Як варити пшоняну кашу: рецепти

Ще недавно пшоняна каша була головною стравою на російському столі, але зараз її незаслужено забули, зробивши кормом для курчат. Ця крупа, навіть приготована на воді, містить багато клітковини і інших корисних речовин, вважається дієтичною. Існує багато рецептів, як варити кашу з пшона. Незалежно від способу приготування, вона виходить дуже смачною, ситною та корисною. Готують її на сніданок дітям і для дієтичного харчування.

Підготовка пшона для приготування каші

Щоб блюдо вийшло смачним, потрібно правильно вибирати крупу. Пшоно зустрічається різне. З жовтого варять дуже смачне і розсипчасте блюдо, більш світла крупа підходить для каші-розмазні. Є різні види крупи: дробленная толченная або шліфована. Для приготування використовують жовті і не блискучі зерна, попередньо відокремлені від плівок і оболонок.

У продажу зустрічається ще пшоно-дранец, але воно має гіркуватим смаком, тому його рідко готують і вживають. Запасатися такою крупою заздалегідь не слід – при довгому зберіганні вона набуває гіркий смак. Пшеницю краще купувати бажано в тій кількості, яке необхідно для одного разу.

Часто в крупі зустрічається сміття: домішки інших зерен і лушпиння. Тому необхідно ретельно перебрати, промити кілька разів, поки вода не стане прозорою (знадобиться приблизно 4-5 промивань). Іноді крупу заливають постигла кип'яченою водою, залишають на кілька годин для набухання – тоді варити її потрібно буде менше (швидше приготується).

Як правильно варити пшоняну кашу - рецепти з фото

Тільки правильно приготувавши пшоно, можна отримати смачну кашу. Вживаючи її в їжу, ви добре очищаєте організм. Просо (з нього шляхом очищення отримують пшоняну крупу) містить речовини, які здатні зв'язувати іони важких металів. Завдяки їм з організму виводиться велика кількість шлаків і токсинів. Вживання пшона сприяє боротьбі з ранніми зморшками, виключає передчасне старіння.

Пшоняна каша на молоці в мультиварці

Сучасним господиням полюбилася мультиварка, вона надає можливість приготувати практично будь-яку їжу , але при цьому немає необхідності стояти над приготуванням біля плити. Пшоно – не виняток. Якщо варити його в мультиварці на молоці і з додаванням вершків, страва виходить дуже смачне і ніжне. Для варіння знадобляться такі інгредієнти:

  • крупа пшоняна – 1 склянка;
  • молоко – 3 склянки;
  • вода – 2 склянки;
  • вершки – склянки;
  • масло вершкове – 50 г;
  • цукор, сіль – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Викладіть продукти, переберіть, промийте крупу, злийте через сито.
  2. Всі інгредієнти, крім вершкового масла, складіть у каструлю. Виберіть режим «Каша», встановіть таймер на годину.
  3. Після звукового сигналу відкрийте кришку, додайте масло, виставте режим «Підтримання тепла» і залиште на 15 хвилин, щоб пшонка придбала відповідну консистенцію.
  4. Розсипте кашу по тарілках і подайте до столу. За бажанням додайте зелень або сухофрукти.

Як зварити розсипчасту кашу на воді

Класичним рецептом приготування є пшоняна каша на воді. Що отримати розсипчасту кашу потрібно взяти:

  • крупи – 1 склянка;
  • води – 1,5 склянки;
  • солі – за смаком;
  • вершкового масла – за бажанням.

Спосіб приготування:

  1. Підготувати і промити пшоно. Висипати в каструлю з товстим дном, залити окропом, залишити на деякий час настоюватися.
  2. Злити воду, залити чистою, поставити на вогонь.
  3. Після закипання посолити кашу, накрити каструлю кришкою.
  4. Варити на повільному вогні 25 хвилин.
  5. Готову кашу викласти на тарілки, додати вершкове масло і подати до столу.

