Холодець зі свинячих ніжок і курки - рецепт

Ще багато років тому було помічено, що міцний бульйон з свинячих ніжок швидко перетворюється на желе. Такий процес пояснюється наявністю особливих речовин, які знаходяться в сполучних тканинах, кістках. Холодець з голяшки і курки називали «царською їжею», але готували навіть у селянських родинах. Рецептура страви удосконалилася, але не всі господині знають, як зробити бульйон прозорий, які овочі, додати спеції для поліпшення смаку.

Як приготувати холодець з курки та свинини

Найважливіші компоненти страви – свинячий субпродукт і куряче м'ясо. Купувати ці інгредієнти бажано на ринку. Особливо уважно поставтеся до придбання свинячих ніжок, адже завдяки їм холодець застигне без додавання желатину. Перед приготуванням інгредієнт необхідно очистити від волосків, ретельно промити. Для вилучення кісток розріжте ляшки вздовж на дві частини, потім навпіл по ходу суглоба.

Для застигання страви важливо дотримуватися пропорції між свининою і м'ясом птиці. При купівлі розраховуйте так, щоб на 700 г ніжок припадало приблизно 1,5 кг курячого м'яса. Найкраща посуд для приготування холодцю – казан. Налийте воду так, щоб вона покривала м'ясо на 2 див. Якщо рідини більше, вона не випарується — страва не застигне.

Деякі господині вважають, що під час відварювання м'яса потрібно просто знімати піну шумівкою – це омана. Для отримання красивого, прозорого бульйону першу воду краще злити, так ви позбавитеся від зайвого жиру. Якщо зливати другу - то холодець з рульки і курки буде абсолютно прозорим.

Блюдо слід варити близько 6-7 годин. Цибулю і моркву в бульйон можна класти через 5 годин після початку приготування. Тоді ж слід додавати сіль. Спеції, приправи рекомендується класти за 30 хвилин до закінчення приготування. При таких умовах блюдо збереже вишуканий аромат. Після закінчення часу потрібно перевірити холодець з свинячих ніжок з куркою на готовність. Для цього зачерпніть трохи бульйону, остудити, змочіть їм пальці. Якщо при стисненні вони склеюються, то страва готова.

Після відварювання почекайте 20 хвилин дістаньте всі м'ясо шумівкою, починайте відокремлювати від кісток і хрящів. Робити це краще руками, щоб видалити всі дрібні кістки. Далі до м'яса можна додати часник і перець, ретельно перемішати перед викладанням у форми. Для прикраси зверху на курку можна покласти шматочок вареного яйця, моркви, свіжу зелень, маслини. На останньому етапі залийте свинячий бульйон у форму.

Для застигання холодець зі свинячих ніжок і курки необхідно поставити на середню полицю холодильника. Якщо відправити його в морозильну камеру – страва втратить свої властивості і даремно заморозиться, а не застигне. Залиште форми з холодцем на 5-6 годин. Якщо з якихось причин страва не застигло, переживати не треба. Вилийте бульйон назад в каструлю, прокип'ятити кілька хвилин. Окремо розведіть желатин згідно інструкції. З'єднайте бульйон з желатином, знову розлийте по формах, він точно застигне. Подавати холодець прийнято з хріном, гірчицею.

Особливості приготування в мультиварці

Готувати м'ясні компоненти потрібно так само, як і при звичайному способі приготування. Готувати в мультиварці холодець з курки і свинячих ніжок настільки легко, що з цим впорається будь-яка господиня. Увечері покладіть продукти в ємність, встановіть функцію «Гасіння». Подальше ваша участь не потрібно, просто чекайте закінчення процесу. Тонкощі закладання продуктів можуть відрізнятися в залежності від рецептури.

Рецепт холодцю зі свинячих ніжок і курки

  • Час: 9 годин.
  • Кількість порцій: 12 персон.
  • Калорійність страви: 330 ккал/100 р.
  • Призначення: обід, вечеря.
  • Кухня: російська.
  • Складність: легка.

Покроковий рецепт холодцю зі свинячих ніжок з куркою приваблює тим, що не вимагає додавання желатину для застигання. Смачний холодець виходить міцним, прозорим завдяки свинячим кісточках і ніжною курці. Холодець можна готувати на свята і у звичайні дні. Самий тривалий етап – відварювання м'яса, але ваш пильний контроль не потрібно, можна спокійно займатися своїми справами.

Інгредієнти:

  • ніжки – 3 шт.;
  • домашня курка – 1 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • перець горошком – 6-8 шт.;
  • лавровий лист – 3 шт.;
  • корінь петрушки – 1 шт.;
  • часник – за смаком;
  • сіль – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Разрубите голяшку, покладіть в холодну воду години на 2. Після зішкребіть ножем бруд з шкірки, припечіть волоски, ретельно вимийте.
  2. Промиту птицю розріжте на довільні шматки, зніміть шкіру і жир.
  3. Помийте цибулю разом з шкіркою.
  4. Очистіть моркву.
  5. Покладіть свинину і курку в глибоку каструлю, налийте холодну воду так, щоб вона покривала компоненти на 1,5-2 див. Доведіть до кипіння, зніміть піну. Продовжуйте варити під кришкою 5-6 годин на повільному вогні.
  6. Додайте цибулю, моркву, лавровий лист, перець, корінь петрушки, посоліть. Варіть ще 1 годину.
  7. Дістаньте з бульйону м'ясо, охолодіть, приберіть кістки.
  8. Вийміть овочі, їх можна викинути або залишити для прикраси.
  9. Охолодіть бульйон, процідіть. При необхідності зніміть з поверхні надлишки жиру.
  10. Викладіть м'ясо в форму, посипте мелкорубленным часником, залийте бульйоном. Поставте холодець застигати в холодильник на 4-5 годин.

Відео

ВДАЛИЙ рецепт М'ясного ХОЛОДЦЮ. Холодець зі свинячих ніжок і курки. A good recipe for meat aspic

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!