Грибний суп з сушених грибів

Після літньо-осіннього сезону у господинь залишаються великі запаси сушених грибів, завдяки яким можна радувати сім'ю смачними стравами круглий рік. Ароматний наваристий суп особливо приємно буде з'їсти холодною зимою або вогкою восени. Головне – знайти підходящий рецепт, який не потребує багато витрат.

Як вибрати і підготувати гриби для приготування

Самий ароматний і вишуканий суп виходить із сухих білих. Але не менш смачно вийде, якщо покласти сушені підберезники, підосичники і інші трубчасті. Якщо ви не ходите по гриби самостійно, то можете купити кілька готових зв'язок у перевіреної бабусі на найближчому ринку. Вони витрачаються дуже економно, і невеликої порції вистачить на цілу зиму.

Перед тим, як варити суп, гриби необхідно на кілька годин замочити, а потім ретельно промити. Залишилася воду процідіть через марлю. Потім їх потрібно нарізати невеликими шматочками, залити процідженої водою і зварити бульйон. Найбільш підозрілі кулінари радять зливати перший бульйон, однак, якщо ви впевнені в якості своїх припасів, від цього етапу можна відмовитися.

Як приготувати суп з сушених грибів

При приготуванні смачного наваристого страви за класичним рецептом потрібно зовсім небагато овочів: цибуля, морква, картопля і, за бажанням, селера і свіжа зелень. Головним і основним продуктом будуть гриби. Додавати м'ясо необов'язково, адже бульйон буде варитися на самих грибах. Досвідчені господині знають власні фірмові рецепти, однак для перших кулінарних експериментів підійдуть класичні поради.

Класичний рецепт з овочами

Грибний суп з сушених грибів вимагає багато часу, але не зусиль. Вам знадобляться найпростіші інгредієнти:

  • сухі підберезники або підосичники – 2-3 жмені;
  • цибуля – 2 шт.;
  • морквина;
  • картопля – 3-4 шт.;
  • свіжа зелень, сіль.

Якщо хочете, в суп можна додати болгарський перець кільцями, селера, свіжий помідор або горошок. Це не суперечить рецептом, просто всі овочі потрібно буде обсмажити разом. Готуйте так:

  1. Гриби заздалегідь замочити, потім промити водою. У решти процідженої воді довести до кипіння, зняти піну. Посолити.
  2. Картоплю нарізати брусками і у киплячий бульйон опустити.
  3. Наріжте моркву, дрібно наріжте цибулю і обсмажте пасеровку. Додайте на сковорідку будь-які овочі, які ви вирішили використовувати.
  4. Через 15 хвилин після додавання картоплі опустіть овочі в каструлю.
  5. Доведіть до кипіння ще раз, потім залиште на слабкому вогні 15-20 хвилин.

Як готувати з перловкою в мультиварці

Грибний суп з сушених грибів з перловкою вдасться зробити дуже ароматним і наваристим, якщо у вас є сучасна кухонна техніка, наприклад, мультиварка Редмонд, Поларіс, Панасонік або Філіпс, яка дозволяє використовувати режим тривалого неспокою або гасіння. Вам знадобиться:

  • сухі гриби – 2-3 жмені;
  • перловка – 1 склянка;
  • цибулина;
  • морквина;
  • картопля – 3-4 шт.

Технологія приготування буде трохи відрізнятися від звичної, оскільки сушені гриби для супу в мультиварці все одно потрібно заздалегідь замочити, як і перловку. Робіть так:

  1. Гриби залийте водою і залиште на 3-4 години. Потім наріжте.
  2. Перлову крупу також залийте водою і залиште на 4-5 годин. Тоді вона легко звариться.
  3. Нашаткуйте цибулю і моркву, обробіть в мультиварці на режимі смаження.
  4. Злийте воду. Додайте до овочів нарізану картоплю, гриби і крупу.
  5. Наповніть чашу водою, посоліть і залиште на режимі гасіння на 40-50 хвилин.

Як варити суп із сушеними грибами і вермішеллю

Грибна локшина вважається класичним зимовим стравою. Ідеально, якщо локшину ви зліпили самостійно, з домашнього тесту. Однак у сучасних умовах можна задовольнятися макаронними виробами з магазину. Вам знадобиться:

  • гриби – 3-4 жмені;
  • морквина;
  • цибуля;
  • вермішель – півсклянки;
  • картопля (за бажанням) – 2 шт.;
  • свіжа зелень, сіль.

