Варення з вишні

Натуральні солодощі з ягід подарують вам не тільки справжню феєрію гастрономічного смаку, але і зарядять організм вітамінами. Такі десерти з вишні, як джем, конфітюр і варення особливо популярні серед господинь. Готувати їх дуже просто, але для цього необхідно знати маленькі секрети.

Як приготувати джем в домашніх умовах

Процес приготування разюче не відрізняється від варіння повидла, однак кінцевий результат виходить інший. У гарячому вигляді джем легко стікає по ложці, а в застиглому більше нагадує желе, яке падає шматочками. Десерт повинен мати таку консистенцію, яка не дозволяє масі розпливатися, при цьому легко намазується на крекер або печиво, як масло. Законсервувавши густий ягідний сироп, ви зможете насолоджуватися чудовим смаком десерту всю зиму. Вишневий джем стане улюбленим доповненням до сніданку.

Підготовка банок для варення

Якщо ви хочете, щоб заготовки з вишні на зиму простояли довго, необхідно подбати про правильну стерилізації банок. Переконайтеся в тому, що тара повністю ціла: відсутні сколи, тріщини. Добре помийте посуд перед тим, як її простерилізувати. Щоб підготувати банки, візьміть емальований таз або каструлю, дно застелити м'якою ганчіркою. Поставте тару, накрийте кришками. Після цього долийте таку кількість води, щоб вона на пару см не доходив до горлечка банки. Увімкніть сильний вогонь і кип'ятіть 10 хвилин.

Не менш популярний серед господинь такий спосіб стерилізації, як пар. Він не займе багато часу, тому цілком підійде для масштабної закачування варення з вишні. Вам знадобиться каструля і велике сито. Першу наповнюють водою, яку доводять до кипіння. Сито встановлюють зверху, а на нього банки горлом донизу. Чекаємо, поки по стінках тари не почнуть стікати дрібні краплі пари. Залишаємо ємності ще на 10 хвилин, після цього приступаємо до закочування десерту.

У чому варити джем вишневий

Методи приготування варення і конфітюрів наших бабусь абсолютно не відрізняються від сучасних способів. Вдома у кожного знайдуться металеві ємності великих обсягів. Вони відмінно підійдуть для джему. Готувати солодке блюдо необхідно у посуді з товстим дном, так як варитися продукт буде довго. Для цього підійдуть каструлі, миски з міді або з емальованим покриттям.

Скільки варити джем

Після того, як вимиті ягоди, позбавлені від кісток, перемелені через м'ясорубку, їх викладають в ємність, у якій буде готуватися вишневий джем. Варити масу потрібно на сильному вогні. Коли вміст каструлі закипить, вогонь можна трохи зменшити і залишити на 40 хвилин. Після цього до джему з вишні потрібно додати соду. Піну, отриману в результаті варіння, не знімати. Знову довести до кипіння, поки джем не поверне червоний колір, потім зробити вогонь тихіше і залишити на плиті на 40 хвилин.

Рецепти з вишні на зиму

Щоб джем вийшов смачним, необхідно правильно вибрати плоди для його приготування. Клейка консистенція десерту досягається завдяки великому вмісту пектину у фруктах або ягодах. Вишня не може відзначитися таким складом, однак вирішити проблему просто: або довше варіть солодку масу і додайте желатину, або покладіть в неї трохи яблук, смородини або айви. Також непоганим способом поліпшити смакові якості і консистенцію джему є використання незрілих, кислуватих плодів.

Зверніть увагу, що для отримання смачного десерту підійдуть тільки якісні фрукти і ягоди. Не варто використовувати перестиглу, пом'ятий або забродившую вишню. Під час теплової обробки і так частина корисних речовин руйнується. Якщо ви хочете, щоб десерт був не тільки смачним, але і приносив користь організму, віддавайте перевагу щільним і соковитим вишенкам. Джем з них стане відмінним доповненням для печива або тосту.

