Абрикосове варення з кісточками

У розпал літнього сезону всі жінки, в чиєму розпорядженні є дачні або сільські сади і городи, приступають до заготівлі варення. Ті, у кого немає власної ділянки, також можуть приготувати для сім'ї кілька банок ароматного десерту, якщо купити фрукти і ягоди на ринку. Одним з найвишуканіших вважається королівське абрикосове варення з кісточками.

Як правильно зварити варення з абрикосів з кісточками

Секрет цього делікатесу в особливому, трохи горьковатом присмаку і ніжному ароматі, який виникає завдяки ядрышкам абрикоса. Однак тут можливі варіації: якщо законсервувати плоди цілком, не виймаючи кісточки, то отриманий десерт можна буде лише подавати окремо до чаю. Якщо ж ви хочете використовувати абрикосове варення для приготування пирогів, запіканок та інших страв, спробуйте освоїти рецепт королівського варення з ядерцями: воно вимагає колосальних трудовитрат, але виходить дуже смачним!

Ароматне варення-п'ятихвилинка з абрикосів

Для першого експерименту спробуйте простий рецепт. Головне тут - не перетримати фрукти на вогні, інакше замість красивих свіжих плодів отримаєте непривабливу кашу. Для приготування вам знадобиться:

  • абрикоси – 2 кг;
  • цукровий пісок – 1 кг;
  • щіпка лимонної кислоти.

Будь-яка господиня, хоч раз в житті варившая варення, впорається з задачкою. Робіть так:

  1. Плоди промийте та висушіть.
  2. Зваріть міцну цукровий сироп на 3-4 літри води. Коли він закипить, завантажте плоди, зменшіть вогонь і залишіть на 6-8 годин.
  3. Потім дайте закипіти ще раз.
  4. Остудіть і розлийте по попередньо стерилізованим банкам.

Рецепт абрикосового варення часточками

Для приготування такого нескладного десерту вам знадобиться:

  • абрикоси – 1 кг;
  • цукровий пісок – 500 р.

Найбільше часу займає підготовча робота. Робіть так:

  1. Вимийте плоди, розріжте на четвертинки або на половинки. Кісточки від абрикоса потрібно розколоти, витягти ядерця і відкласти в сторону.
  2. Зваріть міцну цукровий сироп, залийте часточки фруктів і абрикосові ядра. Зніміть пінку, дайте настоятися 8 годин, потім доведіть до кипіння ще раз.
  3. Остудіть і розлийте абрикосове напівпрозоре варення з кісточками по стерилізованим банкам.

Королівське варення з абрикосів з ядерцями

Самий складний рецепт називається королівським. Особливість такого десерту в тому, що з'їдати його потрібно протягом першого року, оскільки при тривалому зберіганні кісточка абрикоса починає виділяти синильну кислоту і приносить шкоду людині. Для приготування такого делікатесного варіанти будуть потрібні:

  • абрикоси – 1 кг;
  • цукор – 500 г;
  • трохи лимонної кислоти.

Крім того, в такий рецепт допускається додавання невеликої кількості цілих мигдальних горіхів, які надають варенню пікантний терпкий присмак. Робіть так:

  1. Цілі плоди потрібно промити, висушити, потім акуратно видавити кісточки (використовуйте гострий олівець або шило).
  2. Розколоти кісточку і витягнути ядерце. Шкаралупу можна викинути.
  3. Помістіть ядро всередину плоду. Краще брати не дуже зрілі фрукти, щоб вони при варінні не перетворилися в джем.
  4. Зваріть сироп. Заливати фрукти потрібно акуратно, щоб вони не злиплися. Закип'ятіть, зніміть пінку.
  5. Остудіть і повторіть процедуру 2-3 рази. Для приготування абрикосового варення з кісточками найкраще підходить велика емальована каструля або зручний таз.
  6. Уварите варення приблизно в два рази. Коли доведете до готовності, остудіть, розлийте в банки.

Як готувати з лимоном

Оригінальний рецепт пікантного вишуканого варення передбачає додавання лимона, який надає будь-яких фруктів приємний кислуватий присмак. Якщо ви хочете приготувати абрикосове варення з кісточками, але знизити концентрацію цукру, використовуйте лимон. Для такого ласощі знадобиться:

  • абрикоси – 2 кг;
  • лимони – 2-3 шт.;
  • цукор – 1 кг;
  • щіпка кориці або гвоздики.

Готувати незвичайне ласощі потрібно так:

  1. Абрикоси промити, висушити, розрізати на половинки. Витягти з кісточок ядра.
  2. Лимони пропустіть через м'ясорубку. Якщо ви не хочете гіркоти у смаку, попередньо очистіть їх і використовуйте тільки м'якоть. Оригінальний варіант: додати один зелений лайм.
  3. Зваріть сироп. Коли він закипить, потрібно додати лимонну суміш, протримати 5 хвилин під кришкою, а потім завантажити плоди і ядерця.
  4. Дайте закипіти, зніміть пінку. Варення потрібно витримувати до тих пір, поки не вийде уварювати його приблизно в два рази.
  5. Потім остудіть і розкладіть в банки.

Як приготувати з апельсинами

Якщо ви хочете домогтися більш солодкого, але незвичайного смаку варення, використовуйте замість лимонів апельсини. Цедра цих плодів менш гіркий, тому їх можна варити, не очищаючи. Використовуйте той же рецепт, який описаний вище. Крім того, можна спробувати використовувати в рівних частках абрикоси і персики, щоб смак десерту вийде більш незвичайним і ніжним. Пам'ятайте, що апельсини виділяють багато соку, тому уварювати масу потрібно буде дуже ретельно.

Як варити абрикосове варення в мультиварці

Господиня, у якої є сучасна кухонна техніка, може значно скоротити час своїх турбот на кухні і витратити зекономлені годинник з користю. Покроковий рецепт абрикосового варення в мультиварці мало відрізняється від класичного, і кількість калорій в десерті не зміниться. Вам будуть потрібні:

  • абрикоси – 1 кг;
  • цукор – 500 г;
  • лимонна кислота.

Готувати в мультиварці потрібно так:

  1. Промити плоди, витягнути кісточки, відокремити ядра. Укласти їх назад в м'якоть (як на фото).
  2. Покладіть в чашу мультиварки, засипте цукром, щоб виділився сік.
  3. Через 3 години залийте водою і поставте закипати на невисокій температурі. Краще використовувати спеціальний режим для варення.
  4. Готове варення остудіть і залиште на добу, потім потрібно поміщати його в банки.

Відеорецепт варення з абрикосів з кісточками

Абрикосове варення з кісточками - рецепт. Варення з абрикосів

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!