Хамон - що це таке, як приготувати. Рецепт хамона в домашніх умовах

Іспанське м'ясо хамон – не шинка, а сиров'ялена свинина. Це смачний домашній делікатес, зроблений з задньої ноги свині, яку піддавали соління, сушіння, а потім вялению. Блюдо практично не містить холестерину, можна їсти його щодня.Відрізняється від пармської шинки (прошутто) тим, що смак в'яленого окосту більш солоний з-за різниці технології виробництва. Кожен іспанець знає, що таке хамон.

Іспанський хамон

Хамон – що це таке? В Іспанії виготовляють такі види хамона:

  • Серрано – недорогий з білим копитцем. Отримують його з м'яса білих свиней, а дозріває він від семи місяців до року.
  • Іберіко – буде коштувати дорожче, з чорним копитцем. Чорних свині іберійської породи з раннього віку годують кукурудзою, потім пасуть на гірських просторах, роблячи фото. Перед забоєм кілька місяців годують жолудями, домагаючись особливого запаху і смаку. Найдорожчі бейот і ресево. Купити поза Іспанії важко.

Як роблять хамон

З чого роблять хамон, як він засолюється і визріває:

  1. Блюдо виготовляють з задньої ноги, прибираючи надлишки жиру, засипають морською сіллю на два тижні. Відбувається процес в холодному приміщенні, при температурі від 0 до + 8°C. Важливо знати, як приготувати ногу до подальшого процесу.
  2. Далі промивають від зайвої солі, обсушують, надають форму і підвішують вертикально.
  3. Потім пров'ялюють і зрівнюють ступінь просоленности у вологій камері від 1 до 2 місяців.
  4. Завершує основний процес рецепта сушіння: підвішені вертикально окосту дозрівають. Придатність визначається шляхом проколювання голкою з яловичої кістки, по особливому аромату роблять висновок.

З чим їдять хамон

Продукт вважається дієтичною їжею, містить корисні жири, низьку калорійність. З чим є хамон? До страви підходять оливки, зелень, сири (смачно з курадо). Окіст іспанці тушкують з креветками, які додають у салати, адже він надає будь-якій страві неповторний смак і аромат. Невеликі щоденні порції хамона вважаються дієтою, коли питання, як приготувати. поставлений перед професіоналом: смачний він з червоним сухим вином, пивом. Тонкість для приготування гарячих страв – додавання в кінці варіння, щоб жир був трохи розплавленим.

Як зробити хамон в домашніх умовах

Як правильно приготувати в'ялений домашній окіст? Щоб приготувати його в домашніх умовах потрібно вибрати та купити свіже м'ясо поросяти (задня нога), добре провітрюване прохолодне приміщення. Важливо, щоб свиня годувалася жолудями, тоді страва буде називатися хамон. Вид окосту додасть колориту Іспанії, наповнить приміщення приємним ароматом. Приготування страви триває довго, майже як яловичина, а купити такий окіст дорого.

Інгредієнти:

  • свинячий окіст;
  • морська сіль у 3 рази більше ваги самого окосту, трохи звичайної солі.

Спосіб приготування:

  1. Очистити свинячий окіст від жиру, обсипати сіллю.
  2. Витримати 2 тижні в прохолодному приміщенні, щоб рівномірно просолилось.
  3. Промити від зайвої солі, надати форму.
  4. Підвісити в добре провітрюваному приміщенні для просушування. Періодично міняти температуру від більш низької до високої, щоб відбувався процес потіння (виводиться зайвий жир і волога).
  5. Після цього окіст виносять в підвал для дозрівання, приблизно на 12 місяців. Після цього можна різати м'ясо.

Як зберігати хамон

Домашній сиров'ялений окіст зберігають на кухні, підвішених до стелі копитом догори при температурі 15-20 °с, не допускаючи різких перепадів температури. Місце зрізу після використання змащують тваринним жиром, оливковою олією (це видно на фото). При появі цвілі протерти ганчіркою, змоченою оливковою олією. Дотримуючись прості умови зберігання, ви будете довго насолоджуватися цим продуктом. Це дуже смачно. Нарізка з в'яленої свинини зберігається в холодильнику, численні фото підтверджують цей факт.

Відео: хамон з динею

Хамон з динею (Pinchos de melon con jamon)

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!