Як варити кольорову капусту - скільки часу

Цей овоч широко використовується для прикорму малюків, приготування супів, гарнірів, салатів. Він містить небагато калорій, притому дуже корисна для дитини і дорослого. Однак важливо знати, як правильно варити капустяні суцвіття, щоб вони залишилися корисними і смачними.

Як зварити цвітну капусту

Після теплової обробки в овочі залишаються вітаміни Е, К, А, групи Ст. Крім того, 50 г продукту містять добову норму аскорбінової кислоти. Часте вживання цього унікального овоча допомагає боротися зі стресом, покращує травлення, сприяє виробленню білків. Корисно їсти страви з відвареної капустою людям після травм, опіків, адже цей продукт запускає процес регенерації клітин. Обмежити вживання овоча варто тим, хто страждає:

  • подагру;
  • підвищеною кислотністю шлунка;
  • спазмами кишечника.

Перш ніж варити, продукт треба правильно підготувати. Після покупки на ринку качан не варто зберігати на світлі – від цього овоч псується і чорніє. Перед приготуванням його звільняють від листя, зрізають качан трохи нижче розгалужень і з допомогою ножа видаляють чорні, підгнилі суцвіття. Потемнілі верхівки можна зачистити теркою. Ще одним важливим етапом є обробка вилка від шкідників. Перед тим, як поставити варити, його тримають в каструлі з солоною водою. Пропорції розчину: 2 столові ложки солі/1 літр води. Після цієї процедури качан добре промивають водою.

Продукт кладуть у кипляче молоко або воду, щоб зберегти більше корисних речовин. Рідини не повинно бути надто багато в каструлі. Скільки цвітну капусту варити після закипання, залежить від того, заморожені суцвіття ви берете або свіжі. Алюмінієва або мідна посуд негативно позначається на якості готового страви і смаку. Рекомендується брати емальований або скляний посуд.

Цей унікальний продукт часто використовують для дитячого пюре і приготування дієтичних страв. Завдяки багатому хімічному складу відварна цвітна капуста несе величезну користь організму людини. Сирої овоч теж можна вживати, але на смак він не доведеться кожному. Зварити суцвіття можна в каструлі, мультиварці, мікрохвильової печі або пароварці. Нижче представлені популярні рецепти для тих, хто хоче побалувати своїх домашніх корисними вареними стравами.

В мультиварці

  • Час приготування: 25 хвилин;
  • Кількість порцій: 4;
  • Калорійність страви: 35 ккал;
  • Призначення: на обід;
  • Кухня: європейська;
  • Складність приготування: легка.

Багато сучасні господині вже навчилися готувати так, щоб велика частина корисних речовин зберігалася в продуктах. Наприклад, кольорова капуста на пару в мультиварці готується швидше, ніж на плиті традиційним способом, вимагаючи від господині мінімуму зусиль. Нижче представлена докладна інструкція, як приготувати смачну цвітну капусту для гарніру або подальшого використання для салату.

Інгредієнти:

  • вода;
  • сіль;
  • капуста цвітна – 800 грам.

Спосіб приготування:

  1. Замочують качан на 15 хвилин холодною водою з сіллю.
  2. Ділять на суцвіття качан.
  3. Розділити продукт на однакові суцвіття.
  4. Наповнюють мультиварочную чашу водою, встановлюють ємність для варіння на пару.
  5. Викладають на решітку суцвіття.
  6. Закривають кришку, включають режим «Пар».
  7. Варять до готовності 15-20 хвилин.

В мікрохвильовці

  • Час приготування: 15 хвилин;
  • Кількість порцій: 4;
  • Калорійність страви: 30 ккал;
  • Призначення: на обід;
  • Кухня: європейська;
  • Складність приготування: легка.

Наведений нижче рецепт можна використовувати, якщо часу на готування немає, а порадувати домочадців корисною і смачною їжею хочеться. Як приготувати вишуканий гарнір за лічені хвилини? Потрібно використовувати наявну практично в кожному будинку мікрохвильовку. Підійде продукт свіжий і заморожений, попередньо розділена на дрібні суцвіття. Як зварити цвітну капусту в мікрохвильовці, щоб вона вийшла особливо смачною? Можна додати до неї спеції, олія, зелень, цибулю. Варто пам'ятати, що не можна використовувати в мікрохвильових печах металевий посуд.

