Яловичина, запечена в духовці: рецепти

Соковите, ніжне м'ясо, приготоване з допомогою духовки, послужить відмінною прикрасою банкетного столу. Гаряча запечена яловичина поєднується з будь-якими овочами, сиром, грибами і чудово підходить в якості другої страви, остиглий продукт можна використовувати для приготування бутербродів.

Як приготувати яловичину в духовці

За бажанням побалувати сім'ю або гостей запеченої в духовій шафі яловичиною, варто подбати про вибір якісного м'яса. Для приготування страви краще всього підходить свіжий, а не морозивний продукт (у крайньому випадку, вибирайте охолоджену м'якоть). Крім того, слід використовувати молоду яловичину, оскільки стара виходить жорсткою. Свіжа вирізка має яскраво-червоний колір і слабкий нейтральний запах. У вирізці не повинно бути багато прожилків/плівок.

Як смачно приготувати яловичину в духовці? Перед запіканням ретельно вимийте філе під проточною водою, далі промокніть його паперовим рушником. Щоб прискорити процес готування і надати запечене страві пікантний смак, варто передчасно замаринувати м'ясо у вині, кефірі, майонезі або рослинному маслі з приправами. Яловичу вирізку потрібно тримати в маринаді не менше 3 годин, але краще залишити на ніч. Тоді ви отримаєте дуже ароматне, смачне, ніжне і соковите м'ясне блюдо.

Скільки запікати

Час запікання яловичого м'яса залежить від ваги шматка, попередньої обробки (маринування), температури нагрівання духовки, використання додаткових матеріалів типу фольги, рукава, пр. Так, якщо ви вибрали кілограмовий шматок філе, який не був промаринован, то до готовності його необхідно буде тримати в духовій шафі близько 2 годин при температурному режимі до 200 градусів. Час приготування яловичини в духовці в рукаві скорочується до 45 хвилин при 220 градусах. Півкіло нежирного маринованого м'яса при запіканні в умовах 180 градусів буде готове через годину.

Страви з яловичини в духовці - рецепти з фото

Готувати м'ясні страви можна різними способами, але оптимальним серед них є запікання в духовці. Такий вид термічної обробки дозволяє зберегти користь продуктів, мінімізувати кількість жиру в м'ясі і отримати соковите, м'яке блюдо. Рецепти з яловичини в духовці припускають менш трудомісткий процес, чим приготування тушкованого або смаженого м'яса: вам не потрібно постійно стояти біля плити, а потім відмивати піч та стіни від жирних бризок. Хоча яловиче філе більш жорстке, ніж куряче або свиняче, при правильному приготуванні воно виходить більш ніжним, смачним, корисним.

У фользі

Краще для приготування цієї страви вибирати свіжу вирізку, яка раніше не піддавалася заморожуванню. Охолоджене філе слід дістати з холодильника приблизно за годину до запікання, щоб воно встигло нагрітися до кімнатної температури. Яловичу м'якоть варто натерти спеціями, оливковою олією і швидко обсмажити на сухій сковороді з обох сторін – так соки будуть запечатані всередині м'ясних шматочків, в результаті чого готове блюдо не буде сухим. Скільки запікати яловичину в духовці у фользі? На приготування вказаної кількості м'якоті знадобиться приблизно годину.

Інгредієнти:

  • часникові зубки – 5 шт.;
  • сіль;
  • лимонний сік – 2 ст. л.;
  • перець чорний;
  • соус соєвий – 2 ст. л.;
  • яловича вирізка – 1,5 кг;
  • коріандр;
  • морква – 2 шт.

Спосіб приготування:

  1. Чисте, сухе філе розріжте на кілька шматочків, натріть спеціями. Обсмажте шматочки на сухій сковороді по 2 хвилини з кожного боку.
  2. Змішайте продавлений часник з лимонним соком, оливковою олією, спеціями.
  3. Моркву поріжте кружечками. Помістіть їх в акуратно зроблені філе надрізи.
  4. Викладіть яловичу вирізку на деко, застелений фольгою, полийте готовим соусом і відправте в духовку на годину при температурі близько 200 градусів.
  5. Запечене блюдо подавайте в гарячому або охолодженому стані зі свіжою зеленню.

