Варення із червоної смородини на зиму. Прості покрокові рецепти красносмородинового варення і желе

Заготовки на зиму з червоної смородини рідко роблять у вигляді варення. Причина в здатності цієї ягоди до желированию. Хоча і при цьому умови існують рецепти варення. Їм можна поласувати просто так або ж розвести для отримання морсу. Як зробити варення з червоної смородини? Вивчіть рекомендації і рецепти нижче.

Заготовки з червоної смородини

Ця ягода є однією з найпоширеніших. З неї готують різні десерти, такі як варення або варення-желе, компоти, конфітюр, джем або повидло. Це дозволяє зберегти зібраний врожай до зими, адже свіжим він довго не пролежить. Червона смородина приносить не менше користі, ніж чорна. Особливо багато в ній вітаміну С, з-за чого її використовують при кровотечах, лихоманці, як сечогінний і потогінний засіб. Щоб приготувати варення з червоної смородини на зиму, необхідно насамперед правильно і вчасно зібрати врожай, а потім підготувати його.

Як вибрати ягоди на варення з смородини на зиму

Ці ягоди швидко переспевают, з-за чого стають м'якими. Збирати їх необхідно вчасно і одразу ж робити заготівлі. Урожай потрібно перебрати, видаливши плодоніжки, лушпиння, листя та інше сміття. Краще це зробити за допомогою марлі або дрібного сита. Кілька гілочок можна залишити, але тоді є ризик, що варення простоїть не так довго. Обробку необхідно проводити дуже обережно, щоб не зачепити м'яку шкірку. Занадто довго тримати плоди у воді не варто, їх потрібно обполоснути і розкласти в один шар на серветку, щоб дати стекти рідини.

Підготовка банок для консервування

Щоб закочувати варення із червоної смородини на період зими, потрібно розкладати його в стерилізовані скляні банки. Для цього їх прогрівають у мікрохвильовій печі або духовці. Крім цього варіанта є спосіб стерилізації над парою. Одночасно з цією процедурою потрібно те ж зробити з кришками. Тільки тут для стерилізації необхідно закип'ятити воду. Потім у неї поміщають кришки на кілька секунд. Робити це необхідно безпосередньо перед закачуванням.

Рецепти з червоної смородини на зиму

Невід'ємний компонент будь-якого варення – це цукор. Його кількість залежить від конкретного методу приготування. У рецептах заготовок з такою ягодою цукру може знадобитися трохи більше, адже у цієї ягоди є кислинка. Оптимальним співвідношенням вважається 1:1,5. Хоча тим, хто любить більш кислий смак, можна взяти цукор і ягоди в пропорції 1:1. Важливо дотримуватися і час варіння. У традиційних рецептах смородинового варення воно триває не більше 15 хвилин. Є і більш швидкі способи приготування, наприклад, зовсім без варіння. Цей і інші варіанти подані нижче.

Як варити варення з червоної смородини 5-хвилинка

Найпростіший серед рецептів варення з червоної смородини на зиму – «П'ятихвилинка». Тут ласощі піддається дуже короткою термічній обробці, тому цукрового піску потрібно трохи більше. Список необхідних інгредієнтів виходить такий:

  • цукор – 1,5 кг;
  • вода – 1 склянка;
  • ягоди – 1 кг.

Приготування ласощів здійснюється в кілька етапів:

  1. Приготування сиропу. Для цього доводять до кипіння воду, засипають цукор і варять до розчинення цього інгредієнта.
  2. Введення ягід. Після закипання сиропу додають плоди, після чого варять ласощі протягом 5 хвилин, при цьому постійно помішуючи.
  3. Закатування. Готове ласощі розливають в стерилізовані баночки, щільно закривають кришками.

Смородинове варення без варіння

З усіх способів приготування смородинового варення цей можна вважати самим простим, адже тут виключений етап термічної обробки ягід. З цієї причини потрібно інша кількість цукрового піску, щоб готовий продукт довше зберігався. Калорійність виходить вище, ніж у звичайного варення. Список інгредієнтів виходить такий:

  • цукор-пісок – 2 кг;
  • смородина – 1 кг

Приготування ласощів здійснюється дуже просто. Для цього потрібно:

  1. Зібраний урожай перебрати, вимити і просушити, після чого подрібнити м'ясорубкою або блендером. Можна замість цього перетирати через сито. Макуха віджати, адже в ньому залишається сік.
  2. Всипати до пюре цукровий пісок, перемішувати дерев'яною ложкою масу до повного розчинення солодкого інгредієнта.
  3. Розкласти ягідне пюре по банках, закатати стерильними кришками.

Цей спосіб приготування ще називають «холодним варенням», з-за того, що відсутній термічна обробка продуктів. Тут можна скористатися і звичайною товкачиком, ніж м'ясорубкою або блендером. Останній прилад не рекомендують застосовувати, адже через нього руйнується частина вітаміну С. «Холодне варення» можна не тільки закатати в банки, але і зберегти до зими в морозилці.

Варення-желе з червоної смородини

Наступний спосіб відрізняється оригінальністю, адже в результаті виходить не просто варення, а варення у вигляді желе. Воно виходить дуже смачним за рахунок того, що в червоній смородині міститься пектин. Це речовина відповідає за здатність цієї ягоди до желированию. Для желе знадобиться:

  • вода – 1 склянка;
  • цукор і самі ягоди – по 1 кг.

Зварити варення-желе можна з наступної інструкції:

  1. Ягоди викласти в емальовану каструлю, до них же влити воду.
  2. Довести масу до кипіння, поварити близько 2 хвилин, перетерти через сито.
  3. До пюре додати цукровий пісок, знову поставити каструлю на повільний вогонь приблизно на півгодини.
  4. Гаряче ласощі розподілити по попередньо стерилізованим банкам, закатати і відправити у прохолодне місце.

Цей спосіб приготування смородинового варення у вигляді желе можна зробити ще більш оригінальним. Для цього потрібно просто додати інші цікаві інгредієнти, такі як яблука, горіхи, ванілін, мед або навіть банани. В результаті таких експериментів може вийти ще більш ароматне і смачне ласощі, яке обов'язково сподобається як дітям, так і дорослим.

Рецепт смородинового варення з аґрусом

По цьому рецепту ви зможете приготувати варення-асорті. Доповненням тут виступає аґрус, які не менш корисний для організму. Для приготування теж потрібні щільні пружні ягоди, краще злегка недозрілі. Їх теж потрібно очистити від зайвого сміття, плодоніжок і гілочок. Потім залишається тільки промити і обсушити ягоди. Кількість інгредієнтів має бути наступним:

  • смородина і агрус – по 750 г;
  • вода – 625 мл;
  • цукор-пісок – 1,5 кг.

Інструкція, як зварити варення з червоної смородини на зиму, виглядає так:

  1. Всі промиті плоди помістити на дно емальованої ємності, влити туди ж воду.
  2. Поставити на вогонь, варити півгодини, розминаючи при цьому ягоди.
  3. Після закипання зменшити інтенсивність вогню до мінімуму, ввести цукор.
  4. Помішуючи, варити до моменту, коли пісок повністю розчиниться.
  5. Розлити готовий продукт по стерильним банкам, закатати, поставити в місце прохолодніше.

Відео: як приготувати варення з червоної смородини в мультиварці

Рецепт приготування желе з червоної смородини в мультиварці VITEK VT-4216 CM

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!