Інгредієнти:

  • свіжа капуста – 1 качан;
  • сіль – ½ ч. ложки.

Спосіб приготування:

  1. Очистити качан від листя, розділити на квітки, промити водою.
  2. Викласти продукт у варильну ємність, залити молоком або водою, посолити.
  3. Закрити ємність кришкою, варити 4 хвилини на повній потужності.
  4. Витягнути каструлю, перемішати суцвіття.
  5. Варити ще 3 хвилини до готовності.

В пароварці

  • Час приготування: 30 хвилин;
  • Кількість порцій: 4;
  • Калорійність страви: 30;
  • Призначення: на обід;
  • Кухня: європейська;
  • Складність приготування: легка.

Варити цей овоч можна не тільки на вогні, але і на пару. При цьому набагато більше вітамінів залишаться в готовому блюді. Час варіння цвітної капусти не залежить від того, заморожений продукт або свіжий ви берете. Використовувати приготовлені на пару суцвіття можна для дієтичного або дитячого харчування, в якості гарніру. Крім того, з них роблять супи або легкі пюре.

Інгредієнти:

  1. цвітна капуста – 800 г;
  2. сіль;
  3. спеції.

Спосіб приготування:

  1. Готують качан, розбирають на суцвіття.
  2. Викладають на пароварочный деко. Заморозку можна використовувати, не розморожуючи.
  3. Солять продукт, додають спеції.
  4. Ставлять варити на пару на 25 хвилин (попередньо розморожені овочі на 7 хвилин).

Перед смаженням

Досвідчені господині знають, що перед смаженням даний продукт рекомендується варити. Після цих маніпуляцій вийде поживний, низькокалорійний і дуже смачний гарнір для м'ясних і рибних страв. Особливий смак додасть йому правильно підібране масло зі спеціями. Не менш вишуканими виходять суцвіття, смажені в клярі. Всі рецепти з цим овочем містять етап варіння. Як варити цвітну капусту перед смаженням? Дуже важливо не перетримати її у воді, щоб суцвіття не втратили форму і корисні речовини.

Скільки варити овочі перед смаженням:

  • 7 хвилин – в каструлі;
  • 20 хвилин – на пару;
  • 10 хвилин – в мультиварці;
  • 3 хвилини – в СВЧ.

Заморожену

Практично у всіх магазинах сьогодні можна купити овочі в замороженому вигляді. Варити їх можна, без попереднього розморожування, будь-яким способом з представлених вище. Скільки варити цвітну капусту заморожену, залежить від способу приготування продукту. Класичний варіант на плиті вимагає 12-15 хвилин. Після чого овочі відкидають на друшляк, додають олію, спеції та інше, в залежності від конкретного рецепту.

Скільки вариться цвітна капуста в супі

Завдяки багатому хімічному складу і корисним властивостям цей овоч широко застосовується в кулінарії для приготування перших, других страв, дитячого харчування. Однак не всім господиням відомо, як приготувати смачний суп з суцвіттями капусти. Рецептів такої страви є чимало. Скільки варити цвітну капусту в супі, залежить від способу приготування. Як правило, вона готова вже через 12-15 хвилин після занурення у киплячий бульйон.

Як зварити цвітну капусту смачно – поради

Щоб страви з цим унікальним продуктом виходили смачними, не втрачаючи корисних речовин, зовнішнього вигляду, варто запам'ятати кілька секретів:

  1. Не варто варити суцвіття занадто довго.
  2. Велика кількість рідини негативно впливає на смак продукту, забирає вітаміни, мікроелементи.
  3. Перш ніж відварити цвітну капусту, качан потрібно обробити від шкідників, промити водою, розібрати на дрібні суцвіття.
  4. Відвар після варіння овоча можна використовувати для соусів, супів.
  5. Щоб усунути неприємний запах, можна варити суцвіття з сухариком.
  6. Покращиться смак продукту, якщо варити його з цукром або замінити звичайну воду мінеральною.
  7. Погіршиться смак суцвіть, якщо зварити їх і не злити воду.
  8. Особливо смачними виходять суцвіття, якщо варити їх у молоці.
  9. Пухкі качани краще підходять для супу, а щільні для гарнірів, салатів.
  10. Якщо овоч використовується для страви з безліччю інгредієнтів (супу), то варити його починають за 12 хвилин до кінця приготування.

Відео

Рецепт: пюре з цвітної капусти для першого прикорму малюка

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!