В рукаві

Завдяки спеціальному пакету для запікання м'ясо виходить особливо м'яким і ніжним, при цьому господині не доводиться відмивати після готування деко і в духовку. Яловичина, запечена в рукаві, ідеально підходить до картопляного пюре або спагетті. Крім того, таке м'ясо можна вживати і в холодному вигляді, роблячи з нього бутерброди. Нижче описаний покроковий рецепт приготування смачного м'ясного блюда з фото.

Інгредієнти:

  • лимон – ½ шт;
  • гірчиця – 2 ст. л.;
  • яловичина – 0,6 кг;
  • цукор – ½ ст. л.;
  • олія рафінована – 2 ст. л.;
  • часникові часточки – 3 шт.;
  • сіль – 20 р.;
  • приправи.

Спосіб приготування:

  1. Наповніть глибоку ємність з холодною водою, розчиніть в ній сіль/цукор. Сюди ж додайте сік з половини лимона.
  2. Ретельно промиту вирізку помістіть в рідину (попередньо з м'якоті варто видалити всі плівки і жилки). Накрийте посуд кришкою, зверху помістіть вантаж і приберіть м'ясо в холод на кілька годин або навіть на ніч.
  3. Мариноване філе обсушіть допомогою паперових рушників.
  4. Натріть яловичу вирізку гірчицею, спеціями, рослинним маслом.
  5. Часник порізати пластинками, вправьте його в неглибокі надрізи, зроблені на яловичині ножем.
  6. Давши продукту настоятися півгодини при кімнатній температурі, помістіть його в рукав. Сюди ж вилийте ½ ст. води і щільно зав'яжіть пакет з обох сторін. Зробіть на ньому кілька проколів за допомогою зубочистки.
  7. Надішліть деко в духовку на 20 хвилин при температурі 180 градусів. Після зменшіть режим до 150 градусів і продовжуйте готувати страву ще 1,5 години.
  8. Після вимкнення печі не діставайте деко відразу ж. Нехай запечене м'ясо постоїть в остигає духовці ще 15 хвилин, а після його можна подавати на стіл.

З картоплею

Запечена з картоплею яловичина – просте в приготуванні, смачне блюдо, яким можна нагодувати всю сім'ю. При цьому немає необхідності довго возитися на кухні і стояти біля плити, слідкуючи, щоб продукти не підгоряли. Яловичина, запечена в духовці з картоплею, ідеально поєднується зі свіжими овочевими салатами влітку і соліннями взимку. Нижче докладно і з фото описано, як запікати м'ясо разом з картоплею.

Інгредієнти:

  • мелений червоний і чорний перець;
  • картопля велика – 4 шт.;
  • яловича вирізка – 0,4 кг;
  • велика цибулина.

Спосіб приготування:

  1. Позбавте м'якоть від плівок, зайвого жиру, відбийте її молоточком (це зробить м'ясо більш м'яким). Розріжте шматок на невеликі скибочки.
  2. Очищену картоплю наріжте тонкими кружальцями.
  3. Цибулину слід подрібнити кубиками або чверть кільцями.
  4. В нагріту до 180 градусів духовку помістіть деко, змащене маслом.
  5. Коли він нагріється (на це піде близько 10 хвилин), помістіть на сталевий лист м'ясні шматочки, посипати сіллю і перцем.
  6. Зверху викладіть цибуля, картопля і знову приправте інгредієнти.
  7. Накрийте продукти фольгою, щільно закріпивши її по краях.
  8. Запікайте блюдо на протязі 45 хвилин, потім зніміть фольгу і продовжуйте готувати м'ясо з картоплею 10 хвилин.

