Вівсяні висівки - користь і шкода. Як приймати вівсяні висівки для схуднення і очищення організму

У відділі для діабетиків, на полицях супермаркетів або в аптеці завжди можна знайти упаковку з висівками з вівса. Такий товар не дуже затребуваний покупцями, оскільки люди мало знають, навіщо потрібен цей вторинний продукт зернового помелу. Однак похвалитися таким багатим складом може не так вже багато продуктів харчування.

Що таке вівсяні висівки

Побічний продукт виготовлення борошна. Однак це не означає, що його слід надсилати на корм тваринам. Основна перевага продукту – клітковина, представлена в легко розчинній формі. Що таке вівсяні висівки? Оболонка зерна, яку знімають перед борошномельним виробництвом. В ній зібрані всі корисні і біологічно активні речовини злаку, дані природою. По своїй структурі оболонка схожа на дрібні тирсу. Колір варіюється від коричневого до кремового, що залежить від помелу. Борошно з вівсяних висівок багата кальцієм, фосфором, залізом, вітамінами РР, Е, В9,В6, В2, В1.

Чим відрізняються вівсяні висівки від вівсяних пластівців

Висівки є щільною оболонкою вівса. Пластівці – це продукт, отриманий шляхом розрізання зерна на тонкі пластини, очищеного від оболонки і лушпиння. За кількістю корисних речовин обидва продукту мало чим поступаються один одному. Вівсяні висівки від вівсяних пластівців відрізняються тим, що дають більше вітаміну К та Е, фосфору, калію і заліза, але програють в цинку. Для тих, що худнуть перевагою є те, що оболонка вівса, потрапляючи в шлунок, не перетравлюється, а розбухає, виконуючи функції адсорбенту. Пластівці більше насичують організм вуглеводами, тому калорійність їх вище.

Висівки вівсяні - калорійність

Овес після обробки дуже люблять послідовники дієти Дюка, оскільки він низькокалорійний. База вівсяної оболонки – це 20% клітковини, лікопін, ненасичені жири, протеїни, амінокислоти. Калорійність вівсяних висівок – 246 ккал на 100 грам сухого продукту. Для тих, що худнуть високі калорії компенсують здібності оболонки вбирати багато рідини, швидко насичувати і механічно впливати на кишечник.

Скільки вуглеводів у вівсяних висівках

Хоча цей дієтичний продукт містить багато вуглеводів, майже всі вони є нерозчинної клітковини. Вона не всмоктується і не перетравлюється, тому калорії надходять в організм виключно з жирів і білків. Вміст вуглеводів у вівсяних висівках на 100 грам готового продукту різний і залежить від деяких факторів, які застосовують при виробництві:

  • гранульований продукт «Літо» містить 61 м;
  • натуральні висівки Dr.Dias від німецької компанії – 16,6 м;
  • «Сибірська клітковина» – 45,3 г
  • хрусткі оболонки вівса Диетмарка – 43,8 р.

Вівсяні висівки - користь

Проходячи по шлунково-кишковому тракту, клітковина працює комплексно, вимітаючи все непотрібне і зайве. Вона живлять організм корисними елементами, а потім залишають його і забирає разом з собою цілий ком бруду, сприяючи очищенню кишечника від токсинів. Користь вівсяних висівок переоцінити неможливо. Цей чудовий продукт розбухає в шлунку, швидко викликає відчуття ситості, тому його успішно застосовують в дієтології. Клітковина не дає жирів всмоктуватися і осідати, оскільки стимулює перистальтику.

Очищений від токсинів організм витрачає енергію набагато активніше. Плюси від регулярного вживання оболонок вівса:

  • уповільнення всмоктування калорій;
  • виведення холестерину;
  • очищення кишечника;
  • зміцнення серцево-судинної системи;
  • поліпшення імунітету.

Вівсяні висівки для схуднення

Якщо судити з відгуків тих, що худнуть, то клітковина дуже важлива в процесі зниження ваги. Вона швидко викликає відчуття ситості, знижує всмоктування харчових жирів і цукру. Поживні вівсяні висівки для схуднення знижують холестерин, покращують метаболізм, а за змістом корисної клітковини можуть посперечатися з самої вівсянкою. Харчові волокна абсорбують жири, глюкозу і вуглеводи, не дозволяючи організму їх засвоювати, що сприяє схудненню.

Полегшується навантаження на підшлункову залозу, а в кишечнику підтримується в нормі кислотність. Це страхує від гіпоглікемії, яка може розвинутися в період дієти. Найбільший плюс від вживання дієтичного продукту – оздоровчий ефект при схудненні, адже повні люди нерідко мають порушення ліпідного або вуглеводного обміну і супутні патології: цукровий діабет, хвороби серця, судин.