З гарбузом в духовці

Гарбуз з пшоном – колосальний запас корисних речовин, вітамінів і мікроелементів. Виходить ситним, але при цьому дієтичної і гіпоалергенною. Для каші знадобляться наступні інгредієнти:

  • очищена гарбуз – 200-300 р;
  • пшоно – 300 г;
  • молоко – 900 мл (краще брати домашнє або з високою жирністю);
  • сухофрукти – за бажанням;
  • цукор – 2 столових ложки;
  • сіль – чайної ложки;
  • кориця, ванілін або цукор – за бажанням.

Спосіб приготування:

  1. Гарбуз очистити, подрібнити. Крупу перебрати, промити.
  2. Наповнити горщик слід в такій послідовності: спочатку скласти гарбуз, потім пшоно, сіль, цукор, ванілін, сухофрукти. Залити все молоком. Горщик треба брати з таким урахуванням, щоб він був заповнений не більше 2/3. Це потрібно, щоб молоко в процесі приготування не википала.
  3. Накрити кришкою або фольгою, поставити в духовку, готувати при температурі 150-180 градусів протягом 30-45 хвилин (час залежить від температури). За 5 хвилин до готовності розкрити кашу, щоб вона набула кірочку золотистого кольору.
  4. Подати до столу, додавши вершкове масло.

В мікрохвильовці

Готуючи в мікрохвильовці, ви будете впевнені, що нічого не втече і не пригорить. Для приготування 3 порцій знадобиться:

  • пшоно – 1 склянка (180 г);
  • вода – 3 склянки;
  • цукор – 3 чайні ложки;
  • сіль – за смаком;
  • вершкове масло.

Готують пшоняну кашу в мікрохвильовій печі наступним чином:

  1. Промити крупу, висипати в посуд, придатну для використання в мікрохвильовій печі. Крупа не повинна заповнювати більше половини каструлі.
  2. Залити половиною об'єму води (1,5 склянки), поставити приблизно на 5 хвилин у мікрохвильовку.
  3. Другу половину води тим часом потрібно закип'ятити, що дозволить скоротити час на приготування каші.
  4. Після звукового сигналу мікрохвильовки дістати каструлю, додати решту води, сіль, цукор. Накрити каструлю кришкою і відправити назад на 2-3 хвилини, попередньо зменшивши потужність.
  5. Після цього залишити кашу в мікрохвильовці для настоювання на 5-10 хвилин. Потім додати овочі, фрукти — за бажанням.

Скільки часу варити пшоняну кашу для риболовлі

Пшоняна каша широко використовується серед рибалок. Нею прикормлюють коропа, сазана, ляща. Щоб риба оцінила ваші труди, кашу потрібно правильно приготувати в суворій відповідності пропорцій і знати, скільки варити пшоно. Перед варінням крупу ретельно промивають і перебирають, щоб у ній не було сміття. Кашу варять у пропорції 1 до 8 (на 1 частину крупи 8 частин води) приблизно 10-15 хвилин. За цей час пшоно має розбухнути і почати лопатися. Його засипають у вже закипілу воду.

Не переварюйте кашу і стежте, щоб вона не пригоріла. В іншому випадку вона стане непотрібною для підгодовування риби. Якщо буде присутній запах горілого, улову не буде – короп та інші види не переносять такий аромат. У кашу часто додають інші продукти: горох, халву, меленые насіння. Так риба не втратить інтерес до підгодувала і швидко не насититься.

Відео

Є багато способів приготування смачною, ситною пшоняної каші. Смачним страва виходить на молоці з яблуками. Фрукти надають особливий смак, кислинку і приємний аромат. Як приготувати пшоняну кашу з яблуками, подивіться відео нижче. Весь процес показаний докладно, завдяки чому приготувати страву зможе кожен. Якщо ви ще не пробували варити пшоно, просто дотримуйтесь порад.

ПШОНЯНА КАША НА МОЛОЦІ З ЯБЛУКАМИ. Відео рецепт від Надії

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!