З овочами

Це блюдо виділяється серед інших м'ясних завдяки своїм смаковим якостям і користь. Яловичина, тушкована з овочами в духовці, виходить дуже ситним, апетитною і соковитою. Описаний нижче рецепт ідеально підходить як для святкового, так і буденного вечері. Завдяки овочів запечена яловича м'якоть стає максимально м'якою і дуже ароматною. При цьому, можна використовувати абсолютно різні плоди – баклажани, морква, солодкий перець, стручкову квасолю, помідори, пр. Як смачно приготувати яловичину, запечену в духовці?

Інгредієнти:

  • вирізка яловича – 0,4 кг;
  • цибулина;
  • перець, сіль;
  • кабачок;
  • олія рафінована – 2 ст. л.;
  • середні картоплини – 5 шт.;
  • часникові зубки – 3 шт.;
  • морква велика;
  • баклажан;
  • болгарські перці – 2 шт.

Спосіб приготування:

  1. Попередньо потрібно маринувати вирізку як мінімум 3-4 години. Для цього її натирають спеціями, посипають часниковими пластинами і дрібно нарубаним цибулею.
  2. Всі інші овочі ріжуть невеликими шматочками (можна соломкою).
  3. Продукти ретельно перемішуються з м'ясом в одній ємності, приправляється. Сюди ж додають 2 ст. л. рослинного масла.
  4. Мариновану м'якоть потрібно порізати на невеликі шматочки, злегка відбити, помістити в рукав і запікати 40 хвилин при 180 градусах.
  5. Після пакет проколюють ножем або роблять надріз уздовж усього рукава і продовжують готувати страву ще 20 хвилин.

Мармурова яловичина

Оскільки це дороге м'ясо, краще готувати з нього стейки або запікати одним шматком. При цьому запікання яловичини в духовці, при правильній підготовці продукту, не займе у вас багато часу. Щоб прискорити процес, вирізку слід замаринувати у спеціях, залишивши на кілька годин. Отримати максимально ніжне, соковите запечене блюдо можна, якщо попередньо швидко обсмажити м'ясо на сковороді, тим самим запечатавши всередині нього всі соки. Як приготувати мармурову яловичину в духовці?

Інгредієнти:

  • м'ясо молодого бичка – 2,5 кг;
  • олія оливкова – 3 ст. л.;
  • прянощі – 1 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Ретельно промийте м'ясо, умочіть серветкою, видаливши зайву вологу, після перев'яжіть кулінарною ниткою.
  2. Змастіть яловичину маслом, приправити спеціями, викладіть в спеціальну форму.
  3. Помістіть посуд в духовку, нагріту до 200 градусів, залиште запікатися на 20 хвилин. Після накрийте м'ясо фольгою, знизьте температуру до 160 градусів і продовжуйте готувати страву ще 2 години.

Відбивні

Страви з яловичини в духовці вимагають тривалого приготування, але витрачений час варто результату: м'ясо виходить дуже смачним, ніжним, рум'яним. Щоб зробити відбивні, слід вибирати лише філейну частину тушки або вирізку, інакше страва може вийти жорстким. Подавати можна з гарніром або без нього, але обов'язково зі свіжими овочами. Як приготувати відбивні з яловичини в духовці?

Інгредієнти:

  • майонез або сметана – 4 ст. л.;
  • гірчиця – 1 ч. л.;
  • спеції;
  • яловиче філе – 1 кг;
  • рослинне масло – 1 ст. л.;
  • сир – 300 г;
  • цибуля – 3 шт.

