Приправа для риби - як правильно використовувати

Риба займає важливе місце в харчуванні людини. Вона корисна і смачна, але її часто незаслужено відсувають на другий план після птиці або м'яса. Завдяки великій кількості річок, озер і морів, що омивають Росію, господині на вибір надається величезна кількість видів риби, яку можна варити, тушкувати, смажити, фарширувати, маринувати, солити, запікати. Для поліпшення її смакових якостей в процесі готування до страви додають різні спеції.

Чим корисні спеції для риби

Рибна м'якоть сама по собі дієтична і легкозасвоювана, містить багато вітамінів, інших корисних речовин. Не дарма цей продукт включався в меню радянських їдалень – згадайте «рибний» четвер. Рибні страви рекомендують їсти дітям і людям, що знаходяться на дієті з-за захворювань. Японці, чий раціон харчування складається переважно з морських продуктів, визнані довгожителями, навіть старість вони проводять у рух. А якщо присмачити страви спеціями, то користь від них зросте в рази.

Корисні властивості популярних спецій:

  1. Лавровий лист зміцнює імунну систему і серцевий м'яз.
  2. Чорний перець збільшує апетит, знищує шкідливі бактерії.
  3. Гвоздика сприяє гарному травленню.
  4. Базилік знімає запалення, покращує роботу шлунково-кишкового тракту.
  5. Мускатний горіх необхідний тим, хто потребує зміцнення пам'яті, стимуляції роботи головного мозку.
  6. Куркума активно бореться з канцерогенами, знижуючи ризик онкологічних захворювань.
  7. Перець чилі сприяє швидкому насиченню і схудненню.
  8. Шафран нормалізує вироблення гормонів, його рекомендують додавати в їжу жінкам, у яких є проблеми в цій області.
  9. Кмин позитивно впливає на вироблення жовчі.
  10. Кріп є природним засобом від здуття живота.
  11. М'ята заспокоює нервову систему, її радять пити перед сном.
  12. Карі покращує загальне самопочуття.

При додаванні приправи в блюдо будьте акуратні. Не всі спеції можуть благотворно позначатися на роботі організму. Гострі приправи, такі як перець чилі, чорний перець, часник, мають здатність подразнювати слизову оболонку. Їх не можна вживати людям з виразкою шлунка, захворюваннями печінки або нирок. М'ята, наприклад, може викликати печію, неприємні відчуття в животі.

Склад приправи

Приправою називають суміш спецій, що додають до тієї або іншої їжі. Якщо говорити про смакову добавку для риби, то її можна придбати в готовому вигляді. Для бажаючих поекспериментувати зі смаками або ароматами, приправу можна зібрати самостійно, орієнтуючись на свої гастрономічні уподобання. Калорійність спеції в середньому становить 160 ккал на 100 грам.

Універсальна приправа

Найпростішим варіантом поліпшити смак рибного блюда є придбання готової універсальної приправи, яка продається в будь-якому магазині в розфасованому вигляді. Вибирайте той набір спецій, у складі якого не буде барвників, ароматизаторів, підсилювачів смаку. Зверніть увагу на вміст солі або цукру, ці компоненти тільки збільшують обсяг. Розпитайте спеції в спеціальних відділах з приправами, де складають індивідуальні набори на прохання покупця.

Які спеції підходить до рибі

Відомо, що ніжне рибне філе відмінно вбирає в себе запахи і смак різних трав. Класичним варіантом такої добавки є мелений коріандр, овочі сушені, петрушка, куркума, мелені перець, лимонна кислота. Цікаво, але приправа до риби для маринування кардинально відрізняється від спецій, які застосовуються при термообробці. Це стосується і способів приготування: для смаження краще використовувати одні приправи, а для ухи – інші. Приправа також може відрізнятися в залежності від виду риби.

Прісноводні види риб

Річкові сорти цього продукту мають специфічний запах, який легко видалити за допомогою лимонного соку, лимонної кислоти, петрушки, базиліка, анісу, материнки, інших спецій. Ці спеції будуть добре гармоніювати з такими видами риб, як:

  • щука;
  • сом;
  • окунь;
  • форель;
  • сазан.

Морська риба

Спеції для морської риби потрібно підбирати обережно. Вони повинні доповнювати смак основного продукту, підкреслювати його натуральний аромат. До таких прянощів відносять ароматний букет з перців мелених, чебрецю, меліси, імбиру, лаврового листа, гірчиці, петрушки, гвоздики. Для копчених страв використовуйте фенхель, шавлія, розмарин, кріп. Ці спеції ідеально поєднуються із:

  • оселедцем;
  • камбалою;
  • скумбрією;
  • осетровими;
  • лососевими,
  • хеком;
  • тріскою.

Приправа для соління риби і маринадів

Солона або маринована риба – приватна гостя на обідньому столі. Таке блюдо не обов'язково купувати в готовому вигляді, його можна приготувати самостійно на своїй кухні. Щоб вийшло смачніше, кухарі рекомендують додати в маринад лавровий лист, мелені перець, запашний перець горошком, лимонний сік. Суховатое філе невеликий жирності буде більш соковитим, якщо замаринувати його в якому-небудь соусі, наприклад, в сметані з подрібненою петрушкою або майонезі.