Важливим фактором є час варіння джему. Якщо продукт переварити, то смак десерту буде слабким, колір – тьмяним. Правильний джем повинен стікати з ложки в гарячому вигляді, а не падати шматками. Ще один спосіб перевірки на готовність – це розтирання продукту пальцями. Якщо маса не липне, то можна знімати каструлю з вогню і приступати до закатці. Найзручніше перевіряти готовність за допомогою градусника. Вважається, що при температурі 106,5-107 градусів насолода досягає правильної консистенції.

Джем з пектином

Джеми, варення і конфітюри з пектином добре застигають, не вимагають багато часу для приготування. У них кладеться менше цукру, продукт і без нього виходить солодким і ароматним. Пектин виробляють з яблучної шкірки, тому компонент вважається повністю натуральним і прекрасно взаємодіє з плодами. Щоб приготувати особливий джем, знадобляться:

  • свіжа вишня – 2 кг;
  • цукор – 1 кг;
  • пектин – 13 грам.

Як готувати:

  1. Вишню вимити, подрібнити за допомогою м'ясорубки, висипати у велику каструлю.
  2. Засипати кілограмом цукру, перемішати.
  3. Включити вогонь, помішувати до закипання, залишити на 40 хв.
  4. Додати пектин, прокип'ятити 2 хвилини.
  5. Зняти з плити, розлити по банках.
  6. Стерилізувати 10 хвилин в окропі.
  7. Після цього закатати або залишити охолоджуватися, потім їсти.

Варення з вишні без кісточок на зиму

Якщо ви досі не знаєте, як приготувати варення з вишні, то запам'ятайте цей простий і смачний рецепт. Така заготовка на зиму стане улюбленим ласощами під час сімейного чаювання або зустрічі з близькими друзями у вас вдома. Приготування джему не займе багато часу і сил, а легка кислинка агрусу додасть пікантності десерту. Для консервації вам можуть знадобитися:

  • свіжа вишня – 2 кг;
  • цукор – 1 кг;
  • аґрусовий сік – 150 г;
  • вода – 100 р.

Як робити:

  1. Вимити плоди, звільнити від кісточок.
  2. Перемолоти вишню через м'ясорубку або протерти через велике сито.
  3. Отриману масу викласти в миску, додати склянку води, варити 30 хвилин на сильному вогні.
  4. Вилити сік агрусу в таз, помішувати до кипіння.
  5. Висипати цукор, перемішати і залишити на невеликому вогні.
  6. Майбутній джем помішуємо до закипання.
  7. Коли з'являться бульбашки, залишаємо на плиті ще на 10 хвилин.
  8. Розливаємо гарячу масу по банкам, закорковуємо кришками і залишаємо охолоджуватися.

Джем без цукру

Ароматний, смачний і красивий джем відмінно підійде для випічки або сухого печива. Така насолода багатьом нагадує дитинство і веселе час у бабусі в гостях. Щоб повернути ностальгують спогади, потрібно використовувати перевірений рецепт. Для приготування знадобляться:

  • свіжа вишня – 2 кг;
  • цукор – 1 кг;
  • лимон – 1 шт.;
  • сода – 1 ч. л.

Як робити:

  1. Вишню вимити, плодоніжку і кістки видаляти обов'язково.
  2. Покласти ягоди в каструлю або миску, включити сильний вогонь.
  3. Доводячи до кипіння, помішуйте масу.
  4. Коли почнуть з'являтися бульбашки, зменшіть вогонь і додайте соду. Каструлю залишити на невеликому вогні 40 хвилин.
  5. Розмішати піну, висипати цукор, викласти часточки лимона і додати його сік.
  6. Варити джем ще 40 хвилин, помішуючи.
  7. Гарячу солодкість розлити по банках, закрити кришками.

Відео: як зварити варення з вишні на зиму

Вишневий джем/дуже простий рецепт/cherry jam

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!