет у вагітних

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!