Для приготування юшки та рибного супу

Вуха, юшка по-суворовськи, французький буйабес, фінська лохикейтто – різноманітність варіантів рибного супу величезна. Для таких страв придатні лавровий лист, цибуля, петрушка, шафран, паприка, перець чилі, делікатесний перець ньора, насіння фенхелю. В деякі іспанські рецепти входить така екзотична приправа для рибного супу, як апельсинова цедра і чорний шоколад. У продажу можна зустріти готові набори гармонійно підібраних спецій для перших рибних страв.

Як правильно використовувати

Рибу можна приготувати різними способами. Залежно від термічної обробки приправи слід додавати за правилами, щоб максимально поліпшити смак продукту:

  1. Смаження. Якщо ви зібралися приготувати філе на сковороді, то запам'ятайте, що сіль потрібно додавати безпосередньо в рослинне масло. Це стосується і спецій. Щоб ніжне філе не пригорає і розвалювалася, фахівці радять змастити тушку солоним і перченим маслом і покласти на розігріту чисту сковороду.
  2. Гасіння. При приготуванні таким способом краще додати приправу одночасно з овочами, щоб і вони могли увібрати в себе частину аромату і смаку.
  3. Варка. Не додавайте в бульйон східні прянощі, вони зроблять бульйон дуже насиченим і «вб'ють» смак риби.
  4. Запікання. Обкладіть тушку приправами, загорніть у фольгу і поставте в духовку або мультиварку. Якщо ви використовуєте річкову рибу, то можете нафарширувати її петрушкою і лимоном. Така нехитра приправа для риби в духовці прибере річковий запах. Після того, як ви запечете рибку, не забудьте видалити начинку.

Для смаження

Смажена риба - одна з найпопулярніших страв. Золотава скоринка нікого не залишить байдужим, тоді як саме м'ясо стає більш соковитим за рахунок додавання рослинного масла. Аромат такої страви багато в чому залежить від приправи. Традиційно для смаження використовуються гострі перці: чорний, червоний, білий. Досвідчені кухарі радять додати і такі прянощі:

  • Часник. Але потрібно знати міру: не захоплюйтеся використанням цієї прянощі, щоб не перебивати легкий ніжний смак основного продукту.
  • Коріандр, мускатний горіх і чебрець. Ці пряні приправи зроблять блюдо незабутнім.
  • Куркума. Це спеція славиться своїм солодкуватим смаком і яскраво-жовтим кольором, яким вона щедро ділиться в процесі приготування. Апетитна золотава скоринка забезпечена.
  • Зелень. З рибою добре гармонує трава кропу, меліси, базиліка, петрушки і чебрецю. Можна використовувати в сушеному вигляді.
  • Лимонний сік. Цей інгредієнт не можна назвати спецією, але він допоможе нейтралізувати специфічний запах і присмак річкових видів риби.

Приправи до риби для запікання

Рибу можна запекти різними способами: у фользі, рукаві, у відкритому листі в духовці або мультиварці. У будь-якому випадку така термообробка вважається однією з самих нешкідливих і дієтичних. Для додання смаку і аромату кулінари використовують такі приправи:

  • Лавровий лист. Класична спеція, яку люблять усі господині. До запеченої риби вона підходить чудово.
  • Меліса та й м'ята. Додадуть страві свіжий відтінок, дуже добре використовувати в спекотні дні.
  • Петрушка, корінь селери, цибулю і лимонний сік. Ці компоненти позбавлять страва від річкового запаху під час запікання.
  • Аніс, майоран і трава материнка. Ці спеції підкреслять смак і аромат страви.

При гасінні

Рибу, приготовану методом гасіння, особливо з овочевим гарніром, дієтологи теж вважають корисним і поживним стравою. При виборі спецій враховуйте, які овочі ви будете додавати, щоб не зіпсувати результат. Уникайте таких спецій, як куркума, карі, кориця, коріандр. Тушковане рибне м'ясо вийде особливо смачною, якщо ви в доповнення до овочів використовуєте такі приправи:

  • Суміш перців. Додасть страві гостроту.
  • Гірчиця. Пікантні зерна ароматної рослини зроблять рибу більш насиченою і вишуканою на смак.
  • Меліса, м'ята, базилік, розмарин. Ці приправи освіжать блюдо, додадуть легку пікантність.
  • Цибуля. Ніколи не буває зайвим у тушкованих блюдах, використовується для посилення смаку.

Для відвареної риби

Крім супу, до страв на основі вареної риби можна віднести філе, приготоване на пару. Воно виходить ніжним, але не дуже виразним за смаком. Щоб зробити його більш апетитним і цікавим, візьміть прянощі для риби. Обійдіть стороною паприку, корицю, коріандр, кардамон. Вони не дадуть філе ніякого приємного смаку. А ось на ці приправи варто звернути увагу:

  • Суміш перців. Гострота тут буде дуже доречна.
  • Лавровий лист і цибулю. Ці продукти приберуть річковий запах, при цьому здатні зберігати аромат основного продукту.
  • Корінь селери і петрушки. Зроблять смак яскравим і незабутнім.
  • Мускатний горіх, шавлія, розмарин, естрагон. Ці спеції відмінно доповнять смак вареної риби, але бульйон зроблять гіркуватим, тому їх варто використовувати тільки при готуванні на пару.
  • Гвоздика, кмин. З такими приправами ви отримаєте смачний бульйон.

Відео

Приправа для риби, спеції [salapinru]

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!