Спосіб приготування:

  1. Розділіть м'якоть на порційні шматочки товщиною близько 1 см, при цьому краще різати упоперек волокон. Відбийте м'ясні скибочки спеціальним молотком.
  2. З'єднайте сіль, гірчицю, перець, майонез, ретельно перемішайте соус.
  3. Натріть отриманою масою філе, залиште маринуватися на 40 хвилин.
  4. Очищену цибулю наріжте кільцями.
  5. Заздалегідь натріть твердий сир, присипте їм викладені на деко м'ясні шматочки і цибульні кільця, при цьому сталевий лист має бути змащений маслом.
  6. Відправте блюдо запікатися на 40 хвилин при 150 градусах духовки. Подавайте готове м'ясо з картопляним пюре, заправленим вершками або вершковим маслом.

Стейк

Різні кулінари готують яловичину по-своєму: деякі м'ясо піддають попередньої швидкої смаженні, запечатуючи сік всередині шматочків, інші воліють робити дієтичне блюдо, просто запікаючи яловичий стейк в духовій шафі. При другому методі приготування м'ясо виходить не менш м'яким і соковитим, але при цьому має меншу кількість калорій і жирів. Для стейка ідеально підходить антрекот – філе з міжреберної частині, що не має прожилок. Як приготувати стейк з яловичини в духовці?

Інгредієнти:

  • соус соєвий – 2 ст. л.;
  • яловичий антрекот – 1 кг;
  • спеції, включаючи розмарин і прованські трави;
  • масло рослинне – 1 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Розріжте антрекот на кілька порційних шматків.
  2. З'єднайте прованські трави, розмарин (по ½ ч. л.), соєвий соус, рослинна олія.
  3. Залийте отриманим маринадом м'ясні шматочки, залишивши на годину.
  4. При бажанні попередньо обсмажте філе на сковороді до золотої скоринки або ж відразу ставте блюдо запікатися на 40 хвилин при 180 градусах.

З чорносливом

Яловиче м'ясо має здатність відмінно вбирати аромати і соки інших продуктів, включаючи овочі, фрукти, цукати. Завдяки таким поєднанням страва набуває нові, свіжі, оригінальні смакові відтінки. Яловичина, запечена з чорносливом, годиться для подачі на святковий стіл. Щоб блюдо вийшло вдалим і рівномірно прожареним, попередньо м'ясо повинно бути підігрітий до кімнатної температури. Як приготувати яловичину, запечену в духовці з чорносливом?

Інгредієнти:

  • цибуля – 4 шт.;
  • яловиче філе – 1 кг;
  • чорнослив – 0,3 кг;
  • морква – 3 шт.;
  • чорнослив – 0,3 кг

Спосіб приготування:

  1. М'ясо наріжте на невеликі шматочки, цибулю – півкільцями, моркву – кружечками.
  2. Чорнослив залийте водою на 20 хвилин, потім викладіть на паперовий рушник.
  3. Обсмажте на олії м'ясо з двох сторін по 2 хвилини. При цьому вогонь повинен бути сильним.
  4. Перемістіть філе в форму, зверху викладіть чорнослив і обсмажені на тій же сковороді цибулю і моркву. Покладіть овочі поверх м'яса.
  5. Залийте інгредієнти водою, щоб вона доходила до верхнього шару. Випікайте м'ясо яловичини в духовці 2,5 годин при 180 градусах.

Шматком

Щоб приготувати соковиту яловичину з апетитною рум'яною скоринкою, краще запікати її цілісним шматком. Така страва ідеально підходить для урочистих банкетів, оскільки виглядає дуже красиво. Охолоджена яловичина, запечена в духовці в рукаві шматком, чудово підходить для приготування бутербродів або салатів. Важливо для отримання смачного страви правильно вибрати м'ясо. Для описаного нижче рецепта краще взяти шию, філе, кострець або оковалок. Нижче детально описано, як готувати яловичину, запечену в духовці.

Інгредієнти:

  • рослинне масло – 2-3 ст. л.;
  • часникові зубки – 3 шт.;
  • яловича вирізка – 1,5 кг;
  • розмарин, інші приправи.

