Перші ознаки цукрового діабету

Будь-яке захворювання проявляє себе певними симптомами, за яким людина відразу може дізнатися недугу. Тільки звертати увагу потрібно на комплекс ознак, адже кожен з них може ставитися до різних хвороб. То, як виявляється цукровий діабет, точно знають люди, що страждають цим захворюванням. За яким же симптомів зможуть розпізнати їх решта? Нижче ви знайдете повну інформацію про виявлення цукрового діабету, що дозволить вчасно звернутися за допомогою до лікаря.

Перші ознаки цукрового діабету

За деякими ознаками легко розпізнати цукровий діабет на ранній стадії. Незначна зміна стану, який зможе помітити будь-яка людина, часто вказує на розвиток першого або другого типу цього захворювання. Перші ознаки такого зміненого самопочуття при початковому цукровому діабеті, наступні:

  1. Сильна спрага. Виникає унаслідок того, що мозок дає такий сигнал організму. Вода потрібна для того, щоб розбавити занадто густу із-за високого вмісту глюкози у кров.
  2. Часті сечовипускання. Цей фактор випливає з попереднього, адже велика кількість випитої рідини провокує численні походи в туалет.
  3. Сонливість. Відбувається внаслідок порушеного обміну речовин, що викликає постійну втому навіть в денний час.
  4. Випадання волосся. Порушений метаболізм впливає на стан пасм, які стоншуються, слабшають і ростуть набагато повільніше.
  5. Погана регенерація тканин. Навіть маленькі ранки при початковому цукровому діабеті починають гноїтися і повільно затягуються, постійно воспаляясь.
  6. Помутніння зору. Форма кришталика піддається впливу високої кількості глюкози, що призводить до розпливчастості, відчуття спалахів.
  7. Підвищений апетит і непереборна тяга до солодкого.

Характерні симптоми

Таке захворювання, як цукровий діабет, поділяється ще на 2 форми, що мають схожості і відмінності:

  1. Инсулинозависимая або діабет 1 типу. Характеризується тим, що організм сам вже не може синтезувати інсулін, тому доводиться отримувати його штучним методом за допомогою ін'єкцій.
  2. Інсулінонезалежний діабет 2 типу. Відмінністю цього типу є відсутність чутливості організму до інсуліну, який виробляється в нормальному режимі.

При діабеті I типу

Перша форма цукрового діабету розвивається внаслідок відмирання клітин підшлункової залози. Це відбувається після інфекцій або серйозних стресів, викликали аутоімунні процеси. Пацієнти можуть скаржитися на наступні симптоми при цукровому діабеті I типу :

  • відчуття сухості у роті;
  • постійна невтоленна спрага;
  • різке зниження маси тіла при нормальному апетиті;
  • збільшення кількості сечовипускань у день;
  • збільшення щоденного об'єму сечі практично до 10 л;
  • неприємний ацетоновый запах з рота;
  • дратівливість;
  • загальне нездужання, швидка стомлюваність;
  • затуманення зору;
  • відчуття тяжкості в нижніх кінцівках;
  • судоми;
  • нудота;
  • блювання;
  • знижена температура;
  • запаморочення.

При діабеті II типу

Діабет другої форми можна назвати прихованим. Він розвивається у більш дорослого покоління, якщо у тих відзначається ожиріння або важка спадковість. На цей тип цукрового діабету вказують:

  • зайва вага;
  • погане загоєння навіть дрібних подряпин;
  • інфекції шкіри;
  • постійна спрага;
  • сухість у роті;
  • шкірний свербіж;
  • оніміння і судоми кінцівок.

Особливості перебігу хвороби

Обидва типи цукрового діабету мають особливі, притаманні лише одній формі ознаки, які можуть по-різному виявлятися у дітей, чоловіків або жінок. Інсулінозалежний вид характеризується наступними особливостями:

  1. Симптоми цукрового діабету проявляються дуже виразно.
  2. Розвивається у молоді у віці до 30, рідше до 35 років.
  3. Добре чинить опір лікуванню, що ускладнює терапію.
  4. Рання стадія захворювання характеризується гострими симптомами аж до нападу коми.
  5. Перше введення інсуліну компенсує хвороба, тобто викликає тимчасову ремісію, коли пацієнту не потрібні ін'єкції. Це називається медовим місяцем діабетика.
  6. Фактори у вигляді стресів, інфекцій чи фізичних травм провокують захворювання, яке знову починає доставляти дискомфорт хворому.