Для такого грибного супу з сушених грибів відмінно підійде маслюк або опеньок – ці маленькі ніжні грибочки чудово гармоніюють за смаком з тестом і дозволять зробити страву більш густим, в'язким, наваристим. Готувати потрібно так:

  1. Заздалегідь замочіть маслюки та опеньки. Якщо їх у вас немає, підійдуть будь-які лісові.
  2. Через 3-4 години злийте воду, промийте їх, наберіть свіжу і зваріть бульйон.
  3. Наріжте картоплю брусочками, опустіть в киплячу воду. Якщо ви хочете зробити більш легке блюдо, картопля використовувати не потрібно.
  4. Подрібніть цибулю і моркву обсмажте. Покладіть в каструлю і накрийте кришкою на 15 хвилин.
  5. Доведіть суп до кипіння, всипте вермішель і через 5 хвилин вимикайте. Подавати страву краще відразу, оскільки після повторного розігрівання вермішель може розбухнути і розм'якнути.

Грибний суп-пюре з плавленим сиром і вершками

Вишукане перше блюдо вийде, якщо використовувати блендер. Тим, хто не знає, як зварити суп з сушених грибів так, щоб він нагадував крем, можна запропонувати базовий варіант, в якому багато калорій. Вам знадобиться:

  • свіжі шампіньйони – 600 г;
  • сушені білі або підосичники – 2 жмені;
  • вершки – 200 мл;
  • картопля – 2 шт.;
  • цибулина;
  • плавлений сир – 2-3 ст. ложки;
  • сіль, трави.

Без печериць (або глив) приготувати таку страву буде складно, оскільки вони найкраще подрібнюються в пюре. Однак при бажанні можна обмежитися сушеними. Робіть так:

  1. Залийте підберезники або білі водою, залиште на пару годин. Потім зваріть.
  2. Бульйон злийте в окрему каструлю, а грибочкам дозвольте охолонути. Дрібно наріжте їх і обсмажте з цибулею. Потім подрібніть отриману суміш блендером.
  3. Картоплю зваріть, її розімніть в пюре. Додайте вершки.
  4. Змішайте картоплю з грибною сумішшю і розбавити грибним бульйоном, поки блюдо по консистенції не буде нагадувати кефір.
  5. Доведіть до кипіння. Додати плавлений сир, спеції. Подавайте відразу ж. Можна вершками зобразити на поверхні оригінальний малюнок, наприклад, кілька крапельок.

Як зварити суп з сушених білих грибів з картоплею

Для класичного грибного супу з сушених грибів ідеально підходять великі королівські білі. На їх основі вдасться зробити смачне поживне блюдо, яке в пісні дні зможе замінити навіть м'ясо або курку, адже грибочки містять рослинний білок. Вам будуть потрібні такі компоненти:

  • сушені білі – 2-3 жмені;
  • картопля – 3 шт.;
  • морквина;
  • цибулина;
  • лавровий лист;
  • сіль;
  • чорний перець горошком.

Буває важко визначити, скільки варити сушені гриби для супу, щоб вони не залишилися жорсткими. Після закипання рекомендується бульйон залишити під кришкою ще на чверть години. Робіть так:

  1. Білі заздалегідь замочити на 4-5 годин, після добре відмийте.
  2. У каструлю покладіть, залийте водою, доведіть до кипіння. Накрийте кришкою, зменшіть вогонь.
  3. Картоплю наріжте соломкою або кубиками, покладіть в каструлю.
  4. Подрібніть моркву і цибулю або натріть на тертці, обсмажте. Додайте в суп.
  5. Проварити все разом ще 15-20 хв. Потім подавайте зі сметаною.

Видеорецепты: як готувати суп із сухих грибів

Різноманітність корисних рецептів страв дає простір фантазії. Базова технологія приготування супу з грибочків дуже проста, однак будь-яка господиня може придумати щось оригінальне: наприклад, додати крихітні курячі фрикадельки, галушки з тіста або замінити перлову крупу пшоном. Головне – пам'ятати, що грибочки володіють власним багатим насиченим смаком, тому доповнювати їх слід нейтральними продуктами.

Рецепт від шеф-кухаря Іллі Лазерсона

Грибний суп

Дуже смачний рецепт з квасолею

Суп з Квасолею з Грибами! Дуже Смачний! Випуск №14

З гречкою

Оригінальний ГРИБНИЙ СУП з сушених грибів

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!