Спосіб приготування:

  1. Зігрійте м'ясо до кімнатної температури, обсмажте на олії кілька хвилин з обох сторін разом з розмарином і продавлений часником.
  2. Коли яловиче філе придбає золотисту скоринку, перекладіть його на промаслений лист або в керамічну форму для запікання.
  3. Налийте туди ж половину склянки гарячої води або бульйону. Накрийте продукт фольгою, відправте запікатися на 30 хвилин при 220 градусах.
  4. Після м'ясо вийміть з печі, присипте спеціями, посоліть. Знизивши температуру до 170 градусів, відправте блюдо назад ще на півгодини. За 10 хвилин до готовності фольгу варто зняти, тоді на м'ясі утворюється апетитна рум'яна кірочка.

Шматочками

Не обов'язково готувати яловичу вирізку цілком або в чистому вигляді. Якщо нарізати філе шматочками і запекти разом з овочами, вийде оригінальне, самодостатня страва, яке навіть не потребує гарнірі. Для прискорення маринування і запікання яловичини наріжте її на тонкі шматочки. Щоб зберегти соковитість продукту, підсмажте його на сильному вогні і сухій сковороді протягом хвилини. Як готується яловичина шматочками, запечена в духовці?

Інгредієнти:

  • цибулина велика;
  • соус соєвий – 5 ст. л.;
  • перець болгарський жовтий/червоний;
  • яловиче філе – 0, 5 кг;
  • морква велика;
  • оливкова олія – 2 ст. л.;
  • часникові зубки – 4 шт.;
  • оцет рисової – 2 ст. л.;
  • гірчиця – 1 ст. л.;
  • сир голландський – 100 г;
  • базилік, кінза;
  • мед – 1 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Необхідно нарізати м'якоть уздовж м'язовий волокон (шматочки повинні мати невелику товщину і довжину 4-5 см).
  2. Для маринування змішайте гірчицю, соєвий соус, рисовий оцет, оливкова олія, продавлений часник. Помістіть в готову суміш м'ясні шматочки, почекайте 40 хвилин. Після дістаньте з рідини яловиче філе.
  3. Очистіть і подрібніть цибулю, болгарський перець, морква. Обсмажте на олії цибульку з морквою, включивши середній вогонь. На це піде приблизно 5 хвилин.
  4. Сюди ж додайте перець, смажте овочі ще 2 хвилини.
  5. На окремій сковороді підсмажте яловичину, при цьому посуд повинна залишатися сухою, без масла, а вогонь потрібен сильний.
  6. Через пару хвилин зніміть сковороду з плити, перемістіть м'ясо у форму для запікання, помістивши його зверху на овочеву суміш.
  7. Полийте продукти маринадом, додайте столову ложку води. Після відправте блюдо запікатися (для цього духовка повинна бути нагріта до 180 градусів) на 20 хвилин.
  8. Дрібно натріть сир, порубаєте кинзу, базилік. Присипте м'ясо цими продуктами і відправте ще на 10 хвилин у піч.

Як смачно запекти яловичину в духовці - секрети приготування

Запікання яловичини в духовці має свої хитрощі. Щоб страва вас не розчарувала, врахуйте декілька важливих порад від досвідчених кухарів:

  • необхідно правильно підбирати частини туші: якщо ви плануєте приготувати запечену буженину, то варто вибрати окіст або ошийок, для стейка і відбивною краще підходить філе або вирізка;
  • запечене м'ясо буде ніжніше і соковитіше, якщо попередньо його промаринувати;
  • пом'якшити страва допомагає відбивання молоточком;
  • для одержання рум'яної скоринки можна присипати яловичу вирізку тертим сиром в кінці запікання;
  • щоб запобігти пересихання філе, його варто обернути фольгою або помістити в рукав;
  • для запеченої яловичини ідеально підходять такі спеції, як: розмарин, базилік, орегано, червоний/чорний перець.

Відео

Смачна і соковита ЯЛОВИЧИНА ЗАПЕЧЕНА в духовці в рукаві.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!