Як вживати вівсяні висівки для схуднення

Щоб швидко схуднути і виглядати шикарно, необхідно клітковину правильно вживати в їжу. Під час прийому необхідно пам'ятати про три правила:

  1. Пити багато води. Якщо вживати вівсяні висівки для схуднення і не пити достатню кількість рідини, то вони будуть погано перетравлюватися і не принесуть належного результату. Вода – необхідний елемент для набухання продукту.
  2. Щоб не завдати шкоди організму, не варто перевищувати норму (3 ст. ложки/добу). Якщо дозу завищити, то організм відповість метеоризмом, діареєю, тяжкістю і здуттям живота.
  3. Привчати до такого виду їжі шлунок слід поступово. Між циклами прийомів слід робити перерви в кілька тижнів.

Вівсяні висівки з кефіром

Найпопулярніше блюдо серед тих, що худнуть. За їх відгуками, вівсяні висівки з кефіром мають відмінну властивість швидко рятувати від запорів. Кисломолочний напій насичує очищений кишечник пребіотиками. Таке блюдо не тільки почистить ШКТ, але і додасть здоров'я. В домашніх умовах приготувати його простіше простого: 1 столову л. клітковини залийте 200 мл кефіру (знежиреного). Вживайте щоранку замість сніданку та/або вечері.

Каша з вівсяних висівок

Це блюдо рекомендується не тільки під час схуднення, але і людям, страждаючим серцево-судинними патологіями, адже продукт багатий калієм і магнієм. Кожен день вживати морську капусту, сухофрукти або горіхи не всі люди можуть собі дозволити, а от готувати на сніданок корисну кашку не складе проблеми. Це буде відмінною профілактикою для роботи серця. Рецепт каші з вівсяних висівок:

  • візьміть 1 ст. л. клітковини, залийте 200 мл молока (низької жирності);
  • додайте 1 чайну л. замінника цукру, щіпку солі;
  • молоко довести до кипіння, потім повільно додавати сухий продукт, помішуючи;
  • варити кашу треба всього 2 хвилини, потім дати настоятися таку ж кількість часу, щоб загусла.

Читайте також: користь і шкода вівсяної каші вранці.

Дієта на вівсяних висівках

Прихильники раціонального харчування вважають, що іноді потрібно вдаватися до 2-3 денної дієти на вівсяних висівках, для оздоровлення організму. Необхідно придбати суху (не в гранулах) клітковину з вівса. Починати приймати її треба з маленької дози – 1 ч. л., з часом збільшуючи до 2 ст. л./прийом. За 15 хвилин до їжі порцію необхідно запарювати в окропі і давати розбухнути, після чого додавати висівки в блюдо, яке збиралися вживати в їжу. Зразкове меню дієти:

  1. Сніданок. 200 г домашнього йогурту.
  2. Полуденок. Склянку кефіру або кислого молока.
  3. Обід. 200 г супу з овочами, 100 г відвареної курятини, 150 г гречаної каші.
  4. Вечерю. 200 г сиру.
  5. Перед сном. Склянка кисломолочного напою.

Вівсяні висівки - протипоказання

Будь-яка надмірність може завдати шкоди здоров'ю. Якщо вживати клітковину без міри, то легко отримати тривалий розлад ШКТ і інші неприємності. Також не рекомендується вживати оболонки вівса людям із запаленнями органів травлення. Абсолютні протипоказання вівсяних висівок – це гастрит або виразка в гострій фазі, спайки або ерозії на слизовій шлунка. Не можна приймати ліки під час вживання клітковини, оскільки вона абсорбує з них всі активні речовини. Інтервал між прийомами повинен становити не менше шести годин.

Дізнайтеся більше, що такевисівки для схуднення - як вживати правильно.

Відео: як правильно вживати вівсяні висівки для схуднення

Секрети легкого схуднення за допомогою висівок - Все буде добре-Випуск 571-Все буде добре 25.03.15

Вівсяні висівки – відгуки

Сусанна, 46 роківЗавжди купую висівки з вівса – вони допомагають налагодити травлення. Приймаю для очищення організму від шлаків, тому проблем зі стільцем не буває. Однак не знала, скільки калорій у вівсяних висівках, а коли звернула увагу, то здивувалася, не так вже й мало! Хоча у них ідеальне співвідношення БЖУ, буду вживати поменше, щоб не поправитися.
Владислав, 35 роківНастільки захопився прийомом клітковини, що отримав тривалу діарею та біль у шлунку. Це потім я дізнався, що оптимальна доза висівок з вівса, не здатна нанести шкоду – до 30 г/добу. Зараз думаю, чим замінити їх. Брат-спортсмен порадив перейти на гречку. Крупа, на відміну від грубої клітковини, більш щадяще діє на ШКТ.
Наташа, 19 роківВівсяна клітковина мене врятувала від головних болів. Вистачає зробити їх них кашку на воді, і з'їсти вранці натщесерце і голова перестає боліти. Справа в тому, що я гіпертонік, а коли на вулиці зміна погоди, то біль буває пекельної. Висівки з вівса мають здатність розширювати судини, тому ефективні при гіпертонічній хворобі.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!