У тому, як проявляється інсулінонезалежний цукровий діабет, можна відзначити такі особливості:

  1. Розвиток захворювання має поступовий характер, коли цукор спочатку різко збільшується, а потім повільно знижується, що часто призводить до гіпоглікемії – небезпечного стану з дуже низьким рівнем глюкози.
  2. Частіше зустрічається у осіб, що перейшли кордон 40 років, причому в основному – це жіноча стать.
  3. Характеризується цей тип цукрового діабету прихованим перебігом, тому пацієнт не підозрює про свій стан. Часто недуга виявляється тільки при скаргах в лікаря на свербіж у промежині, шкірний грибок або нейропатію.
  4. Ознаки цукрового діабету виражаються помірно, а саме захворювання має стабільний характер течії.

У чоловіків

Чоловічий і жіночий організм практично однаково реагують на виникле захворювання, але є кілька особливостей, які можна зустріти тільки у чоловіків. Перша полягає в тому, що поразка на цукровий діабет проявляється відразу на внутрішніх органах. У жінок же прогресування недуги виражається спочатку зовні у вигляді ожиріння. Якщо ознаки захворювання чоловіком ігноруються, то діабет може виявити наступні специфічні симптоми:

  1. Запалення крайньої плоті головки статевого органу. Є наслідком частих випорожнень сечового міхура, які призводять до посиленого розмноження хвороботворних мікроорганізмів.
  2. Зниження лібідо або повна його відсутність, порушення ерекції, безпліддя.
  3. Нетримання сечі. Тазові розлади внаслідок порушення діяльності простати призводять до нестримному бажанню відвідати туалет.

У жінок

Жіночі особливості перебігу діабету збігаються з чоловічими в плані сексуальної дисфункції. У жінок зменшується чутливість піхви, порушується процес вироблення змазки. Свербіж при цукровому діабеті виникає і на слизових оболонках, у тому числі і статевих органах. Крім того, прискорене сечовипускання теж призводить до інфекцій сечостатевої системи, але є тільки притаманні жіночому організму особливості:

  1. Схильність на генетичному рівні до накопичення жиру підвищує ризик захворювання в 2 рази.
  2. Період вагітності викликає гормональні збої, які призводять до особливого виду діабету – гестационному. Він є окремою нозологічною одиницею за класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров'я і часто зникає після пологів, але в деяких випадках залишається.
  3. Підвищена концентрація чоловічих статевих органів внаслідок діабету призводить до порушення менструацій, посилення роботи сальних залоз, вугрової висипки, зростанню жорстких волосся в нетипових для жінок місцях, як показано на фото.
  4. Після 50 років, діабет погано діагностується на тлі гормональної перебудови через можливу менопаузи або супутніх хвороб, таких як стенокардія або підвищений тиск.

У дітей та підлітків

Медицина відзначає, що діти до 1 року не можуть захворіти на цукровий діабет, але у випадку, коли обоє батьків страждають від цієї недуги, уникнути передачі його малюкові не можна. Крім того, дитячий організм веде себе нестабільно під впливом такого захворювання. Такий висновок зроблено на основі особливостей того, як же проявляється цукровий діабет у дітей:

  1. Початкова стадія хвороби у дитини легко контролюється, а через пару місяців симптоми починають різко виявлятися.
  2. Часто діабет визначається при діабетичній комі, коли дітей раннього віку привозять в лікарню без свідомості.
  3. Вік від 10 до 12 років характеризується швидко розвиваються ускладненнями нервової і серцево-судинної систем. Різко погіршуватися стан печінки і нирок.
  4. Період різкого зростання 14-річних підлітків вимагає більшої кількості інсуліну.
  5. До характерних симптомів, таких як сухість у роті та часте сечовипускання, додається витрішкуватість і навіть виникає проблема нетримання сечі у денний і нічний час.
  6. Синдром Моріака, коли зростання дитини затримується внаслідок відсутності необхідної терапії. Доповненням стає ожиріння плечей та живота.

Методи діагностики

Для початку лікар вислуховує скарги пацієнта, а потім оглядає, вимірює вагу, виявляє фактори ризику. Основна увага доктор звертає на самі симптоми підвищеного цукру, які турбують хворого. Лабораторні тести здатні визначити середню кількість глюкози в крові за попередні 120 днів, а в домашніх умовах глюкометр покаже значення на даний момент. Наприклад,новий глюкометр з колірними підказками OneTouch Select® Plus. У нього просте меню російською мовою і висока точність вимірювань. Завдяки колірним підказок відразу зрозуміло, високий або низький рівень глюкози, або він знаходиться в цільовому діапазоні. Ця функція допомагає прийняти швидке рішення щодо подальших дій. В кінцевому підсумку управління діабет стає більш ефективним.

Діагностика включає наступні аналізи:

  1. Визначення показника концентрації глюкози в крові, щоб виявити порушення метаболізму.
  2. Глюкозотолерантний тест, по якому виявляється навіть прихована форма діабету.
  3. Визначення кількості ацетону в сечі.
  4. Виявлення присутності цукру в сечі.
  5. Визначення чутливості тканин до інсуліну.

Відео про ознаки підвищеного цукру в крові

симптоми цукрового діабету

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!