Заморожування лісової суниці на зиму

Ви зібрали урожай і задалися питанням про те, чи можна заморожувати суниці на зиму? Як і для фруктів, існує кілька рецептів по заготівлі цих ягід на холодний період року. Їх можна використовувати цілком або ж в роздрібненому вигляді. Вивчіть рецепти нижче, як заготовлюється суниці на зиму без варіння.

Як правильно заморозити суницю

Користь цієї ягоди полягає в омолаживании організму, виведення шкідливого холестерину та нормалізації тиску. Її рекомендують вживати при таких захворюваннях, як:

  • гіпертонія;
  • атеросклероз;
  • авітаміноз.

Основна перевага заморожування – швидке приготування. Якщо набридло займатися варенням або компотом, а урожай зберегти хочеться, то цей варіант ідеальний. Вітамінів при цьому зберігається набагато більше, ніж у варенні. Перед тим як заморозити суниці на зиму, необхідно правильно зібрати її. Оптимальний час – це розпал дозрівання, причому в ранкові години і після дощу. Потім потрібно перебрати урожай, відокремивши тільки щільні екземпляри.

Останнім етапом підготовки буде промивання, видалення «хвостиків» та іншого сміття. Для просушування ж потрібно викласти ягоди на серветку. Що стосується температури заморожування, то оптимальним є значення від -18 до -23 градусів. В таких умовах, овочі, фрукти і ягоди зберігаються близько 8-12 місяців. Якщо ж температура буде від 0 до -8 градусів, то строк зменшується до чверті року. Важливо вибрати правильну тару під майбутній десерт. Ідеальними вважаються целофанові пакети або контейнери з кришками. Суниця не така ніжна, як полуниця, тому для неї підійде будь-який варіант.

Серед основних способів заморожування можна виділити наступні:

  • з цукром або без;
  • цільними плодами або у вигляді пюре.

Вибираючи конкретний спосіб, потрібно враховувати кінцеву мету використання десерту. Якщо ви часто прикрашаєте якісь страви, то важлива форма і зовнішній вигляд. Тоді і вибирати необхідно цілісні неушкоджені ягідки. Заморожувати потрібно окремо, щоб форма збереглася. Коли зовнішній вигляд не має великого значення, можна просто подрібнити все блендером разом з цукром.

Заморожена полуниця з цукром на зиму

Особливість суниці в тому, що вона може бути трохи гіркуватою. У таких випадках рекомендується терти ягоди з цукром. Для заморозки цей варіант теж підходить. Перед тим як заморозити суниці на зиму під цукром, зберіть урожай і відокремте тільки зрілі і цілі екземпляри. Також підготуйте посуд, в яку будете складати корисний десерт. Таку заготовку можна використовувати у приготуванні вареників або домашньої випічки, наприклад, тертого пирога, пудингу або суфле. Крім того, її додають в смузі, каші і молочні коктейлі. Інгредієнти ж потрібні такі:

  • суниця – 300-400 г;
  • цукор – 1,5 ст. або за смаком.

Для початку звільніть морозильну камеру і застеліть її щільним пластиком. Це необхідно для попередньої заморозки ягід. Далі використовуйте наступну інструкцію:

  1. Підготовлені плоди промийте і обсушіть, використовуючи серветку або рушник.
  2. Порціями викладіть їх в морозилку, розподіляючи тільки в один шар, причому так, щоб окремі ягоди майже не торкалися один одного.
  3. Через 2-3 години вийміть суницю, розкладіть у контейнери або пакети, засинаючи між шарами цукор.
  4. Знову відправте на полицю морозилки.

Як заморозити ягоди на зиму під льоду

Існує ще один спосіб, як заморозити ягоди суниці на зиму. Так як вони дрібні, їх можна зберігати в льоду. Хвостики при цьому видаляти необов'язково. Подібна заготівля використовується для прикраси коктейлів і лимонадів. Крім ягід, будуть потрібні контейнери для заморожування льоду. Список інгредієнтів включає:

  • суницю – з наповнення;
  • остуженная кип'ячена вода – теж по наповненню.

Сам процес заморожування складається з наступних етапів:

  1. Промийте і просушіть урожай.
  2. Розподіліть сухі ягоди по 1-2 штуки по осередках контейнера.
  3. Заповніть охолодженою кип'яченою водою так, щоб її рівень був вище ягід.
  4. Контейнер помістіть на полицю морозилки в спеціальне відділення для заморозки льоду, якщо таке є або поставте просто так.
  5. Через 7-8 годин можете перекласти готові кубики в пакети для зручності.

Заморожена суниця в сиропі

Як ще заморозити суниці на зиму? Можна зробити її з сиропом. Для приготування такого десерту варто відібрати темні ягоди з щільною м'якоттю. Їх потрібно близько 500-600 р. Інші інгредієнти наступні:

  • цукор – 0,5 кг;
  • вода – 2 л

Для заморозки ягід з сиропом скористайтеся такою інструкцією:

  1. Окремо закип'ятіть воду, попередньо засипавши цукор.
  2. Варіть до повного розчинення солодкого інгредієнта.
  3. Суницю промийте, розподіліть по контейнерах і відправте ненадовго на полицю холодильника разом з остившім сиропом.
  4. Дістаньте обидва компоненти. Потім залийте сиропом ягоди.
  5. Відкриті контейнери помістіть в морозильну камеру.
  6. Тільки через добу закрийте тару кришкою.

Заморожена лісова суниця на зиму

Особливість лісової суниці в тому, що вона дрібніша, ніж сортова, але при цьому вона має особливий аромат і смак, які придбані в природних умовах. Навіть таку ягоду ви можете заготовити будь-яким з описаних вище способів. Хоча краще не мучитися і зробити з неї пюре, а потім заморозити. Для цього вам будуть потрібні тільки самі ягоди. Їх краще брати трохи переспілими, але без підгнилих боків. За бажанням можна додати цукор. Процес приготування складається з наступних етапів:

  1. Підготуйте ягоди, промивши і обсушивши їх.
  2. Складіть їх у блендері разом з цукром і подрібніть до стану пюре.
  3. Розлийте отриману масу по контейнерах, а краще використовувати які-небудь цікаві форми, наприклад, сердечка.
  4. Надішліть десерт на полицю морозилки.

У цьому рецепті ягоди можна м'яти і за допомогою преса для картоплі, тобто простий товкачиком. Міксер теж впорається з цим завданням. При цьому дозволяється не подрібнювати ягоди повністю, адже з невеликими шматочками пюре буде навіть цікавіше. Якщо у вас не знайдуться формочки або контейнери, то використовуйте пластикову пляшку. Вилийте туди ароматну масу за допомогою лійки і теж помістіть в морозилку. Десерт буде готовий вже через 12 год. В цілому термін його зберігання досягає 8 місяців при дотриманні умови, що температура буде не вище 16 градусів.

Відео: як заморозити суницю в холодильнику

Заготівля лісової суниці на зиму

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!